Presedintele PNL, Ludovic Orban, sustine ca anul viitor un sfert din unitatile administrativ-teritoriale din tara vor intra in incapacitate de plata deoarece sunt primari sau presedinti de consilii judetene care au aplicat grile de salarizare care au mers pana la "gaurirea bugetului".
Ludovic Orban a declarat sambata, la Jupiter, la deschiderea Scolii de Vara a femeilor liberale, ca PNL are obligatia sa incerce sa atraga de partea sa cat mai multe categorii de oameni.
"Partidul National Liberal are obligatia morala de a incepe sa gandeasca pentru societate, sa intre intr-un dialog constant si permanent cu oamenii. Sigur, nu o sa dialogam cu toti oamenii. Sunt categorii de public pe care niciodata nu o sa putem sa le atragem de partea noastra, sunt pomanagii obisnuiti, clientii obisnuiti ai PSD-ului si populismelor PSD-ului, pe care foarte greu putem sa-i atragem de partea noastra. Dar toate celelalte categorii de cetateni trebuie sa incercam sa le atragem de partea noastra", a afirmat Orban.
El spune ca sunt anumite grupuri in care PSD este dominant si unde se poate castiga in conditiile in care social-democratii gresesc, dand exemplul pensionarilor si pensiilor speciale.
"Stim deja ca sunt anumite grupuri in care PSD este dominant si in care este foarte greu sa castigi batalia. Poti sa castigi numai in anumite conditii in care ei gresesc si tu ai capacitatea de a da un mesaj curajos. Un exemplu: putem atrage pensionari daca sustinem desfiintarea pensiilor... mai mult
Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 19:23
Ucraina trebuie sa ramburseze Rusiei un imprumut in valoare de 3 miliarde de dolari, pana la sfarsitul acestui an, iar daca nu va face acest lucru risca sa intre in incapacitate de plata, a declarat vineri purtatorul de cuvant al administratiei de la Kremlin, Dmitri Peskov.
Rusia detine eurobonduri ucrainene in valoare de 3 miliarde de dolari, care ajung la scadenta la sfarsitul acestui an.
FMI cere Rusiei si Ucrainei sa discute restructurarea datoriei Kievului
"Este un imprumut suveran si, in mod natural, daca nu va fi rambursat ar fi o situatie de default", a declarat Peskov jurnalistilor, potrivit Sputnik.
Ministrul ucrainean de Finante Natalie Jaresko a declarat in luna august ca autoritatile de la Kiev au ajuns la un acord cu creditorii privati pentru ...citeste mai departe despre "Ucraina risca sa intre in incapacitate de plata - ce datorii are la Rusia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 19:17
Puerto Rico, un stat insular asociat Statelor Unite, a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat achitarea integrala a unei datorii.
Din suma de 58 de milioane de dolari, banca de dezvoltare din San Juan a reusit sa dea doar 628.000 de dolari, pana la 1 august, cand a expirat termenul limita.
Potrivit CNBC, agentia de rating Moody's sustine ca acest lucru echivaleaza cu intrarea in incapacitate de plata.
Iar Puerto Rico trebuie sa se pregateasca pentru niste lucruri mai putin placute.
Statul care este intr-o situatie mai grava decat Grecia - plata datoriei, amanata cativa ani?
In primul rand, urmeaza sa fie pus la punct un plan de restructurare a datoriei, care va fi prezentat creditorilor si - fara indoiala - el va cuprinde masuri de austeritate precum taierea costurilor si cresterea taxelor, arata Business Insider.
In iunie, guvernatorul Alejandro Garcia Padilla a spus ca datoria statului a devenit prea mare si nu mai e sustenabila. Dupa ani de zile de ...citeste mai departe despre "Grecia americanilor: Statul care a intrat in incapacitate de plata si ameninta ca urmeaza "o spirala a mortii"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 10:20
Intrarea Ucrainei in incapacitate de plata sau sanctiunile economice la adresa Rusiei ar afecta intr-o mica masura Romania, principala provocare fiind gasirea unei solutii alternative la furnizarea de gaze rusesti, dar impactul ar fi mult mai mare in cazul escaladarii conflictului, estimeaza BCR.
"Pentru perioada urmatoare vedem un impact limitat asupra Romaniei in urma unei posibile intrari in incapacitate de plata a Ucrainei, dar o retorica beligeranta din partea Rusiei va determina o reactie prompta din partea investitorilor, dupa cum am putut vedea deja. (...) Am asistat pana in prezent la un fenomen de contagiune limitata in special in cursul zilei de luni (3 martie, n.r.), cand Vladimir Putin a emis un ultimatum catre fortele ucrainene ca acestea sa se retraga din Crimeea. Leul si zlotul polonez au reactionat rapid, dar s-au intors pe un trend de apreciere dupa ce presedintele rus a revenit asupra declaratiei belicoase", arata analistii BCR, intr-un raport.
In ceea ce priveste pietele financiare, autorii raportului noteaza ca preturilor activelor romanesti nu prezinta riscuri semnificative, in lipsa unor declaratii beligerante sau escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina, destul de putin probabila data fiind diferenta de forte dintre cele doua tari.
"Leul ar putea suferi un usor recul, de 1-2%, daca intr-adevar lucrurile iau o intorsatura urata. Iesirea investitorilor straini din plasamentele in obligatiuni locale ar putea pune presiune pe cursul de... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 14:19
Depresia este a doua cea mai frecventa cauza de incapacitate in lume, dupa durerile de spate, releva un studiu aparut in publicatia PLoS Medicine, citat miercuri de BBC.
De aceea, aceasta boala trebuie abordata ca o prioritate de sanatate publica globala, considera expertii care au realizat studiul.
Expertii au facut comparatie intre depresia clinica si alte peste 200 de boli si afectiuni care creeaza dizabilitati, iar concluzia a fost ca depresia "reprezinta o problema majora si trebuie sa i se acorde mult mai multa atentie decat in prezent", a declarat dr. Alize Ferrari, de la Scoala de sanatate publica a Universitatii Queensland (Australia), care a realizat studiul.
Impactul depresiei variaza pe plan global intre diferite tari si regiuni, conform expertilor citati: astfel, incidenta depresiilor grave este cea mai ridicata in Afganistan si cea mai scazuta in Japonia.
In general, povara pe care o reprezinta depresia tinde sa fie mai ridicata in tarile cu venituri mici si mijlocii si mai scazuta in tarile cu venituri mari, a remarcat dr. Ferrari, potrivit careia, desi factorii de decizie au facut eforturi sa aduca in atentie aceasta problema, mai sunt multe de facut. "Problemele de sanatate mintala sunt de multe ori un stigmat", a mentionat medicul citat de BBC.
Dr. Daniel Chisholm, de la Departamentul pentru sanatate mintala al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a subliniat la randul sau ca, pe plan mondial, doar o mica proportie din cei afectati... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 10:39
Congresmenii americani nu au un plan clar de prevenire a intrarii Statelor Unite in incapacitate de plata (default) si de reluare a activitatilor institutiilor guvernamentale partial blocate de 12 zile.
Republicanii din Senat au blocat un plan al democratilor de suspendare a plafonului datoriilor pana in 2014, relateaza Bloomberg. Discutiile dintre republicanii din Camera Reprezentantilor si presedintele Barack Obama au dat gres. Democratii din Senat au respins o propunere din partea senatorului republicat din Maine Susan Collins, care parea ca ar atrage sustinere.
Senatorii democrati au avertizat in privinta riscului unei scaderi a pietei de capital luni, 14 octombrie, in cazul in care Congresul nu va ajunge la un acord. In aceste conditii, liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, si cel al republicanilor, Mitch McConnell, au inceput sambata negocieri.
Reid a declarat insa ca intlnirea cu McConnell, desi cordiala, a fost doar preliminara si nu a adus nimic concludent, potrivit AFP.
Senatul urmeaza sa se reuneasca duminica, fapt neobisnuit, pentru a discuta solutiile de a pune capat impasului bugetar, in conditiile in care pe 17 octombrie expira termenul pana la care Trezoreria mai poate sa evite depasirea plafonului datoriilor si riscul incapacitatii de plata.
Statele Unite sunt confruntate cu doua crize legate politic, dar a caror concomitenta a fost determinata de calendare.
Astfel, absenta unui acord referitor la bugetul anului fiscal... mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 17:50
Tarile care beneficiaza de asistenta Fondului Monetar International (FMI) nu sunt ferite de intrarea in incapacitate de plata, arata un studiu publicat marti de agentia de evaluare financiara Moody's, transmite AFP.
"Tarile sub asistenta FMI sunt expuse la riscuri importate de intrare in incapacitate de plata din cauza vulnerabilitatilor lor pe termen lung, in pofida sprijinului solid pe care il ofera in general aceste programe de ajutor", subliniaza acest studiu, care acopera perioada 1983-2012 si 168 de tari, dintre care 114 au primit sprijinul Fondului.
Potrivit Moody's, 16,4% din toate aceste tari au intrat in incapacitate de plata cu privire la o parte din datoriile lor intr-o perioada de cinci ani de la debutul programului de asistenta a Fondului.
In studiul (intitulat "IMF Program Participation Underscores Medium-Term Sovereign Credit Challenges") Moody's a descoperit ca din cele 168 de state analizate in perioada 1983-2002 au fost 131 de cazuri in care statele suverane au intrat in incapacitate de plata cu privire la bondurile lor in valuta sau moneda locala sau cu privire la imprumuturile bancare ale unui numar de 84 de tari.
In aceeasi perioada, au avut loc 632 de acorduri FMI cu 114 tari. De asemenea, jumatatea cazurilor de incapacitate de plata a statelor care au avut loc dupa 1983 au fost precedate de programe ale FMI cu doi ani inainte. Dupa 2000, procentul a urcat la 70%.
"Riscul ridicat de default pentru tarile care beneficiaza de... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 12:22
Ciprul are nevoie, in luna aprilie, de cel putin 75 milioane de euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata si a plati salariile si pensiile functionarilor, a avertizat luni un oficial cipriot.
"Deficitul de lichiditati pentru luna aprilie se ridica la 160 milioane de euro. Cele 85 de milioane de euro din rezerva nu sunt suficiente si avem nevoie de o suma suplimentara pentru a evita intrarea in incapacitate de plata", a declarat trezorierul general Rea Georgiou in fata comisiei de finante din parlamentul cipriot, potrivit AFP.
Ciprul asteapta sa primeasca in luna mai prima transa din programul international de asistenta.
Purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Christos Stylianides, a declarat ca autoritatile de la Nicosia se grabesc sa evite intrarea in incapacitate de plata, inclusiv prin adoptarea unor masuri suplimentare de strangere de fonduri. "In zilele urmatoare, acest guvern va face tot ceea ce este posibil pentru a adopta legi astfel incat sa nu avem o problema cu plata salariilor si a pensiilor la finele lunii", a spus Christos Stylianides.
Potrivit termenilor acordului de asistenta financiara de 10 miliarde de euro, Ciprul s-a angajat sa reduca cheltuielile, sa majoreze taxele si sa revizuiasca drastic marimea sectorului sau bancar. In pofida situatiei dificile, ministrul cipriot de finante, Haris Georgiades, a declarat ca Ciprul nu are de gand sa renunte la euro si nu are 'un plan B' pentru renegocierea ajutorului international. mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 17:31
Agentia de evaluare financiara Moody's considera ca sansele ca Ciprul sa intre in incapacitate de plata sunt in continuare foarte mari, desi rezultatele scrutinului prezidential au crescut sansele de a se ajunge la un acord cu troica pentru acordarea unui ajutor financiar.
"Suma necesara recapitalizarii bancilor cipriote ramane nesigura si anticipam ca povara datoriei Ciprului va creste dramatic, ajungand la un nivel nesustenabil", se arata in raportul Moody's, potrivit Reuters.
"Exista 50% sanse ca marimea anticipata a poverii datoriei tarii sa constranga eventual autoritatile sa adopte masuri pentru reducerea datoriei, inclusiv posibilitatea ca sectorul privat sa inregistreze pierderi din cauza datoriei Ciprului", sustine agentia.
Ciprul trebuie sa grabeasca negocierea planului de salvare
Presedintele ales al Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, a format miercuri un guvern care va trebui sa finalizeze fara intarziere un acord referitor la un plan de salvare european pentru acest stat, amenintat cu intrarea in incapacitate de plata.
Moody's a apreciat ca nu se asteapta ca imbunatatirea situatiei politice sa scada posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a Ciprului, care beneficiaza de un rating 'Caa3', cu perspectiva negativa. Agentia se asteapta ca necesitatile de capital ale bancilor cipriote sa duca la cresterea datoriei guvernamentale cu pana la 150% din PIB.
Ciprul are nevoie de 8,86 miliarde de euro (11,71 miliarde de dolari) pentru a-si... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 18:05