Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla sau intentioneaza sa calatoreasca in Republica Elena ca autoritatile elene au emis o avertizare de incendiu pentru ziua de vineri, 4 septembrie 2020.
"Din cauza temperaturilor ridicate si a vantului puternic, exista pericolul iminent de producere de incendii de vegetatie in urmatoarele regiuni: Attica si in apropierea capitalei Atena; Grecia centrala (Evia, Viotia); Regiunea Marii Ionice (Corfu, Kefalonia, Zakynthos); Grecia de Vest (Achaia, Ilia); Regiunea Pelopones (Messinia); Tesalia (Magnesia, Sporades); Regiunea Macedonia (Salonic Halkidiki); Nordul Marii Egee (Chios, Samos, Ikaria); Sudul Marii Egee (Rodos)", a transmis, MAE, joi seara,
Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Atena (+302106774035) si Consulatului General al Romaniei de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta.
De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Elena (+306978996222) si cel al Consulatului General al Romaniei de la Salonic (+306946049076). ...citeste mai departe despre "Atentionare de calatorie in Grecia. Pericol ridicat de incendii"... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 07:17
Incendiile de vegetatie din Australia vor provoca sectorului turistic local pierderi de cel putin 4,5 miliarde de dolari australieni (2,70 miliarde euro) pana la finele anului, sustine un raport al organizatiei profesionale Australian Tourism Export Council (ATEC), informeaza AFP.
In ultimele luni, incendiile de vegetatie din Australia au parjolit o suprafata de teren aproximativ cat o treime din suprafata Germaniei, provocand decesul a 29 de persoane si distrugand peste 2.000 de locuinte.
Potrivit ATEC, numarul turistilor care si-au rezervat un sejur in Australia a scazut cu 10% pana la 20% de la debutul incendiilor in septembrie 2019, iar aceasta scadere va antrena pierderi de aproximativ 4,5 miliarde de dolari australieni.
"Turisti straini isi anuleaza sejururile din cauza ingrijorarilor cu privire la calitatea aerului, securitate si impactul incendiilor asupra ofertei noastre turistice precum si din cauza incertitudinii cu privire la timpul de care vom avea nevoie penrtu a ne reveni", a declarat directorul general de la ATEC, Peter Shelley.
Cel putin 70% din cei 850 de membri ai ATEC au inregistrat anulari semnificative ale calatoriilor in Australia din partea turistilor straini, a adaugat Peter Shelley. Potrivit acestuia, pietele unde se inregistreaza cele mai mari anulari sunt SUA, Marea Britanie si Europa. In mod normal, in perioada decembrie-februarie se inregistreaza jumatate din rezervarile anuale de sejururi venite din aceste piete.
In mod normal,... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 11:52
Fumul dens emanat de incendiile de vegetatie din Australia, in continuare active dupa mai multe luni, va face inconjurul lumii si va reveni in tara, a anuntat agentia spatiala americana NASA.
NASA a demonstrat, cu ajutorul datelor satelitare, ca fumul s-a ridicat in zona inferioara din stratosfera, deplasandu-se peste 6.400 de kilometri, in timp ce in Chile a fost consemnat un cer cetos.
"Este de asteptat ca fumul sa faca cel putin un circuit complet in jurul globului si sa se intoarca pe cer deasupra Australiei", se arata intr-un comunicat emis de NASA.
"In ultima saptamana, satelitii NASA au observat o cantitate extraordinara de fum injectata in atmosfera in urma incendiilor din Australia si din dispersarea ulterioara in directie estica", precizeaza agentia.
Situatia la nivelul solului si in atmosfera este inrautatita de furtunile generate de incendiile de vegetatie, cunoscute sub denumirea de evenimente pirocumulonimbus, care se produc atunci cand umezeala ramane prinsa in fumul aflat in aerul din zone superioare, mai reci, si formeaza un nor care produce fulgere uscate.
Aceste furtuni induse de flacari au impins fumul in stratosfera permitandu-i astfel sa se deplaseze mult mai departe si sa afecteze conditiile atmosferice din lume.
"Efectelor acelor evenimente - indiferent daca fumul asigura o racire sau o incalzire considerabila a atmosferei, care se intampla in norii subiacenti - este in prezent obiectul unui studiu intens", a notat NASA.
Agentia... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 18:08
Australia a chemat 3.000 de rezervisti sa se desfasoare pentru a face fata incendiilor de vegetatie care devasteaza in prezent tara, a anuntat sambata premierul Scott Morrison, o mobilizare fara precedent, noteaza AFP.
"Aceasta decizie permite sa avem mai multi oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare", a declarat Scott Morrison, criticat pentru modul in care a gestionat incendiile violente care dureaza din septembrie.
Un general a fost numit pentru a superviza interventia armatei, iar HMAS Adelaide - o nava de debarcare pentru elicoptere - a fost implicata in actiunile de lupta contra focului.
De mai multe luni, armata australiana este implicata in actiunile de stingere a incendiilor, desfasurand operatiuni de recunoastere aeriana, cartografie, cautare si salvare, logistica si sprijin aerian.
Circa 2.000 de militari sunt deja implicati in actiunile de stingere a focului.
Dezastrul continua in Australia: Orase intregi evacuate din cauza incendiilor, intervine si armata
"Guvernul nu a luat aceasta decizie superficial", a afirmat ministrul Apararii, Marise Payne. "Este pentru prima data cand sunt mobilizati atat de multi rezervisti. Cred ca este pentru prima data in istoria tarii noastre", a subliniat ea.
Acest anunt intervine in contextul in care premierul Scott Morrison este de mai multe saptamani tinta criticilor din cauza gestionarii actualei crize.
Sfarsitul de saptamana nu aduce vesti bune, fiind asteptate evolutii... mai mult
Sambata, 04 Ianuarie 2020, ora 07:04
Fauna salbatica din Australia, renumita in special pentru koala si canguri, va avea nevoie de cateva decenii pentru a-si reveni dupa incendiile de vegetatie care continua sa devasteze continentul, relateaza vineri AFP.
De la debutul incendiilor violente, in luna septembrie, cel putin 20 de persoane si-au pierdut viata si o suprafata de doua ori cat cea a Belgiei a fost mistuita de flacari.
Aceste incendii au fost, de asemenea, letale pentru vietuitoarele salbatice. Potrivit unui studiu recent, focarele, multe dintre ele in continuare active, sunt responsabile de disparitia a aproape o jumatate de milion de animale intr-un singur stat si va fi nevoie de zeci de ani pentru ca speciile de vietuitoare salbatice afectate sa isi revina.
Aceasta criza a evidentiat schimbarile climatice responsabile, potrivit oamenilor de stiinta, de acest sezon de incendii mai intens, mai lung si mai precoce ca niciodata.
Guvernul australian a fost aratat cu degetul, fiind acuzat ca nu a raspuns corespunzator la aceasta criza si nu a luat masurile necesare in ceea ce priveste mediul.
Imagini bulversante cu exemplare de koala insetate care beau apa din sticlele pompierilor sau cu canguri cuprinsi de panica in mijlocul flacarilor au facut inconjurul lumii, aminteste AFP.
Un studiu realizat de Universitatea din Sydney estimeaza ca in statul New South Wales, cel mai afectat de aceste incendii de vegetatie, 480 de milioane de animale au murit incepand din septembrie. Aceste cifre... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 21:51
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atentionare de calatorie pentru Portugalia, unde incepand de sambata, este risc maxim de declansare a unor incendii de vegetatie, in mai multe districte, din cauza temperaturilor ridicate.
MAE informeaza ca Institutul local pentru Mare si Atmosfera (IPMA) din Republica Portugheza a anuntat ca, pe fondul temperaturilor ridicate in perioada 17-20 august, exista risc maxim de declansare a incendiilor de vegetatie pentru districtele Braganca, Viseu, Guarda, Castelo Branco, Santarem, Portalegre, Faro, precum si pentru zonele adiacente acestor districte.
Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Lisabona: +351.213.968.812, +351.213.979.982, +351.213.966.463, +351.213.960.866, apelurile la ultimele doua numere de telefon fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta.
De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei la Lisabona: +351. 927.411.628.
MAE recomanda consultarea paginilor de Internet http://www.ipma.pt/pt/riscoincendio/rcm.pt/, http://lisabona.mae.ro, www.mae.ro, pagina de Facebook a Ambasadei Romaniei in Republica Portugheza si aminteste ca romanii care calatoresc in strainatate au la dispozitie... mai mult
Sambata, 17 August 2019, ora 09:34
Panos Kammenos, ministrul Apararii din Grecia, a declarat ca cetatenii au contribuit la gravitatea incendiilor de vegetatie din aceasta saptamana, deoarece au construit ilegal cladiri de-a lungul timpului, care au blocat rutele de evacuare.
Conform declaratiei ministrului, cladirile construite fara autorizatie de catre cetateni in zonele impadurite au cauzat acum blocarea rutelor de evacuare, relateaza BBC.
In timpul vizitei lui Kammenos de joi in orasul Mati, localnicii l-au criticat, acuzandu-l ca i-a abandonat. Mai multi greci s-au plans ca au fost sfatuiti sa se refugieze in mare pentru a scapa de flacari, lucru imposibil de facut pentru majoritatea persoanelor in varsta.
Kammenos a respins acuzatiile conform carora Guvernul ar fi esuat sa isi protejeze cetatenii.
"Aceasta este o problema din trecut. Toate aceste proprietati construite fara licenta au ocupat coasta fara sa respecte vreo regula", a declarat ministrul.
In urma incendiilor, o casa din patru a fost complet distrusa, iar peste jumatate dintre locuinte au fost partial distruse.
Cel putin 85 de persoane au murit, iar echipajele de salvare cauta momentan zeci de persoane considerate disparute.
Citeste si:
Grecia dupa incendiu: Cine este responsabil?Flacarile din Grecia au ucis si un irlandez aflat in luna de miereMarturiile salvatorilor din Armaghedonul elen: Mergem din casa in casa, poate gasim pe cinevaRomania trimite ajutoare in GreciaTragedie in Grecia: Incendiile au ucis zeci de... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 15:48
O tragedie cumplita a lovit Grecia - cel putin 74 de persoane au murit, peste 500 sunt ranite, mii de case si masini au fost mistuite de flacari, in unul dntre cele mai agresive incendii de vegetatie, declansate de un val de caldura.
Printre persoanele afectate sunt si multi turisti, desi zona in care a izbucnit incendiul - regiunea Attica, din apropiere de Atena - este frecventata mai mult de greci.
Bilantul de pana acum al victimelor - desi numarul acestora este asteptat sa creasca - este cel mai mare din ultimii 11 ani. In anul 2007, aproximativ 70 de persoane au murit din cauza incendiilor de vegetatie din regiunea Peloponez.
Mii de oameni au fugit din calea flacarilor si s-au aruncat in apele marii, iar sute de pompieri sunt implicati in actiunile de stingere a incendiilor de vegetatie. Multi dintre cei care au murit erau turisti care incercasera sa gaseasca refugiu, dar nu au reusit. Salvatorii au descoperit cadavrele a 26 de adulti si copii, imbratisati, la doar 15 metri de apa.
Marturii cutremuratoare din infernul din Grecia
Urmariti ce se intampla in zonele afectate de incendii
21.54 Bilantul incendiilor de vegetatie de la periferia orasului Atena se ridica la cel putin 74 de morti si 556 de raniti, anunta autoritatile locale, citate de site-ul cotidianului La Repubblica, potrivit Mediafax.
Mii de oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele din cauza incendiilor, iar sute de pompieri depun eforturi pentru stingerea focului. Aproximativ... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 21:54
Dupa Franta, Italia si Portugalia, a venit si randul Spaniei sa se lupte cu incendiile de vegetatie. 20 de elicoptere au revarsat apa ore in sir peste padurile incinse de canicula care a maturat sudul Europei in ultima perioada.
Circa 300 de persoane au fost evacuate in Yeste, sudul Spaniei, dupa ce mai bine de 1.000 de ha de vegetatie au fost parjolite de incendii in doar doua zile, a anuntat un purtator de cuvant al autoritatilor locale, citat de AFP.
Oficialul a mai precizat ca focul inca nu este tinut sub control, cu toate ca pompierii s-au luptat cu el zi si noapte, incercand sa opreasca macar raspandirea lui, daca nu sa il stinga definitiv.
Incendiul masiv a izbucnit joi dimineata, inscriindu-se intr-o serie mai lunga de asemenea evenimente cu care s-a confruntat sudul Europei in aceasta vara fierbinte si secetoasa, in care padurile au fost extrem de vulnerabile, informeaza sursa citata.
Franta vecina s-a luptat indarjit cu flacarile chiar in apropierea celebrei Coaste de Azur, plina de turisti in aceasta perioada a anului. Peste 10.000 de persoane au fost evacuate, insa acum situatia este sub control, potrivit autoritatilor franceze.
Si in Portugalia, focul a maturat suprafete mari de padure si de teren, facand peste 60 de victime si taind in unele locuri legaturile rutiere cu centrul tarii.
Citeste si:
Atentie daca vreti sa mergeti in Franta! Sunt incendii puterniceVreme extrema in Europa: Cod violet de inundatii in Germania, incendii... mai mult
Sambata, 29 Iulie 2017, ora 19:25