Bancile spaniole si-au redus imprumuturile nete de la Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a 13-a luna consecutiv, ajungand la cel mai scazut nivel din martie 2012, reflectand stabilizarea pietelor de capital in ultimele luni, transmit AFP si Reuters.
Bancile spaniole au imprumutat in septembrie 244,2 miliarde de euro (331,2 miliarde de dolari) de la Banca Centrala Europeana (BCE), in scadere fata de 249,3 miliarde de euro in august si cel mai redus nivel din ultimele 18 luni.
Institutiile de creditare din Spania au beneficiat de cererea solida pentru obligatiunile guvernamentale spaniole, dupa ce BCE a lansat anul trecut un program de achizitionare de bonduri ale tarilor din zona euro care se confrunta cu probleme.
In august 2012, institutiile spaniole de creditare au imprumutat suma record de 411 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana, dupa ce in luna iunie 2012 tarile din zona euro au fost de acord sa acorde Spaniei un imprumut de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar. Pana acum au fost utilizate 41 miliarde de euro, iar aproape jumatate au mers la Bankia SA, a patra mare banca a tarii.
Comisia Europeana a aprobat planurile de restructurare ale celor patru banci spaniole nationalizate. In schimbul ajutoarelor de 41 miliarde de euro, bancile spaniole nationalizate vor trebui sa-si reduca bilanturile cu peste 60% in urmatorii cinci ani, sa elimine mai multe mii de locuri de munca si sa-si reorienteze activitatile. mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 15:52
Bancile spaniole vor avea in continuare probleme cu privire la asigurarea finantarii si lichiditatii in lunile urmatoare si va mai dura pana cand vor putea reveni la o finantare normala, chiar daca accesul lor pe pietele de finantare a inceput sa se imbunatateasca, anunta un raport al Moody's Investors Service.
"Consideram ca lichiditatea si finantarea vor continua sa constranga profilele de creditare ale bancilor in urmatoarele luni. Desi recunoastem scaderea cerintelor de finantare in sistem, bancile spaniole vor continua sa fie dependente de finantare, intr-o perioada cand accesibilitatea pe pietele de finantare, desi s-a imbunatatit, nu s-a normalizat inca", a declarat analistul Pepa Mori, de la Moody's, citat de Bloomberg, conform Agerpres.
Agentia arata ca institutiile spaniole de creditare au reusit sa vanda anul acesta obligatiuni, reducandu-si dependenta de fondurile BCE si mentinand depozitele persoanelor fizice si juridice. Totusi, avertizeaza Moody's, asteptarile arata ca in anul urmator conditiile operationale din industria bancara vor ramane "negative", impiedicand revenirea la o finantare normala.
In ce stare sunt bancile spaniole
Bancile spaniole au achitat mai repede imprumuturile de la BCE, ceea ce a redus dependenta sectorului cu aproximativ 41 miliarde de euro (55 miliarde de dolari), sau 12% din imprumuturi, la sfarsitul lui 2012, a apreciat Moody's.
Luis de Guindos, ministrul spaniol de finante, a afirmat recent ca, in urma... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 09:55
Imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la Banca Centrala Europeana au scazut in septembrie, pentru prima data in acest an, un semn ca dependenta institutiilor de creditare fata de BCE s-a diminuat.
Este vorba de un semnal pozitiv, chiar daca agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat Spania la "BBB minus", cu doar o treapta peste nivelul junk (nerecomandat pentru investitii).
Spania, la un pas de categoria "junk"
Imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la BCE au scazut luna trecuta la 378,2 miliarde de euro (487,4 miliarde de dolari), de la nivelul record de 388,7 miliarde de euro in august, arata datele publicate joi de Banca Centrala a Spaniei.
Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar
Imprumuturile brute au scazut de asemenea la 399,9 miliarde de euro, de la 411,7 miliarde de euro in august.
"De cand Draghi a afirmat ca va face orice este necesar pentru a apara euro, conditiile de finantare s-au imbunatatit pentru Spania si alte state de la periferia zonei euro", a afirmat analistul Tobias Blattner de la Daiwa International, in Londra.
Mario Draghi: Mentinerea euro este o preocupare esentiala a BCE
Cresterea dependentei bancilor spaniole fata de fondurile oferite de BCE este o dovada ca bancile spaniole au dificultati in a strange fonduri de pe pietele financiare.
Comparativ, in luna aprilie 2011 imprumuturile bancilor spaniole de la BCE au atins nivelul cel mai scazut... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 08:26
Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului. Guvernul de la Madrid nu solicita insa ajutor financiar din partea institutiilor europene.
Indatorarea Spaniei, care a urcat cu 9,2 puncte procentuale in doar un an, depaseste plafonul de 60% prevazut in Pactul de Stabilitate al UE, dar se situeaza sub media zonei euro de 88,2%, in primul trimestru, conform Mediafax.
Pana la sfarsitul anului, indatorarea va continua sa creasca si va ajunge la 79,8% in decembrie, nivel care nu ia in calcul ajutorul extern de 100 de miliarde de euro pentru sectorul bancar spaniol. Imprumutul extern ar putea creste indatorarea cu pana la 10 puncte procentuale.
Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele
Pietele financiare si partenerii europeni ii cer Spaniei sa solicita un program de ajutor financiar destinat intregii economii.
Franta preseaza Spania sa ceara ajutor financiar de la UE
Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei au o datorie totala de 14,2% din PIB. Cea mai indatorata este Catalonia, cu 44 miliarde de euro, urmata de Valencia, cu 21,4 miliarde de euro.
Cele doua regiuni au cerut, in ultimele saptamani, ajutorul financiar al statului.
Spania: Catalonia cere un ajutor de 50 miliarde de euro de la guvernul central
Catalonia a solicitat cinci miliarde de euro, iar Valencia 4,5 miliarde de euro
Guvernul anticipeaza ca indatorarea va atinge 82,3% din... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 16:00
Datoria bancilor spaniole catre Banca Centrala Europeana (BCE) a atins un nou record in mai, de 287,8 miliarde de euro, in urcare cu 9,2% fata de aprilie, ca urmare a sumelor mari imprumutate de institutiile de credit la licitatiile de lichiditati pe trei ani din decembrie si februarie.
Volumul imprumuturilor de la BCE este un indicator al capacitatii bancilor de a se imprumuta direct din piata financiara, potrivit AFP.
Utilizarea de fonduri de la BCE de catre bancile spaniole s-a aflat in scadere pana in aprilie anul trecut, cand a ajuns la 42,23 miliarde de euro. Incepand din iulie 2011, imprumuturile au inceput sa urce din nou si au fost puternic accelerate de licitatiile de lichiditate pe trei ani.
BCE a imprumutat bancilor comerciale din zona euro lichiditati de peste 1.000 de miliarde de euro prin cele doua licitatii de fonduri nelimitate pe trei ani, derulate in decembrie si februarie. Pogramul BCE a vizat sustinerea bancilor, confruntate cu dificultati la finantarea din piata, ca urmare a climatului de neincredere.
Situatia bancilor din Spania este urmarita cu interes de investitori. Spania a fost nevoita sa ceara, la sfarsitul saptamanii trecute, de la statele zonei euro, un program de ajutor financiar de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor, afectate puternic de prabusirea sectorului imobiliar.
Suma de pana la 100 de miliarde de euro nu a convins investitorii, care considera ca insusi guvernul de la Madrid are nevoie de... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 14:46
Planul de 125 miliarde de dolari pentru salvarea bancilor spaniole nu va rezolva criza datoriilor din Europa si nu va atenua povara ratei somajului de 10% de pe continent, transmite AP.
Dar acordul va calma probabil pietele financiare si va "cumpara" timp pentru liderii europeni pentru a gestiona problemele altor economii slabe care ameninta stabilitatea zonei euro, se arata in analiza AP.
Sambata, zona euro a anuntat ca este pregatita "sa raspunda favorabil solicitarii de ajutor" venite din partea Spaniei pentru sustinerea sectorului sau bancar si sa-i acorde un imprumut in valoarea de pana la 100 de miliarde de euro.
Europa are inca dificultati in rezolvarea problemelor cu care se confrunta alte trei state care au primit asistenta financiara: Grecia, Portugalia si Irlanda. In Grecia, votantii ar putea alege saptamana viitoare un guvern care va refuza sa indeplineasca conditiile impuse in schimbul pachetelor de asistenta financiara de 170 miliarde de dolari. Portugalia se confrunta cu o combinatie toxica a datoriei ridicate si a ratei somajului, de 15%. Irlanda trebuie sa rezolve problemele cu care se confrunta sectorul bancar, asemanatoare cu ale Spaniei. Apoi Italia, a treia mare economie a zonei euro, unde datoria creste in timp ce economia stagneaza.
"Inca mai sunt de rezolvat unele probleme fundamentale. Avem nevoie de solutii mai radicale decat aceasta", a declarat Nicolas Veron, senior fellow la Breugel Economic Research Institute din Bruxelles.... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:26
Banca Centrala Europeana se pregateste de doua sedinte mari in cursul zilei de miercuri, una dintre ele avand ca subiect de discutie politica monetara. Un alt subiect important care ar putea fi discutat in cadrul intalnirilor este sporirea nivelului de lichiditate din piata.
Daca nivelul dobanzii cheie, care se afla deja la un minim istoric, ar putea ramane neschimbat, o decizie ar putea fi luata in privinta unei noi transe de imprumut destinata bancilor europene, a declarat Ionel Blanculescu, pentru Business24.
"Scaderea dobanzii de politica monetara nu cred ca ar corespunde cu strategia adoptata (nr. de BCE)", a declarat Blanculescu.
Nici economistul Aurelian Dochia nu crede ca se va produce o modificare a dobanzii cheie, acest detaliu nefiind important in momentul actual. "Dobanda e in acest moment un element care nu mai are eficacitate. Este la un nivel scazut, sub rata inflatiei. Dincolo de asta nu se mai poate obtine nimic din reducerea dobanzii", declara Dochia.
BCE va fi interesata mai mult de combaterea crizei economice din zona euro prin marirea lichiditatii de pe piata decat prin scaderea dobanzii de politica monetara.
"Banca Centrala Europeana e cuprinsa de frenezie in programul de sprijin al bancilor, la momentul acesta alocand peste 1.000 miliarde euro pentru acest lucru. Trebuie sa analizam situatia in acest context pentru ca se pare ca acest program de creditare pe trei ani va continua si atunci trebuie sa ne gandim ce interes are BCE",... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 08:01
In ciuda eforturilor Bancii Centrale Europene de a impulsiona piata creditelor pe intregul continent prin oferirea unui imprumut pe trei ani bancilor din zona, cresterea sectorului de imprumuturi a incetinit pana la o rata anuala de 1,1 procente, de la 1,5% in ianuarie.
Cele 529,5 miliarde de euro imprumutate de BCE bancilor europene au avut aceeasi soarta ca prima transa imprumutata in decembrie 2011: s-au intors la BCE sub forba de depozite, au fost investite in titluri de stat ori au ramas in cuferele bancilor.
Intentia BCE de a revitaliza pietele pare sa fie fara succes pentru a doua oara, dar Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale, si-a exprimat speranta ca bancile vor oferi credite ieftine companiilor mici.
Chiar daca impactul imprumutului de 1 trilion de euro (valoarea totala a celor doua transe) asupra creditarii a fost minim, majoritatea economiilor europene sunt de acord ca banii primiti au redus presiunea asupra bancilor si au ajutat la evitarea unei incapacitati de creditare care ar fi creat probleme serioase in zona euro.
Reactiile intarzie sa apara
Datele facute publice de BCE indica faptul ca pietele inca nu au reactionat la infuziile de capital, cresterea asteptata a nivelului creditarii intarziind sa apara.
Lideri ai Bancii Centrale au declarat recent ca nu se asteptau ca banii imprumutati bancilor, prin cele doua masuri din decembrie si februarie, sa ajunga la consumatori imediat. Comparativ cu luna ianuarie, imprumuturile... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 17:59
Banca Centrala Europeana (BCE) va oferi, pentru prima data, imprumuturi pe o perioada de trei ani, de aproape 450 miliarde euro, pentru refinantarea bancilor, in incercarea de a creste increderea investitorilor in zona euro.
BCE se asteapta ca imprumuturile sa ajunga la 450 miliarde euro, potrivit BBC News.
De asemenea, se preconizeaza ca bancile care vor lua aceste imprumuturi de la BEC, la dobanzi cu rate scazute, vor cumpara obligatiuni suverne din tari precum Italia si Spania, care ofera la un randament mult mai mare, potrivit BBC. mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 13:29