O echipa de cercetatori din Israel a inventat o masca sanitara ce poate distruge coronavirusul prin intermediul caldurii generate de curentul electric de la un incarcator de telefon mobil, relateaza miercuri Reuters.
Procesul de dezinfectare dureaza aproximativ 30 de minute. Utilizatorii nu trebuie sa poarte masca in timp ce aceasta este conectata la incarcator, a atras atentia profesorul Yair Ein-Eli, care a condus echipa de cercetare de la Universitatea Technion din Haifa.
Noua masca este dotata cu un port USB ce se conecteaza la o sursa de energie, cum ar fi un incarcator standard de telefon mobil, care incalzeste un strat interior din fibre de carbon pana la o temperatura de 70 de grade Celsius, suficient de ridicata pentru a distruge virusurile.
Potrivit lui Ein-Eli, mastile de unica folosinta, la mare cautare la nivel mondial in timpul crizei sanitare, nu sunt economice si nici prietenoase cu mediul inconjurator. ''Ele trebuie sa fie reutilizabile si prietenoase, iar aceasta este solutia noastra'', a spus el.
Profesor Allon Moses, specialist in boli infectioase la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim, a declarat ca o expunere de jumatate de ora la o temperatura de 70 de grade Celsius distruge ''fara indoiala'' coronavirusul. El a atras atentia, insa, ca incalzirea repetata poate ''dauna hartiei sau materialului mastii si distruge in viitor capacitatea acesteia de protectie impotriva bolii''.
In timpul testelor, prototipul a fost expus la douazeci de... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 20:48
Grupul OMV Petrom a informat joi ca impreuna cu firma Eldrive, cel mai mare operator de puncte de incarcare electrice din regiune, va instala 30 de puncte de incarcare rapida pentru masinile electrice la benzinariile din Romania si Bulgaria, potrivit unui comunicat de presa al companiei.
Ca urmare a acestei initiative, Romania si Bulgaria vor fi conectate printr-o infrastructura de puncte de incarcare rapida de 50 de kW, situate, in mod accesibil, in statiile din reteaua OMV. Eldrive va instala si va fi operatorul punctelor de incarcare.
OMV Petrom a precizat ca primele doua statii din cadrul acestui proiect au fost deja instalate in doua statii de carburanti OMV din Bulgaria, in Daskalovo (autostrada Struma) si soseaua Golyamokonarsko (in apropiere de Plovdiv) si au avut, deja, primii clienti.
Implementarea intregului proiectul va dura aproximativ doi ani. Noua retea de statii de incarcare le va permite soferilor sa incarce pana la 80% din bateria vehiculelor electrice, in aproximativ 40 de minute, in cadrul unui ciclu de incarcare rapida.
"Credem ca viitorul mobilitatii va presupune un mix de carburanti, conventionali si alternativi si, in acelasi timp, sustenabili din punct de vedere economic si al mediului. In ceea ce priveste solutiile alternative, pentru autoturisme si vehiculele usoare, pe distante scurte, masinile electrice pot fi o alegere.
Pentru autovehiculele grele si transport pe distante mai mari, luam in considerare ca potentiale solutii CNG... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 13:44
Porsche Romania, cel mai mare importator auto din Romania, intra pe piata statiilor de incarcare a masinilor electrice, prin marca MOON, detinuta de Allmobil GmbH, parte a Porsche Holding Salzburg.
Statiile permit alimentarea oricarui model de masina electrica sau hibrid plug-in disponibil pe piata.
"Ofensiva electrica transforma piata si obiceiurile utilizatorilor auto. Cel mai bun exemplu vizeaza alimentarea masinii. Estimam ca in circa 70% dintre cazuri soferii de masini electrice si hibrid plug-in vor alimenta cu ajutorul unor instalatii de uz casnic sau statii de mare putere instalate in parcuri de birouri sau cladiri comerciale. MOON ofera o paleta larga de produse care raspund acestei nevoi", a declarat Brent Valmar, director general Porsche Romania.
"Potentialul acestei piete este considerabil. Estimam ca pana la finalul acestui an vom livra clientilor aproximativ 250 de statii de uz casnic si 30 de statii de mare putere".
"Infrastructura pentru masini electrice si hibride plug-in se va dezvolta considerabil in urmatorii ani. Statiile de incarcare MOON permit conectarea la sisteme de producere a energiei din surse regenerabile, facilitand trecerea spre un viitor cat mai prietenos cu mediul inconjurator", a declarat Elmar Geisler, director general Porsche Romania.
Comenzile pentru produsele MOON pot fi plasate online. De asemenea, produsele sunt disponibile ca accesorii la oricare dintre distribuitorii Porsche Romania.
Pentru statiile de mare... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 13:30
Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a contribuit la obtinerea unei finantari complete pentru proiectul AMBRA-Electrify Europe (AMBRA-E), care prevede instalarea de statii de incarcare a vehiculelor electrice (EV) in Italia, Spania si Romania.
Proiectul AMBRA-E, coordonat de Enel X si implementat de subsidiarele sale din Italia, Spania si Romania, prevede instalarea a peste 3.000 de statii de incarcare a vehiculelor electrice, in special de-a lungul a sapte coridoare de retea transeuropeana de transport (TEN-T), care includ principalele drumuri de legatura dintre nodurile urbane si de-a lungul unor drumuri principale, si care va fi finalizata pana in 2022.
Proiectul este co-finantat de Agentia Executiva pentru Inovatii si Retele (INEA) a Comisiei Europene, prin programul Connecting Europe Facility, si Banca Europeana de Investitii (BEI), precum si de Enel X, prin resurse proprii.
Statiile de incarcare vor deveni parte a retelei publice de infrastructura de incarcare a Enel X in Italia, Spania si Romania, si vor include modelele Quick (pana la 22 kW AC), Fast (pana la 50 kW DC fiecare) si Ultra-Fast (pana la 350 kW DC fiecare).
Intreaga retea va fi accesibila pentru utilizatorii inregistrati prin aplicatia Enel X Juice Pass, precum si prin intermediul partenerilor de interoperabilitate ai Enel X, in timp ce utilizatorii neinregistrati vor efectua plati ad hoc.
Proiectul AMBRA-E isi propune sa reduca timpii de incarcare necesari... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 20:06
20 de statii de incarcare a masinilor electrice vor fi amplasate pe A1 si A2, cu finantare totalmente privata.
Statiile vor fi amplasate pe A1, tronsoanele Nadlac - Timisoara - Sibiu si Pitesti - Bucuresti si pe A2, Bucuresti - Constanta, transmite CNAIR intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Pe A1, tronsonul Nadlac - Timisoara - Sibiu, statiile vor fi amplasate in Orastie, Pecica si Recas, precum si in comunele Itia (Hunedoara) si Cristian (Arges).
Pe A1, tronsonul Bucuresti - Pitesti, doua statii vor fi amplasate in Pitesti.
Pe A2 Bucuresti - Constanta, doua statii vor fi amplasate in Fetesti, doua in Murfatlar, doua in comuna Valcele (Calarasi) si doua in comuna Cernica (Ilfov).
Finantarea proiectelor va fi facuta in intregime din fonduri private, in baza unui contract de utilizare a drumului, cu o durata de noua ani.
Citeste si: Statul va da granturi de 53 de milioane de euro pentru statii de incarcare a masinilor electrice ...citeste mai departe despre "Vom avea 20 de statii de incarcare a masinilor electrice pe A1 si A2. Iata unde" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Februarie 2020, ora 15:58
Parlamentarii europeni au votat joi, cu o larga majoritate, in favoarea introducerii unui incarcator universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa, o masura criticata de grupul american Apple, producatorul telefoanelor iPhone, transmit Reuters si AFP.
Membrii Parlamentului European au aprobat, cu 582 de voturi pentru si 40 contra, o rezolutie care cere Comisiei Europene sa adopte, pana in luna iulie, un nou set de reguli care sa asigure ca europenii nu vor mai fi obligati sa cumpere noi incarcatoare pentru fiecare nou dispozitiv.
"Oferta excesiva de incarcatoare antreneaza costuri excesive si neplaceri pentru consumatori si de asemenea genereaza o amprenta ecologica inutila", sustin eurodeputatii in rezolutia adoptata joi la Bruxelles.
Ideea care vizeaza armonizarea incarcatoarelor pentru telefoane, tablete si alte dispozitive mobile, lansata in 2009 de Comisia Europeana, s-a lovit pana acum de reticenta industriei, chiar daca varietatea de incarcatoare disponibile s-a redus considerabil in ultimii 10 ani. De la aproximativ 30 in 2009, in prezent au ramas doar trei: conectorul Micro USB, care de mult timp echipeaza majoritatea telefoanelor, USB-C, o conexiune mai recenta, si Lightning, utilizata de Apple.
Chiar inainte de adoptarea acestei rezolutii, grupul Apple s-a opus in mod ferm oricarei reglementari europene, care ar "sufoca inovatia in loc sa o incurajeze si ar afecta consumatorii din Europa si economia in ansamblu". Gigantul american, care... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 10:37
Primaria Capitalei anunta ca, in acest moment, 250 de blocuri nu beneficiaza de apa calda si caldura deoarece, odata cu racirea vremii, a inceput procesul de incarcare a sistemului, iar punctele termice de la capatul retelei se incarca mai greu. Nu e vorba de avarii, subliniaza PMB.
In acest moment, aproximativ 3% din imobilele racordate la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiaza de apa calda si caldura la parametrii normali. Este vorba despre 250 de blocuri din cele 8.300 de blocuri racordate la RADET, din sectoarele 1, 2, 3 si 6, anunta Primaria Capitalei.
Potrivit municipalitatii, "aceasta situatie este cauzata de faptul ca, odata cu racirea vremii a inceput procesul de incarcare a sistemului (operatiune care nu se putea efectua inainte de perioada de consum), iar punctele termice de la capatul retelei, adica zonele unde nu mai exista CET-uri - Colentina si Pantelimon - se incarca mai greu".
In aceste zone se pot resimti fluctuatii, insa nu este vorba despre avarii.
Echipele RADET sunt in teren 24 de ore din 24 si pana maine, 23 noiembrie, situatia va fi remediata in cel mai scurt timp, informeaza PMB. ...citeste mai departe despre "PMB: 250 de blocuri nu au apa calda si caldura. Punctele de la capatul retelei se incarca mai greu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 21:33
Capitala Norvegiei, Oslo, va deveni primul oras din lume care va instala sisteme wireless de incarcare a taxiurilor electrice, in speranta ca aceste sisteme vor fi suficient de rapide si eficiente pentru a accelera adoptarea taxiurilor nepoluante.
Proiectul va utiliza tehnologia cu inductie, sistemele de incarcare urmand sa fie montate in statiile de taxiuri si sa se conecteze la receivere instalate pe vehicule, a anuntat joi compania finlandeza de utilitati Fortum, transmite Reuters.
Incepand din 2023, toate taxiurile din Oslo vor fi obligate sa aiba emisii zero, iar Norvegia doreste ca din 2025 toate automobilele noi sa nu mai aiba emisii poluante. Intre alte tari, Marea Britanie si Franta au obiective similare pentru 2040.
Fortum, care colaboreaza cu firma americana Momentum Dynamics si Primaria din Oslo, a explicat ca cea mai mare piedica pentru electrificarea taxiurilor a fost pana acum infrastructura, pentru ca dureaza prea mult pentru taxiuri sa gaseasca o statie de incarcare, sa se conecteze, iar apoi sa astepte sa se incarce.
Inductia este mai eficienta energetic si permite incarcarea taxiurilor in timp ce asteapta la coada in statie.
Norvegia are cea mai mare rata de adoptare a vehiculelor electrice din lume, partial datorita unor stimulente acordate pe termen lung, cum ar fi accesul gratuit sau cu discount pe autostrazi, parcare si puncte de incarcare. Anul trecut, aproape una din trei masini noi vandute a fost electrica.
In plus, Guvernul... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 11:53
Daca vehiculele electrice moderne sunt testate constant, pentru a descoperi eventuale vulnerabilitati, unele dintre accesoriile lor esentiale, cum ar fi incarcatoarele de baterie, sunt de multe ori trecute cu vederea.
Expertii Kaspersky Lab au descoperit ca incarcatoarele pentru vehiculele electrice furnizate de o mare companie au vulnerabilitati ce pot fi folosite de infractorii cibernetici si ca, in urma unui atac reusit, poate fi afectata reteaua de electricitate la care sunt conectate.
Vehiculele electrice sunt un subiect fierbinte, deoarece dezvoltarea lor are o contributie importanta la crearea un mediu sustenabil. In unele regiuni, punctele de incarcare - publice si private - devin ceva obisnuit.
Popularitatea crescanda a vehiculelor electrice i-a determinat pe expertii Kaspersky Lab sa verifice niste incarcatoare foarte raspandite, care includ o functie de acces de la distanta.
Cercetatorii au descoperit ca, daca este compromis, incarcatorul conectat ar putea provoca o supratensiune care ar duce la caderea retelei la care a fost conectat, provocand atat pagube financiare, cat si, in cel mai rau caz, deteriorarea altor dispozitive conectate la retea.
Cercetatorii au gasit o modalitate de a initia comenzi pe incarcator si apoi, fie sa opreasca procesorul de incarcare, fie sa-l fixeze la maximum de curent posibil. In timp ce prima optiune nu ar face decat sa impiedice pe cineva sa foloseasca masina, cea de-a doua ar putea provoca supraincalzirea... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 10:25