Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca rectificarea bugetara preconizata pentru aceasta saptamana vine intr-un moment favorabil, in care exista incasari suplimentare la buget.
"Aceasta rectificare vine si intr-un moment referitor la colectari, un moment pe care nu pot decat sa il salut si sa ma bucure. In luna iunie, nu fata de iunie 2013, ci fata de planul de incasari - un plan care intotdeauna este extrem de optimist-incasarile au fost 99,7 la suta insa in luna iulie deja de ieri pe 28, ora 17, se realizase peste 100 %, deci probabil, cu ceea ce se incaseaza azi, maine si poimaine, pana pe 31 vom avea o luna iulie cu incasari suplimentare fata de planul bugetar aprobat. Nu imi doresc decat ca acest trend sa se pastreze si cred ca atat masurile legislative - in primul rand noua lege a insolventei - cat si actiunile Directiei antifrauda ale DNA, ale DIICOT, ale unitatilor de Parchet (...) se pare ca in sfarsit produc efectele pe care ni le doream cu totii", a afirmat Ponta, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Prim ministrul a adaugat ca deficitul bugetar va ramane cel stabilit, ca de altfel toti parametri conveniti cu FMI, CE si BM.
"Deficitul bugetar ramane si in urma acestei rectificari cel de 2,2% din PIB si pastram asigurate in buget absolut toate sumele prevazute ca fiind cofinantare pentru programele finantate din fonduri europene. Nu ne-am atins de niciunul din buffere, din rezervele constituite la momentul adoptarii bugetului, rezerve... mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 13:16
Situatia incasarilor bugetare este subiectul de discutie dintre Seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Jeffrey Franks si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.
Pe agenda discutiilor cu conducerea Ministerului Finantelor Publice figureaza executia bugetara pe anul 2011, revizuirea prognozei de crestere economica pe 2011, de la 1,5% - nivelul pe care a fost fundamentat bugetul, la 2-2,5%, precum si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, de la nivelul de 1,8%, din cauza inrautatirii contextului extern.
Revizuirea in jos a prognozei de crestere economica va conduce la diminuarea veniturilor bugetare, insa misiunea FMI nu va negocia la acest moment o revizuire a deficitului bugetar sau cheltuielilor bugetare programate pentru acest an, ci va discuta despre imbunatatirea colectarii veniturilor.
Un alt punct pe agenda discutiilor va fi reducerea arieratelor. In timp ce arieratele la nivelul administratiei centrale si locale sunt tinute sub control, o problema o ridica arieratele companiilor de stat. Autoritatile romane s-au angajat sa reduca arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI, de la 17 miliarde lei la 5 miliarde lei, la finalul anului 2012.
In septembrie 2011, nivelul acestora era de 18,5 miliarde lei, sub tinta de 19,2 miliarde lei, iar in decembrie 17 miliarde lei, peste tinta de 15,9 miliarde lei.
Misiunea de evaluare a Fondului Monetar International se afla la... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 11:29
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, considera ca majorarea TVA la 24% nu a dus la o crestere a incasarilor la buget din cauza capacitatii de administrare reduse a Guvernului, a declarat presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, la finalul discutiilor cu reprezentantii Fondului, informeaza NewsIn."Jeffrey Franks a recunoscut ca din cauza capacitatii de administrare reduse a Guvernului, majorarea TVA nu a dus la o crestere a incasarilor la buget.
Franks a mentionat ca si-ar dori o tara cu o baza mare de impozitare si cu o fiscalitate mai redusa, dar se pare ca mingea se afla in curtea Guvernului, care nefiind in stare sa reduca gradul de evziune in toate domeniile, inclusiv pe piata fortei de munca, nu poate relaxa fiscalitatea", a mentionat Coraci.
In ce priveste modificarea Codului Muncii, Coraci a mai spus ca reprezentantul Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) a sustinut in cadrul discutiilor de miercuri de la Consiliul Economic si Social ca nimeni nu trebuie sa considere ca modificarea legislatiei muncii va fi intrument de dezvoltare sau de crestere economica in Romania, ci dimpotriva, daca aceste modificari se vor face fara acordul partenerilor sociali, cu tulburari sociale, asta s-ar putea sa aiba un efect pervers si sa duca la continuarea crizei in Romania. mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 15:22
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, vineri, ca jumatate din urmatoarele doua transe de la FMI vor merge catre bugetul de stat, dar spera ca nu va mai fi nevoie de alti bani de la Fond pentru buget pana la finalul acordului.Intrebat daca, in afara de jumatate din urmatoarele doua transe care urmeaza sa fie eliberate catre buget, Finantele vor mai avea nevoie si de alti bani de la FMI, Vladescu a raspuns ca spera sa nu mai fie nevoie, insa a explicat ca acest lucru nu va insemna o incheiere a acordului, scrie Mediafax.
"Nu vom mai aduce bani la bugetul de stat. Ei vor circula normal, la BNR. Acordul vrem sa il incheiem pana la final, dar sper sa nu mai avem nevoie de o derogare ca sa vina bani la bugetul de stat", a spus Vladescu.
Ministrul a adaugat ca spera, totodata, ca incasarile "sa intre in normalitate", astfel incat Finantele sa se poata finanta coerent, iar cresterea economica sa fie reluata.
"Eu cred ca Romania este intr-o pozitie suficient de buna ca sa poata sa se finanteze independent, dar e foarte bine ca in acest moment avem suportul FMI, pentru ca acest lucru ne mareste credibilitatea si automat ne scade costul", a spus Vladescu.
O misiune a FMI se afla in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro. mai mult
Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 15:05
Guvernul bulgar a renuntat planul de majorare a salariilor din sectorul public in iulie, din cauza altor cheltuieli anticriza planificate, au spus miercuri oficiali bulgari, citati de Reuters. Bulgaria, cel mai sarac stat din Uniunea Europeana, a decis anul trecut sa majoreze salariile functionarilor publici cu 10% din 1 iulie, dar scaderea drastica a activitatii economice si a investitiilor straine a fortat cabinetul sa reanalizeze planurile de cheltuieli.
Banca centrala si analistii au avertizat ca scaderea productiei si cererea slaba vor afecta veniturile bugetare, amenintand excedentul bugetar planificat, de 3% din produsul intern brut (PIB). Presa locala a relatat ca ministrul administratiei de stat, Nikolai Vasilev, a spus ca salariile ar putea fi majorate doar dupa ce cabinetul condus de socialisti va vedea cum vor evolua in urmatoarele luni incasarile bugetare.
"Exista lucruri mai rele decat sa nu majorezi salariile - daca bugetul si sistemul financiar se prabusesc, zerourile din salarii nu mai conteaza", a spus Vasilev. Un oficial din ministerul de finante a confirmat ca majorarea cu 10% a salariilor a fost anulata.
Guvernul, ingrijorat de scaderea sustinerii sale inaintea alegerilor parlamentare din iunie sau iulie, planuieste sa cheltuiasca miliarde de leva in proiecte de infrastructura, in reparatii ale unor cladiri publice si alte programe menite sa creeze aproape 80.000 de locuri de munca.
Executivul bulgar mai ia in calcul, tot pentru acest an, o... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2009, ora 17:30
Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a apreciat ca nevoia de finantare externa a Romaniei ar putea impinge Guvernul la un acord cu Fondul Monetar International, fapt care ar putea conduce la recesiune, din cauza politicilor rigide ale FMI de diminuare a cheltuielilor.
Fostul prim-ministru a estimat ca Romania va intra in nevoie acuta de finantare, din cauza ca proiectul de buget elaborat de Guvernul Boc a supraestimat nivelul incasarilor la bugetul de stat. "Bugetul acesta nu poate sa raspunda tuturor asteptarilor Guvernului. S-a incercat sa se dea cate ceva la fiecare si, in final, va rezulta nimic la toata lumea. Se aplica o alifie subtire la un picior de lemn si ne ducem la o catastrofa economica, daca bugetul nu va fi reconstruit", a declarat, ieri, Calin Popescu-Tariceanu, in cadrul unei conferinte de presa.
Din acest considerent, presedintele PNL a estimat ca asistenta financiara a Fondului Monetar International va deveni "aproape obligatorie", fapt care ar putea diminua capacitatea Romaniei de a-si implementa politicile economice dorite. "Fondul Monetar International nu are retete-miracol. Va cere ajustarea cheltuielilor de consum si a cheltuielilor pe salarii, iar Guvernul actual nu este tentat sa faca acest lucru (...) FMI vine cu o abordare rigida, aproape contabila, iar acest lucru va duce Romania in recesiune. Nu este nevoie sa cautam exemple pe plan international, este suficient sa ne uitam la Romania de la mijlocul anilor 90", a spus fostul... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 11:40