Virgil Popescu a anuntat, intr-o conferinta de presa joi, ca Elcen a depus proiecte pentru modernizarea centralelor Progresul, CET Vest si Sud din Capitala, prin Fondul de Modernizare. Ministrul Economiei a adaugat ca este vorba de proiecte in valoare de 370 milioane euro, finantate prin acest Fond, incepand cu anul viitor. El a mai spus ca vor creste eficienta de exploatare si cea energetica de la 50%, cat este in prezent, la 97-98%. Primarul general Nicusor Dan a explicat ca astfel de actiuni vor face ca energia electrica si agentul termic sa fie mai ieftine si vor fi un mare plus pentru reducerea poluarii.
"Am avut o discutie punctuala pe incalzirea municipiului Bucuresti. Am avut o discutie foarte serioasa si aplicata impreuna cu conducerea Elcen, secretar de stat cu domnul Dan Dragan care se ocupa de Fondul de Modernizare si doamna Nicolaescu. Am discutat problema Elcen, problema incalzirii municipiului Bucuresti, problema retelelor de termoficare primare si secundare. Evident gasim solutii la nivelul Ministerului Economiei. Ieri am anuntat intr-o conferinta de presa iminenta iesire din insolventa a companiei detinute de minister, Elcen. Se va intampla acest lucru. Astazi am discutat la Minister, ne-am uitat pe proiectele depuse pe Fondul de modernizare. Elcen a depus trei proiecte pentru modernizarea si cresterea randamentului centralelor Progresul, CET Vest si Sud. Per total vorbim de 370 milioane euro proiecte care vor fi finantate, prin Fondul de Modernizare,... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 14:28
Gabriela Firea a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa ca - in cazul in care ELCEN vrea sa isi vand productia de energie termica in Honolulu - Primaria ar putea "iesi pe bursa" pentru a-si cumpara ceea ce ii trebuie pentru a asigura incalzirea centralizata, in Capitala. Desi suna bine, acest lucru e practic imposibil.
Miercuri, administratia Firea a organizat o conferinta de presa pentru a prezenta starea sistemului de termoficare din Capitala (ajuns la un pas de colaps din cauza lipsei de investii de dupa Revolutie).
In context, Gabriela Firea a sustinut ca - sub administrarea sa - Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) investeste constant si consistent in termoficare.
"Cele mai mari sume din bugetul Capitalei s-au dus si in acest an catre transportul in comun, deci catre STB, si catre RADET. (...) Intr-o luna normala, din 300 de milioane de lei, 100 se duc catre STB, 100 de milioane se duc catre RADET iar restul se folosesc pentru plata salariilor si a lucrarilor care sunt in desfasurare, in Capitala.
Practic, cea mai mare cheltuiala a PMB, mai ales in sezonul rece, este pentru a asigura apa calda si caldura si transportul in comun. Asa cum am exprimat anterior, noi avem aceasta obligativitate si vom respecta si legea in vigoare, dar si angajamentul fata de cetateni", a precizat Gabriela Firea.
In context, edilul-sef a mai spus ca - daca nu se va ajunge la o mai buna cooperare cu ELCEN, cu care administratia locala are divergente majore - atunci... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 18:14
Pe masura ce se apropie iarna, se reaprinde scandalul privind sistemul de incalzire centralizata al Capitalei, de care depind peste 1,2 milioane de bucuresteni.
Din cauza ca autoritatile nu l-au intretinut, de-a lungul anilor, sistemul de termoficare din Capitala - a carui constructie a inceput prin anii '60 - a ajuns la un pas de colaps. Nu mai e iarna in care sa nu se inregistreze peste 3.500 de avarii (adica tevi sparte din cauza carora mii de bucuresteni raman sa tremure de frig, in propriile case).
Dar si mai rau este ca - fara reparatii urgente ale conductelor - sistemul se va degrada si mai mult, riscand sa nu mai poata asigura incalzirea pentru cei 1,2 milioane de bucuresteni care depind de el.
In acest conditii, ne-am fi asteptat ca autoritatile sa gaseasca o solutie de rezolvare a problemei. Din pacate, in loc sa o faca, acestea s-au antrenat intr-o lupta surda, de pe urma careia bucurestenii de rand n-au decat de pierdut.
Cum a ajuns termoficarea Capitalei in pragul colapsului
Sistemul de termoficare din Capitala este administrat de doi mari agenti economici: ELCEN (care este detinut de Ministerul Energiei si care produce agentul termic, in CET-uri) si RADET (care distribuie agentul termic si il vinde populatiei si celorlalti consumatori din oras).
PMB plateste de la bugetul local, sub forma de subventii acordate RADET, circa 65% din pretul energiei termice necesare pentru incalzirea Capitalei. In teorie, aceasta ar trebui sa fie o garantie ca... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 16:38
Doar 2 luni si jumatate mai au la dispozitie autoritatile, in frunte cu edilul Capitalei, Gabriela Firea, pentru a intocmi un plan functional de reorganizare a ELCEN si RADET.
Daca depasesc termenul, Capitala risca sa piarda o multime de bani europeni pe care i-ar folosi la modernizarea sistemului de termoficare centralizata, aflat deja la un pas de colaps. Iar asta ar insemna ca, mai devreme sau mai tarziu, peste un milion de bucuresteni ar putea ajunge sa se incalzeasca la resouri si sa se spele la lighean.
Din cauza ca statul le-a administrat in paguba, an dupa an, atat ELCEN (care produce agentul termic pentru bucuresteni), cat si RADET (care distribuie acest agent termic) au ajuns in insolventa in 2016. Inca de la acel moment autoritatile - adica Ministerul Energiei, care e actionar majoritar al ELCEN si Primaria Bucuresti, care detine RADET - au anuntat ca sunt in cautarea solutiilor optime pentru redresarea financiara a producatorului si a distribuitorului de agent termic.
Din pacate - cu toate ca au trecut deja doi ani de atunci - autoritatile n-au gasit calea salvatoare. Iar timpul pe care il mai au la dispozitie pentru a o face este acum pe sfarsite.
De ce e atat de important ca activitatea ELCEN si a RADET sa continue? E simplu. Fara ele, circa 1,2 milioane de bucuresteni - ale caror locuinte sunt incalzite in sistem centralizat - ar ramane fara apa calda si fara agent termic. Si nu pentru o saptamana sau o luna, ci definitiv! In plus, aproape 5.000... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 07:23
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat miercuri ca producatorul de energie al Capitalei, Elcen, nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET, principalul furnizor de apa calda si incalzire in sistem centralizat, poate falimenta Elcen, ceea ce ar insemna "o situatie catastrofala".
Potrivit ministrului, in cazul Elcen - RADET exista o deciziei a justitiei pe care ambele parti trebuie sa o respecte.
"Politizarea situatiei dintre Elcen si RADET afecteaza ambele societati in mod negativ. Repet ceea ce am mai spus si ar trebui sa fie foarte bine cunoscut publicului: intre cele doua entitati exista o disputa economica pe care justitia a si transat-o in buna masura", a afirmat Grigorescu, intr-un comuncat al ministerului.
RADET are o datorie fata de Elcen pe care trebuie sa o achite, altfel Elcen intra in incapacitate de plata si nu va putea livra agent termic si apa calda catre RADET, a subliniat ministrul.
"Nu este nevoie de politizarea situatiei pentru ca acest lucru ...citeste mai departe despre "Ministrul Energiei: Elcen nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET poate falimenta Elcen" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 22:11
Bucurestiul a pierdut 120 de milioane de lei, bani europeni, pentru ca niciunul dintre marile proiecte incepute si neterminate nu mai poate sa fie finantat in noul exercitiu financiar. In 2016 nu va putea fi inceput niciun mare proiect din aceasta cauza, afirma candidatul PNL la Primaria Capitalei, Cristian Busoi.
Intr-un inteviu acordat Ziare.com, Busoi a aratat care sunt solutiile sale pentru traficul din Bucuresti, dar si felul in care vede rezolvarea crizei incalzirii centralizate: "Daca ar exista o societate unica, pe fonduri europene, am putea incepe reabilitarea celor 7.000 de km de tevi. (...) Cred cu tarie ca nu trebuie incurajate debransarile si sistemul centralizat trebuie perfectionat".
Cristian Busoi a incercat sa ne explice si cum a reusit ca in acelasi an, 2004, sa fie concomitent medic rezident, dublu doctorand la Bucuresti si Timisoara, student la Drept, consilier general, apoi deputat, si sa detine in plus mai multe functii in PNL.
Una dintre cele mai mari,... citeste mai departe despre "Milioane pierdute de Bucuresti. Exista solutie pentru RADET? "Nimeni nu i-a amenintat pe constructori" Interviu video cu Cristian Busoi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 08:36