Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat vineri, 26 august, că instituția pe care o conduce propune ca toţi cei care vor cumpăra cu factură lemn de focsă primească un ajutor de 150 lei pentru fiecare metru cub, în limita a maximum 5 mc.
”Guvernul acordă deja ajutoare pentru cei vulnerabili pentru lemne de foc. Noul ajutor vine în compensarea preţului care a crescut în ultima perioadă. Conducerea Coaliţiei a solicitat o propunere de la Ministerul Mediului. Săptămână viitoare vom prezenta această propunere Coaliţiei. Vom propune ca preţurile să fie compensate cu un ajutor de 150 de lei pe metrul cub de lemn de foc cumpărat (...) Cel care va beneficia va trebui să facă dovada că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură şi cu aviz de însoţire a mărfii. De această măsură vor beneficia toţi cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (...) La fel ca la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, şi aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (...) Măsura vine în completarea măsurilor deja existente”, a menţionat Tanczos Barna, într-o intervenţie la Digi 24.
Ministrul de resort a precizat, totodată, că lista beneficiarilor va fi întocmită de primării, iar estimarea este că... mai mult
Vineri, 26 August 2022, ora 18:15
Toamna a sosit, iar iarna deja se pregateste sa isi faca aparitia, motiv pentru care oamenii au setat deja sistemele de incalzire a locuintei astfel incat sa obtina temperaturile optime de locuit.
In functie de zona in care oamenii locuiesc si de posibilitatile pe care le au, acestia si-au ales diferite tipuri de solutii de incalzire, unii folosind gazele naturale, altii lemnele sau chiar energia electrica. Prin urmare, in functie de resursele care sunt cel mai usor de accesat, printre cele mai populare solutii de incalzire sunt:
1. Centralele termice pe gaze
Fara doar si poate, una dintre cele mai populare solutii de incalzire a locuintelor este centrala pe gaze. Datorita faptului ca tot mai multe gospodarii au acces la reteaua publica de gaze naturale, oamenii s-au orientat, preponderent, catre aceasta solutie si datorita faptului ca pretul gazelor este foarte accesibil, astfel costurile cu incalzirea locuintei nu sunt foarte mari.
In plus, varietatea de modele si tipuri de astfel de centrale, care sunt disponibile pe piata, este atat de mare incat orice nevoie a sistemului de incalzire isi poate gasi solutia. De exemplu, cu o pompa wilo de circulatie, care este potrivita atat in cadrul instaltiilor de incalzire, cat si in cadrul celor de aer conditionat sau chiar in cadrul instalatiilor industriale de recirculare, incalzirea locuintei va fi si mai eficienta.
2. Sisteme de incalzire cu lemne
Indiferent ca este vorba despre centrale pe lemne sau despre... mai mult
Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 14:22
Firmele de exploatare forestiera din Romania sunt afectate de modificarile climatice din ultimii ani, atat prin scaderea drastica a pretului lemnului in state din Europa, ceea ce a dus la importuri semnificative in tara noastra, cat si prin pierderea fortei de munca, care a migrat spre aceste state care exploateaza masiv, a declarat presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania, Ciprian Musca, prezent in satul Zizin, la Targul Forest Romania 2019.
"Incalzirea climei ne afecteaza in doua moduri (...) . O data, in Europa, in arboretele artificiale, avem atacuri de insecte, doboraturi de vant. Din fericire, in Romania avem arborete naturale, mai viguroase, care reusesc sa lupte cu aceste schimbari climatice. (...) Plusul de masa lemnoasa care exista in tarile europene a determinat o scadere a pretului. In momentul in care pretul acesteia scade, de la industrie pana la proprietar, toti sunt afectati, deoarece costurile raman aceleasi si, de undeva, trebuie sa acoperi aceasta pierdere. Surplusul de masa lemnoasa din Europa a determinat si o migratie a fortei de munca din Romania catre aceste tari. Si atunci noi suntem, practic, o victima colaterala", a aratat Ciprian Musca, subliniind ca, in ultimii ani, volumele de lemn importate au crescut semnificativ, in conditiile scaderii pretului la lemn, dar si la transportul acestuia.
Totodata, el a subliniat, in ceea ce priveste incalzirea climei, ca utilizarea lemnului este un mecanism prin care se poate stoca carbonul in... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 13:49
Un volum de doua milioane de metri cubi de lemn din padurile statului ar putea ramane ne-exploatat pana la finalul anului, in lipsa unor masuri legislative imediate, cu efecte negative inclusiv asupra asigurarii masei lemnoase necesare pentru incalzirea populatiei, atrage atentia Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, intr-un comunicat de presa.
"Regia Nationala a Padurilor - Romsilva apreciaza ca, in lipsa unor masuri legislative imediate, in padurile proprietate publica a statului ar putea ramane ne-exploatat, pana la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurarii masei lemnoase necesare pentru incalzirea populatiei si a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scaderea volumului de masa lemnoasa pus pe piata, pot interveni majorari de preturi, pe fondul cererii mari si al ofertei scazute", se mentioneaza in comunicatul transmis vineri AGERPRES.
Totodata, regia avertizeaza asupra unui posibil blocaj pe piata lemnului si asupra unor posibile riscuri in asigurarea lemnelor de foc pentru populatie, ca urmare a aplicarii articolului 59 din Codul Silvic, cu modificarile ulterioare. Romsilva noteaza ca, prin respectivele modificari, trebuie sa efectueze lucrari silvice de ingrijire a padurilor in regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestari servicii, la o cota majorata, din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din padurile... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 14:27
Statul roman se pregateste sa permita exportul resurselor de gaze iar aceasta resursa a Romaniei va fi exportata in detrimentul populatiei, care va ramane captiva si fara alternative la incalzirea cu lemne, atrag atentia reprezentantii Fordaq - Comunitatea Forestierilor.
"Ceea ce se intampla in Romania este un dezastru economic, social si de mediu, rezultatul unei incapacitati administrative a statului roman, care ne mentine in subdezvoltare.
In Luna Padurii trebuie sa avem in vedere situatia reala din Romania: criza de resursa si prioritizarea directionarii resursei de lemn catre lemn de foc prin Codul Silvic, criza care pune presiune pe paduri inclusiv sub aspectul taierilor ilegale.
Concomitent crizei lemnului de foc - in fond o criza de resursa energetica - statul roman se pregateste sa permita exportul resurselor de gaze!
In conditiile in care, din totalul de 8 milioane locuinte, patru milioane se incalzesc cu lemne, doua milioane cu centrale individuale pe gaz si doua milioane sunt racordate la sisteme centralizate, atragem si noi atentia ca prin realizarea proiectului BRUA - conducta ce va lega exploatarile Romaniei din zacaminte de gaz din Marea Neagra cu Ungaria - aceasta resursa a Romaniei va fi exportata in detrimentul populatiei Romaniei, care va ramane captiva si fara alternative la incalzirea cu lemne", precizeaza comunitatea forestierilor, intr-un comunicat de presa, transmis luni AGERPRES.
Potrivit sursei citate, daca reteaua de distributie a... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 16:14
Pentru cei care vor sa apeleze la solutii ieftine, dar si eficiente de incalzire a casei, centralele termice pe lemn par de cele mai multe ori sa fie cele mai la indemana oferte. Il scutesc pe utilizator de multe batai de cap legate de costuri, dar si de perioada de incalzire.
In schimb, achizitionarea unor centrale termice lemne Stropuva reprezinta una dintre cele mai convenabile solutii in acest sens. Ocupa putin spatiu, merg pe baza de combustibil solid (ca de exemplu: pe carbune, lemne, deseuri lemnoase) si trebuie sa fie alimentate o data la un interval de cateva zeci de ore.
Stropuva-romania.ro ofera in acest sens unele dintre cele mai rentabile astfel de oferte existente in mediul online. Fiind unic reprezentant al acestei marci in Romania, garantia calitatii este pe deplin asigurata.
Aceste tipuri de centrale termice pot sa fie cu usurinta instalate intr-o multitudine de sisteme de incalzire. Se pliaza si la cel cu calorifere. Pot de asemenea fi folosite si la cele de incalzire apa menajera sau prin pardoseala.
De asemenea, pot sa fie conectate simultan la mai multe tipuri de astfel de instalatii.
Cazanul care intra in componenta centralei termice Stropuva poate fi si el folosit in mai multe modalitati, adica cu tiraj normal sau fortat, ori in sistem inchis sau deschis. Acestea vin la pachet si cu un regulator bitermic de tiraj, care este patentat de compania Stropuva reprezentata si in Romania.
Modelele cu capacitate ceva mai mare, precum Stropuva... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 12:14
Pretul lemnului de foc a crescut, in ultimii sase ani, cu circa 250%, de la 120 lei/mc, in 2011, la 300 lei/mc, in 2017, dar exista maxime de pana la 600 de lei/mc, in sudul tarii, potrivit datelor incluse in editia actualizata a Raportului privind starea padurilor si industriei lemnului, prezentat miercuri de Fordaq Romania.
Documentul elaborat si asumat de Fordaq Romania releva, totodata, ca, in acelasi interval de comparatie, variatiile preturilor cherestelei pe pietele internationale au fost de plus/minus 10%.
In Romania, pentru masa lemnoasa, pretul mediu a pornit, in 2011, de la valoarea de 71 lei/mc, si a continuat in 2012 cu 85 lei/mc, apoi cu 115 lei/mc in 2014, un an mai tarziu cu 155 lei/mc, in 2016 la 173,78 lei/mc, iar in 2017 la 181,29 lei/mc.
In viziunea realizatorilor raportului mentionat, industria lemnului din Romania a ajuns sa plateasca cel mai mare pret pe resursa de lemn din Europa, respectiv la fag, bustean de gater, preturi de 85-90 euro/mc.
Comparativ, pe acelasi segment de lemn, dar si pe rasinoase, in alte tari europene tarifele practicate sunt urmatoarele: in Serbia - pret de 45 euro/mc, in Slovacia si Polonia (60-65 euro/mc), in Franta (65 euro/mc) si in Germania (80 euro/mc).
Conform Inventarului Forestier National (IFN), la ora actuala, in Romania, suprafata forestiera este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn pe picior se ridica la 2,2 miliarde de metri cubi.
Datele Romsilva arata ca, in Romania, 3,5 milioane de... mai mult
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 14:20
Biomasa este prima si cea mai importanta forma de energie utilizata de om odata cu descoperirea focului. Este resursa regenerabila cea mai abundenta de pe planeta, un combustibil derivat din plante si animale.
Biomasa se obtine din deseurile si reziduurile din agricultura, silvicultura si industriile conexe, precum si din deseurile industriale si urbane.
Un loc important si o istorie lunga in generarea de energie din biomasa revine industriei prelucrarii lemnului si a hartiei care produce o varietate de resturi de masa lemnoasa. Spre deosebire de combustibilii fosili care prin ardere sporesc cantitatea de CO2 din atmosfera, combustia biomasei lemnoase creaza un bilant nul in ceea ce priveste emisiile de CO2, deoarece cantitatea de dioxid de carbon eliberata prin arderea lemnului este exact cea asimilata de arbore in timpul cresterii.
Viessmann, unul dintre liderii internationali in producerea sistemelor de incalzire ofera clientilor sai sisteme pe combustibil lichid sau gazos (centrale murale si de pardoseala), sisteme care utilizeaza energia naturala (pompe de caldura, colectori solari) si, nu in ultimul rand, sisteme energetice pe combustibil regenerabil (cazane cu gazeificare ce folosesc bucati de lemne uscate si o gama larga de cazane automate pe biomasa in care se pot folosi combustibili solizi sau umezi).
Sistemele moderne de incalzire pe biomasa lemnoasa de la Viessmann sunt complet automatizate si echipate cu dispozitive de siguranta si unitati de... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 18:17
Imaginatia, creatia si detaliile asupra desenelor si schitelor pentru constructiile din lemn in cele mai ecologice tari din lume precum Italia, Franta, Norvegia sau Romania se bazeaza exclusiv pe crearea caselor din lemn, pentru o eficienta si duritate neestimata.
Acestea nu pot decat sa fie avantaje pentru care lemnul devine cunoscut ca fiind cel mai minunat material pentru realizarea de constructii si edificii uimitoare, proiecte de locuinte si structuri solide, asa cum exemplifica si Litarh - cel mai important proiectant de case din lemn.
"Casele din lemn au devenit cele mai bune prietene ale unui om, deoarece structura rezistenta pe care o confera acest material preluat din paduri si zone naturale asigura caracteristica elastica a unei constructii.
Mai mult decat atat, orice casa din lemn construita si proiectata de specialistii nostri mizeaza pe evitarea altor eforturi fizice si financiare in conlucrarea spatiala a ansamblului de locuit.
Cu alte cuvinte, planurile pe care un client le are sunt transpuse in programe specializate pe calculator in asa maniera incat sa ne concentram pe oferirea realitatii dorite la cel mai mic cost posibil", dezvaluie inginerul proiectant al companiei Litarh, Nicolaie Liteanu - Voinescu.
Lemnul - de la origini si pana la realitatea prezenta
Din cele mai vechi timpuri, lemnul a fost un material ce era utilizat pentru constructii. Impreuna cu paiele, cu frunzele uscate si cu crengile din lemn, strabunii obisnuiau sa ridice... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 16:01