In ultimii ani, bancile au venit cu produse de creditare asemanatoare cu cele din programul guvernamental care acum se numeste Noua Casa. Cu toate acestea, intre cele doua produse, cel al bancii si cel garantat de stat, exista cateva diferente majore.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa alegi cel mai potrivit credit pentru nevoile tale.
Poate cea mai importanta dintre acestea este faptul ca, la creditul Noua Casa, dobanda este variabila, in timp ce bancile ofera imprumuturi imobiliare cu dobanda fixa, care poate ajunge si pana la 7-10 ani.
Un al doilea aspect de care trebuie sa tii cont si pe care il recomandam este sa iei creditul, oricare ar fi el, in moneda nationala. In felul acesta, vei preveni riscul valutar. Bancile ofera creditele proprii in lei si in euro, in timp ce Noua Casa le ofera doar in lei.
Cand vine vorba despre aprobarea creditului, la Noua Casa aprobarea dosarului se prelungeste in unele cazuri si cu pana la o luna sau mai mult, din cauza ca este nevoie de aprobare si de la stat (FNGCIMM). Iar din practica de pana acum, in aceasta perioada, statul nu lucreaza la capacitate maxima.
In cazul creditului Noua Casa, nu ai voie sa instrainezi locuinta decat dupa cinci ani, iar aici ne referim la inchiriere sau la vanzare.
In plus, pentru imprumutul garantat de stat trebuie sa constitui un depozit colateral, insemnand echivalentul a trei rate de dobanda. Suma aceasta o vei primi inapoi numai dupa ce vei achita... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2020, ora 12:35
Atunci cand trebuie sa alegem un credit pentru achizitionarea unei locuinte, unul dintre cele mai importante criterii este cel al monedei, mai ales cand oscilam intre unul in euro si unul in lei.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, detaliile esentiale la care trebuie sa fiti atenti atunci cand accesati un credit imobiliar.
Chiar daca un credit imobiliar in euro vine cu o dobanda sensibil mai mica decat unul in monenda nationala, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stim este legat de deprecierea monedei nationale.
Sa luam un exemplu. Avem doua credite. Unul in valoare de 50.000 de euro si altul in valoare de 240.000 de lei (50.000 de euro, la un curs valutar de 4.8 lei).
La creditul in euro, rata la inceput este de 252 de euro (1.210 lei), iar dobanda este intre 4,5 si 5,5%, in functie de banca pe care o alegeti. La final, veti avea de returnat intre 91.000 si 95.000 de euro (depinde, din nou, de banca pe care o alegeti). La 91.0000 de euro, daca ramane acelasi curs, veti avea de dat 436.000 de lei.
La imprumutul imobiliar in lei, rata la inceput va fi de 1.310 lei la o dobanda de 5,5% (dar ea poate ajunge si la 6,5-7%, deci rata va fi mai mare). La final, veti avea de returnat 476.000 de lei, cel putin.
Pana acum, imprumutul in euro pare mult mai avantajos, dar ajungem la ce spuneam la inceput, deprecierera monedei nationale. Iar istoria recenta ne-a invatat ca leul nu se va mai aprecia la valoarea de acum 10 ani, poate... mai mult
Luni, 17 August 2020, ora 13:10
Institutiile de credit au inasprit standardele de creditare pentru populatie inca din primul trimestru al anului 2020, atat in cazul creditelor destinate achizitiei de locuinte si terenuri (12,1%), cat si in cel al creditelor de consum acordate populatiei (procent net de 21,4%), releva recentul Sondaj privind creditarea companiilor si populatiei realizat de BNR.
Bancile autohtone estimeaza pentru T2 2020 continuarea tendintei de inasprire a standardelor de creditare in cazul ambelor categorii de imprumuturi destinate populatiei.
La nivelul zonei euro, standardele de creditare aferente atat creditelor acordate populatiei pentru achizitia de locuinte (9%), cat si cele aferente creditelor de consum (10%) s-au inasprit intr-o oarecare masura in primul trimestru al anului 2020, pe fondul deteriorarii perspectivelor economice si bonitatii clientilor, precum si diminuarii tolerantei la risc a bancilor.
In contrast, bancile din zona euro au raportat ca avand un impact neutru factori precum costul finantarii si situatia bilantiera. Pentru T2 2020, institutiile de credit estimeaza continuarea inaspririi nete a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite acordate populatiei, fiind reflectate, astfel, asteptarile de inrautatire a veniturilor populatiei si a situatiei locurilor de munca. Pierderea medie in caz de nerambursare pentru creditele populatiei intrate in stare de nerambursare a crescut cu 0,8 puncte procentuale, de la 47,7% in T4 2019 la 48,5% in T1... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 11:00
A facut o avere de invidiat din tranzactii imobiliare in China, dar acum se arata speriat de modul in care lucrurile par sa fi scapat de sub control. Cel mai bogat chinez, miliardarul Wang Jianlin, avertizeaza asupra riscului fara precedent rezultat in urma aparitie bulei imobiliare din tara sa.
"Este cea mai mare bula imobiliara din istorie", a explicat miliardarul chinez, intr-un interviu acordat CNN Money, mentionand si diferentele flagrante care exista in sectorul imobiliar din China.
O criza imobiliara in China ar veni ca o a doua lovitura crancena pentru investitori, dupa ce, anul trecut, fluctuatiile puternice de pe bursa au facut sa dispara miliarde de dolari plasati de micii investitori in actiuni.
Wang a atras atentia asupra fenomenelor contrastante inregistrate pe piata imobiliara chineza, in functie de regiuni. Spre exemplu, daca in Shanghai, metropola aflata in plina expansiune, preturile imobilelor se ridica pana la cer, in alte orase mici din China case in perfecta stare zac parasite, in ciuda preturilor mai mult simbolice ale acestora.
"Nu vad o solutie la aceasta problema. Guvernul a venit cu tot felul de masuri, care au inclus si limitarea numarului de proprietati sau plafonarea creditelor imobiliare, dar nu s-a ezolvat nimic", afirma cel mai bogat om din China.
Situatia este ingrijoratoare si pentru oficialii de la Beijing, care privesc speriati la dezechilibrul dintre ritmul scazut de crestere economica si nivelul urias al creditelor... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 14:57
Conform agentiilor imobiliare, cererea pentru locuinte vechi si noi este in crestere aceasta toamna in ciuda faptului ca bancile sunt inca reticente in acordarea de credite in conditii mai avantajoase.
Vestea buna pentru potentialii cumparatori dar si mai putin buna pentru proprietari este faptul ca preturile stagneaza, analistii estimand ca vor exista fluctuatii de maxim 5% in a doua jumatate a lui 2014, fluctuatii ce vor consta cel mai probabil in scaderi de preturi, dar care sunt considerate normale pe o piata sanatoasa.
Toamna incepe cu o stabilizare a preturilor
Odata cu inceputul lunii septembrie se poate face bilantul primei parti a anului ajungandu-se la concluzia ca per total trendul a fost acela de stabilizare, preturile apartamentelor suferind fluctuatii usoare de doar cateva procente pe parcursul primelor 8 luni ale anului.
Toamna este anotimpul tranzactiilor, astfel ca agentii imobiliari sunt pregatiti pentru un nou val de cereri si nu vor fi dezamagiti pentru ca, dupa previziunile specialistilor cererea este in crestere pe segmentul de locuinte in marile orase.
Tot analistii sfatuiesc acei proprietari care asteapta o noua crestere spectaculoasa a preturilor sa scoata proprietatile la vanzare pentru ca aceasta nu se va intampla.
Singurele cresteri la care se pot astepta proprietarii in aceasta perioada sunt cele organice, care se intampla de la sine, in cativa ani, in urma modernizarii infrastructurii. Zonele in care locuintele mai pot... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 15:46
Preturile locuintelor din Londra au inregistrat in luna august cel mai mare declin din ultimii sase ani fata de luna anterioara, evolutie care sugereaza calmarea pietei imobiliare a capitalei britanice, aflata in pericol de formare a unei bule speculative, relateaza Bloomberg.
Potrivit site-ului companiei imobiliare Rightmove, pretul mediu al locuintelor londoneze solicitat de proprietari la vanzare a coborat cu 5,9% fata de luna iulie, la 552.783 de lire sterline, acesta fiind cea mai mare scadere inregistrata din decembrie 2007, potrivit Mediafax.
La nivel national, preturile au scazut cu 2,9%, fata de iulie, un declin record pentru luna august.
Cererea de locuinte este de obicei mai redusa in timpul verii, dar scaderea din acest an a fost peste asteptari.
Declinul a fost determinat de noi reguli, mai stricte, introduse de Banca Angliei pentru acordarea creditelor ipotecare, precum si de perspectiva majorarii dobanzilor, factori care au calmat temerile legate de riscul formarii unei bule speculative.
"Cumparatorii si vanzatorii au devenit tot mai atenti la finantele personale, avand in vedere ca imprumuturile ipotecare devin mai costisitoare, iar autoritatile de reglementare vor sa limiteze accesul la acestea", a declarat Miles Shipside, director la Rightmove.
Unele dintre cele mai mari scaderi ale preturilor locuintelor din Londra au fost inregistrate in cartiere bogate precum Kensington, Chelsea, Camden, Hammersmith si Fulham.
Intre cartierele cu... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 10:15
Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat, pe parcursul primelor 5 luni din acest an, o crestere de peste patru ori a vanzarilor de credite ipotecare acordate in lei, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2013, se arata intr-un comunicat al bancii.
"BCR inregistreaza vanzari de credite ipotecare Casa Mea la un nivel cel putin egal cu cel de credite ipotecare Prima Casa. Acesta este un semnal puternic ca piata imobiliara este pe un trend ascendent sustenabil, tranzactiile imobiliare putand fi sustinute din activitatea de baza a bancii", se arata in comunicat.
In prezent, BCR ofera clientilor credite de finantare a locuintei fara comisioane si o dobanda fixa de 5,25% pe o perioada de cinci ani.
"Suntem singura institutie bancara care ofera imprumuturi imobiliare cu rate fixe competitive in moneda nationala. Aceasta este solutia ideala pentru a oferi clientilor certitudinea sumelor de plata lunare pe parcursul urmatorilor ani. Acum, cand dobanzile la lei au ajuns la minime istorice se iveste oportunitatea de a fixa rata de dobanda pe o perioada mai mare de timp (5 ani) si de a proteja clientii de o posibila crestere a acesteia", a declarat Andrew Gerber, director Produse Retail in cadrul BCR.
Spre exemplu, pentru un credit Casa Mea, in valoare de 150.000 de lei, pe 30 de ani, dobanda este de 5,25% pe an, fixa in primii conci ani si ulterior variabila (ROBOR la sase luni + 2,1%), DAE este de 5,36%, taxa de evaluare - 300 de lei inclusiv TVA, rata lunara - 828... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 16:00
Preturile locuintelor din Marea Britanie au atins un nou maxim in luna mai si au depasit nivelul record atins in octombrie 2007, sugerand ca semnele recente de incetinire a pietei ar putea fi de scurta durata, potrivit datelor companiei financiare National Building Society, citate de Bloomberg.
National Buinding Society este cea mai mare companie mutuala de servicii financiare din Marea Britanie, cu active de circa 193 de miliarde de lire sterline pe o piata de 325 de miliarde de lire.
Compania anuntat marti o crestere de 0,7% a pretului mediului a locuintelor, la 186.512 lire sterline (312.000 dolari), peste maximul precedent de 186.044 lire inregistrat in octombrie 2007, cu o luna inainte de prabusirea bancii Northen Rock. In decurs de 12 luni dupa acea data, preturile locuintelor din Marea Britanie au scazut cu circa 15%.
Redresarea ulterioara a economiei britanice a contribuit la cererea de proprietati, creand o problema pentru oficialii Bancii Angliei, ingrijorati ca cresterea preturilor va duce la formarea unei bule speculative.
Bancile au inasprit conditiile de acordare a creditelor ipotecare, dar, potrivit Nationwide, nivelul scazut al dobanzilor si reducerea somajului vor sustine probabil in continuare cererea.
Constructiile nu fac fata cererii
Comisia Europeana recomanda Marii Britanii sa faca mai mult pentru stimularea constructiilor de locuinte.
"Cu toate ca oferta de noi proprietati a crescut, se afla inca la un nivel scazut, fiind cu mult... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 08:44
Parlamentarii europeni au adoptat marti, cu o larga majoritate, un ansamblu de reguli destinate imprumuturilor imobiliare, menite sa protejeze si sa informeze beneficiarii in privinta riscurilor si sa evite declansarea unor noi crize provocate de bule speculative.
Textul a fost adoptat cu 596 de voturi pentru, 65 impotriva si 31 de abtineri. Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa fie votat de Consiliul European.
Comisia Europeana a propus masurile in martie 2011, pentru ca europenii care cumpara locuinte prin credit sa fie mai bine informati in privinta riscurilor, in urma crizei imprumuturilor subprime din SUA care a stat la originea crizei financiare mondiale. Crizele din Irlanda si Spania au fost si ele declansate de spargerea unor bule speculative pe pietele imobiliare.
Textul adoptat marti de Parlamentul European, reunit in sedinta plenara la Strasbourg, prevede in principal ca posibilii beneficiari ai creditelor imobiliare sa primeasca fise tehnice standardizate care sa contina o serie de informatii obligatorii, in special referitoare la dobanzile aplicate si riscuri, pentru a putea face comparatii.
Companiile de credit vor evalua capacitatea clientului de rambursare a imprumutului si se vor abtine sa ii acorde finantare, daca beneficiarul risca sa aiba dificultati de rambursare a acestuia.
Proiectul aprobat de Parlamentul European prevede ca Autoritatea Bancara Europeana (EBA) va putea ancheta eventualele incalcari a acestor reguli... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 18:25