Pragul veniturilor până la care o companie poate fi încadrată în categoria microîntreprindere se va reduce anul viitor la 500.000 de euro, de la un milion de euro în prezent, potrivit unui proiect de Ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor.
Reducerea pragului este determinată de faptul că, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România şi-a asumat o reducere graduală a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal, explică iniţiatorii documentului.
"Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România şi-a asumat o serie de reforme, cum este şi cazul reformei în domeniul fiscal cu privire la revizuirea cadrului fiscal, fiind astfel prevăzută şi măsura privind modificarea prevederilor specifice impozitului pe veniturile microîntreprinderilor în sensul reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal.
Luând în considerare necesitatea îndeplinirii obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, propunem reducerea plafonului de aplicare a sistemului de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.
Cotele de impozitare pentru microîntreprinderi sunt de 1% din valoarea veniturilor pentru firmele care au unul sau mai mulţi salariaţi şi de 3% pentru cele fără salariaţi. ...citeste mai departe despre "Pragul pentru încadrarea în categoria... mai mult
Joi, 16 Decembrie 2021, ora 10:33
Dupa ce, de o bucata buna de timp, pe santierele din Romania au inceput sa munceasca cu spor (si poate si cu drag) lucratori din China, in ultima perioada am vazut tot mai des angajati din Nepal, noua moda in materie de lucratori exotici, venita sa inlocuiasca mitul demult apus al bonelor filipineze, harnice si neobosite.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Inspectia Muncii, in anul 2019, in Romania munceau oficial aproximativ 40.000 de cetateni straini, cei mai numerosi fiind cetatenii turci, urmati de cei din Vietnam, Italia, Republica Moldova, China si Minanmar.
In acest context, tot mai multi oameni de afaceri, din cele mai diverse domenii, fie ca vorbim de constructii de drumuri sau rezidentiale, fie ca vorbim de servicii, au inceput sa fie interesati de conditiile in care strainii pot fi incadrati in munca in Romania.
De asemenea, un interes similar il au si firmele straine care doresc sa intre pe piata din Romania dar sa isi aduca si angajatii lor, pe care sa ii detaseze aici, pe o perioada de timp, pentru a se asigura ca business-ul este implementat si functioneaza conform propriilor exigente.
Din aceste motive, ne-am propus sa prezentam, in mod cat mai succint, principalele dispozitii legale care reglementeaza procedura de incadrare in munca si detasare a strainilor pe teritoriul Romaniei.
Astfel, in functie de activitatea pe care vor sa o desfasoare, strainii pot munci in Romania in calitate de lucratori permanenti, stagiari, au pair (incadrati... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 15:11
Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, este asteptata astazi la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pentru a fi audiata in vederea intocmirii avizului pentru cererea DNA de incepere a urmaririi penale in Dosarul Belina.
Presedintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, a spus saptamana trecuta ca va trimite o solicitare Parchetului General pentru a pune la dispozitie documentele cerute de avocatul Rovanei Plumb.
"Ne straduim sa terminam aceasta situatie luni (avizul in ceea ce priveste urmarirea penala a Rovanei Plumb - n.red.) ca sa intre pe ordinea de zi marti. Conditia ca sa se poata intampla aceasta situatie este sa ne raspunda Parchetul General in termenul acesta si sa participe Rovana Plumb (...)
Va fi chemata tot luni, vom vedea programul pe care il facem. Rog colegii sa participe la redactare (...) Daca nu izbutim sa ne incadram, va trebui sa decidem ce facem daca Parchetul nu ne va raspunde la adresa pana luni si ce facem daca exista o solicitare de neputinta de participare.
Eu voi milita sa terminam acest lucru luni, deci este mult mai devreme decat termenul stabilit", a declarat Eugen Nicolicea.
Rovana Plumb s-a declarat nevinovata si a sustinut ca ancheta procurorilor este un atac la PSD si la adresa statului de drept.
"Am vazut dosarul, nu pot sa va dau niciun detaliu din dosar, dar pot sa spun cu fermitate si cu toata sinceritatea ca nu sunt vinovata, ca nu am incalcat legea - ambele hotarari de Guvern sunt date cu... mai mult
Luni, 16 Octombrie 2017, ora 07:54
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a distribuit pana in prezent 2.533 din cele 3.000 de tichete destinate firmelor si institutiilor in programul Rabla, in conditiile in care ultima zi de depunere a dosarelor pentru a beneficia de program in acest an este 30 septembrie.
AFM a anuntat, joi, inchiderea unei noi etape de evaluare si validare a dosarelor depuse de persoanele juridice si institutiile publice in Programul Rabla 2014.
In aceasta etapa, au fost analizate 179 dosare depuse de persoane juridice si institutii publice. Din acestea, 81 dosare au fost acceptate pentru 196 autovehicule si 98 dosare au fost respinse.
De asemenea, in Comitetul de avizare al Administratiei Fondului pentru Mediu au fost acceptate si 15 contestatii pentru 27 autovehicule.
Lista persoanelor juridice si a institutiilor publice, care au fost acceptate si respinse in program, este publicata pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la sectiunea aferenta programului.
Persoanele juridice si institutiile publice care au fost acceptate in program se pot adresa unuia dintre producatorii/dealerii auto care au fost validati in Programul Rabla 2014.
Persoanele juridice si institutiile publice care au fost respinse au posibilitatea sa depuna contestatii incepand de vineri, in termen de cinci zile.
Ultima zi de depunere a dosarelor este 30 septembrie 2014
Printre beneficiarii selectati in aceasta etapa, se numara Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (15... mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 10:15
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a distribuit pana in prezent 2.310 din cele 3.000 de tichete destinate firmelor si institutiilor in programul Rabla.
AFM a anuntat, joi, inchiderea unei noi etape de evaluare si validare a dosarelor depuse de persoanele juridice si institutiile publice in Programul Rabla 2014, potrivit Mediafax.
In aceasta etapa, au fost analizate 278 de dosare depuse de firme si institutii publice. Din acestea, 108 dosare au fost acceptate pentru 174 autovehicule si 170 dosare au fost respinse. De asemenea, in Comitetul de avizare al Administratiei Fondului pentru Mediu au fost acceptate si 17 contestatii pentru 44 autovehicule.
Listele cu persoanele juridice acceptate si respinse in program sunt publicate pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la sectiunea aferenta programului.
Persoanele juridice si institutiile publice care au fost acceptate in program se pot adresa unuia dintre producatorii/dealerii auto care au fost validati in Programul "Rabla 2014".
Persoanele juridice si institutiile publice care au fost respinse au posibilitatea sa depuna contestatii in termen de 5 zile de la data comunicarii rezultatelor. De asemenea, solicitantii respinsi pot depune un nou dosar de acceptare, la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu, pana la data de 30 septembrie 2014.
Programul Rabla 2014 pentru persoane juridice a inceput pe 30 aprilie, inscrierile putandu-se face la AFM pana pe 30 septembrie 2014.
In cele cinci etape anterioare de... mai mult
Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 10:26
Cabinetele individuale de avocati, medici sau asistenti sociali, birourile notariale sau de arhitectura si alti reprezentanti ai profesiilor liberale se pot inscrie in programul Rabla pentru persoane juridice, in urma unor modificari aduse programului dupa ce au existat solicitari in acest sens.
Prin modificarile aduse ghidului de finantare, in acest moment sunt eligibile in cadrul programului si organizatiile profesionale care isi desfasoara activitatea in una din formele de exercitare a profesiei liberale, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, care gestioneaza programul Rabla, Adrian Gearap,potrivit Mediafax
De exemplu, daca pana in prezent nu se puteau inscrie in program decat societatile de avocatura, care au personalitate juridica, acum au aceasta posibilitate si cabinetele individuale de avocatura. Este valabil si pentru cabinetele individuale ale medicilor, veterinarilor, tehnicienilor dentari, notarilor, mediatorilor, executorilor judecatoresti, consultantilor fiscali, asistentilor sociali, precum si pentru birourile individuale de arhitectura sau geodezie.
"Am luat in calcul solicitarile venite din partea acestor organizatii care isi doreau sa achizitioneze o masina prin programul Rabla. Astfel, daca detin calitatea de proprietar, actioneaza in nume propriu si au sediul profesional in Romania, acum isi pot depune dosarele la Administratia Fondului pentru Mediu pentru inscrierea in program", a mai declarat Adrian... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 08:45
Strainii vor putea fi angajati sau detasati in Romania in baza unui aviz, care trebuie obtinut de angajator de la Inspectoratul General pentru Imigrari, potrivit unui proiect de lege comun al ministerelor de Interne si Externe.
Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de Lege privind incadrarea in munca si detasarea strainilor (cetateni ai altor state decat Romania, celelalte state membre UE, statele din Spatiul Economic European si Elvetia, n.r.) pe teritoriul Romaniei, initiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si avizat deja de Ministerul Muncii, Ministerul Justitiei si Serviciul Roman de Informatii (SRI), potrivit Mediafax.
Strainii cu sedere legala pe teritoriul Romaniei pot fi incadrati in munca in baza avizului de angajare, obtinut de angajatori.
Nu este necesara obtinerea avizului de angajare pentru incadrarea in munca a strainilor al caror acces liber pe piata muncii din Romania este stabilit prin tratate incheiate de Romania cu alte state, strainii care urmeaza sa desfasoare activitati didactice sau stiintifice cu caracter temporar in institutii de profil si strainii care desfasoara activitati artistice in institutii de cultura din Romania, strinii care urmeaza sa desfasoare activitati temporare solicitate de ministere sau de alte autoritati administrative, strainii care sunt numiti la conducerea unai filiale, reprezentante sau sucursale de pe teritoriul Romaniei a unei companii care are sediul in strainatate.... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 09:03
Reprezentantul DIICOT a cerut, la termenul de miercuri al dosarului privatizarilor strategice, in care fostul ministru Codrut Seres a fost condamnat la sase ani de inchisoare, schimbarea incadrarii juridice a infractiunii principale, pentru a fi in conformitate cu noul cod penal (CP).
Astfel, in cazul in care completul de cinci judecatori de la instanta suprema va admite cererea procurorului de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), inculpatii din dosarul "Privatizarilor strategice" ar urma sa fie judecati pentru infractiunea de divulgare a secretului economic, asa cum este prevazuta in noul Cod penal, si nu pentru tradare prin transmitere de secrete, cum aparea in vechiul Cod penal.
Tot miercuri, avocatii inculpatilor din dosar au cerut recuzarea mai multor magistrati, invocand faptul ca o parte din membrii completului de cinci judecatori au facut parte si din completele care au dat solutii in faza de fond a dosarului. ...citeste mai departe despre "Dosarul privatizarilor strategice: Seres ar putea fi judecat pentru divulgarea secretului economic" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 09:10
Persoanele juridice si institutiile publice care au fost acceptate in Program se pot adresa, de joi, unuia dintre operatorii economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz, potrivit Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM)
In prima sesiune de analiza si validare a dosarelor depuse de catre persoanele juridice si institutiile publice in Programul 'Rabla 2013' au fost inregistrate 570 de dosare, dintre care 81 de dosare au fost acceptate pentru 378 autovehicule.
In acelasi timp, exista 125 de dosare respinse, iar persoanele juridice si institutiile publice aflate in aceasta situatie au posibilitatea intocmirii unui nou dosar de finantare pe care sa-l depuna la sediul AFM, in vederea participarii la Program, pana la data de 31 august 2013.
AFM a emis un numar de 3.000 de tichete valorice pentru persoanele fizice si institutiile publice, prin programul "Rabla", iar cumularea eco-tichetului cu tichetul clasic este posibila numai in cazul achizitionarii unui autovehicul electric.
Pentru stimularea cumpararii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, a unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii ce CO2 mai mica de 100g/km, precum si a unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
AFM precizeaza... mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 13:27