Europenii au facut ochii mari si au primit neincrezatori vestea ca uraganul Ophelia va lovi in curand Europa. Si pe buna dreptate: un astfel de fenomen este foarte rar pe batranul continent. Insa acest lucru se va schimba, anunta specialistii.
Rar auzim ca un uragan format in Atlantic sa loveasca Europa. Insa ceea ce se intampla in prezent cu Ophelia nu este neobisnuit, arata Business Insider. In plus, e posibil ca din ce in ce mai multe furtuni sa se indrepte spre Europa in urmatorii ani, mai arata sursa.
Ophelia va lovi Irlanda si Marea Britanie, luni, insa se asteapta ca pana atunci sa piarda din intensitate, din structura sa ciclonica, care caracterizeaza furtunile tropicale si uraganele, arata National Hurricane Center.
Totusi, va fi o furtuna puternica, avertizeaza specialistii. Deja Ophelia a stabilit un record, fiind cel mai puternic uragan din Atlantic care ajunge in aceste zone atat de tarziu in an. Cand va ajunge in Irlanda, va veni cu vanturi care in mod normal intovarasesc uraganele.
Furtuni ramasite ale ciclonilor sau uraganelor au mai lovit pana acum, chiar cu regularitate, Irlanda si Marea Britanie. Acestea vin, de obicei, la fiecare 3 ani si jumatate.
Acest lucru se va intampla insa mai des de acum inainte. Un studiu publicat in 2013 arata ca intr-o lume care se incalzeste constant, fenomen deja observat, astfel de furtuni vor ajunge tot mai des la granitele Europei.
Temperaturile mai mari de la suprafata apei pot ajuta furtunile sa-si... mai mult
Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 19:00
Volumul deosebit de mare al precipitatiilor provocate de furtuna tropicala Harvey este cel mai probabil asociat cu schimbarile climatice generate de incalzirea globala, un fenomen care duce la cresterea cantitatii de umezeala din atmosfera Terrei, a anuntat marti Organizatia Meteorologica Mondiala, un organism specializat din cadrul ONU, informeaza Reuters.
Harvey, o furtuna cu deplasare lenta, a provocat inundatii catastrofale in Texas, a ucis cel putin 18 persoane, a generat evacuari in masa in Houston, un oras a carui activitate a fost complet paralizata. Houston ocupa locul al patrulea in topul celor mai populate orase din Statele Unite.
"Schimbarile climatice inseamna ca atunci cand avem un eveniment precum Harvey, cantitatea de precipitatii va fi cel mai probabil mai mare decat echivalentul sau din conditii obisnuite", a declarat Clare Nullis, purtatoare de cuvant a Organizatiei Meteorologice Mondiale, in cadrul unei sedinte ce a avut loc la sediul ONU din Geneva.
"Schimbarile climatice duc foarte probabil la cresterea precipitatiilor asociate", a adaugat ea, precizand ca in anumite zone, precipitatiile generate de furtuna Harvey ar putea sa depaseasca 1,2 metri cubi pe ora si ca Serviciul National de Meteorologie din Statele Unite a trebuit sa introduca o noua culoare in graficele sale pentru a exemplifica in mod corect volumul ploilor cazute in ultimele zile in aceasta regiune americana.
Harvey vs. Katrina: Doua fenomene meteorologice similare, dar cu... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 10:12