Estimarea privind incasarea din TVA este excesiv de optimista in a doua iteratie a rectificarii bugetare si presupune ca in patru-cinci luni care au mai ramas pana la finalul anului sa avem o crestere de peste 20% a incasarilor din TVA, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Aceasta rectificare, asa cum noi ne-am exprimat la Consiliul Fiscal, aduce cateva modificari majore si pe venituri si pe cheltuieli. In prima sa varianta, rectificarea aducea o corectie a proiectiilor de venituri, unele corectii erau intemeiate, altele mai putin justificate si noi am subliniat la Consiliul Fiscal ca la TVA si accize era o proiectie care era destul de optimista.
La a doua iteratie a rectificarii estimarea este si mai optimista. Spre exemplu, la TVA avem pe primele sapte luni ale anului o crestere fata de aceeasi perioada de sub 10% si rectificarea bugetara propune o crestere de 15% pe tot anul. Acesta ar implica faptul ca in patru-cinci luni care au mai ramas pana la finalul anului sa avem o crestere de peste 20% a incasarilor din TVA, care nu este imposibila, dar este excesiv de optimista", a spus Ionut Dumitru.
Acesta a afirmat ca o crestere economica reala de 5,5%, fata de 6,1%, cat era precedenta proiectie, este una foarte mare, care iese din peisajul proiectiilor existente in momentul de fata in piata.
"Noi avem o proiectie la banca (Raiffeisen Bank - n.red.) in momentul de fata de 4,2%, dar pe care o consideram deja foarte optimista si suntem... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 16:09
Bugetul general consolidat a incheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 2,17 miliarde lei, reprezentand 0,27% din PIB, in crestere de aproape trei ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.
Principala cauza a deficitului a fost cresterea puternica a cheltuielilor in luna mai, care a dezechilibrat bugetul si a produs un deficit lunar record, de 3,5 miliarde de lei.
Dupa primele patru luni, bugetul consolidat era inca pe plus, cu un excedent de 1,35 miliarde de lei, reprezentand 0,17% din PIB, ceea ce inseamna ca executia bugetara a fost foarte slaba in luna mai, cand s-a inregistrat un deficit - sau diferenta dintre cheltuieli si venituri bugetare - de 3,52 miliarde de lei.
"Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 98,4 miliarde lei, reprezentand 12,1% din PIB, au fost cu 7,9% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. (...) Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 100,6 miliarde lei, cresc in termeni nominali cu 9,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent", arata raportul bugetar lunar.
Pe categorii de venituri, cresteri importante au fost inregistrate in primele cinci luni la contributiile sociale, cu un avans de 15,9%, urmate veniturile de capital (+13,2%), impozitul pe salarii si venit (+12,9%) si impozitul pe comert exterior si tranzactii internationale (+10,1%).
O crestere conjuncturala a fost inregistrata la... mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 11:14
Deputatul PNL Andreea Paul sustine ca incasarile mari din TVA, anuntate de prim-ministrul Victor Ponta vor fi cu peste 770 de milioane de lei mai mici, dupa ce se vor face rambursarile.
"Dezvaluirea realitatii cu privire la incasarea TVA la buget:
Iulie 2014 - TVA aprobat la rambursat si rambursat efectiv 1,72 mld lei;
Iulie 2015 - TVA aprobat la rambursat 1,42 mld lei, dar rambursat efectiv doar 652 mil lei.
Diferenta de 772,94 mil lei este amanata la plata din 31 iulie pentru luni 3 august 2015!", scrie pe Facebook Andreea Paul.
"In concluzie: 300 milioane lei mai putin programati la rambursare fata de aceeasi luna a anului trecut, plus amanarea la plata a celor 772,94 mil lei pentru luna de raportare iulie, amanata pentru luna august. Uite MILIARDUL ...citeste mai departe despre "PNL reface calculele lui Ponta: "Un miliard de lei, declarat fals in plus la colectarea TVA"" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 18:36
Prim-ministrul Victor Ponta anunta, din vacanta, ca incasarile din TVA se ridica la peste 5 miliarde de lei, pentru operatiunile desfasurate in Romania in luna iunie.
"O cifra de ultima ora foarte importanta - am primit de la ANAF datele preliminare privind incasarile din TVA operatiuni interne pentru luna iunie 2015 - 5,067 miliarde RON!", scrie pe Facebook Victor Ponta.
Acesta aminteste ca iunie a fost prima luna in care TVA la alimente si servicii alimentare a scazut de la 24 la 9 la suta.
In plus, subliniaza premierul, incasarile sunt cu 60 de milioane de lei in plus fata de luna iunie 2014, cand au fost 5 miliarde de lei.
"Pe primele 6 luni din 2015 incasarile bugetare din CAS (reduse cu 5% de la 1 octombrie 2014) sunt mai mari decat in primele 6 ...citeste mai departe despre "Ponta si-a intrerupt vacanta pentru "o cifra de ultima ora" - ce a trebuit sa anunte neaparat premierul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 19:12
Incasarile din taxa pe valoarea adaugata au fost cu 20,84% mai mari in primul trimestru 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF a insumat 47.047,34 mil.lei, ceea ce reprezinta un grad de realizare de 109,15% a programului de incasari.
Potrivit unui comunicat al ANAF, nivelul veniturilor a fost influentat de impactul reducerii CAS si al introducerii scutirii de impozit pe profitul reinvestit. De cealalta parte, cresterea colectarii TVA se datoreaza atat masurilor de combatere a evaziunii, cat si introducerii noilor prevederi cu privire la inregistrarea in scop de TVA.
Pe componente, in primul trimestru, incasarile s-au situat astfel:
La impozitul pe profit s-au incasat 3.120,51 mil. lei, cu 20,72 mil.lei (-0,66% indice nominal) mai putin decat in 2014 (3.141,23 mil.lei), cu un grad de realizare a programului de 95,84%.
La impozitul pe venit s-au incasat 6.385,67 mil. lei, cu 807,26 mil.lei (14,47% indice nominal) mai mult decat in 2014 (5.578,41 mil.lei), inregistrandu-se un grad de realizare de 106,08%.
In domeniul accizelor (inclusiv taxa pe viciu), fata de incasarile din perioada analizata a anului precedent (5.180,64 mil.lei), accizele au fost mai mari cu 10,66 % (in termeni nominali), veniturile colectate cumulat 3 luni 2015 fiind de 5.732,71 mil. lei (plus 552,09 mil.lei) ; gradul de realizare a programului la aceasta taxa a fost de 98,18%.
Incasarile la capitolul "rest venituri"... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 16:35
Presiunea fiscala pusa tot mai puternic pe mediul de afaceri risca sa alunge capitalul din Romania si sa asistam la o adevarata sinucidere economica, avertizeaza economistii de la compania de business information si credit risk management KeysFin, intr-o analiza privind evolutia fiscalitatii din Romania din 2004 si pana in prezent.
Principala concluzie reiesita din datele statistice - cu cat statul a pus mai multa presiune pe mediul privat, cu atat gradul de rezistenta fiscala a crescut, adica statul a adunat, procentual, mai putini bani.
Gradul de colectare al principalelor taxe si impozite a scazut in ultimii 10 ani de la 66% in 2004 la 56% in prezent, arata statistica KeysFin.
Incasarile din TVA s-au redus in acest interval cu 7%, de la 47% la 40%, contributiile din asigurari sociale cu 6 procente, de la 85% la 79%, iar cele din impozitul pe profit cu 5%, de la 85% la 80%.
Incasarile la buget din impozitul pe venit au fost singurele care au crescut, de la 80% la 83%, iar cele din accize si taxa pe viciu de la 79% la 81%.
Statistica, realizata pe baza datelor de la Institutul National de Statistica si cele ale Consiliului Fiscal, mai arata un aspect extrem de relevant.
Pe fondul cresterii sustinute a taxelor, TVA-ului in primul rand, evaziunea fiscala a explodat, de-a dreptul, de la 6,4% la 16,2% din PIB, din care cea pe TVA a avansat cel mai mult, de la 3% la 12,2%.
"Datele arata foarte clar legatura directa dintre cresterea presiunii fiscale... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 16:35
Incasarile din TVA sunt in unele domenii, precum hoteluri, jocuri si pariuri, activitati sportive si distractive, de sub 10% din valoarea datorata, iar la restaurante de 20%, afirma directorul regional Visa Catalin Cretu, care crede ca fenomenul poate fi limitat prin TVA redus la plata cu cardul.
"Am determinat cateva sectoare in care incasarile din TVA sunt mult sub media de 44%. Aceste sapte sectoare inregistreaza 80% necolectare. Introducerea unor facilitati fiscale prin acordarea unei reduceri cu 3-5 puncte procentuale la TVA pentru plata cu cardul ar putea aduce incasari suplimentare pentru ca omul va fi tentat sa plateasca mai putin si va utiliza cardul. Cred ca putem convinge Comisia Europeana ca o reducere de TVA de 3-5 puncte pentru plata cu cardul va duce la incasari mai mari decat in prezent", a spus Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia al Visa Europe.
Potrivit datelor Visa, hotelurile platesc doar 2% din TVA de colectat, restaurantele 19% din valoarea TVA de plata, jocurile de noroc si pariurile 3%, activitati sportive, recreative si distractive - 5%, activitati asociate diverse - 8%, reparatii calculatoare, articole personale de uz caznic - 44% si alte servicii ( splarare si curatare imbracaminte, coafura, servicii de infrumusetare) - 11%.
In opinia lui Cretu, o astfel de masura ar fi foarte eficienta, intrucat clientul stie ca va plati mai putin daca utilizeaza cardul si va pune presiune pe comercianti sau prestatorii de... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 09:05
Guvernul intentioneaza sa aduca unele modificari la Codul Fiscal, prin care se estimeaza ca incasarile din TVA vor creste cu 457,14 milioane lei in 2011, iar cele din accize cu 40,9 milioane de lei, informeaza NewsIn.In principal, cresterea incasarilor de TVA la buget vor fi asigurate prin"continuarea aplicarii masurilor de limitare a dreptului de deducere a TVA pentru achizitia de autoturisme si combustibili necesari functionarii acestora si pentru anul 2011".
Potrivit notei de fundamentare a ordonantei de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului Fiscal, postata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, o alta masura care va fi adusa Codului Fiscal in domeniul TVA se refera si la instituirea posibilitatii persoanelor impozabile care au realizat o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire pentru intreprinderi mici de a solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului special de scutire.
Masura are in vedere reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in scopul imbunatatirii activitatii de administrare a acestora.
De asemenea, se arata in nota de fundamentare, "ca urmare a notificarii Comisiei Europene, care a pus in vedere Romaniei ca va declansa procedura de infringement in cazul neadaptarii legislatiei nationale la prevederile Directivei 2006/112/CE, serviciile prestate in mod gratuit vor fi considerate ca nu sunt in sfera de aplicare a TVA numai in situatia in... mai mult
Marti, 07 Decembrie 2010, ora 19:09
Incasarile din TVA s-au ridicat in august, cea de-a doua luna in care s-a aplicat nivelul de 24% al taxei, la 3,6 miliarde lei (855 milioane euro), in crestere cu 9,4% fata de nivelul de 3,2 miliarde lei din iulie, potrivit executiei bugetare publicate miercuri de Ministerul Finantelor Publice, relateaza NewsIn.Potrivit datelor MFP, fata de august 2009, atunci cand incasarile din TVA s-au ridicat la 2,5 miliarde lei, cresterea a fost de 40%.Dupa primele opt luni ale anului, incasarile din TVA ale bugetului general consolidat au ajuns la 23,3 miliarde de lei, in crestere cu 4,5% fata de aceeasi perioada din 2009.Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat un deficit de 20,905 miliarde lei dupa primele opt luni ale acestui an, respectiv de 4,09% din produsul intern brut (PIB).
Veniturile bugetului general consolidat au crescut in ianuarie-august cu 2,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 106,2 miliarde lei, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu 1,3%, la 127,2 miliarde lei. mai mult
Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 14:49