Programul de asistenta al balantei de plati, acordul preventiv incheiat de Romania cu Comisia Europeana, expira miercuri, 30 septembrie, dupa ce acordul stand-by incheiat cu FMI a expirat deja pe 26 septembrie.
Sunt doua acorduri preventive care se incheie, in opinia finantatorilor internationali, practic fara succes din cauza ca statul roman a ratat angajamente importante asumate in urma cu doi ani.
E vorba, in principal, de reformele structurale asumate prin acorduri, pe care statul roman se angajase in scrisorile de intentie si la evaluari sa le faca in paralel cu finantarile sau garantiile obtinute.
Ponta: Guvernul nu mai are de dat niciun dolar la FMI - Ce spune despre un nou acord
Ministrul de Finante a anuntat, marti, ca va solicita FMI semnarea unui nou acord, fara sa anunte nimic legat de perspectiva unei noi intelegeri si cu Comisia Europena.
Nicio solicitare oficiala pentru un nou acord cu CE
Incepand cu anul 2014, oficiali ai Guvernului au anuntat in ...citeste mai departe despre "Romania fara acorduri cu institutiile internationale - Ce ne facem?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 08:56
Grecia va incheia acordul de asistenta financiara cu Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) in 2014 si nu va mai avea nevoie de un nou imprumut, a declarat premierul elen Antonis Samaras.
"In 2014, Grecia va intra din nou pe pietele financiare si va incepe sa redevina o tara normala. In noul an, datoria Greciei va fi declarata in mod oficial viabila, ceea ce inseamna ca nu va mai fi nevoie de noi imprumuturi sau de noi acorduri de asistenta financiara", a spus premierul luni, la postul national de televiziune, noteaza Telegraph.
Grecia a primit primul imprumut din partea UE, FMI si a ...citeste mai departe despre "Premierul elen: Grecia va redeveni o tara normala in 2014. Fara imprumut de la FMI" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 23:04
Consiliul Director (Board of Directors) al Fondului Monetar International va discuta vineri, in 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane privind noul acord stand-by pe o perioada de doi ani, cu o valoare de circa 2 miliarde de euro, pe care Romania il va trata ca intelegere preventiva.
"Solicitam asadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB va sustine programul nostru economic cuprizator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative", se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI si aprobata saptamana trecuta de Guvern.
In premiera pentru relatia Romania - FMI, scrisoarea de intentie este semnata atat de ministrul Finantelor si guvernatorul BNR, cat si de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Ultimul acord a... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:05
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va veni la Bucuresti, anunta premierul Victor Ponta, surse oficiale aratand ca vizita are ca scop evidentierea incheierii cu succes a acordului cu Romania si fiind deja pregatita, inaintea board-ului in care se se va constata efectiv daca criteriile sunt indeplinite.
Cu ocazia acelei vizite va fi mentionata si problema incheierii unui nou acord, adauga sursele citate.
In scrisoarea transmisa Fondului Monetar International (FMI) in aceasta saptamana se arata ca Guvernul nu a indeplinit mai multe criterii de performanta, ca a solicitat in trecut o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie, si ca "solicita derogari" pentru criteriile de performanta neindeplinite, astfel incat acordul sa fie incheiat cu succes.
"Pentru a avea timpul necesar implementarii masurilor corective propuse, am solicitat o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie 2013. Avand in vedere performanta realizata de noi in cadrul programului sustinut de FMI, UE si Banca Mondiala, dar si masurile corective adoptate, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) solicita derogari pentru criteriile de performanta neindeplinite si finalizarea evaluarilor sapte si opt", se afirma in documentul datat la 10 iunie si postat pe site-ul Mediafax.
Acordul cu FMI se va incheia in orice conditii, Consiliul Director al Fondului urmand sa analizeze pe 26 iunie daca Romania a indeplinit preconditiile pentru... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 09:28
Guvernul Romaniei a solicitat mai multe derogari de la Fondul Monetar International (FMI), pentru ca nu a indeplinit nici jumatate dintre angajamentele asumate. Consiliul director al FMI se reuneste pe 26 iunie, cand ar trebui sa accepte sau nu inchiderea acordului stand-by cu Romania.
Romania a indeplinit, conform scrisorii de intentie transmise de Guvern catre FMI in aceasta saptamana, doar doua dintre cele cinci criterii de performanta cantitative si tot doua dintre cele cinci tinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanta privind activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei, cel privind soldul bugetului general consolidat si cel privind arieratele bugetului de stat.
Tintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autoritatilor locale si arieratele intreprinderilor de stat au fost, de asemenea, ratate.
Principalele preconditii pentru inchiederea acordului cu FMI sunt achitarea arieratelor de catre autoritatile locale si privatizarea CFR Marfa, operatiune de vanzare neincheiata pana la acest moment.
Guvernul isi asuma doar partial privatizarea CFR Marfa
Guvernul isi asuma fata de FMI doar desemnarea castigatorului licitatiei pentru privatizarea CFR Marfa, una dintre principalele solicitari ale institutiei financiare, dar nu si finalizarea tranzactiei, aratand ca operatiunea depinde de indeplinirea tuturor conditiilor din contract.... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 16:31
Sorin Minea, seful Angst, este de parere ca acordul pe care Romania il are cu FMI nu a fost negociat in favoarea Romaniei, motiv pentru care statul roman este singurul din lume unde FMI a impus scaderea salariilor bugetare si cresterea TVA.
"Fostul acord cu FMI a fost fortat si negociat gresit in unele aspecte. Cateva din clauzele impuse de FMI au fost acceptate mult prea usor de catre guvern sau de presedinte. Ma refer la scaderea salariala grupata cu cresterea TVA. Este singura tara din lume la care s-a intamplat acest lucru.
S-a mai incercat si in alte tari dar nu a fost acceptat de guvern. Daca noi am fost cobai, inseamna ca nu am fost mai destepti decat altii. Si a dus aproape la o prabusire a unor ramuri din industria romanesca", a declarat Sorin Minea.
Potrivit sefului Angst, Romania ar trebui sa renegocieze un nou acord cu Fondul.
"Acordul FMI ar trebui renegociat de pe pozitii strict economice. FMI este un creditor, nu este jupanul tarii noastre", a adaugat seful Angst.
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul si cu guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI.
Romania va avea un nou acord cu FMI mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 17:03
Un nou acord incheiat de Romania cu FMI este favorabil mediului de afaceri din perspectiva unei stabilitati economice, a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), pentru Business24.
Totusi, el atrage atentia ca autoritatile ar trebui sa directioneze fonduri si catre domeniile productive, nu doar catre acoperirea datoriilor companiilor de stat.
"Mediul de afaceri va beneficia de stabilitatea finantarilor facute de FMI pentru Romania. Inca nu s-a iesit din criza financiara din zona euro, avem asteptari pozitive in privinta evolutiei noastre, dar se poate intra din nou intr-o criza internationala a creditarilor si putem fi vulnerabili. Din acest punct de vedere, este binevenit un nou acord", a declarat Pogonaru pentru Business24.
El atrage atentia asupra faptului ca banii trebuie sa mearga si catre domenii "care produc", nu sa acopere doar pierderile facute de firmele de stat.
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul si cu guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI.
Seful statului a adaugat ca, in viitor, este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 16:55
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, de un miliard de euro, data fiind evolutia economica, precizand ca va fi trasa doar transa de la UE, informeaza Mediafax. Declaratiile presedintelui:
- In discutiile de ieri, am constatat ca evaluarile Romaniei si ale Fondului coincid. Prima expresie care poate fi utilizata ar fi ca acordul pe doi ani cu cele doua institutii s-a incheiat cu succes.
- Dupa evaluarile incheiate, pot afirma ca s-au creat conditii pentru a se trece la o crestere economica. Stiu ca unele masuri au fost extrem de dureroase pentru oameni. Nici eu, nici guvernul, nu am luat aceste masuri cu placere. Masurile au fost absolut necesare.
- Suntem in afara riscurilor de derapaj, suntem in afara zonei de risc economic.
- Cel mai important obiectiv: consolidarea macroeconomica.
- Obiectivele noului program economic sunt in concordanta cu politica UE.
- Nu mai tragem ultima transa de la Fondul Monetar International, dar o tragem pe cea de la Uniunea Europeana, necesara pentru acoperirea deficitului bugetului de stat.
Este vorba de circa un miliard de euro pe care nu-i mai tragem, rezerva Bancii Nationale fiind suficienta si stabilitatea sistemului bancar, de asemenea, suficienta, ceea ce inseamna ca Banca Nationala va putea continua sa-si mentina in rezerva sumele de la bancile comerciale.
- Este un acord care are obiective pe termen mediu,... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 01:45
In opinia reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, statul roman nu mai primi bani de la Fond, in schimb, ar putea incheia un acord care sa ii permita sa se imprumute la dobanzi din ce in ce mai mici. "Nu cred ca Romania va mai lua bani de la FMI. Se va imprumuta normal de pe pietele de capital interne si externe. Acordul o va ajuta sa se imprumute la dobanzi din ce in ce mai mici. (...) Eu exclud un acord care sa implice un imprumut cum este cel de acum", a explicat la Antena 3.Tanasescu sustine ca banii vor putea fi rambursati daca se accelereaza reformele."Sa creezi mai multi bani pentru investitii ca sa duci economia din ce in ce mai sus. Asta inseamna ca reformele structurate trebuie accelerate pentru ca pierderile sa fie reduse. Iar banii sa fie reinvestiti pentru a crea resursele cu care sa se ramburseze banii", a mai spus reprezentatul Romaniei la FMI. mai mult
Luni, 06 Septembrie 2010, ora 17:16