Grecia ia in considerare anul viitor sa achite anticipat mai multe imprumuturi de la Fondul Monetar International (FMI), pentru a-si reduce povara datoriei, si vrea sa-si convinga creditorii oficiali sa reduca tintele fiscale, a declarat pentru Reuters ministrul de Finante, Christos Staikouras.
In noiembrie, Grecia a platit 2,7 miliarde de euro din creditul primit de la FMI. Achitarea anticipata permite Atenei sa-si scada costurile cu serviciul datoriei, deoarece imprumuturile de la FMI au o dobanda mai ridicata decat cea platita in prezent de Grecia pe pietele de obligatiuni.
"Este posibila o noua achitare anticipata a unor imprumuturi de la Fondul Monetar International in 2020", a afirmat oficialul elen, fara a da detalii despre suma avuta in vedere. Grecia datoreaza FMI 5,5 miliarde de euro.
"Noua achitare anticipata se va situa la un anumit nivel, care sa permita FMI sa-si pastreze prezenta in Grecia pana la finalul perioadei de supervizare", a explicat Staikouras.
Grecia, a carei datorie publica se ridica la 180% din PIB, a primit ajutoare financiare in valoare de 280 miliarde de euro incepand din 2010.
In timpul crizei datoriilor din perioada 2010-2015, Grecia s-a aflat in imposibilitatea de a accesa imprumuturi de pe pietele de obligatiuni si a fost nevoita sa apeleze la credite masive de la FMI si de la guvernele din zona euro. Anul trecut, Grecia a finalizat al treilea pachet de asistenta financiara si de atunci randamentele sale se imbunatatesc,... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 15:10
Cele patru banci de importanta sistemica din Grecia si-au redus pana la sfarsitul lunii septembrie stocul de credite neperformante (NPL) cu peste 15 miliarde de euro, comparativ cu perioada similara din 2018, informeaza publicatia Kathimerini.
Astfel, nivelul imprumuturilor cu probleme a scazut la 74 de miliarde de euro, de la 89,6 miliarde de euro la 30 septembrie 2018, in cazul celor mai mari banci elene, respectiv Piraeus, NBG, Eurobank si Alpha.
Analistii avertizeaza ca in urmatoarele trimestre bancile vor raporta pierderi in urma vanzarii creditelor neperformante, desi bancherii au dat asigurari ca nu va fi afectat indicele de adecvare a capitalului.
In scopul imbunatatirii rezultatelor financiare, creditorii eleni isi vor reduce cheltuielile operationale, pe fondul cresterii graduale a activitatilor, care ar urma sa majoreze veniturile din taxe si dobanzi.
Rezultatele financiare pentru trimestrul trei din 2019 arata ca cele patru banci si-au imbunatatit castigurile: Profitul NBG a urcat la 396,7 milioane de euro, de la 63,7 milioane de euro anul trecut, castigurile Alpha au crescut de la 53,7 milioane de euro in 2018 la 91,5 milioane de euro, profitul Eurobank s-a majorat usor, la 82,1 milioane de euro, in timp ce Piraeus, care anul trecut inregistra pierderi de 300 de milioane de euro, a anuntat un profit de 87,1 milioane de euro.
Comisia Europeana estimeaza ca Grecia va inregistra o crestere economica de 2,2% in acest an si un avans de 2,3% in 2020.... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 13:31
Grecia a achitat anticipat o parte din masivul imprumut luat de la Fondul Monetar International (FMI), a anuntat Ministerul de Finante de la Atena, transmite Reuters.
Grecia a platit 2,7 miliarde de euro din creditul primit de la FMI. Achitarea anticipata permite Atenei sa-si scada costurile cu serviciul datoriei, deoarece imprumuturile de la FMI au o dobanda mai ridicata decat cea platita in prezent de Grecia pe pietele de obligatiuni.
Luna trecuta, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - a fost de acord sa permita Greciei sa restituie, inainte de scadenta, o parte din suma imprumutata de la Fondul Monetar International.
Imprumuturile luate de Grecia de la FMI se ridica la aproximativ noua miliarde de euro.
"Restituirea inainte de scadenta a unei parti din creditul FMI este benefica atat pentru Grecia, cat si pentru Mecanismul European de Stabilitate", a afirmat seful ESM, Klaus Regling.
In timpul crizei datoriilor din perioada 2010-2015, Grecia s-a aflat in imposibilitatea de a accesa imprumuturi de pe pietele de obligatiuni si a fost nevoita sa apeleze la credite masive de la FMI si de la guvernele din zona euro. Anul trecut, Grecia a finalizat al treilea pachet de asistenta financiara si de atunci randamentele sale se imbunatatesc, mai ales ca in 25 octombrie agentia de evaluare financiara S&P a revizuit in crestere ratingul de credit la "BB minus", cu perspectiva pozitiva, ceea ce inseamna ca ar putea urma o noua... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 11:26
Comisia Europeana a aprobat joi un plan al autoritatilor elene destinat reducerii cu 30 de miliarde euro a creditelor neperformante din portofoliile bancilor grecesti, apreciind ca acest plan nu incalca prevederile comunitare referitoare la ajutoarele de stat, transmite Reuters.
Schema, denumita Hercules, vizeaza reducerea stocului de credite neperformante care afecteaza bancile grecesti, fara a distorsiona piata prin subventii guvernamentale. Conform acestei scheme de protejare a activelor, statul grec va fi remunerat in linie cu conditiile de pe piata pentru riscurile pe care si le va asuma pentru oferirea de garantii pentru asa-numita securitizare a portofoliilor de credite neperformante.
"Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca planul Greciei care are drept obiectiv sprijinirea reducerii creditelor neperformante din bancile grecesti nu va beneficia de ajutoare de stat", a informat Executivul comunitar intr-un comunicat.
Bancile din Grecia, cea mai indatorata tara din Europa, au credite neperformante in valoare de aproximativ 80 miliarde euro, care le obliga sa constituie provizioane si le restrictioneaza capacitatea de a acorda noi credite. Diminuarea ponderii creditelor neperformante este cruciala pentru capacitatea bancilor grecesti de a acorda noi imprumuturi si a-si intari profitabilitatea.
Schema Hercules va viza infiintarea unor vehicule speciale (SPV) care vor cumpara creditele neperformante de la banci. Vanzarea acestor credite va fi finantata... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 12:28
Comisia Europeana a salutat luni incheierea, cu succes, a programului de sprijin cu Grecia si totodata si-a exprimat speranta ca acesta este inceputul unei noi ere pentru tara cu cea mai mare povara a datoriilor din zona euro si Uniunea Europeana, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.
Grecia a beneficiat de asistenta financiara din partea partenerilor sai europeni incepand din 2010. Autoritatile din Grecia au solicitat un nou program de stabilitate din cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES), la 8 iulie 2015. La 20 august 2015, Comisia Europeana a semnat, in numele MES, un Memorandum de intelegere pentru un program de sprijin pe trei ani.
"Incheierea programului de sprijin pentru stabilitate este o veste buna, atat pentru Grecia, cat si pentru zona euro. Pentru Grecia si poporul sau, ea marcheaza inceputul unui nou capitol dupa opt ani deosebit de dificili. Pentru zona euro, ea trage o linie simbolica la finalul unei crize existentiale. Reformele cuprinzatoare pe care le-a implementat Grecia au pus baza unei redresari sustenabile. Europa va continua sa fie alaturi de Grecia", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, Pierre Moscovici.
In cadrul acestui program de sprijin pentru stabilitate au fost acordate Greciei imprumuturi totale de 61,9 miliarde euro, pe baza implementarii unui pachet de reforme cuprinzator si fara precedent. Grecia a luat masuri pentru a asigura sustenabilitatea fiscala, aducand soldul... mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 14:19
Grecia a indeplinit toate conditiile stabilite de creditorii sai din zona euro pentru a primi in continuare imprumuturi, iar urmatoarea transa de 5,7 miliarde de euro va fi acordata in a doua jumatate a lunii martie, a anuntat vineri seful Eurogrup, Mario Centeno, transmite Reuters.
"Am fost informat ca toate actiunile precedente au fost finalizate", a afirmat Mario Centeno, adaugand ca Mecanismul European de Stabilitate (MES) va aproba probabil noile imprumuturi pentru Atena dupa ce vor fi incheiate procedurile parlamentare nationale.
"Astfel va fi deschisa calea pentru acordarea unei transe de 5,7 miliarde de euro, in a doua jumatate a lunii martie", a explicat presedintele Eurogrup.
Acesta a adaugat ca analiza finala a reformelor din Grecia este in desfasurare si se discuta posibile masuri pentru reducerea poverii datoriei. mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 16:54
Grecia are nevoie de un imprumut de 90 de miliarde de euro prin planul de asistenta financiara, estimeaza Fondul Monetar International (FMI), afirma surse europene citate de Handelsblatt.
Expertii europeni au stabilit ca Grecia are nevoie de 86 de miliarde de euro in cadrul celui de-al treilea plan de asistenta financiara.
La o luna de la acordul Greciei cu creditorii, inca nu se stie cine are de castigat
Grecia este pe cale sa finalizeze proiectul de acord pe tema noului plan de asistenta financiara si ar putea primi pana pe 20 august un imprumut-cheie. Atena negociaza cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International un nou plan de asistenta financiara, in valoare de cel putin 86 de miliarde de euro.
Cele doua ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia, departe de a fi rezolvata: FMI anunta suma uriasa pe care elenii trebuie sa o imprumute" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 21:38
Moscova paveaza drumul Greciei catre copia FMI creata in parteneriat cu China, Brazilia, India si Africa de Sud: BRICS. Invitatia a fost facuta la inceputul acestei saptamani de catre adjunctul ministrului rus de Finante, Serghei Storchak, in cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul elen.
Alexis Tsipras nu s-a ferit sa declare ca priveste gestul ca pe o "surpriza placuta", in conditiile in care tara sa se afla intr-un impas in ceea ce priveste negocierile pe tema datoriilor inregistrate catre FMI, BCE si guvernele din zona euro, arata International Business Times.
Adevaratul plan B?
Noua Banca de Dezvoltare din Shanghai, cunoscuta si sub numele de BRICS, a fost creata la initiativa Chinei ca un instrument financiar pentru extinderea influentei la nivel global.
Fondurile aflate la dispozitia bancii din Shanghai se ridica la 100 de miliarde de dolari, cum cum au raportat cele cinci state membre la sfarsitul lunii martie.
Alaturi de Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura, BRICS este vazuta de analisti ca o contrapondere la mult mai celebrele FMI si Banca Mondiala, aflate sub controlul Washingtonului.
Tsipras a mentionat ca va analiza oferta, urmand sa discute detaliile unei posibile aderari in cadrul summitului membrilor BRICS din iunie, de la Moscova.
Pentru oficialii de la Atena, aderarea la banca creata de Beijing si Moscova poate reprezenta o alternativa la iesirea din impasul negocierilor cu creditorii internationali pe tema... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 09:55
Cotatiile bancilor elene au inregistrat scaderi si de peste 8% in inchiderea sedintei de tranzactionare de marti, cel mai important declin fiind consemnat de EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, dupa ce guvernul elen s-a imprumutat de pe pietele financiare la costuri ridicate.Actiunile EFG au pierdut 8,38%, urmate de Piraeus Bank, cu o scadere de 8,12%, Alpha Bank cu -8,05%, ATEbank -6,67%, National Bank of Greece (NBG) cu -6,26%, Marfin Bank cu -6,17% si Bank of Cyprus cu -6,02%, potrivit bursei de la Atena, citate de NewsIn.
Toate cele sapte institutii de credit, incluse in componenta indicelui bancar al pietei de capital elene, sunt prezente si in Romania.
Piraeus Bank, Alpha Bank, ATEbank, Marfin Bank si Bank of Cyprus activeaza pe piata romaneasca sub brand propriu, in timp ce NBG controleaza Banca Romaneasca.
Preturile actiunilor bancilor elene au fost afectate, marti, de costurile ridicate la care a reusit guvernul elen sa imprumute bani de pe pietele financiare.
Grecia a imprumutat 1,6 miliarde de euro, potrivit Reuters.
Rezultatele vanzarii de titluri pune presiune negativa pe actiunile bancilor la bursa din Atena, intrucat au impact negativ asupra costurilor la care se finanteaza institutiile de credit din Grecia.
"Nu exista nicio posibilitate ca bancile elene sa se imprumute mai ieftin ca guvernul.
Rezultatul de azi (marti, n.r.) va conduce la un cost mai ridicat al capitalului pentru banci si la marje nete mai mici din dobanzi, situatie care explica... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 09:51