Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) s-a concentrat in ultimul timp pe trei obiective principale in discutiile cu reprezentantii Guvernului, respectiv suspendarea obligativitatii returnarii banilor turistilor care au platit vacante, introducerea modelului german de sprijinire a locurilor de munca Kurzarbeit si acordarea de granturi nerambursabile si de credite cu dobanda zero, a declarat, marti, Dan Goicea, vicepresedinte al ANAT, avertizand ca operatorii de turism nu mai rezista mult.
"ANAT s-a concentrat in intalnirile cu Guvernul din ultima vreme pe cateva obiective. In mod special avem o problema cu legislatia actuala, care a fost introdusa in 2018 ca urmare a unei directive europene care a fost implementata in toate tarile din comunitatea europeana, dar bineinteles ca nimeni nu a prevazut aceasta pandemie, iar ea era facuta pentru vreme de pace, cum zicem noi acum. Noi suntem acum in vreme de razboi. Nu functioneaza legislatia cum ar trebui si de aceea noi am fost primii care am cerut suspendarea unor clauze, respectiv acestea cu returnarea banilor. Pana acum nu ne-a deranjat faptul ca mai aveam cate un client care cerea returnarea banilor, era un procent de sub 1% poate pe an pentru asemenea solicitari, din motive ca au divortat, ca s-a imbolnavit, ca a patit ceva, exista si asigurarea care ii acoperea, nu era nicio problema. Deci, totul functiona perfect, insa acum, cand am fost solicitati cu sutele sa returnam banii, deja este o mare problema si... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 15:59
Oficialii de la Sofia sustin ca anul 2016 a fost cel mai profitabil pentru industria de turism a Bulgariei din ultimii 25 de ani.
Avalansa de turisti germani si rusi a alimentat conturile hotelierilor bulgari, numai in lunile iunie si iulie veniturile crescand cu 14% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a anuntat ministrul bulgar al turismului, Nikolina Angelkova, citata de agentia Novinite.
Exodul de pe plajele din Turcia a adus pe litoralul bulgaresc cu 38% mai multi turisti germani si cu 30% mai multi excursionisti din Rusia, in vreme ce o surpriza neasteptata au reprezentat-o si romanii, cu o crestere de 20% a numarului de vizitatori.
Primele 7 luni ale anului au adus venituri in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada anului a anului trecut, cu un plus realizat in varf de sezon iunie-iulie de peste 500 de milioane de euro, a precizat ministrul de resort.
Comparativ cu cel mai bun an din turismul bulgar post-comunist, 2014, anul acesta s-a inregistrat deja o crestere cu 14%, a apreciat Angelkova.
Cel mai important castig este faptul ca Bulgaria a devenit o destinatie accesibila aproape tot anul, sustine ministrul, oferta diversificata si dezvoltarea serviciilor in sector anuntand mentinerea trendului pozitiv in industria turistica. mai mult
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 18:05
Cei peste 130.000 de turisti prezenti in cel mai aglomerat weekend de pana acum in statiunile de pe litoral, cu 15% mai multi decat in aceesi perioada din anul trecut, au cheltuit pe cazare, mancare si distractie aproape 12 milioane de euro, potrivit unui studiu al FPTR.
Hotelierii au depus si in acest an toate eforturile pentru ca numarul turistilor sositi pe litoral sa fie in crestere, iar rezultatele nu s-au lasat asteptate.
Astfel, mai mult de 130.000 de turisti au fost inregistrati oficial in weekend-ul 18-19 iulie in statiunile romanesti de la malul marii, in crestere cu 35% fata de weekend-ul precedent si cu 15% comparativ cu jumatatea lui iulie, anul trecut.
"Numarul turistilor a crescut semnificativ din aceste zile pentru ca s-au terminat examenele in sistemul de invatamant, a inceput vacanta, iar vremea pe litoral se anunta foarte frumoasa. Incepem de-abia de acum sa spunem ca a venit vacanta mare", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Dintr-un studiu al FPTR, realizat pe baza observatiilor hotelierilor de la mare, cei peste 130.000 de turisti prezenti in statiunile de pe litoral au cheltuit in weekend pe mancare mai mult de 11,7 milioane de euro, in conditiile in care fiecare persoana aloca in medie 90 de euro pentru doua zile pe cazare, mancare si distractie.
Doar pe mancare, cheltuielile au ajuns la 4,1 milioane de euro pe weekend, cazarea a costat, in total, 4,6 milioane de euro,... mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 15:13
Industria de evenimente, cunoscuta in mediile de specialitate ca MICE (Meetings, incentives, conferences, and exhibitions) reprezinta o adevarata sursa de profit, in conditiile in care vorbim despre o piata de 700 milioane de euro, cu un potential de doua miliarde de euro, conform specialistilor.
In ciuda potentialului considerabil, Romania nu este inca perceputa ca o destinatie pentru turismul de evenimente, remarca Radu Cimponeriu, expert MICE. Din acest motiv statul roman si pierde in fiecare an miliarde de euro, bani pe care ii chelutiesc, in total, demnitarii, corporatistii si oamenii de afaceri aflati in interes de serviciu.
"In 2012, la nivel european, un participant a cheltuit, in medie, 1.620 de euro pentru un eveniment, ceea ce inseamna circa 437 euro/zi/delegat. Asta in timp ce turistul care vine intr-o simpla excursie cheltuie, in medie, 150 euro/zi. Desigur, in Romania, conform datelor pe care le avem, un participant la un eveniment cheltuie mai putin, circa 250 euro/zi", a spus Radu Cimponeriu, in cadrul unui eveniment de specialitate, citat de Mediafax.
Cel mai bun exemplu pentru a intelege importanta industriei de evenimente este Marea Britanie, care a reusit sa adune la buget, in 2011, 40 de miliarde de lire sterline. In Germania, tot in 2011, aceasta industrie a generat venituri de circa 65 miliarde euro. Exista comunitati locale care traiesc aproape exclusiv din beneficiile industriei MICE, exemplifica Radu Cimponeriu.
Ce ne lipseste... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 18:00
Romania are o serie de obiective turistice unice in Europa si chiar in lume, printre care se numara Casa Poporului, cimitirul vesel de la Sapanta, Castelul Peles sau Castelul Bran.
Daca ar urma exemplul altor tari care fac bani frumosi din turism, statul roman ar putea recupera din avansul economic pierdut. Totusi, absenta unei promovari eficiente se traduce in pierderi de miliarde de euro pentru economia nationala, anual.
Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului, sustine ca turismul ar trebui sa reprezinte 4% -5% din Produsul Intern Brut al Romaniei. In conditiile in care proiectul de buget pe anul acesta se bazeaza pe un PIB de 140 de miliarde de euro, veniturile generate de turism ar trebui sa se ridice la aproximativ sapte miliarde de euro.
In realitate, lucrurile sunt diferite, iar incasarile din acest domeniu ajung la cel mult un miliard de euro, atrage atentia fostul ministru.
Promovarea deficitara, lipsa unei viziuni si absenta unei strategii eficiente ar putea fi cauzele pentru care Romania nu exploateaza la maximum potentialul turistic de care dispune.
Lista obiectivelor turistice din tara poate fi completata la nesfarsit, dar Romania ar putea ajunge cu usurinta in topul statelor care incaseaza bani frumosi din turism, daca ar promova intens cele mai cautate obiective turistice. Cand vine vorba de o vacanta in Romania, turistii straini au o "lista bine determinata", spune Traian Badulescu, consultant in turism.
Sursa foto: Tourneo... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 08:00
Turismul romanesc are nevoie de investitii de 10 miliarde de euro pentru a fi competitiv, a declarat, pentru Business24, Dan Matei Agathon, Presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
Declaratia vine ca o reactie la propunerile Ministrului Turismului, Maria Grapini, care a prezentat prioritatile pentru anul acesta: turismul cultural, balnear si exploatarea resurselor minerale.
Propuneri corecte in principiu, apreciaza Agathon, insa fara investitii substantiale, statul roman nu poate intra pe harta destinatiilor turistice importante ale lumii. Parerea lui Agathon este impartasita si de consultantul in turism, Traian Badulescu, in opinia caruia Romania are foarte multe obiective turistice unice pe mapamond, dar necunoscute, din lipsa unei promovari eficiente.
"Este exclus sa ne gandim ca intr-un timp scurt vom avea un astfel de capital, dar banii pe care ii avem trebuie investiti in functie de o strategie. Daca faci o prioritizare a investitiilor si spui ca 2013 este anul turismului balnear, cultural si al exploatarii resurselor naturale, este foarte bine, dar turismul de pe litoral trebuie promovat extrem de puternic. Romania are 44% din totalul unitatilor de cazare aici. Inima turismului romanesc este litoralul", precizeaza Agathon, pentru Business24.
Maria Grapini: Turismul balnear si cultural, prioritati pentru 2013
Reprezentantul patronatelor in turism considera ca trebuie investit in primul rand in zonele unde se inregistreaza... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 12:21
Romania are nevoie de o noua lege a turismului, cu masuri fiscale avantajoase pentru afacerile din domeniu. Solutiile pentru relansare nu ar fi unele noi, ele se aplica deja, cu succes, in alte state europene.
Printre cerintele pietei se numara reducerea TVA si prime pentru agentiile care fac performante in atragerea de turisiti starini.
Patronatele solicita Guvernului sa reduca TVA de la 24% la 9% si la serviciile de masa vandute la pachet cu cazarea, asa cum se practica in toate tarile europene.
"Aceasta masura va duce la cresterea vanzarilor de pachete de servicii, extindere duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, marind, astfel, incasarile hotelierilor si, implicit, taxele si impozitele colectate", a declarat Dragos Raducan, vicepresedinte FPTR.
In prezent, serviciile de cazare cu mic dejun au TVA redus la 9%. Pentru masa de pranz si cea de seara din hoteluri, taxa pe valoare adaugata este 24%.
Burcea: Daca vand o excursie in China am TVA zero; pentru Romania platesc 24%
"La hoteluri, TVA de 24% este aberant si la agentiile de turism la fel. Daca vand o excursie in China platesc TVA zero la comision, pe cand daca vand pe litoralul romanesc, platesc TVA la comision 24%", a declarat Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45.
Desi este o masura necesara incurajarii turismului national, Romania risca sa se impotmoleasca, din nou, in legislatie.
"Pe hotelarie este nevoie de un TVA de 9%, iar pentru turistii straini... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:09
Cresterea de 17 la suta din turism consemnata in primele trei trimestre din anul 2011 se va mentine si la finalul anului 2011, atat in ceea ce priveste numarul de turisti, cat si incasarile, a declarat, marti, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, la reuniunea Consiliului Consultativ al Turismului.
"In 2011 am avut o crestere pe primele trei trimestre de 17% a numarului de turisti si credem ca se va metine cifra si la finalul lunii decembrie, mai ales avand in vedere aglomeratia din statiuni de la sfarsitul anului. Va fi o crestere considerabila la finalul anului 2011, atat ca numar de turisti cat si ca incasari", a afirmat Elena Udrea.
Oficialul MDRT a amintit de recordurile inregistrate de sarbatori, pe Valea Prahovei, in special in Poiana Brasov.
"Recordurile atinse la inceput de an arata ca au fost 125.000 de accese la puncte de transport pe cablu in intervalul 1- 8 ianuarie 2012, mai multe accese la transport pe cablu decat in ianuarie 2010. Au fost 150.000 de masini duminica trecuta in Poiana Brasov. Mult mai multi turisti inseamna un volum mult mai mare de incasari", a declarat Elena Udrea.
"Poiana Brasov e in topul revistei germane Bildt pe locul 5 ca destinatii ieftine si care are infrastructura de schi. Investitia in domeniul schiabil din Poiana Brasov e o investitie necesara in turismul romanesc, asa cum sunt toate investitiile in domeniul schiabil de pe Valea Jiului, Bucovina, Maramures", a mai spus aceasta. mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 13:42
Agentiile de turism au vandut in primele noua luni 2,5 milioane de pachete de vacanta, nivel similar celui din aceeasi perioada a anului trecut, insa incasarile au scazut cu pana la 25%, in conditiile in care majoritatea turistilor au cumparat vacante mai ieftine si au preferat sejururi mai scurte, informeaza Mediafax.Din cele 2,5 milioane de vacante vandute, mai mult de jumatate (peste 1,3 milioane) au vizat litoralul romanesc. Pentru extern s-au vandut 800.000 de pachete, sezonul de vara inregistrand cea mai mare cerere.
"Turismul intern a inregistrat o usoara crestere a numarului de turisti, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar pentru vacantele in strainatate a fost raportata o stagnare. Referitor la incasari, acestea au scazut insa cu 10-25% pentru toate destinatiile, in conditiile in care majoritatea turistilor au ales pachete mai ieftine si sejururi scurte in destinatii mai apropiate", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Corina Martin.
Cele mai mari vanzari au fost inregistrate in sezonul estival, iar pentru perioada de iarna este estimata o crestere a numarului de turisti, in special pe segmentul intern, pe fondul lansarii programului "Inscrieri timpurii".
"Pentru perioada de iarna estimam o crestere a numarului de turisti, mai ales pe segmentul intern, datorita programului «Inscrieri timpurii» si a altor programe speciale, dar si pe extern, datorita ofertelor early booking din ce in... mai mult
Joi, 14 Octombrie 2010, ora 15:22