Sistemul de rambursare a taxei auto din 2008, prevazut in OUG nr. 9/2013 care instituie timbrul de mediu, contravine dreptului UE, a hotarat miercuri Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
Decizia CJUE a fost luata in contextul unei intrebari preliminare adresate curtii de Tribunalul Sibiu.
Aceasta cerere a fost formulata in cadrul unui litigiu intre Ilie Nicula, pe de o parte, si Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, pe de alta parte, cu privire la refuzul acestora din urma de a admite cererea acestuia de restituire a taxei auto reglementate prin OUG nr. 50/2008, anulata ulterior intrucat era contrara dreptului UE, potrivit unei alte decizii a CJUE.
In cursul anului 2009, Ilie Nicula, resortisant roman cu resedinta in Romania, a achizitionat un autovehicul de ocazie care a fost inmatriculat pentru prima data in Germania. Pentru inmatricularea acestui autovehicul in Romania, Nicula a platit, in temeiul articolului 4 din OUG nr. 50/2008, suma de 5.153 de lei cu titlu de taxa pe poluare.
In 3 mai 2012, Tribunalul Sibiu a admis actiunea introdusa de Nicula impotriva Administratiei Fondului pentru Mediu, beneficiara taxei pe poluare, si a dispus rambursarea taxei respective, pentru motivul ca ea a fost instituita cu incalcarea articolului 110 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (TFUE). Instanta a respins insa actiunea fata de Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu, colectoarea... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 10:08
Incasarile din timbrul de mediu au fost, in 2013, de aproape 733 milioane de lei, din care aproximativ 570,27 de milioane de lei au reprezentat restituirile de sume pentru vechea taxa auto catre cei care au obtinut hotarari judecatoresti definitive in acest sens, arata datele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).
Astfel, in anul 2013, AFM a avut incasari totale in valoare de 732.325.750,22 lei, reprezentand incasarile din taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, respectiv timbrul de mediu.
Din acest total, s-a restituit de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) si AFM suma de 570.276.616,04 lei, ca urmare a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile.
Presedintele AFM, Adrian Gearap, a afirmat, luni, cu ocazia lansarii Programului 'Rabla' 2014, ca estimarile privind incasarile din timbrul de mediu pentru anul acesta ajung in jurul sumei de 750-800 de milioane de lei.
In data de 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmand sa fie calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.
Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro5, Euro4 si Euro3 formula de calcul ia in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 15:49
Inmatricularile masinilor second-hand si a celor transferate de la companiile de leasing la utilizatori odata cu incheierea contractului sunt blocate pentru ca autoritatile cer dovada platii unei taxe anterioare, atrag atentia reprezentantii Asociatiei de Leasing Bancar (ALB).
"Prin textul de lege privind timbrul de mediu nu se poate colecta taxa in vederea inmatricularii pentru ca nu se poate lua usor adeverinta privind platile pentru taxele anterioare, deci inmatricularile sunt blocate. Am luat legatura cu autoritatile, ANAF, Administratia Fondului de Mediu si Ministerul Mediului, insa cu toata vointa acestor institutii, ANAF nu are o evidenta din punct de vedere tehnic a incasarilor anterioare si astfel se blocheaza procedura de inmatriculare", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania, Adriana Ahciarliu.
Ea a aratat ca fiecare institutie in parte cu care asociatia a intrat in dialog spune ca nu este cea decidenta in aceasta situatie.
Fiscul nu are o evidenta nominala cu taxele platite anterior
La randul sau, Ion Busuioc, director in cadrul ANAF, a aratat ca nu este responsabilitatea ANAF de a solutiona problema si institutia nu se face vinovata de acest blocaj, prin inexistenta unor evidente nominale a platilor anterioare, intrucat Fiscul n-a avut in timp obligatia de administrare a acestor taxe, ci doar de colectare.
"Culpa nu apartine ANAF pentru ca legislatia in timp nu a... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 15:33
Incasarile din taxa auto si timbrul de mediu au ajuns, in prezent, de la inceputul anului, la suma de 238 milioane de lei, iar 184 milioane lei au reprezentat restituiri de taxa, a declarat, marti, intr-o intalnire cu presa, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Vreau sa mentionez ca exista bani pentru programul 'Rabla'. De la inceputul anului s-au incasat 238 milioane de lei din taxa auto si timbrul de mediu, iar 184 de milioane lei au reprezentat restituiri catre cei care au obtinut in instanta acest drept. La acestea se adauga veniturile din celelalte taxe colectate de catre Administratia Fondului pentru Mediu. Prioritatea zero pentru AFM in aceasta perioada este Rabla, restul programelor urmand sa se deruleze prin POS Mediu", a afirmat Plumb.
Potrivit ministrului, in ceea ce priveste Programul "Rabla", acesta va demara in cursul saptamanii viitoare, dupa ce se va incheia etapa de depunere a dosarelor de catre colectori.
"In cursul zilei de astazi (marti - n.r.), voi semna Ordinul privind derularea programului 'Rabla', maine acesta va fi publicat in Monitorul Oficial, iar de joi incepe etapa de depunere a dosarelor de catre colectori sau REMAT-uri. Aceasta procedura ar trebui sa dureze maximum cinci zile, astfel incat incepand de saptamana viitoare programul va demara efectiv", a explicat ministrul Mediului.
Tichetele "Rabla" vor fi acceptate pana pe 20 noiembrie 2013
In acest an, Ministerul Mediului va emite, prin intermediul AFM,... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 15:45
Incasarile pe care Guvernul spera ca le va obtine in acest an din timbrul de mediu sunt estimate la doar 365 de milioane de lei, jumatate din nivelul avansat de ministru si apropiat de volumul veniturilor prognozate pentru anul trecut, care a fost cel mai scazut de la introducerea taxei de poluare auto.
Incasarile anticipate de Guvern nu acopera suma despagubirilor, de 400 de milioane de lei, pe care statul trebuie sa le achite in acest an celor peste 300.000 de proprietari de masini care au castigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerata ilegala de catre instante.
Din luna martie, Guvernul a inlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formula de calcul a condus la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro, pe principiul ca masinile vechi au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.
La acel moment, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca se estimeaza ca nivelul incasarilor timbrului de mediu va ajunge la 700 de milioane de lei in 2013, in conditiile in care si restituirile vechii taxe de mediu sunt estimate la 400 de milioane de lei.
In urma cu o luna, ministrul afirma ca suma totala ce trebuie restituita din vechea taxa auto este estimata la un miliard de lei.
Citeste mai multe despre Taxa auto 2013: Incasarile anticipate nu acopera despagubirile pe Ziare.com. mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 08:30
Timbrul de mediu pentru autovehicule intra in vigoare incepand de vineri, din acel moment taxa auto urmand sa fie calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.
Conform Ordonantei de Urgenta privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial, in noua formula de calcul, timbrul de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 si mareste cotele pentru tehnologiile Euro 4 si Euro 3.
Pe de alta parte, pentru masinile cu motorizari non-Euro, Euro 1 si Euro 2, valoarea timbrului de mediu va scadea fata de nivelul cuantumului actual.
Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro 5, Euro 4 si Euro 3 formula de calcul ia in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala formula prevazuta prin Legea 9/2012, ce ia in calcul capacitatea cilindrica.
Pe de alta parte, taxa creste pentru masinile Euro 3 si Euro 4 in cazul versiunilor diesel, intrucat, potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, "emisiile din pulberi sunt mai mari in cazul masinilor pe motorina".
Practic, in calculul taxei se va tine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi inmultita cu valoarea in euro a fiecarui gram si cu cota de reducere a timbrului exprimata in functie de vechime.... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 09:31
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) propune Guvernului mai multe masuri pentru protectia mediului si atragerea de venituri la buget, precum renuntarea la taxa auto, aplicarea unui impozit anual diferentiat, reducerea rovinietei si majorarea primei de casare.
Asociatia solicita aplicarea modelului german prin stabilirea unei taxe anuale, suportata de proprietarii de autovehicule, corelata cu puterea de cumparare din Romania, care sa tina cont de clasa de poluare, tipul de motorizare si capacitatea cilindrica.
Astfel, UNTRR propune renuntarea la taxa auto, iar impozitul anual sa ramana neschimbat la Euro 5, dar sa fie diferentiat pentru celelalte categorii: 10% din cuantumul in vigoare la Euro 4, 15-20% la Euro 3, 30-50% la Euro 2, 50-100% la Euro 1 si 100-200% la NonEuro. Modificarile ar urma sa fie operate treptat, in urmatorii ani.
"In 2011 din taxa de poluare auto s-au incasat 365 milioane lei, iar in 2012 estimarea este ca incasarile au fost mai mici cu 25-30%, adica 260-270 milioane de lei", se arata intr-un comunicat al UNTRR.
Transportatorii propun si stimularea achizitiilor autovehiculelor noi prin reducerea valorii rovinietei pentru vehiculele Euro 6 cu 50%, Euro 5 cu 40%, Euro 4 cu 30%, Euro 3 cu 20% si Euro 2 cu 10%.
"Avand in vedere ca astfel de masuri vor fi aplicate pe un parc de circa cinci milioane de autoturisme (din care aproape un milion au peste 14 ani) si 111.000 autovehicule comerciale de transport marfuri... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 15:18
Anul 2013 va aduce scumpirea energiei electrice si a gazelor, cresterea accizelor, obligativitatea Cardului Electronic de Asigurari de Sanatate, plata TVA la incasare, precum si reintroducerea taxei de prima vanzare auto.
De la 1 ianuarie 2013, pretul energiei electrice va fi cu 10% mai mare, incluzand recunoasterea unor costuri mai mari de productie de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si suplimentarea ajutorului acordat de stat producatorilor de energie regenerabila.
Potrivit oficialilor ANRE, pentru o factura lunara medie de 40 de lei aferenta unui consum de 100 KWh, cresterea, la 1 ianuarie, va fi de 4 lei.
Accizele, platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea, vor urca anul viitor in primul rand ca urmare a cresterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor in 2013, anuntat la 1 octombrie de Banca Centrala Europeana (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare fata de cel utilizat in acest an, de 4,3001 lei/euro.
De asemenea, Guvernul a avizat cresterea accizelor la motorina la 1 ianuarie, de la 374 euro/tona la 391 euro/tona.
Taxa de prima vanzare auto, obligatorie de la 1 ianuarie?
Din iulie 2013, ar putea avea loc si o crestere la acciza totala la tigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 tigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o noua majorare de preturi.
Si pretul gazelor pentru... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 15:29
In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si isi cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.
Guvernul are de restituit o diferenta de 400 de milioane de euro celor care au platit in 2011 taxa de poluare, potrivit premierului Victor Ponta. El a spus ca Guvernul trebuie sa gaseasca o solutie sa restituie acesti bani fara a mai fi nevoie ca proprietarii de masini sa dea in judecata statul.
Cei 400 de milioane de euro vor fi acordati prin intermediul unei ordonante de urgenta, care va fi aprobata de catre Guvern la sfarsitul lunii august.
Ponta: Guvernul are de platit cetatenilor 400 mil euro pentru taxa auto.
In luna martie, Guvernul estima ca veniturile din taxa auto pentru acest an vor fi de cel mult 275 milioane lei, de zece ori mai putin decat estimarea de incasari pentru anul trecut.
Veniturile din taxa auto, la cel mai mic nivel in 2012.
Executivul mai are de rezolvat si o procedura de infringement inceputa de catre Comisia Europeana, pentru ca taxa de poluare (taxa auto) este pusa in legislatia romaneasca impotriva normelor europene.
Pe de alta parte, taxa auto va fi reintrodusa de la inceputul lunii septembrie 2012, iar guvernul urmeaza sa adopte din septembrie o pozitie oficiala cu privire la cuantumul taxei auto pentru viitor.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca noua formula a taxei auto nu va mai tine cont daca masina este veche sau noua, ci doar de cat de mult polueaza.
Taxa auto a fost introdusa... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 17:36