Companiile din Franta, Germania, Belgia si Olanda au fost principalele beneficiare ale politicilor Bancii Centrale Europene de a relaxa conditiile de finantare din Uniune si au profitat cel mai mult de promisiunea lui Mario Draghi ca institutia pe care acesta o reprezinta va face "tot ce este nevoie" pentru salvarea zonei euro.
Ca urmare a anuntului BCE, firmele din aceste patru tari au imprumutat de pe piete, la o dobanda foarte mica, 37 de miliarde de euro, se mentioneaza intr-o analiza a bancii britanice Barclays, conform Financial Times.
Firmele din tarile de la periferia UE, Italia, Spania, Portugalia si Grecia, au reusit, in comparatie, sa stranga doar 12 miliarde de euro si doar marile companii, precum Telecom Italia sau Telefonica, au avut acces la pietele de capital.
Mai mult, bancile din aceasta zona si-au redus creditarea cu 65 de miliarde de euro, in incercarea de a-si consolida situatia financiara.
Nivelul creditarii a scazut si in tarile din zona centrala a Uniunii (Franta, Germania, Olanda, etc), dar aceasta reducere a fost compensata, intr-un grad mai mare, de imprumuturile de pe piata de capital.
"Companiile germane si franceze par sa fi beneficiat intr-o maniera disproportionata (n.r. de actiunile BCE). BCE a imbunatatit clar situatia, dar exista inca dovezi de fragmentare (n.r. a zonei euro)", a declarat Julian Callow, economist-sef la Barclays.
Diferentele dintre centru si periferie
Spania a suferit o scadere cu 43 de miliarde... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 16:36