Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, Dorin Dragutanu, sustine ca cele trei banci implicate in "furtul secolului" din aceasta tara, in urma caruia un miliard de dolari a disparut, ar trebui inchise deoarece sunt "banci zombi".
"Eu optez pentru lichidarea acestor banci inca de cand a fost instituita administrare speciala. Ele nu au viitor, ele nu sunt viabile, nu au produse. Sunt niste banci zombi, trebuie inchise", a spus Dragutan, citat de Unimedia.
Presa din SUA, despre miliardul de dolari disparut din Moldova, vinovati si destinatia banilor
Cele trei banci la care a facut referire guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei sunt Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.
Dragutan a mai spus ca a transmis deja planul de lichidare a celor trei banci si a dat asigurari ca, la lichidarea bancilor, nu vor fi costuri suplimentare, iar depozitele sunt "complet in siguranta".
Urmarire penala in Republica Moldova, dupa disparitia miliardului de dolari
La sfarsitul lunii ...citeste mai departe despre "Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei cere inchiderea bancilor din "furtul secolului": Sunt zombi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 19:21
Ministrii de Finante din zona euro au facut progrese miercuri in stabilirea detaliilor privitoare la mecanismul de asistenta pentru bancile in dificultate, apropiindu-se astfel de finalizarea Uniunii Bancare, care va restabili increderea in sectorul financiar si va stimula cresterea economiei.
Cancelarul german Angela Merkel a subliniat importanta negocierilor pentru finalizarea Uniunii Bancare, afirmandu-si speranta ca se va incheia un acord inaintea intalnirii de joi dintre oficialul german si alti lideri ai UE.
"Pentru acceptarea monedei euro pe pietele financiare, Uniunea Bancara este foarte importanta", a subliniat Angela Merkel.
O parte decisiva a proiectului a fost votata in primele ore ale acestei zile, respectiv modul in care se va asigura finantarea pentru inchiderea bancilor cu probleme. Acest acord sporeste sansele finalizarii proiectului general referitor la modul de lichidare a bancilor cu probleme in cursul acestei zile - la timp pentru a respecta termenul limita impus de Merkel si de alti lideri europeni, sporind sansele ca reglementarile sa devina realitate din 2015.
Conform acordului, bancile vor furniza numerar pentru a plati inchiderea creditorilor falimentari, acordand aproximativ 55 miliarde de euro (76 miliarde de dolari) in urmatorii zece ani, bani care vor fi acumulati in Fondul Unic de Rezolutie. Pana atunci, daca nu vor exista suficienti bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe banci sau ar putea utiliza bani... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 09:30
Bancile elene inchid in fiecare zi lucratoare 2 - 3 filiale, deoarece creditorii locali trebuie sa-si injumatateasca marimea comparativ cu perioada de dinaintea crizei financiare, potrivit unei analize a site-ului ekathimerini.com.
Din 2010 si pana in 2012, bancile si-au redus cu 300 numarul de filiale si cu 5.000 numarul de angajati. Ca rezultat, la sfarsitul anului trecut, in sectorul bancar elen mai erau 3.453 de sucursale si 54.751 de angajati.
Dar aceste tendinte sunt doar la inceput. Conform planurilor de restructurare a celor patru banci de importanta sistemica din Grecia, reteaua lor combinata va scadea cu 1.000 de filiale si vor fi concediati 13.500 de angajati, pana la sfarsitul lui 2017, adica o reducere cu 30% a numarului de filiale si cu 25% a numarului de angajati.
La sfarsitul lui 2012, reteaua combinata a bancilor din Grecia se ridica la 3.350 de filiale.
La sfarsitul primului trimestru din 2013, Piraeus avea cea mai mare retea, de 1.300 de unitati, urmata de Alpha, cu 730 de filiale, Eurobank cu 630 de sucursale, si National Bank of Greece, cu 500 de unitati. Numarul de angajati din cele patru mari banci de importanta sistemica va fi redus cu peste 20%, de la aproximativ 43.000 de persoane in prezent.
Deja Piraeus a anuntat ca 2.182 de angajati vor pleca in urma acceptarii schemei de plecari voluntare, National Bank of Greece vrea sa renunte la 2.000 de persoane, iar Eurobank are ca obiectiv concedierea a 800 de angajati.
In ciuda... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 10:22
Comisia Europeana vrea sa obtina dreptul de a inchide bancile cu probleme din zona euro, potrivit unui proiect privind sistemul de reactie in situatii de criza care contrazice apelurile Germaniei pentru o abordare descentralizata a subiectului.
Executivul UE va propune ca deciziile de a impune pierderi creditorilor bancilor afectate de criza, precum si alte masuri de prevenire a unui faliment dezordonat sa nu mai revina autoritatilor nationale, potrivit unui document obtinut de Bloomberg News.
Sistemul ar include un organism decizional nou creat pentru sistemul bancar, o agentie care sa pregateasca proiectele de decizii, hotararile finale urmand sa revina Comisiei Europene. Conducerea agentiei ar urma sa fie formata din reprezentanti ai CE si ai BCE, iar numarul reprezentantilor statelor ar fi limitat. Agentia ar putea avea dreptul sa aiba si initiative proprii, precum inspectii la sediile bancilor.
Intre institutiile UE, Comisia Europeana este cel mai bine plasata pentru acest rol, datorita experientei dobandite in restructurarea bancilor in timpul crizei, cu sprijinul statelor, dar si a necesitatii ca deciziile sa fie luate rapid si eficient, se arata in document.
Proiectul, care nu a fost definitivat, plaseaza Comisia in opozitie cu Germania, care sustine ca abordarea centralizata trebuie sa fie introdusa dupa ce vor fi luate noi masuri de unificare a politicilor economice si fiscale.
Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a avertizat ca nu poate... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:41
Papa Francisc vrea ca Biserica Catolica sa fie un model de austeritate si onestitate si ar putea restructura sau chiar inchide Banca Vaticanului, potrivit unor surse de la Vatican, decizia survenind scandalurilor in care a fost implicata banca si lipsei de transparenta.
Institutul pentru Lucrari Religioase (numele formal al bancii) si Vaticanul se afla sub presiune pentru cresterea transparentei financiare, dupa ce institutia de credit a fost afectata de mai multe scandaluri in ultimele decenii.
Provocarile Papei Francisc: Trebuie sa scoata Vaticanul din scandalurile financiare
Unul dintre testele pontificatului acestuia este legat de institutia financiara, o sursa de imagine negativa pentru Vatican in ultimele trei decenii, scrie CNBC.
Anul trecut, o agentie europeana responsabila cu combaterea spalarii banilor a ajuns la concluzia ca Banca Vaticanului nu reusit sa respecte unele dintre standardele europene referitoare la lupta impotriva criminalitatii financiare.
"Cu siguranta daca papa vrea poate inchide banca", a afirmat un prelat cu o experienta in relatia cu institutia financiara. Viitorul bancii este una dintre chestiunile principale cu care se confrunta Francisc, a spus el.
Reforme semnificative ar putea avea loc abia dupa o anumita perioada si, probabil, dupa schimbari la Secretariatul de Stat. Schimbarile ar putea include si inlocuirea sefului Secretariatului, cardinalul Tarciscio Bertone, numarul doi in ierarhia de la Vatican si considerat... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 11:41
Inca doua banci din Statele Unite ale Americii au fost inchise saptamana aceasta, iar totalul pentru anul in curs a ajuns la 46.
Cele doua institutii de credit inchise sunt First East Side Savings Bank of Tamarac, din Florida, si Excel Bank of Sedalia, Missouri, potrivit Autoritatii Federale pentru Garantarea Depozitelor.
Stearns Bank National Association, Minnesota, va prelua depozite de 65,9 milioane de dolari si active de 67,2 milioane de dolari ale First East Side Savings Bank of Tamarac, anunta Mediafax.
De asemenea, Simmons First National Bank of Pine Bluff, Arkansas, va prelua depozite de 187,4 milioane de dolari si active de 200,6 milioane de dolari ale Excel Bank.
Economia Statelor Unite a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere de 1,3%, sub estimarile anterioare de 1,7%.
Economia SUA: Rezultate sub estimari in T2 mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 18:15
50.000 de polonezi risca sa ramana fara banii depusi la banca Amber Gold, dupa ce aceasta a anuntat luni ca isi inchide operatiunile. Banca are de returnat clientilor ei 24 milioane de dolari.
Amber Gold vindea produse financiare proprii si oferea dobanzi mai mari decat cele ale altor banci. Miercuri, premierul Donald Tusk a catalogat activitatea bancii ca "o escrocherie" si a cerut Ministerului de Finante sa reuneasca toate autoritatile responsabile, de la Banca Centrala pana la Protectia Consumatorilor, pentru a calcula efectele prabusirii bancii.
"Toate semnele din cer si de pe pamant arata ca oamenii care au investit incredere in aceasta banca au fost inselati. Este de datoria statului sa se miste repede pentru a proteja cetatenii de aceste escrocherii", a declarat premierul polonez, citat de The Wall Street Journal.
Banca a functionat dupa o schema Ponzi, adica dobanzile mari oferite nu proveneau din veniturile proprii, ci de pe seama depunerilor altor persoane. Autoritatile au avertizat timp de trei ani ca banca functioneaza fara licenta, insa aceasta a investit puternic in marketing.
Citeste mai multe despre Polonia, zguduita de prabusirea unei banci dubioase pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 09:10
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea primi autoritatea de a inchide bancile cu probleme din zona euro, planul fiind dezbatut intens de BCE, Comisia Europeana si statele membre.
Planul prevede, de asemenea, ca BCE sa aiba competente asupra intregului sector bancar al zonei euro si nu doar pentru cele mai mari 25 de institutii de credit din zona euro, cum se anticipa anterior, au declarat surse europene pentru cotidianul The Guardian.
"Niciuna din problemele pe care le-am avut in trecut nu a fost legata de cele mai mari 25 de banci. Ar trebui sa fie vizate toate bancile. Cu cat sunt mai mici bancile, cu atat mai multe decizii vor fi luate la nivel local", a spus un oficial european.
Introducerea unui cadru de reglementare pentru o autoritate bancara cu puteri sporite este o componenta esentiala a constructiei unei uniuni bancare in UE sau zona euro, care ar permite tarilor sa formeze un front comun in lupta impotriva crizei datoriilor, considera specialistii din domeniu.
Planul urmeaza sa fie finalizat de executivul european in urmatoarele saptamani. Un anunt oficial privind implementarea acestuia va fi facut in luna septembrie. mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 17:40
Comisia Europeana face presiuni asupra Greciei sa inchida in etape anumite banci, posibil chiar a cincea mare banca elena ATEbank (specializata pe sectorul agricol), au declarat pentru Reuters surse din UE.
Desi este responsabilitatea Bancii Centrale a Greciei sa inchida bancile care se confrunta cu probleme financiare, Comisia Europeana are un cuvant de spus, in conformitate cu reglementarile privind ajutoarele de stat, care ii permit sa refuze o cerere de salvare a unei institutii de creditare daca UE considera ca este prea costisitoare pentru a fi salvata - fortand efectiv inchiderea bancii.
In timpul crizei financiare, Comisia Europeana a folosit extrem de rar atributiile sale privind ajutoarele de stat si putine banci europene au fost inchise. Daca ar utiliza aceste atributii in Grecia, aceasta abordare ar reprezenta o atitudine mult mai agresiva in gestionarea crizei datoriilor.
O sursa din UE sustine ca atributiile Comisiei privind ajutoarele de stat ar putea fi utilizate si pentru inchiderea unor banci din Spania si Portugalia.
"Intram intr-o noua faza cu Grecia, Spania si Portugalia. Unele banci vor fi inchise, iar la altele va fi redusa activitatea. Intotdeauna va fi un echilibru", a declarat sursa, care a adaugat: "Daca exista stabilitate financiara, atunci poti salva o banca, dar suntem acum departe de acest moment in anumite state. In timp, ATEbank va trebui inchisa sau va fi redusa activitatea".
Reprezentantii ATEbank si Bancii Centrale a... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 18:48