Schimbarile climatice si cresterea nivelului apelor oceanelor ar putea duce la disparitia a jumatate dintre plajele de nisip din lume pana in 2100, potrivit unui studiu aparut luni in revista Nature Climate Change, informeaza AFP.
Chiar daca omenirea reduce drastic emisiile de gaze cu efect de sera responsabile de incalzirea climatica, peste o treime din litoralul nisipos este amenintat, potrivit acestui studiu.
Disparitia acestuia va avea consecinte in ceea ce priveste activitatile turistice, dar nu doar atat. "In afara turismului, plajele de nisip ofera deseori primul mecanism de protectie impotriva furtunilor si inundatiilor si fara acestea, impactul evenimentelor climatice extreme va fi probabil mai mare", a avertizat Michalis Vousdoukas, conducatorul studiului, cercetator in cadrul Centrului comun de cercetare al Comisiei Europene, care a adauga "trebuie sa ne pregatim".
Plajele de nisip ocupa peste un sfert din suprafata litoralului la nivel mondial si se situeaza frecvent in regiunile cu cel mai mare numar de locuitori. Acestea sunt periclitate de fenomenul eroziunii provocat de noile constructii, cresterea nivelului marilor, furtunilor, care ameninta infrastructuri si vieti.
Australia ar putea fi tara cel mai grav afectata, cu aproape 15.000 de kilometri de plaje de nisip care vor fi sterse de pe harta in 80 de ani, urmata de Canada, Chile, Statele Unite. Mexic, China, Rusia, Argentina, India si Brazilia se afla de asemenea pe lista tarilor afectate.... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 21:49
Permafrostul arctic este intr-un proces accelerat de topire, iar efectele vor fi resimtite nu doar la nivel local, prin alunecarile de teren, inecarea padurilor sau gropi imense ivite te miri unde, ci pe intreg globul, avertizeaza oamenii de stiinta.
Permafrostul, un amestec de nisip si pamant inghetat, dar si bolovani, contine si un volum mare de gheata, care tine totul "legat". Insa acest strat este foarte vulnerabil si expus dezghetului, mai ales in conditiile de fata, arata Live Science.
Odata cu dezghetarea sa, o imensa cantitate de carbon va ajunge in atmosfera. Si pana acum s-au facut estimari legat de aceasta cantitate, dar un nou studiu arata ca volumul de carbon eliberat va fi dublu.
In decurs de numai cateva luni, in contextul incalzirii globale, zona artica va arata "ca o supa", a declarat autorul studiului, Merritt Turetsky, din cadrul Universitatii Colorado Boulder.
"Asta se poate intampla foarte repede, in decurs de luni sau ani, facand ca sistemele relativ uscate si solide (asa cum sunt padurile) sa devina lacuri", a spus acesta.
Permafrostul reprezinta circa 15% din solul Pamantului. Acesta stocheaza aproximativ 60% din carbonul pastrat in acest fel. Asta inseamna circa 1,5 trilioane de tone de carbon, dupa cum se arata intr-un raport publicat de jurnalul Nature Geoscience.
Pe masura ce permafrostul se dezgheata, carbonul stocat va fi eliberat in atmosfera, ceea ce va duce, din nou, la incalzirea globala, formandu-se un ciclu.
Citeste... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 09:28
La fel ca si alte statiuni de schi amplasate la o altitudine relativ redusa, incalzirea globala se face resimtita la Garmisch-Partenkirchen (Germania), care in luna ianuarie are atat de putina zapada naturala incat exista ingrijorari cu privire la posibilitatea organizarii viitoarelor competitii de schi, ceea ce pune in pericol identitatea statiunii si afluenta turistilor, transmite Bloomberg.
Atat la Garmisch-Partenkirchen cat si in restul Alpilor, turismul este o sursa importanta de venit pentru economiile locale. In Austria turismul este responsabil pentru 6% din PIB, o pondere care in cazul regiunii muntoase Tirol ajunge la 18%. O pondere similara este in cantonul elvetian Graubunden, gratie unor statiuni de schi renumite precum St. Moritz, Klosters si Davos.
In regiunea Auvergne-Rhone-Alpes din Franta, care cuprinde statiunile de ski Courchevel si Val d'Isere, turistii au cheltuit aproximativ 21 miliarde euro in 2018, generand aproximativ 10% din PIB si asigurand 171.000 de locuri de munca.
Insa aceasta sursa de venit este in pericol. Potrivit prognozelor celor mai importante organizatii pentru protectia mediului din Austria, incalzirea globala ar urma sa provoace pierderi de aproximativ 300 milioane de euro pe an sectorului turismului.
"Daca emisiile de gaze cu efect de sera continua la acelasi nivel, zapada aproape va disparea la altitudinile mai joase pana la finele secolului", a declarat Marc Olefs, director de departament pentru studii climatice la... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 11:20
Vara anului 2019 a fost cea mai calduroasa din istoria inregistrarilor meteorologice realizate in emisfera nordica, au anuntat luni cercetatori din cadrul Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice (NOAA) din Statele Unite.
La nivel planetar, perioada iunie-august 2019 a fost a doua cea mai calduroasa de la inceputul masuratorilor, care au debutat in urma cu 140 de ani, fiind depasita doar de temperaturile toride din 2016, potrivit celui mai recent raport global privind clima intocmit de NOAA, potrivit DPA.
Cele mai calduroase veri s-au inregistrat toate in ultimii cinci ani, a precizat NOAA, adaugand ca primele opt luni din 2019 au ocupat locul al treilea in topul celor mai calduroase perioade similare din istoria inregistrarilor meteorologice.
August a fost a doua cea mai calduroasa luna din istoria inregistrarilor la nivel global, perioada in care banchiza Oceanului Arctic s-a micsorat cu 30 de procente sub medie, cea mai mica grosime dupa recordul minim din 2012, se mai precizeaza in raport.
In luna august, temperatura oceanica globala a ajuns la cel mai inalt nivel inregistrat vreodata in istoria meteorologiei moderne.
"In Europa, Africa si regiunea Hawaii, in luna august, s-au inregistrat temperaturi care se situeaza printre primele trei cele mai calduroase luni august din istoria inregistrarilor", a precizat NOAA intr-un comunicat de presa.
"In Africa, s-a inregistrat cea mai calduroasa perioada iunie-august de la inceputul inregistrarilor.... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 08:26
Pe fondul incendiilor devastatoare din Padurea Amazoniana, dezbaterile privind gasirea unor solutii pentru temperarea schimbarilor climatice sunt mai actuale ca oricand.
Un experiment la mare altitudine, sustinut de Bill Gates, ar putea fi una dintre cele mai radicale masuri prin care oamenii pot contracara incalzirea globala, noteaza CNBC.
Este vorba despre bioingineria solara, prin care se urmareste imitarea efectelor unei eruptii vulcanice masive. O astfel de solutie ar presupune desfasurarea a mii de avioane la mare altitudine, de unde sa imprastie tone de particule in jurul planetei pentru a crea un urias nor chimic, care ar reflecta o parte din lumina Soarelui inapoi in spatiu si ar reduce, astfel, intensitatea valurilor de caldura, a ritmului de crestere a nivelului marii si a furtunilor tropicale.
Tehnologia se afla in prezent intr-un stadiu avansat de dezvoltare si costurile sunt accesibile. Problema este insa ca o astfel de interventie ar putea provoca schimbari majore ale modelelor climatice regionale si ar putea duce la disparitia cerului albastru.
"Consecintele ar putea fi ingrozitoare. Ele ar putea include fenomene precum foametea in masa, inundatii in masa si seceta care va afecta o parte foarte mare din populatie", considera Stephen Gardiner, autorul cartii "A Perfect Moral Storm: The Ethical Tragedy of Climate Change".
C.S. ...citeste mai departe despre "Experiment sustinut de Bill Gates: Un nor chimic urias care sa combata incalzirea... mai mult
Duminica, 08 Septembrie 2019, ora 13:02
Cel mai batran si mai gros ghetar din Oceanul Arctic a inceput sa se rupa, iar la suprafata au iesit apele care in mod obisnuit sunt inghetate in Groenlanda, chiar si in timpul verii.
Acest fenomen - nemaiintalnit pana acum - a aparut de doua ori in acest an, din cauza vanturilor calde si a schimbarilor climatice cauzate de valurile de caldura din emisfera nordica. Un meteorolog a catalogat ruperea ghetarului drept "inspaimantatoare", potrivit The Guardian.
Marea de pe coasta nordica a Groenlandei este, in mod normal, atat de inghetata incat pana in prezent a fost numita "ultima zona de gheata permanenta", deoarece se presupunea ca aceasta ar fi ultima zona din Nord care va rezista efectelor unei planete mai calde.
Insa temperaturile anormale din luna februarie si august au vulnerabilizat gheata in fata vanturilor calde, care au impins-o departe de coasta.
"Aproape toata gheata din nordul Groenlandei este sparta si, prin urmare, mai mobila. Apele deschise ale coastei de nord reprezinta ceva neobisnuit. Deseori, aceasta zona a fost considerata 'ultima zona de gheata', insa judecand dupa evenimentele din ultima saptamana, ultima astfel de zona s-ar putea afla in Vest", a declarat Ruth Mottram de la Institutul danez de Meteorologie.
"Gheata din acea zona nu are unde sa se deplaseze, astfel ca se aduna. In medie, gheata are o grosime de 4 metri si se poate strange in crestaturi de 20 de metri sau chiar mai mult. Atat de groasa si compacta, evident ca nu se misca... mai mult
Miercuri, 22 August 2018, ora 16:36
Topirea ghetarilor din Islanda ca urmare a incalzirii globale conduce la ridicarea insulei cu aproape 4 cm pe an, dar si la o activitate mai mare a vulcanilor, care ar putea pune in pericol populatia tarii, potrivit unui studiu recent.
Acesta a fost publicat saptamana trecuta in jurnalul stiintific Geophysical Research Letters.
"Cercetarea noastra face legatura intre inaltarea accelerata a uscatului din ultima vreme si topirea ghetarilor din Islanda", a mentionat Kathleen Compton, de la Universitatea din Arizona, care a condus studiul.
In fiecare an au disparut 11 miliarde de tone de gheata din regiune, iar, odata ce a scapat de aceasta greutate, ...citeste mai departe despre "Incalzirea globala ar putea devasta o tara din Europa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 15:19
Un grup de cercetatori a incercat sa dea raspuns la cele mai arzatoare intrebari legate de schimbarile climatice din ultimii ani.
USA Today noteaza ca observatiile lor au fost publicate in cartea "Climate Change: Evidence and Causes", publicata sub egida Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite.
Incalzirea globala ar putea baga Bucurestiul sub apa: O catastrofa! (Foto)
Cum stiu cercetatorii ca recentele schimbari climatice sunt cauzate in cea mai mare parte de activitatile umane?
Masurarea directa a dioxidului de carbon din atmosfera si din aerul care se regaseste in interiorul ghetii arata ca nivelul acestui gaz a crescut cu 40% intre anii 1800 si 2012.
Mai mult, cercetatorii au determinat ca recentele schimbari climatice au fost cauzate de catre om, in cea mai mare parte, dupa ce au masurat cantitatile din diverse forme de carbon din natura.
Dioxidul de carbon este un gaz care se gaseste deja in atmosfera. De ce emisiile rezultate din activitatile umane sunt ...citeste mai departe despre "10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 Martie 2014, ora 17:52
Majoritatea oamenilor de stiinta considera ca schimbarile climatice din ultimii ani sunt cauzate de interventia oamenilor.
Planeta noastra se incalzeste incontinuu, astfel ca mediul inconjurator este afectat in foarte multe moduri, arata Business Insider.
Temperaturile in crestere, fenomen cauzat in cea mai mare parte de gazele cu efect de sera, reprezinta sursa unor schimbari care se pot observa cu ochiul liber pe intreaga planeta.
Printre ele se numara topirea ghetarilor, cresterea nivelului marilor si oceanelor, dar si fenomene meteo extreme, precum seceta, uragane, incendii forestiere sau inundatii.
Modul in care a fost afectat mediul inconjurator de incalzirea globala poate fi vazut in pozele de mai jos.
- In parcul national din Muntii Stancosi existau paduri de pini sanatosi, care se intindeau pe o suprafata extinsa.
- Acum, tot mai multi copaci sunt omorati de insecte, care pot ajunge la altitudini mai mari ca in trecut. Pana de curand, animalele daunatoare ...citeste mai departe despre "Trecut si prezent: Modul dramatic in care schimbarile climatice au afectat mediul inconjurator (Galerie foto)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 10:35