Ministerul Finantelor propune majorarea cu 4 miliarde de euro a Programului - cadru de emisiuni de titluri de stat Medium Term Notes (MTN), de la 27 la 31 miliarde de euro, pentru acoperirea nevoilor de de finantare pe pietele externe pentru perioada 2019-2020, potrivit unui proiect de hotarare publicat de institutie.
"Pentru acoperirea nevoilor de finantare de pe pietele externe pentru perioada 2019-2020 si luand in considerare suma ramasa disponibila de 0,022 miliarde euro se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 4 miliarde euro. Facem mentiunea ca in perioada 2019-2020 vor ajunge la maturitate euroobligatiuni in valoare de 3,5 miliarde euro (1,5 miliarde EUR in noiembrie 2019 si 2 miliarde euro in septembrie 2020) . Deoarece plafonul Programului MTN se elibereaza la momentul rambursarii unor obligatiuni, in calculul majorarii plafonului programului s-a avut in vedere faptul ca aceste scadente sunt la finalul fiecarui an, iar emisiunile noi de euroobligatiuni se realizeaza in functie de conditiile de piata, cel mai probabil in prima parte a anului si in al treilea trimestru", precizeaza MFP.
Autoritatile explica decizia de a majora plafonul pentru imprumuturi pe pietele externe si prin necesitatea continuarii consolidarii rezervei financiare in valuta a trezoreriei cu scopul de a proteja finantele publice de eventualele socuri externe care ar putea determina cresterea dobanzilor titlurilor de stat pe piata interna.
Potrivit notei de... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 17:10
Romania a imprumutat 1,5 miliarde dolari pe piata internationala de capital, pe o perioada de 10 ani si jumatate, prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni la o rata neta a dobanzii de 4,5% pe an.
Este cea mai mica dobanda obtinuta de Romania pe piata externa, din ultimii 23 de ani. Cererea Romaniei a fost de 5 ori suprasubscrisa, si anume cu 7,5 miliarde dolari.
"Imbunatatirea perceptiei Romaniei in randul pietei financiare internationale face ca acest imprumut sa fie cel mai ieftin contractat de pe piata externa de capital de dupa 1990, ceea ce reprezinta o apreciere pozitiva si corecta fata de eforturile depuse de Romania in scopul consolidarii fiscale, asigurarii unei cresteri economice sustenabile si cresterii atractivitatii Romaniei in randul investitorilor", se arata intr-un comunicat transmis vineri de Guvern.
In ianuarie 2012, Romania a contractat un imprumut pe 10 ani de 1,5 miliarde dolari de pe piata internationala de capital, la o rata neta a dobanzii de 6,875% pe an. Aceeasi emisiune a fost redeschisa in luna februarie 2012 pentru o suma de 750 milioane dolari la o rata neta a dobanzii de 6,45% pe an. A fost suprasubscriere de 4 ori (6 miliarde dolari in ianuarie si 3,2 miliarde dolari in februarie).
"Fata de emisiunea din 2012, pe aceeasi suma si aceeasi maturitate (durata), diferenta de dobanda de la 6,875% la 4,5%, putem spune ca la aceeasi suma timp de 10 ani Romania plateste o dobanda cu 356 milioane dolari mai mica", se mai spune in... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 14:00
Liderii coalitiei au decis, luni, ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, insa aceste masuri de tip "electoral" nu fac decat sa arunce Romania intr-o situatie asemanatoare Greciei, spun specialistii contactati de Business 24.
In opinia acestora, o eventuala majorare a salariilor trebuie sa se faca treptat, fara a "zgudui" economia Romaniei, si asa fragila.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat pentru Mediafax ca Executivul va analiza in perioada urmatoare procentul cu care se va face aceasta majorare.
In timp ce coalitia voteaza pentru majorarea salariilor, banca germana Deutsche Bank atrage atentia asupra unui risc major. Potrivit unui raport publicat de catre institutia financiara, majorarea salariilor bugetarilor fara cresterea veniturilor la buget ar putea pune in pericol programul Romaniei cu UE si FMI.
"Orice majorare de salarii care nu este insotita de cresterea veniturilor bugetare poate pune in pericol programul cu UE si FMI si sa inverseze unele dintre realizarile impresionante in politica fiscala din ultimii doi ani", potrivit raportului.
Banca germana a revizuit in scadere estimarea referitoare la cresterea economiei Romaniei in acest an, de la 1,9% la 1,7%, in urma avansului peste asteptari al PIB in 2011, de 2,5%, sustinut de agricultura si exporturi, care a marit baza de comparatie.
Cu toate acestea, presedintele Romaniei a afirmat in cadrul unei emisiuni televizate ca banii pentru majorarea salariilor... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 13:02