Schimbarile climatice si cresterea nivelului apelor oceanelor ar putea duce la disparitia a jumatate dintre plajele de nisip din lume pana in 2100, potrivit unui studiu aparut luni in revista Nature Climate Change, informeaza AFP.
Chiar daca omenirea reduce drastic emisiile de gaze cu efect de sera responsabile de incalzirea climatica, peste o treime din litoralul nisipos este amenintat, potrivit acestui studiu.
Disparitia acestuia va avea consecinte in ceea ce priveste activitatile turistice, dar nu doar atat. "In afara turismului, plajele de nisip ofera deseori primul mecanism de protectie impotriva furtunilor si inundatiilor si fara acestea, impactul evenimentelor climatice extreme va fi probabil mai mare", a avertizat Michalis Vousdoukas, conducatorul studiului, cercetator in cadrul Centrului comun de cercetare al Comisiei Europene, care a adauga "trebuie sa ne pregatim".
Plajele de nisip ocupa peste un sfert din suprafata litoralului la nivel mondial si se situeaza frecvent in regiunile cu cel mai mare numar de locuitori. Acestea sunt periclitate de fenomenul eroziunii provocat de noile constructii, cresterea nivelului marilor, furtunilor, care ameninta infrastructuri si vieti.
Australia ar putea fi tara cel mai grav afectata, cu aproape 15.000 de kilometri de plaje de nisip care vor fi sterse de pe harta in 80 de ani, urmata de Canada, Chile, Statele Unite. Mexic, China, Rusia, Argentina, India si Brazilia se afla de asemenea pe lista tarilor afectate.... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 21:49
Oceanele pierd oxigen intr-un ritm alarmant, fara precedent, se arata intr-un raport recent, dat publicitatii in weekend si prezentat in cadrul unei conferinte pe tema schimbarilor climatice, la Madrid.
Se estimeaza ca oceanele au pierdut circa 2% din oxigen in perioada 1960 - 2010. In plus, mai arata raportul, ar fi 700 de "zone moarte" in oceane, unde oxigenul este efectiv absent, informeaza IFL Science. Pentru comparatie, inainte de anii 60 nu erau mai mult de 45 de astfel de zone.
Sunt vesti ingrozitoare pentru speciile de vietati marine. Sunt in pericol tonul, dar mai ales rechinii, foarte sensibili la un nivel mai scazut al oxigenului in apa, data fiind talia lor si nevoia mare de energie.
Pe de alta parte, specii precum meduzele sau calmarii vor prospera, pentru ca sunt mult mai tolerante la astfel de conditii. E lesne de imaginat ce va urma: un dezechilibru grav al ecosistemului.
Sa nu uitam ca in multe zone ale globului, oamenii depind de peste pentru a supravietui, asa ca in joc este inclusiv viata a milioane de oameni.
Iar problema va deveni din ce in ce mai mare, avertizeaza cercetatorii. Daca nu se va schimba nimic in ceea ce priveste emisiile, iar clima va continua sa se incalzeasca, nivelul de oxigen din ocean ar putea sa mai scada cu inca 2% pana in 2100, estimeaza oamenii de stiinta.
Practic, ceea ce facem noi, oamenii, acum, este un experiment care a scapat de sub control, acesta fiind poate ultimul semnal de alarma ce mai poate fi dat,... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 08:40
Catastrofe naturale cauzate de mari si oceane care pana acum se intamplau o data la un secol vor lovi omenirea an de an pana in 2050, indiferent daca vor fi de acum luate masuri pentru reducerea emisiilor de carbon, arata un raport semnat de oameni de stiinta din intreaga lume.
Ei au studiat topirea ghetarilor si impactul asupra nivelului oceanelor si au concluzionat ca efectele sunt grave si deja inevitabile, de la furtuni tot mai puternice la topirea permafrostlui si disparitia vietii marine.
Insa, fara masuri urgente, consecintele vor fi si mai catastrofale, avertizeaza oamenii de stiinta, care indica scenarii in care nivelul marilor va creste si cu 4 metri, fapt ce ar redesena harta lumii si va afecta miliarde de oameni.
Raportul Grupului Interguvernamental pentru Schimbarile Climatice (IPCC), adoptat de membrii din 193 de tari, arata ca "toti oamenii de pe Pamant depind direct sau indirect de ocean si calota glaciara" pentru clima, apa si oxigen. Incalzirea globala insa are efecte periculoase fara predent.
Gheata din Groenlanda si Antarctica dispare, nivelul marilor creste accelerat, oceanele se incalzesc, mediul devine tot mai acid si tot mai putin oxigenat. Toate acestea vor continua pe acelasi fagas pana la sfarsitul secolului, arata specialistii IPCC, citati de The Guardian.
Jumatate din metropolele lumii si aproape 2 miliarde de oameni sunt pe zonele de coasta si chiar daca incalzirea globala ar fi mentinuta sub pragul de 2 grade Celsius,... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 14:48
Oceanele, sursa de viata pe Terra, ar putea deveni cei mai mari dusmani ai omenirii daca nu se va actiona pentru stoparea emisiilor de gaze cu efect de sera, se arata intr-un proiect de raport al Grupului interguvernamental de experti asupra climatului (IPCC), obtinut de AFP.
Rezervele de peste ar putea sa scada, daunele provocate de cicloane sa creasca si 280 de milioane de oameni vor fi nevoiti sa se mute in alte zone decat cele in care locuiesc acum din cauza cresterii nivelului oceanelor si marilor.
Raportul, de 900 de pagini, va fi prezentat oficial de IPCC la 25 septembrie, la Monaco. Este al patrulea raport special al ONU in decurs de aproape un an. Celelalte trei, care au prezentat de asemenea date alarmante, s-au axat pe obiectivul limitarii la 1,5 grade Celsius a incalzirii climei, pe biodiversitate si pe gestionarea terenurilor si sistemul alimentar mondial.
Al patrulea raport, care intruneste datele stiintifice existente si este vazut ca referinta, arata ca din cauza cresterii nivelului oceanelor, 280 de milioane de oameni ar putea fi nevoiti sa se mute in alte zone, iar aceasta este o varianta optimista, pentru situatia in care incalzirea climei va fi limitata la 2 grade C in raport cu era preindustriala.
Avand in vedere marirea previzibila a frecventei cicloanelor, numeroase metropole situate in apropierea marii, dar si unele natiuni mici insulare vor fi afectate de inundatii in fiecare an incepand din 2050, chiar si conform scenariilor optimiste.... mai mult
Joi, 29 August 2019, ora 18:01
Temperaturile extrem de scazute care se inregistreaza zilele acestea pe Coasta de Est a Americii de Nord sunt determinate, cel putin partial, de incalzirea globala, sustin oamenii de stiinta.
Intr-un studiu publicat anul trecut in jurnalul WIRES Climate Change se afirma ca fenomene precum incalzirea regiunii arctice si topirea ghetarilor, cauzate in special de activitatea umana, ar putea impinge vremea rece dinspre Polul Nord spre sud, noteaza NBC News.
Statele Unite sunt lovite de un val de frig extrem, iar Trump face glume pe Twitter cu incalzirea globala: Infofoliti-va!
In mod normal, deasupra Polului Nord exista vortexul polar, care mentine circulatia aerului rece in regiuna arctica. Potrivit cercetatorilor, reducerea suprafetei ghetii marine si a stratului de zapada din nordul Asiei are ca efect slabirea vortexului polar.
De asemenea, este afectata traiectoria curentului de mare altitudine cunoscut ca "jet stream"-ul polar, care se formeaza la granita zonelor cu diferente mari de temperatura, acesta fiind impins spre sud, ceea ce permite maselor de aer rece sa migreze dinspre regiunea arctica spre sud, explica oamenii de stiinta.
Temperatura globala a crescut constant in ultimii ani, 2016 fiind cel mai cald an inregistrat pana acum, conform unor analize realizate de NASA si de Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica (NOOA).
Potrivit unui studiu din 2017 finantat de NOOA temperatura din zona arctica creste de doua ori mai repede comparativ cu... mai mult
Duminica, 07 Ianuarie 2018, ora 20:19
Chiar daca uraganele care au devastat recent teritoriul american nu reprezinta un efect direct al schimbarilor climatice, aceste fenomene meteo extreme sunt mai periculoase din cauza incalzirii globale.
Oamenii de stiinta sustin ca fenomene precum cresterea nivelului si temperaturii marilor si oceanelor fac uraganele sa fie mai distructive decat ar fi fost acum cateva decenii, transmite CNN.
"Schimbarile climatice transforma aceste furtuni groaznice in niste furtuni extrem de groaznice sau ciar catastrofale", spune Sean Sublette, meteorolog la organizatia nonprofit Climate Central.
Datele exacte legate de modul in care incalzirea globala a afectat urganele Harvey si Irma vor putea fi preluate si prelucrate peste ceva vreme, caci prelevarea lor poate dura chiar si cativa ani.
Irma si-a pierdut din forta, dar a lasat in urma 9 morti in SUA si continua sa faca pagube uriase
Insa un lucru e cert: uraganele "infloresc" intr-un mediu ce contine ape calzi. Sa nu uitam ca oceanele s-au incalzit cu intre 1 si 3 grade Fahrenheit in ultimul secol, iar nivelul marilor a crescut cu aproape 18 cm.
Ambele uragane au fost impresionant de devastatoare. In timpul uraganului Harvey au cazut precipitatii de 130 cm/metru patrat, in timp ce Irma a fost timp de trei zile o furtuna de categoria 5 (e pentru prima data cand se intampla asa ceva).
"Daca toate astea nu sunt legate de schibarile climatice, atunci nu stiu despre ce altceva ar putea fi vorba", a precizat primarul... mai mult
Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 13:37
Oceanele, care capteaza 90% din caldura suplimentara determinata de incalzirea globala, au absorbit in ultimele doua decenii o cantitate echivalenta cu cea absorbita incepand din 1865 pana in prezent, sustine un studiu publicat in revista "Nature climate change".
"Am calculat ca jumatate din caldura absorbita de oceane incepand din 1865 a fost produsa dupa anul 1997", a stabilit o echipa de oameni de stiinta de la laboratorul national "Lawrence Livermore" din California, informeaza agentia France Presse (AFP).
Aceasta absorbtie masiva de caldura a permis pana acum limitarea incalzirii atmosferei, insa ea ar putea constitui o bomba cu ceas care va perturba clima si mai mult in viitor.
"Este un avantaj absolut relativ", este de parere John Shepherd, cercetator la Universitatea din Southampton.
Acord istoric legat de incalzirea globala: Ce trebuie sa ...citeste mai departe despre "Incalzire globala: Un fenomen s-a agravat in ultimii 20 de ani si ar putea schimba lumea" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 12:37
Angajamentele cuantificate pentru reducerea emisiilor lor de gaze cu efect de sera luate in total de 183 de tari acopera aproape 95% din emisiile mondiale, "ceea ce este un mare succes", a declarat sambata presedintele Conferintei internationale de la Paris asupra schimbarilor climatice (COP21), ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.
"Acest lucru este fara precedent, este unul dintre primele elemente de succes de la Paris", a adaugat ministrul francez de Externe, intr-o conferinta de presa tinuta dupa ce a predat Christianei Figueres, principalul responsabil al ONU privind schimbarile climatice, cheile centrului unde vor avea loc negocierile COP21, sub egida ONU, la Le Bourget, in apropiere de Paris, informeaza France Presse.
Un paradox aparent: Incalzirea globala aduce iarna polara in Europa. Romania nu scapaVeste buna despre incalzirea climatica: Marea topire din Groenlanda e mai mica decat se credeaIncalzire globala: Este inevitabila o crestere a nivelului oceanelor cu ...citeste mai departe despre "Speranta pentru un viitor mai bun vine de la Paris! Acord fara precedent privind incalzirea globala" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2015, ora 08:39
O crestere a nivelului oceanelor de cel putin un metru din cauza incalzirii globale este inevitabila in urmatorii 100 - 200 de ani, conform celor mai recente date difuzate miercuri de NASA.
Cu toate acestea, o oarecare incertitudine planeaza indeosebi in privinta calendarului exact al cresterii apelor. De fapt, oamenii de stiinta nu stiu cat de repede se vor topi principalele calote glaciare de la poli.
"Tinand seama de ceea ce stim acum despre expansiunea oceanelor ca efect al incalzirii si despre topirea ghetarilor si a calotelor glaciare, care se adauga apelor din oceane, este aproape sigur ca vom avea o crestere a nivelului marii de cel putin un metru si, probabil, chiar mai mult", a declarat Steve Nerem de la Universitatea din Colorado, care conduce echipa NASA insarcinata cu monitorizarea cresterii nivelului marii.
ONU: Penurie de alimente din cauza incalzirii globale - Lipsa mancarii va conduce la revolte
"Cu toate acestea, nu este clar daca acest lucru se va ...citeste mai departe despre "Incalzire globala: Este inevitabila o crestere a nivelului oceanelor cu un metru (Video)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 17:55