Compania germana de plati Wirecard a cerut joi intrarea in insolventa, sub povara unor datorii de 4 miliarde de dolari, dupa ce a dezvaluit ca 2 miliarde de dolari din contabilitatea sa nu exista. Firma de audit EY afirma ca este vorba despre o frauda globala sofisticata, relateaza Reuters.
Wirecard a solicitat intrarea in insolventa la un tribunal din Munchen, afirmand ca supravietuirea sa ca firma functionala nu poate fi asigurata in conditiile in care in decurs de o saptamana trebuie sa ramburseze imprumuturi scadente de 1,3 miliarde de euro (1,5 miliarde dolari).
Implozia Wirecard are loc la o saptamana de cand firma EY, care i-a efectuat auditul timp de peste 10 ani, a refuzat sa semneze raportul financiar pentru 2019. Directorul general Markus Braun a fost nevoit sa demisioneze si a recunoscut ca 2,1 de miliarde de dolari din contabilitatea firmei probabil nu exista.
EY a anuntat ca in timp ce efectua auditul datelor din 2019 a primit confirmari false legate de conturi escrow si le-a raportat autoritatilor relevante.
Wirecard a refuzat sa comenteze comunicatul publicat de EY.
Compania de tehnologie financiara este prima membra a prestigiosului indice german DAX care intra in insolventa, la mai putin de doi ani de cand se afla intre cele mai mari 30 de companii din Germania in functie de valoarea de piata, de 28 de miliarde de dolari.
"Cazul Wirecard afecteaza Germania corporativa. Ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru reforme", a declarat... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 07:54
Guvernul federal german si landul Hessa au fost de acord sa ofere Condor imprumuturi in valoare de 550 milioane de euro (596,31 milioane de dolari), a anuntat luni ministrul Economiei, Peter Altmaier, dupa ce proprietarul operatorului aerian polonez LOT a renuntat la achizitionarea companiei aeriene germane, transmite Reuters.
"Compania este viabila din punct de vedere operational, este profitabila in conditii normale si are perspective bune", a declarat Peter Altmaier.
Intr-un comunicat separat, Condor a precizat ca va primi un credit de 294 milioane de euro, ca ajutor pentru atenuarea impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), si inca 256 milioane de euro pentru a refinanta complet un credit punte primit dupa falimentul firmei mama Thomas Cook, in luna septembrie a anului trecut.
In conditiile in care zborurile sunt anulate din cauza restrictiilor de calatorie, cele aproape 60 de avioane ale Condor sunt tinute la sol si compania a cerut ajutor de stat.
Condor, companie care concureaza cu Lufthansa si TUI fly, a inregistrat profituri in ultimii ani si este un partener important de afaceri pentru touroperatorii germani. In ultima perioada, angajatii Condor au fost nevoiti sa accepte unele restructurari pentru a face compania mai atractiva pentru un cumparator. Obiectivul directorului general Ralf Teckentrup a fost acela de a imbunatati perspectivele de profit prin reducerea costurilor si, daca este posibil, sa vanda compania ca o singura entitate. mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 17:01
Economia germana va inregistra anul acesta un declin intre 6% si 7%, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), cel mai sever declin din 1950, a anuntat vineri revista Spiegel, transmit Reuters si Bloomberg.
Redresarea ar urma sa se accelereze in 2021, cand PIB-ul celei mai mari economii europene este asteptat sa urce cu peste 5%, sustine Spiegel, care citeaza previziunile ce ar putea fi publicate saptamana viitoare de Ministerul Economiei.
Reprezentantii institutiei nu au comentat informatia.
Dupa impunerea masurilor de izolare la mijlocul lunii martie, Germania a inceput luni o ridicare partiala a restrictiilor, printre care redeschiderea magazinelor cu mai putin de 800 de metri patrati. Cu toate acestea, raman in vigoare regulile privind distantarea sociala.
Pentru a combate criza, Guvernul de la Berlin a anuntat ca-si va asuma noi imprumuturi, pentru prima data din 2013, ca parte a unui pachet de masuri fara precedent, ce totalizeaza 750 de miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei asupra economiei.
Si Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) a avertizat luni ca economia este intr-o recesiune severa si este putin probabil ca redresarea va fi rapida, deoarece o parte dintre masurile de izolare, menite sa opreasca raspandirea pandemiei, ar putea ramane in vigoare pentru o perioada extinsa.
"Restrictiile substantiale vor ramane probabil in vigoare pana cand va fi disponibila o... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 23:00
Germania se asteapta ca nivelul datoriei ca procent din PIB sa urce la 75,25% anul acesta, de la 60%, in urma noilor imprumuturi si a masurilor adoptate pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra economiei, a anuntat miercuri Ministerul de Finante, transmite Reuters.
"Politica fiscala germana este in prezent configurata pentru a lupta impotriva pandemiei si a consecintelor sale economice", se arata in comunicatul institutiei.
In timpul crizei financiare din 2008/09, nivelul datoriei ca procent din PIB a urcat cu aproximativ 18 puncte procentuale, de la 64% in 2007 la 82% in 2010.
Luna trecuta, Guvernul de la Berlin a anuntat ca-si va asuma noi imprumuturi, pentru prima data din 2013, ca parte a unui pachet de masuri fara precedent, ce totalizeaza 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei.
Dupa ce au devenit clare implicatiile economice ale crizei, Executivul german a decis majorarea semnificativa a cheltuielilor si renuntarea la politica "schwarze Null" ("black zero"), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi imprumuturi, iar de sase ani raporteaza excedente. mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 18:55
Al doilea chestionar privind efectele pandemiei COVID-19 asupra afacerilor, realizat de AHK Romania, arata ca toate companiile sunt deja puternic afectate, jumatate dintre acestea resimt chiar efecte masive.
Pentru 50% dintre companii scaderea cererii de produse si servicii reprezinta cea mai mare problema, urmata de dificultati in continuarea productiei (27%), cauzata in primul rand de ruperea lanturilor de aprovizionare.
Nesiguranta si lipsa de lichiditati sunt urmatoarele pe lista efectelor produse de aceasta criza. Cei mai putini se gandesc in momentul de fata la concedieri (4%) sau la intrarea in insolventa (2%).
Se preconizeaza insa o scadere a cifrei de afaceri cu cel putin 30%, iar 19% dintre respondenti considera ca afacerile vor scadea cu peste 40%.
Masuri guvernamentale in sprijinul mediului de afaceri
Majoritatea companiilor sunt la curent cu masurile luate de Guvern in sprijinul companiilor, dar acestea sunt in general nemultumite, considerandu-le insuficiente (50%) si nu foarte utile (27%). (Nu sunt luate insa in considerare masurile adoptate de Guvernul Romaniei dupa data de 27 martie.)
Cele mai relevante masuri luat de Guvern pana la incheierea chestionarului sunt: indemnizatia pentru somaj tehnic, prelungirea termenelor de plata si acordarea de zile libere pentru parinti.
Nerelevante in schimb sunt suspendarea sau neinitierea executarilor silite sau garantiile de stat pentru imprumuturi.
Masurile luate de Guvern sunt desigur... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 11:22
Consiliul inteleptilor - cei cinci economisti care sfatuiesc Guvernul de la Berlin - au avertizat luni ca pandemia de coronavirus (COVID-19) va provoca Germaniei cea mai severa recesiune de la criza financiara globala din 2009, transmit Reuters si Bloomberg.
Chiar daca majoritatea restrictiilor de circulatie sunt ridicate la mijlocul lunii mai, permitand economiei sa se redreseze pe perioada verii, PIB-ul Germaniei ar urma sa se contracteze cu 2,8% anul acesta, si sa creasca in mod potential cu 3,7% anul viitor, conform raportului Consiliului german al expertilor economici.
Daca restrictiile dureaza mai mult sau productia va fi si mai mult timp oprita, cea mai mare economie europeana ar putea inregistra un declin de 5,4%. Orice varianta ar reprezenta cea mai severa recesiune de la criza financiara globala din 2009.
Traditionalele masuri de stimulare pentru sprijinirea activitatii economice pe termen scurt nu par promitatoare, in contextul masurilor de izolare adoptate pentru a tine sub control pandemia. In schimb, Guvernul ar trebui sa se concentreze pe gestionarea asteptarilor cetatenilor si oamenilor de afaceri pentru perioada de dupa restrictii, pentru accelerarea redresarii, apreciaza consilierii economici. Acestia cred ca autoritatile trebuie sa comunice la timp ce instrumente au facut disponibile si sa precizeze clar ce criterii trebuie indeplinite pentru ridicarea restrictiilor.
Un angajament clar la nivelul zonei euro pentru furnizarea de instrumente... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 14:46
Germania intentioneaza sa adopte luni un plan de ajutorare economica - fara precedent de la al Doilea Razboi Mondial - in lupta impotriva noului coronavirus, utilizand in acest sens uriase resurse bugetare, relateaza AFP.
Potrivit unui proiect de lege, intrat in posesia jurnalistilor de la AFP sambata, Guvernul prevede sa puna la dispozitie un total de 822 de miliarde de euro ca imprumuturi, cu scopul de a ajuta intreprinderile si salariatii sa faca fata consecintelor economice ale pandemiei.
Data fiind "situatia de urgenta exceptionala" din Germania, Guvernul Angelei Merkel a hotarat de asemenea, in vederea ajutarii finantarii masurilor, sa imprumute bani - ceea ce nu s-a mai intamplat in aceasta tara din 2013.
Din 2013, Germania, cea mai puternica economie europeana, foarte stricta in privinta planificarii bugetare, a obtinut mereu excedente.
In premiera, Germania intentioneaza acum sa angajeze imprumuturi in valoare de 156 de miliarde de euro. Autoritatile renunta astfel la o reglementare bugetara stricta, pe care Germania o respecta de ani de zile, respectiv incadrarea intr-un deficit bugetar de maximum 0,35% din PIB. Prag care poate fi depasit doar in cazul unor circumstante exceptionale, pe care Berlinul le va invoca in acest moment, avand in vedere impactul epidemiei de coronavirus.
Planul de salvare economica urmeaza sa fie adoptat luni de executivul german, dupa care va fi aprobat in zilele urmatoare de legislativ.
In urma cu numai o saptamana,... mai mult
Duminica, 22 Martie 2020, ora 12:42
Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel intentioneaza sa adopte saptamana viitoare masuri care vor permite Cabinetului sa creasca imprumuturile in mod nelimitat, pentru a putea contracara efectele crizei coronavirusului, informeaza Reuters.
Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, autoritatile de la Berlin intentioneaza sa suspende luni o prevedere din constitutie, care va permite celei mai mari economii a Europei sa lanseze prima mare stimulare fiscala a economiei de dupa 2013, cand Europa isi revenea dupa criza datoriilor.
In anul 2009, pentru a frana acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special in Constitutia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frana datoriei, 'debt break', Guvernul federal poate contracta datorii noi pana la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Insa Berlinul poate depasi acest prag daca Germania este lovita de un dezastru natural sau in "situatii de urgenta exceptionala", care sunt dincolo de controlul statului si afecteaza in mod semnificativ situatia financiara a tarii.
O sursa citata de Bloomberg sustine ca Executivul condus de Angela Merkel ar putea sa se reuneasca luni pentru a semna un decret cu privire la majorarea imprumuturilor si ar putea cere o sesiune speciala a Parlamentului pentru a fi aprobata aceasta cerere.
Decizia Cabinetului are nevoie de aprobarea majoritatii Bundestagului. mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 16:36
Principalele institute de cercetare economica din Germania au cerut miercuri autoritatilor de la Berlin sa renunte la politica bugetara "black zero" - prin care nu se fac noi imprumuturi - daca perspectiva economica pentru cea mai mare economie europeana se va deteriora suplimentar, transmite Reuters.
Conform bugetului pe 2019, pentru al saselea an consecutiv, Guvernul de la Berlin nu intentioneaza sa recurga la imprumuturi, o strategie cunoscuta in Germania sub numele de "schwarze Null" ("black zero" / "fara noi imprumuturi").
Aceasta politica a fost criticata in trecut deoarece masurile de austeritate au fost implementate in detrimentul investitiilor in educatie, in constructia de locuinte si in infrastructura publica.
"Per ansamblu, in prezent nu sunt motive pentru noi decizii fiscale", apreciaza institutele in raportul lor comun, adaugand ca Executivul ar trebui sa foloseasca spatiul fiscal daca scaderea activitatii economice devine mai accentuata.
Intr-un astfel de scenariu, spatiul fiscal de care dispune Guvernul nu ar trebui restrictionat din cauza obiectivului de a mentine un buget echilibrat, sustin institutele.
Conform reglementarilor germane, Guvernul federal poate recurge la imprumuturi de pana la 0,35% din PIB.
Miercuri, principalele institute de cercetare economica din Germania si-au inrautatit estimarile privind evolutia PIB-ului tarii in 2019 si in 2020 pe fondul cererii globale mai slabe si al sporirii incertitudinilor din cauza... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 15:50