Un lucru este cert. Cu toții ne dorim mai mulți bani, să achităm datorille mai repede și să putem pune bani deoparte pentru lucrurile la care visăm.
Înainte de toate este foarte clar că dacă îți achiți datoriile pe care le ai în prezent vei avea mai multe șanse să economisești, ceea ce presupune că orice metodă care te ajută să faci asta este una binevenită.
Chiar dacă parte imposibil, află că există variante prin care să îți achiți datoriile mai repede și să începi să aduni bani pentru planurile tale de viitor.
Înainte însă de a apela la oricare metodă de achitare în avans a împrumutului tău bancar asigură-te că știi exact ce presupune, ce comisioane există și care sunt pașii necesari.
De ce să achiți creditele mai devreme?
Plătești mai puține dobânzi
Printre cele mai bune motive de a-ți achita datoriile mai devreme este faptul că plătești dobânzi mai mici iar banii pe care îi economisești îi poți folosi pentru alte proiecte sau pentru lucruri pe care îți doreai de mult să le realizezi.
În cazul în care nu ai bugetul necesar pentru a face acest lucru apelează la o refinantare credite pe 10 ani indiferent că este vorba de un credit ipotecar, card de cumpărături, unul de nevoi personale sau credite pentru afacerea ta, echipa IMFS aflată în top 3 firme de brokeraj din România va găsi soluția cea mai bună pentru tine.
Există multe situații pentru care poți apela la diverse... mai mult
Luni, 31 Ianuarie 2022, ora 18:47
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna ianuarie 2021, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,5 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont si 4,1 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat.
La acestea se poate adauga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Suma, usor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
Conform prospectului publicat in Monitorul Oficial, MFP a programat in data de 7 ianuarie o emisiune de certificate cu discont de 400 milioane de lei, cu scadenta in 10 ianuarie 2022.
De asemenea, pe parcursul lunii vor avea loc sapte emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (615 milioane de lei in total).
Emisiunile vor fi de 700 de milioane de lei (doua emisiuni), 600 milioane de lei (doua emisiuni) si 500 milioane de lei (trei emisiuni).
Citeste si:
Nicusor Dan: Conturile primariei, blocate pentru investitii. Solicitam Ministerului Finantelor cresterea gradului de indatorare ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor a programat imprumuturi de peste cinci miliarde de lei in ianuarie 2021" pe... mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2021, ora 14:59
Fondul Monetar International a anuntat miercuri ca pune la dispozitia statelor emergente si celor cu venituri scazute 50 de miliarde de dolari prin facilitatea sa de finantare rapida, pe fondul epidemiei de coronavirus (Covid-19).
"Stim ca epidemia se extinde rapid. In conditiile in care o treime dintre statele membre sunt direct afectate, aceasta nu mai este o problema regionala, este una globala care necesita un raspuns global", a afirmat directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, la conferinta sa de presa comuna cu presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, potrivit agentiei Xinhua.
Extinderea continua a epidemiei va duce in 2020 la o crestere a economiei globale sub nivelul inregistrat in 2019, a avertizat directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, adaugand ca FMI isi va revizui in scadere prognozele in urmatoarele saptamani.
In raportul din ianuarie "World Economic Outlook", FMI previziona un avans al PIB-ului global de 2,9% in 2019 si de 3,3% in 2020. In februarie, Kristalina Georgieva avertiza ca extinderea rapida a epidemiei va reduce probabil cresterea economica a Chinei in acest an la 5,6%, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de prognoza din ianuarie, si va sterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale.
Oficialul FMI si-a exprimat "in special ingrijorarea legata de statele cu venituri scazute si cele mai vulnerabile - acele tari ale caror necesitati de finantare... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 22:50
Romania intra in anul 2020 cu buget, fara majoritatea masurilor introduse prin OUG 114, iar deficitul bugetar a fost acoperit cu imprumuturi din piata la dobanzi in scadere, a scris, marti, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Intram in 2020 cu buget, fara majoritatea masurilor devastatoare pentru economie introduse de PSD prin OUG 114, fara TVA split. Asa cum v-am promis, deficitul bugetar a fost acoperit cu imprumuturi din piata la dobanzi in scadere. Am facut economii. Bonus, buffer-ul a crescut fata de momentul preluarii guvernarii (nu a mai fost folosit ca in guvernarea PSD la acoperirea deficitului prin vanzare de valuta). Asta inseamna ca pietele financiare si investitorii au incredere in acest Guvern si in solutiile promovate de noi", a precizat ministrul Finantelor.
Acesta a adaugat ca "urmeaza lucruri bune pentru romani in 2020".
Guvernul si-a angajat raspunderea, luni, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2020.
"Obiectivul nostru a fost acela de a reusi pana la data de 31 decembrie sa adoptam proiectul de buget si bugetul asigurarilor sociale de stat. (...) Folosim in premiera o modalitate de adoptare a bugetului de stat care nu a mai fost folosita - procedura angajarii raspunderii Guvernului. E o procedura legiferata in Constitutie si spre deosebire de OUG are aspecte care o fac mai democratica.
Am surprins cu angajarea raspunderii. (...) Am... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 11:53
Grecia ia in considerare anul viitor sa achite anticipat mai multe imprumuturi de la Fondul Monetar International (FMI), pentru a-si reduce povara datoriei, si vrea sa-si convinga creditorii oficiali sa reduca tintele fiscale, a declarat pentru Reuters ministrul de Finante, Christos Staikouras.
In noiembrie, Grecia a platit 2,7 miliarde de euro din creditul primit de la FMI. Achitarea anticipata permite Atenei sa-si scada costurile cu serviciul datoriei, deoarece imprumuturile de la FMI au o dobanda mai ridicata decat cea platita in prezent de Grecia pe pietele de obligatiuni.
"Este posibila o noua achitare anticipata a unor imprumuturi de la Fondul Monetar International in 2020", a afirmat oficialul elen, fara a da detalii despre suma avuta in vedere. Grecia datoreaza FMI 5,5 miliarde de euro.
"Noua achitare anticipata se va situa la un anumit nivel, care sa permita FMI sa-si pastreze prezenta in Grecia pana la finalul perioadei de supervizare", a explicat Staikouras.
Grecia, a carei datorie publica se ridica la 180% din PIB, a primit ajutoare financiare in valoare de 280 miliarde de euro incepand din 2010.
In timpul crizei datoriilor din perioada 2010-2015, Grecia s-a aflat in imposibilitatea de a accesa imprumuturi de pe pietele de obligatiuni si a fost nevoita sa apeleze la credite masive de la FMI si de la guvernele din zona euro. Anul trecut, Grecia a finalizat al treilea pachet de asistenta financiara si de atunci randamentele sale se imbunatatesc,... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 15:10
Principalele institute de cercetare economica din Germania au cerut miercuri autoritatilor de la Berlin sa renunte la politica bugetara "black zero" - prin care nu se fac noi imprumuturi - daca perspectiva economica pentru cea mai mare economie europeana se va deteriora suplimentar, transmite Reuters.
Conform bugetului pe 2019, pentru al saselea an consecutiv, Guvernul de la Berlin nu intentioneaza sa recurga la imprumuturi, o strategie cunoscuta in Germania sub numele de "schwarze Null" ("black zero" / "fara noi imprumuturi").
Aceasta politica a fost criticata in trecut deoarece masurile de austeritate au fost implementate in detrimentul investitiilor in educatie, in constructia de locuinte si in infrastructura publica.
"Per ansamblu, in prezent nu sunt motive pentru noi decizii fiscale", apreciaza institutele in raportul lor comun, adaugand ca Executivul ar trebui sa foloseasca spatiul fiscal daca scaderea activitatii economice devine mai accentuata.
Intr-un astfel de scenariu, spatiul fiscal de care dispune Guvernul nu ar trebui restrictionat din cauza obiectivului de a mentine un buget echilibrat, sustin institutele.
Conform reglementarilor germane, Guvernul federal poate recurge la imprumuturi de pana la 0,35% din PIB.
Miercuri, principalele institute de cercetare economica din Germania si-au inrautatit estimarile privind evolutia PIB-ului tarii in 2019 si in 2020 pe fondul cererii globale mai slabe si al sporirii incertitudinilor din cauza... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 15:50
Guvernantii se lauda, de cate ori au ocazia, cu o economie care se dezvolta ca Fat Frumos, fiind a doua cea mai mare crestere economica din UE. Cu toate astea, nu avem bani si ne tot imprumutam cu sume record.
De pe pietele externe a fost depasit deja necesarul de finantare. Ministerul de Finante anunta la inceputul anului ca va imprumuta 4,25 miliarde de euro in 2019. Suntem abia la mijlocul anului si pragul a fost deja depasit: in martie statul a luat 3 miliarde de euro, cea mai mare suma accesata pana acum la o singura iesire pe pietele externe, iar zilele trecute inca 2 miliarde de euro.
De ce s-a imprumutat cu atatia bani? Eugen Teodorovici spune ca a profitat de faptul ca dobanzile sunt mai mici acum si a luat bani si pentru anul viitor, pentru "a nu se imprumuta atunci cand arde".
Dar faptul ca luam bani si pentru anii urmatori nu demonstreaza o gandire prudenta, strategica, pe termen lung, ci mai degraba arata disperare, considera profesorul de economie Bogdan Glavan.
Si, subliniaza el, aceasta disperare este justificata, in conditiile in care nu sunt si nici nu vor fi bani la buget. Mai mult, avertizeaza Bogdan Glavan, prin aceste imprumuturi, Guvernul nu face decat sa sadeasca o viitoare criza bugetara.
In acest moment, situatia este identica cu cea de dinaintea crizei din 2008, precizeaza profesorul de economie, dar la o noua recesiune va fi mult mai rau. Si asta din cauza ca la criza precedenta datoria publica a Romaniei era de 12% din PIB, iar... mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 06:35
Banca Centrala Europeana ar trebui sa fixeze conditii mai stricte decat inainte in privinta noilor imprumuturi acordate bancilor, a afirmat luni Ardo Hansson, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, care si-a exprimat de asemenea scepticismul fata de propunerea de recompensare a institutiilor financiare pentru atenuarea impactului dobanzilor negative, transmite Reuters.
In timp ce sporesc temerile privind efectele incetinirii economiei, Consiliul guvernatorilor BCE a anuntat recent ca va furniza noi facilitati de lichiditate pe termen lung bancilor din zona euro si, de asemenea, a amanat cu un an, pentru 2020, momentul la care va incepe sa majoreze dobanda de referinta, in conditiile incetinirii ritmului de crestere si a inflatiei.
"Gardienii euro" sunt dispusi sa ofere dobanzi zero, si chiar negative, pentru bancile care vor reinjecta in economie lichiditatile pe care le imprumuta de la BCE in cadrul celei de-a treia operatiuni de refinantare tintita (TLTRO III), ce ar urma sa demareze in luna septembrie, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
"Nu vrem plus si simplu sa facem copy-paste la facilitatea precedenta de creditare deoarece realitatea obiectiva este mult mai buna decat era in acel moment. Cred ca trebuie sa fie mai putin generoasa decat a fost inainte", a afirmat, intr-un interviu acordat Reuters, Ardo Hansson, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Estoniei.
Cresterea economica a zonei euro este mai buna,... mai mult
Marti, 28 Mai 2019, ora 10:19
Ksenia Yudayeva, adjunctul guvernatorului Bancii Centrale a Rusiei, a anuntat luni ca institutia ia in considerare noi masuri pentru a limita imprumuturile in valuta in sistemul bancar.
De asemenea, Yudayeva a declarat ca situatia pe piata valutara este echilibrata si sporirea volatilitatii nu a provocat riscuri la adresa stabilitatii financiare, transmite Reuters.
Noile sanctiuni americane care vizeaza Rusia au provocat saptamana trecuta turbulente pe pietele financiare rusesti, iar rubla s-a depreciat cu peste 10% in raport cu dolarul, atingand cel mai scazut nivel de dupa luna noiembrie.
Deprecierea a determinat speculatii pe piete, analistii estimand ca Banca Centrala a Rusiei va incepe sa cumpere ruble, dar luni Ksenia Yudayeva a dat asigurari ca nu vor exista interventii pe pietele valutare, deoarece institutia are toate instrumentele necesare pentru a gestiona riscurile de pe piata.
Noile sanctiuni americane, anuntate in 6 aprilie, vizeaza 38 de persoane si entitati care li se adauga celor 24 deja vizate la jumatatea lui martie, ca raspuns la ingerinta electorala si mai multe atacuri cibernetice de care este acuzata Rusia. Sapte "oligarhi", prezentati ca apropiati ai Kremlinului lui Vladimir Putin, precum si douasprezece companii pe care le detin sau controleaza sunt printre tintele acestor masuri punitive, printre cele mai severe luate de administratia lui Donald Trump impotriva Moscovei. mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 15:35