Parlamentul Frantei a adoptat marti o lege care impune penalizari drastice companiilor care isi inchid operatiunile considerate viabile din punct de vedere economic, deoarece presedintele Francois Hollande nu reuseste sa salveze locurile de munca intr-un sector industrial afectat de declin, transmite Reuters.
Legea a fost criticata de importanti oameni de afaceri care sustin ca noua reglementare va afecta investitiile in Franta, majorand costurile si complexitatea legala a inchiderii operatiunilor.
Reglementarea a fost denumita legea "Florange", dupa numele unei unitati de productie a otelului din Nordul Frantei, unde presedintele Francois Hollande, aflat in campanie electorala, le-a spus angajatilor in 2012 ca va sprijini adoptarea unei legislatii care sa le protejeze locurile de munca in cazul inchiderii unitatii.
Adoptarea legii nu a putut salva muncitorii de la Florange
Legea a venit prea tarziu pentru a-l mai opri pe producatorul de otel ArcelorMittal sa inchida in iulie cele doua furnale de la Florange.
Industria otelului din Europa se confrunta cu un exces al capacitatilor de productie pe termen lung, iar problemele economice au afectat cererea, determinand ArcelorMittal sa inchida furnale in Franta si Belgia.
ArcelorMittal avea in Franta aproximativ 20.000 de angajati in 2012.
In august, ArcelorMittal a redus estimarile privind EBITDA in anul fiscal 2013, la peste 6,5 miliarde de dolari, dupa ce in luna mai estima un profit inainte de dobanzi,... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 18:00
Guvernul socialist de la Paris si producatorul de otel ArcelorMittal au ajuns la o intelegere in disputa privind viitorul combinatului detinut de grup la Florange, iar acordul permite Frantei sa nu puna in aplicare amenintarea cu nationalizarea operatiunilor, potrivit Financial Times.
Acordul include concesii de ambele parti, dupa o saptamana in care relatiile au fost tensionate de declaratiile ministrului responsabil pentru industrie, Arnaud Montebourg, referitor la grupul condus de miliardarul indian Lakshmi Mittal.
Montebourg a acuzat ArcelorMittal de minciuna si santaj, afirmand chiar: "Nu-l mai vrem pe Mittal in Franta". Presedintele francez, Francois Hollande, a sustinut o amenintare a ministrului privind nationalizarea combinatului de la Florange, din nord-estul Frantei, daca grupul nu renunta la planurile de a inchide definitiv doua furnale.
Intelegerea include un angajament al AreclorMittal de a renunta la planul vizand desfiintarea a 600 din cele 2.600 de locuri de munca de la Florange si de a investi 180 de milioane de euro in urmatorii cinci ani pentru a dezvolta productia de otel la combinat.
Cele doua furnale aflate in disputa, despre care grupul a afirmat ca trebuie inchise din cauza supracapacitatii de productie de otel din Europa, vor ramane oprite, dar nu vor fi inchise definitiv. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anuntat ca ArcelorMittal a acceptat sa le mentina pregatite pentru reluarea activitatii, in cadrul unui program de... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 17:26
Negocierile intre compania ArcelorMittal, care intentioneaza sa inchida o parte din complexul de la Florange (nord-estul Frantei) si guvernul socialist francez, care ameninta cu nationalizarea, au continuat. transmite AFP.
"Intre doua solutii, se cauta o a treia cale", a declarat pentru AFP o sursa apropiata dosarului, fara sa faca alte precizari.
Potrivit unor informatii de presa, a treia cale ar consta in inchiderea segmentului propus de Mittal, cu redistribuirea tuturor celor 650 de salariati. Negocierile ar urma sa se desfasoare si in weekend, arata palatul Elysee, iar purtatorul de cuvant al ArcelorMittal a aratat ca firma de otel vrea sa ajunga la un acord.
De acum, presedintele Francois Hollande va decide sau nu nationalizarea, a spus ministrul Relansarii productiei, Arnaud Montebourg, care a vorbit vineri cu grupul de salariati de la Florange instalati de doua zile in fata ministerului.
Cand a anuntat la 1 octombrie intentia de a inchide sectia de producere a otelului brut din complex, ArcelorMittal a spus ca vrea sa pastreze celelalte segmente si a dat 60 de zile guvernului pentru a gasi un cumparator.
S-a dovedit insa imposibila gasirea unui candidat pentru singura parte din complex scoasa la vanzare de ArcelorMittal, arata Arnaud Montebourg, care asigura ca are oferte pentru intregul complex. "Avem pe cineva care vrea sa preia complexul, un producator de otel, un industrias dispus sa investeasca pana la 400 milioane de euro" pe platforma,... mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 09:01
Grupul ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, va inchide permanent doua furnale de la combinatul siderurgic de la Florange, dupa ce acestea au fost oprite in ultimele 14 luni, din cauza costurilor de productie prea mari.
Aproximativ 600 de angajati din cei 2.500 ai combinatului de la Florange isi vor pierde locurile de munca. Guvernul francez are termen 60 de zile pentru a gasi un cumparator pentru cele doua furnale.
ArcelorMittal a justificat oprirea furnalelor prin declinul puternic al cererii de otel la nivel mondial, potrivit AFP. Anuntul producatorului de otel pune presiune suplimentara pe presedintele Frantei, Francois Hollande, sa ia masuri impotriva somajului in crestere.
Trei milioane de someri in Franta
De la preluarea puterii in mai, administratia Hollande s-a confruntat cu o serie de inchideri de fabrici si planuri de concedieri masive la companii precum producatorul auto Peugeot Citroen si compania farmaceutica Sanofi. Numarul somerilor din Franta a trecut de 3 milioane in august, maximul ultimului deceniu.
Grupul ArcelorMittal detine in Romania doua combinate siderurgice, la Galati si Hunedoara, doua fabrici de tevi, la Iasi si Roman, operatorul portuar Romportmet Galati si o divizie a ArcelorMittal Construction.
Totodata, ArcelorMittal Romania este unul dintre actionarii companiei mixte care vrea sa construiasca reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda. mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 16:46
Francois Hollande a promis ca va face presiuni pentru a determina PSA Peugeot Citroen sa evite inchiderea unei fabrici si concedierea a 14.000 de persoane, insa infruntarile trecute dintre liderii de la Paris si marile companii, precum si realitatile economice contrazic optimismul presedintelui.
Ultima ciocnire majora intre un presedinte francez si o companie privind inchideri de fabrici si concedieri a avut loc in 2008, aminteste Bloomberg intr-o analiza. Atunci, predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, promitea ca va impiedica ArcelorMittal sa inchida o fabrica din nord-estul Frantei si sa dea afara angajatii. Un an mai tarziu insa, unitatea era scoasa din uz.
Dupa inchiderea uzinei ArcelorMittal, decizie in urma careia 571 de persoane si-au pierdut locurile de munca, in fata fabricii a aparut o piatra pe care scrie "Aici zac promisiunile lui Nicolas Sarkozy".
Peugeot a anuntat ca va inchide fabrica de la Aulnay si va reduce productia unitatii de la Rennes
Peugeot, cel mai mare constructor auto francez si al doilea din Europa, a anuntat saptamana trecuta ca va inchide, in 2014, fabrica de la Aulnay, va reduce productia unitatii de la Rennes si va suplimenta planul de concedieri cu 8.000 de angajati, fata de cele 6.000 de disponibilizari anuntate inca de anul trecut.
Peugeot are peste 200.000 de angajati la nivel mondial, dintre care 100.000 in Franta.
Hollande, ales presedinte in luna mai si datorita promisiunilor ca va preveni concedieri masive, a... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 15:29