Mai mult de jumatate din locuintele din Romania sunt supraaglomerate, cel mai inalt nivel din UE 27, fata de o medie la nivelul comunitatii europene de sub 20%, Romania fiind si tara cu cele mai multe imobile locuite de proprietarii lor, potrivit presedintelui Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Locuinta supraaglomerata este cea in care numarul camerelor este mai mic decat numarul membrilor cu varsta de peste 18 ani din gospodarie, iar in aceasta situatie se regasesc circa 55% din casele din Romania, comparativ cu 17,6% la nivelul UE 27, 22% in Cehia si in jur de 47% in Polonia, Ungaria si Bulgaria.
O garsoniera in care locuieste un cuplu este o locuinta supraaglomerata, chiar daca are sau nu copii, considerandu-se ca pentru un minim de confort o astfel de familie ar trebui sa detina cel putin un apartament cu doua camere (dormitor si living room).
Romania, tara cu cele mai multe locuinte in care stau proprietarii
In acelasi timp, Romania detine cele mai multe locuinte in care stau chiar proprietarii, cu un procentaj covarsitor, de 98% din total spatiu rezidential, nivel de care nu se mai apropie decat Ungaria, cu un procentaj de 95%. La nivel european, 69% din imobilele rezidentiale sunt locuite de proprietari, iar o rata mai inalta se mai regaseste in Bulgaria, cu 88%.
Procentajul de 98% inseamna ca sunt inchiriate doar aproximativ 170.000 de locuinte din totalul de aproape 8,5 milioane existente in Romania. Aceste date arata flexibiltatea extrem de redusa a... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 14:34
Cererea de locuinte s-a injumatatit de la declansarea crizei economice, desi preturile au scazut cu acelasi procent in acest interval, iar cei interesati cauta locuinte adaptate nevoilor si bugetului, spun consultantii imobiliari.
"Proprietarii au scos la vanzare in Bucuresti cu 15% mai multe locuinte decat totalul ofertei promovate in 2007 si cu 24% mai multe decat anul 2006, desi preturile solicitate astazi sunt cu peste 50% mai mici decat preturile din momentul de maxim inregistrat la sfarsitul anului 2007. Statistic, volumul cererii este de asemenea la mai putin de 50% fata de cel din 2006-2007. Aceste cifre arata ca suntem intr-o piata a cumparatorilor, care sunt net favorizati in procesul de negociere si achizitie", se arata intr-un studiu realizat de portalul homefinders.ro, lansat joi la Targul Imobiliar National - tIMOn.
Matei Malos, fondatorul portalului homefinders.ro, a aratat ca 2012 este anul cu cele mai multe apartamente la vanzare la jumatate de pret, si avand in vedere ca cererea eligibila este in scadere din cauza normelor de creditare impuse de BNR, iar pe piata este supraoferta, acesta este un moment bun pentru achizitia de locuinte.
Pe de alta parte, Ion Catutoiu, directorul general al companiei Real Time, spune ca dupa o perioada in care romanii care doreau o locuinta cautau "vise", acum acestia si-au adaptat cerintele situatiei actuale.
In opinia sa, pretul unei locuinte nu trebuie privit intr-un mod independent si singular, locuirea... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 16:31
Scaderea preturilor din ultimii doi ani ii determina pe strainii care vor proprietati rezidentiale de lux in Bucuresti sa cumpere locuintele, in loc sa le inchirieze, relateaza Mediafax. "Expatii sau investitorii straini sunt clientii preferati ai agentiilor imobiliare. Ei isi folosesc viziunea globala, simt ofertele si semneaza contractele in timp record pentru aceasta perioada, in timp ce clientii romani inca incearca marea cu degetul, cautand super-oferte si acolo unde nu sunt", se arata intr-un comunicat al agentiei imobiliare Vission House, care activeaza mai ales pe piata pe intermediere de tranzactii de inchiriere pentru expati.
Potrivit unei analize a agentiei, clientii straini au pretentii, dar platesc pentru ele, in timp ce romanii au pretentii, dar nu au bani.
"Romanii si-au injumatatit bugetele de achizitii pentru locuinte.
Cu aceiasi bani cu care in 2008 ar fi acceptat macar o bucatica mica din zone exclusiviste, ei cauta acum doar locuinte care intrunesc fiecare criteriu de pe o lista lunga de preferinte.
De cealalta parte, strainii care muncesc sau investesc in Romania au decis ca preturile de pe piata sunt atat de mici incat in loc sa inchirieze locuinte in care sa stea, mai bine cumpara", a declarat Andrei Rusu, director Vission House.
In ceea ce priveste strainii, multi dintre acestia considera ca s-a atins deja un punct foarte de jos in privinta preturilor si aleg sa profite de oportunitate.
"Multi au decis sa cumpere in loc sa stea in chirie.... mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 12:25
"Convulsiile" de pe piata imobiliara din Romania inca nu s-au terminat, fiind posibile alte scaderi de preturi, a declarat joi analistul imobiliar Radu Ion Zilisteanu, in cadrul conferintei "Evolutia pietei imobiliare si solutii de finantare", informeaza NewsIn.
"Convulsiile de pe piata imibiliara inca nu s-au terminat, cred ca mai este loc de scaderi, apoi va urma o perioada cu usoare cresteri, iar tendinte speculative tot mai putine", a spus Zilisteanu.
Acesta a precizat ca, inainte de criza, 20% din piata era constituita de sectorul speculativ, iar daca criza nu ar fi venit, preturile ar fi continuat sa creasca inca un an sau doi.
De asemenea, analistul imobiliar a mai spus ca o tendinta a pietei imobiliare in viitor este aceea ca, in urmatorii ani, dezvoltatorii trebuie "sa isi ia gandul" ca vor mai vinde imobile in faza de proiect.
In ceea ce priveste sectorul inchirierii, consultantul Institutului pentru Real Estate si Constructii din Viena, Ioan Bejan, a declarat ca aproximativ 15-20% dintre unitatile locative la nivel national sunt inchiriate, insa doar 4% sunt declarate ca fiind inchiriate, lucru care cauzeaza o evaziune fiscala mare.
Bejan a subliniat faptul ca statul, prin parteneriate public-private, trebuie sa se implice in construirea de locuinte sociale si destinate inchirierii.
"La nivel euroepan, parteneriatul public privat ofera 35% din fondul locativ existent, furnizand locuinte accesibile pentru populatie. Uniunea Europeana recomanda tarilor adoptarea... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2009, ora 12:35