Presedintele PNL, Ludovic Orban, sustine ca anul viitor un sfert din unitatile administrativ-teritoriale din tara vor intra in incapacitate de plata deoarece sunt primari sau presedinti de consilii judetene care au aplicat grile de salarizare care au mers pana la "gaurirea bugetului".
Ludovic Orban a declarat sambata, la Jupiter, la deschiderea Scolii de Vara a femeilor liberale, ca PNL are obligatia sa incerce sa atraga de partea sa cat mai multe categorii de oameni.
"Partidul National Liberal are obligatia morala de a incepe sa gandeasca pentru societate, sa intre intr-un dialog constant si permanent cu oamenii. Sigur, nu o sa dialogam cu toti oamenii. Sunt categorii de public pe care niciodata nu o sa putem sa le atragem de partea noastra, sunt pomanagii obisnuiti, clientii obisnuiti ai PSD-ului si populismelor PSD-ului, pe care foarte greu putem sa-i atragem de partea noastra. Dar toate celelalte categorii de cetateni trebuie sa incercam sa le atragem de partea noastra", a afirmat Orban.
El spune ca sunt anumite grupuri in care PSD este dominant si unde se poate castiga in conditiile in care social-democratii gresesc, dand exemplul pensionarilor si pensiilor speciale.
"Stim deja ca sunt anumite grupuri in care PSD este dominant si in care este foarte greu sa castigi batalia. Poti sa castigi numai in anumite conditii in care ei gresesc si tu ai capacitatea de a da un mesaj curajos. Un exemplu: putem atrage pensionari daca sustinem desfiintarea pensiilor... mai mult
Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 19:23
Ucraina trebuie sa ramburseze Rusiei un imprumut in valoare de 3 miliarde de dolari, pana la sfarsitul acestui an, iar daca nu va face acest lucru risca sa intre in incapacitate de plata, a declarat vineri purtatorul de cuvant al administratiei de la Kremlin, Dmitri Peskov.
Rusia detine eurobonduri ucrainene in valoare de 3 miliarde de dolari, care ajung la scadenta la sfarsitul acestui an.
FMI cere Rusiei si Ucrainei sa discute restructurarea datoriei Kievului
"Este un imprumut suveran si, in mod natural, daca nu va fi rambursat ar fi o situatie de default", a declarat Peskov jurnalistilor, potrivit Sputnik.
Ministrul ucrainean de Finante Natalie Jaresko a declarat in luna august ca autoritatile de la Kiev au ajuns la un acord cu creditorii privati pentru ...citeste mai departe despre "Ucraina risca sa intre in incapacitate de plata - ce datorii are la Rusia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 19:17
Puerto Rico, un stat insular asociat Statelor Unite, a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat achitarea integrala a unei datorii.
Din suma de 58 de milioane de dolari, banca de dezvoltare din San Juan a reusit sa dea doar 628.000 de dolari, pana la 1 august, cand a expirat termenul limita.
Potrivit CNBC, agentia de rating Moody's sustine ca acest lucru echivaleaza cu intrarea in incapacitate de plata.
Iar Puerto Rico trebuie sa se pregateasca pentru niste lucruri mai putin placute.
Statul care este intr-o situatie mai grava decat Grecia - plata datoriei, amanata cativa ani?
In primul rand, urmeaza sa fie pus la punct un plan de restructurare a datoriei, care va fi prezentat creditorilor si - fara indoiala - el va cuprinde masuri de austeritate precum taierea costurilor si cresterea taxelor, arata Business Insider.
In iunie, guvernatorul Alejandro Garcia Padilla a spus ca datoria statului a devenit prea mare si nu mai e sustenabila. Dupa ani de zile de ...citeste mai departe despre "Grecia americanilor: Statul care a intrat in incapacitate de plata si ameninta ca urmeaza "o spirala a mortii"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 10:20
Corespondenta interna dintre oficialii FMI arata ca Grecia nu mai are de unde strange bani pentru a onora platile catre creditori. Copia unui document intern al Fondului dezvaluie ca Atena nu are cum sa plateasca transa din 5 iunie a imprumutului si starneste agitatie in randul creditorilor.
Un astfel de eveniment ar declansa incapacitatea de plata a Greciei, ducand in cele din urma la iesirea tarii din zona euro, iar acest scenariu pare sa nu mai fie privit cu atata indiferenta de Berlin, arata ziarul The Telegraph.
La fundul sacului
Noul avertisment vine intr-o perioada in care guvernul elen are la dispozitie trei saptamani pentru a strange 1,5 miliarde de euro pentru a-si onora obligatiile catre Fondul Monetar International.
Resursele sunt insa imposibil de gasit, dupa cum reflecta si declaratia premierului Tsipras expusa in nota interna a FMI.
Pentru ultima transa platita de greci, Atena a facut apel la rezervele din contul SDR, iar blocajul inregistrat in discutiile cu creditorii internationali lasa sa se intrevada posibilitatea iesirii de urgenta a tarii din zona euro.
Fara deblocarea transei de ajutor financiar de 7,2 miliarde euro din fondurile puse la dispozitie de partenerii europeni, Grecia poate deveni primul stat dezvoltat care esueaza in returnarea imprumutului catre FMI.
O noua runda de negocieri urmeaza sa se desfasoare saptamana aceasta intre delegatia elena si ministrii de finante din zona euro, dar angajamentul premierului Tsipras de... mai mult
Luni, 18 Mai 2015, ora 14:00
Intrarea Ucrainei in incapacitate de plata sau sanctiunile economice la adresa Rusiei ar afecta intr-o mica masura Romania, principala provocare fiind gasirea unei solutii alternative la furnizarea de gaze rusesti, dar impactul ar fi mult mai mare in cazul escaladarii conflictului, estimeaza BCR.
"Pentru perioada urmatoare vedem un impact limitat asupra Romaniei in urma unei posibile intrari in incapacitate de plata a Ucrainei, dar o retorica beligeranta din partea Rusiei va determina o reactie prompta din partea investitorilor, dupa cum am putut vedea deja. (...) Am asistat pana in prezent la un fenomen de contagiune limitata in special in cursul zilei de luni (3 martie, n.r.), cand Vladimir Putin a emis un ultimatum catre fortele ucrainene ca acestea sa se retraga din Crimeea. Leul si zlotul polonez au reactionat rapid, dar s-au intors pe un trend de apreciere dupa ce presedintele rus a revenit asupra declaratiei belicoase", arata analistii BCR, intr-un raport.
In ceea ce priveste pietele financiare, autorii raportului noteaza ca preturilor activelor romanesti nu prezinta riscuri semnificative, in lipsa unor declaratii beligerante sau escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina, destul de putin probabila data fiind diferenta de forte dintre cele doua tari.
"Leul ar putea suferi un usor recul, de 1-2%, daca intr-adevar lucrurile iau o intorsatura urata. Iesirea investitorilor straini din plasamentele in obligatiuni locale ar putea pune presiune pe cursul de... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 14:19
Ucraina ar putea intra in incetare de plati dupa acutizarea crizei politice din tara, avertizeaza agentia Standard & Poor's (S&P), care a retrogradat vineri ratingul guvernului de la Kiev pentru a doua oara in trei saptamani, la nivelul "CCC", transmite Bloomberg.
S&P a mentinut perspectiva negativa asupra ratingului Ucrainei, acuzand un risc ridicat ca guvernul condus de presedintele Victor Ianukovici sa nu isi poata onora obligatiile financiare.
"Consideram acum ca este probabil ca Ucraina sa intre in incetare de plati fara o schimbare a situatiei in bine, la care nu ne asteptam", scriu analistii S&P.
Agentia a coborat ratingul guvernului ucrainean si pe 28 ianuarie, la "CCC+"
Agentia a coborat ratingul guvernului ucrainean si pe 28 ianuarie, la nivelul "CCC+", dupa demisia premierului Mikola Azarov si suspendarea liniei de finantare de 15 miliarde de dolari oferita de Rusia la finele anului trecut pentru a-l determina pe Ianukovici sa se retraga dintr-un acord de liber schimb cu UE si sa ramana in sfera de influenta a Moscovei.
Ajutorul financiar a fost reluat marti cu o transa de 2 miliarde de dolari, platita cu scurt timp inainte ca fortele de ordine loiale guvernului sa incerce sa elibereze Piata Independentei din Kiev, epicentrul protestelor, dand nastere violentelor care au continuat pana joi inclusiv.
Decizia din noiembrie a presedintelui a fost urmata de trei luni de proteste pro-Vest si impotriva administratiei Ianukovici, care au ecaladat... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 11:19
Congresmenii americani nu au un plan clar de prevenire a intrarii Statelor Unite in incapacitate de plata (default) si de reluare a activitatilor institutiilor guvernamentale partial blocate de 12 zile.
Republicanii din Senat au blocat un plan al democratilor de suspendare a plafonului datoriilor pana in 2014, relateaza Bloomberg. Discutiile dintre republicanii din Camera Reprezentantilor si presedintele Barack Obama au dat gres. Democratii din Senat au respins o propunere din partea senatorului republicat din Maine Susan Collins, care parea ca ar atrage sustinere.
Senatorii democrati au avertizat in privinta riscului unei scaderi a pietei de capital luni, 14 octombrie, in cazul in care Congresul nu va ajunge la un acord. In aceste conditii, liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, si cel al republicanilor, Mitch McConnell, au inceput sambata negocieri.
Reid a declarat insa ca intlnirea cu McConnell, desi cordiala, a fost doar preliminara si nu a adus nimic concludent, potrivit AFP.
Senatul urmeaza sa se reuneasca duminica, fapt neobisnuit, pentru a discuta solutiile de a pune capat impasului bugetar, in conditiile in care pe 17 octombrie expira termenul pana la care Trezoreria mai poate sa evite depasirea plafonului datoriilor si riscul incapacitatii de plata.
Statele Unite sunt confruntate cu doua crize legate politic, dar a caror concomitenta a fost determinata de calendare.
Astfel, absenta unui acord referitor la bugetul anului fiscal... mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 17:50
Tarile care beneficiaza de asistenta Fondului Monetar International (FMI) nu sunt ferite de intrarea in incapacitate de plata, arata un studiu publicat marti de agentia de evaluare financiara Moody's, transmite AFP.
"Tarile sub asistenta FMI sunt expuse la riscuri importate de intrare in incapacitate de plata din cauza vulnerabilitatilor lor pe termen lung, in pofida sprijinului solid pe care il ofera in general aceste programe de ajutor", subliniaza acest studiu, care acopera perioada 1983-2012 si 168 de tari, dintre care 114 au primit sprijinul Fondului.
Potrivit Moody's, 16,4% din toate aceste tari au intrat in incapacitate de plata cu privire la o parte din datoriile lor intr-o perioada de cinci ani de la debutul programului de asistenta a Fondului.
In studiul (intitulat "IMF Program Participation Underscores Medium-Term Sovereign Credit Challenges") Moody's a descoperit ca din cele 168 de state analizate in perioada 1983-2002 au fost 131 de cazuri in care statele suverane au intrat in incapacitate de plata cu privire la bondurile lor in valuta sau moneda locala sau cu privire la imprumuturile bancare ale unui numar de 84 de tari.
In aceeasi perioada, au avut loc 632 de acorduri FMI cu 114 tari. De asemenea, jumatatea cazurilor de incapacitate de plata a statelor care au avut loc dupa 1983 au fost precedate de programe ale FMI cu doi ani inainte. Dupa 2000, procentul a urcat la 70%.
"Riscul ridicat de default pentru tarile care beneficiaza de... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 12:22
Probabilitatea intrarii in incapacitate de plata a Ciprului este tot mai mare, mai ales daca nu va obtine un ajutor financiar din partea troicii internationale formate din CE, BCE si FMI, sustine agentia de evaluare financiara Standard & Poor's.
Afectat de expunerea pe Grecia, Ciprul are nevoie de 17 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor sale si finantarea guvernului in urmatorii trei ani, scrie Reuters, conform Agerpres.
"Estimam ca exista cel putin o sansa din trei pentru o noua coborare a ratingului suveran al Ciprului in 2013, daca, de exemplu, nu se va furniza un ajutor financiar oficial din partea Mecanismului European de Stabilitate si/sau FMI, lasand putine alternative autoritatilor cipriote in afara restructurarii obligatiilor financiare", a declarat responsabilul pentru ratingurile statelor din regiunea EMEA, Moritz Kraemer.
"De asemenea, am putea cobori ratingul daca vom ajunge la concluzia ca autoritatile cipriote nu sunt capabile sa indeplineasca conditiile care vor fi incluse in programul de asistenta", a adaugat Kraemer.
In prezent. S&P atribuie Ciprului un rating "CCC+", mult sub nivelul recomandat pentru investitii, iar perspectiva asociata este negativa, ceea ce inseamna ca este posibila o noua retrogradare.
Comentariile Standard & Poor's vin intr-un moment in care Ciprul se pregateste pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale, in care favoriti sunt un conservator favorabil incheierii rapide a unui program de ajutor si... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 16:47