Uniunea Europeana a adoptat o directiva care prevede un prag peste care este considerata infractiune fraudarea fondurilor europene. Acest prag a fost stabilit la 10.000 de euro si ar putea reprezenta un punct de pornire pentru pragul abuzului in serviciu in Romania.
Directiva (UE) a Parlamentului European si a Consiliului, din 5 iulie, privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, prevede sanctiunile pentru persoanele fizice.
Astfel, la Articolul 7 se arata ca statele membre iau masurile necesare pentru a se asigura ca infractiunile cu fonduri europene "sunt sanctionate cu o pedeapsa maxima de cel putin patru ani de inchisoare atunci cand implica un prejudiciu sau avantaj semnificativ".
Acesta "este considerat a fi semnificativ atunci cand prejudiciul sau avantajul implica mai mult de 100.000 de euro".
"Statele membre pot prevedea, de asemenea, o pedeapsa maxima de cel putin patru ani de inchisoare in alte circumstante grave definite in dreptul lor intern", se mai arata in textul articolului.
De asemenea, se precizeaza ca, atunci cand o infractiune "implica un prejudiciu mai mic de 10.000 de euro sau un avantaj mai mic de 10.000 de euro, statele membre pot sa prevada sanctiuni de alta natura decat cea penala".
Romania si celelalte state membre au termen doi ani pentru implementare: "Statele membre adopta si publica pana la 6 iulie 2019 actele cu putere de lege si actele administrative... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 11:56
Comisia pentru control bugetar (CONT) si Comisia pentru libertati civile (JURI) din Parlamentul European au decis, joi, instituirea unor pedepse maxime cu inchisoarea de cel putin 10 ani pentru persoanele care comit fraude cu fonduri europene, potrivit unui comunicat al PE.
Membrii celor doua comisii au modificat prevederile unui proiect de Directiva a CE, stabilind clar infractiunile impotriva bugetului UE: frauda, coruptie activa si pasiva, spalare de bani, delapidare si nereguli la contractele de achizitii publice.
Pedeapsa maxima pentru aceste infractiuni va fi de cel putin 5 sau 10 ani de inchisoare, in functie de modul de comitere a infractiunii, individual sau in grup ...citeste mai departe despre "Ce patesti daca faci fraude cu fonduri UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 10:43