Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel intentioneaza sa adopte saptamana viitoare masuri care vor permite Cabinetului sa creasca imprumuturile in mod nelimitat, pentru a putea contracara efectele crizei coronavirusului, informeaza Reuters.
Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, autoritatile de la Berlin intentioneaza sa suspende luni o prevedere din constitutie, care va permite celei mai mari economii a Europei sa lanseze prima mare stimulare fiscala a economiei de dupa 2013, cand Europa isi revenea dupa criza datoriilor.
In anul 2009, pentru a frana acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special in Constitutia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frana datoriei, 'debt break', Guvernul federal poate contracta datorii noi pana la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Insa Berlinul poate depasi acest prag daca Germania este lovita de un dezastru natural sau in "situatii de urgenta exceptionala", care sunt dincolo de controlul statului si afecteaza in mod semnificativ situatia financiara a tarii.
O sursa citata de Bloomberg sustine ca Executivul condus de Angela Merkel ar putea sa se reuneasca luni pentru a semna un decret cu privire la majorarea imprumuturilor si ar putea cere o sesiune speciala a Parlamentului pentru a fi aprobata aceasta cerere.
Decizia Cabinetului are nevoie de aprobarea majoritatii Bundestagului. mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 16:36
Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a criticat luni alte banci de dezvoltare pentru ca au acordat mult prea rapid imprumuturi tarilor puternic indatorate, apreciind ca aceste institutii nu au facut altceva decat sa inrautateasca o povara a datoriilor deja dificila, transmite Reuters.
Cu ocazia unui forum comun Banca Mondiala - Fondul Monetar International dedicat datoriilor tarilor sarace, David Malpass a spus ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB), Banca Africana de Dezvoltare si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) contribuie la problema datoriilor.
"Avem o situatie in care alte institutii financiare internationale si, intr-o anumita masura, institutiile financiare pentru dezvoltare ca intreg, cu siguranta agentiile oficiale care ofera credite pentru export, au tendinta de a acorda credite mult prea rapid si sa agraveze problema datoriilor tarilor", a spus Malpass. Acesta a subliniat ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB) imprumuta mai multe miliarde de dolari Pakistanului, tara care se afla intr-o situatia fiscala problematica, in timp ce Banca Africana de Dezvoltare face acelasi lucru in Nigeria si Africa de Sud.
Malpass a spus ca este nevoie de mai multa coordonare intre institutiile financiare internationale pentru ca acestea sa isi coordoneze imprumuturile si sa mentina standarde ridicate de transparenta. "Avem o adevarata problema cu aceste institutii financiare internationale care agraveaza povara datoriilor si cred ca asta... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 10:46
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice din Grecia a anuntat luni ca a demarat procedurile pentru a emite obligatiuni pe 15 ani, cea mai lunga perioada pe care Grecia se imprumuta de la debutul crizei financiare din 2010, transmit AFP si Reuters.
Acest anunt vine la doar 48 de ore dupa ce agentia de evaluare Fitch a imbunatatit ratingul suveran al Greciei de la "BB minus" la "BB".
Daca in urma cu 10 ani Grecia era persona non grata pe pietele financiare internationale, acum intentioneaza sa imprumute intre 2 si 2,5 miliarde de euro la o dobanda de 2% prin emiterea de euroobligatiuni cu scadenta in 2035, a declarat un responsabil grec.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice din Grecia a precizat ca a mandatat bancile Barclays, BNP Paribas, BofA (Bank of America Securities), Goldman Sachs International Bank, HSBC si JP Morgan sa intermedieze acest imprumut. Emisiunea ar urma sa fie lansata in viitorul apropiat, in functie de conditiile de pe piata.
Grecia vrea sa profite de nivelul redus al dobanzilor existente in prezent pe piete financiare, precum si e imbunatatirea ratingului sau suveran. Conform proiectului de buget pe 2020, autoritatile de la Atena intentioneaza sa imprumute intre patru si opt miliarde de euro de pe pietele financiare.
Dupa un deceniu de criza si mai multe planuri de asistenta internationala, economia Greciei s-a imbunatatit in ultimii ani, iar tara a revenit pe pietele financiare in luna ianuarie 2019 printr-o emisiune... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:32
Un posibil impact al aducerii in tara a rezervei de aur a Romaniei ar fi cresterea costurilor cu care tara se imprumuta, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, la audierile din comisiile pentru Buget din Camera Deputatilor si Senat.
"Banca Nationala a Romaniei a spus in mod clar ca nu are nicio obiectie cu aducerea aurului in tara pentru verificare, pentru ca s-a creat o mare problema de credibilitate. Sunt trei ani de zile in care sistematic si intr-un mod iresponsabil s-a spus ca nu exista acest aur, ca a disparut, ca a fost vandut, ca a intrat in operatiuni, si mai rau decat atat, ca nu l-am folosit pentru a obtine venituri.
Or, rezerva de aceea este rezerva. Nu este investitie. Rezerva este ceva ce pui de o parte pentru situatii deosebite. Obiectivul rezervei internationale, fie ca este de aur sau valutara, este sa-ti dea credibilitate si sa reduca costurile cu care tara respectiva s-ar imprumuta. Deci un posibil impact ar fi cresterea costurilor", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a sustinut ca ar fi in favoarea aducerii in tara a aurului pentru a-i convinge de existenta lui pe cei sceptici.
"Personal m-am exprimat public si nu pot sa spun altceva in fata dumneavoastra. Eu as vota in Consiliul de Administratie daca s-ar ridica problema aceasta. Sa-l aducem, sa-l vada toata lumea, inclusiv aceste cateva persoane care ne toaca de dimineata pana seara cu aberatiile pe care le-am spus, dupa care trebuie dus inapoi acolo sau... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 15:29
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca Romania va schimba din a doua parte a anului "filozofia" dupa care se vor face imprumuturile externe, pentru a putea impune costul.
Teodorovici a spus ca Romania se va imprumuta in continuare pentru ca asa functioneaza toate economiile din lume, insa din a doua parte a anului va fi schimbata "filozofia" dupa care se vor face imprumuturile externe, urmand ca tara sa nu se mai imprumute pentru anul in curs, ci pentru anii care vor urma.
"Da, Romania se va imprumuta ca orice alta tara din lume. Romania se imprumuta in baza unei strategii pe care o prezinta la inceputul fiecarui an in mod public, deci nu este niciun secret. Fiecare investitor posibil, fiecare cetatean cunoaste exact care este nivelul de indatorare, dar si de imprumuturi pentru Romania intr-un an de zile. (...) Romania se va imprumuta pentru ca acesta este mersul oricarei economii din lumea aceasta.
Costurile nu sunt mai mari in cazul Romaniei fata de alte state si un lucru foarte important: Romania in acest an va schimba logica pe datoria guvernamentala. In urmatoarea emisiune pe care Romania o va face in pietele externe ne vom asigura exact necesarul de finantare pe acest an. Din a doua parte a anului ne vom finanta asa cum vrem noi si vom impune costuri in piata pentru anul viitor. (...)
Noi trebuie sa schimbam filozofia aceasta si sa ne imprumutam deja pentru anii care urmeaza pentru ca o putem face la costurile pe care le vrem noi, ca... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 21:09
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda un imprumut de 25 milioane de euro operatorului regional din sectorul apei si apei uzate din Romania, RAJA SA, cea mai mare companie de utilitati publice din tara care deserveste peste 3 milioane de persoane din opt judete, se arata intr-un comunicat al BERD remis luni AGERPRES.
Cele 8 judete deservite de RAJA sunt Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Dambovita, Brasov, Prahova si Bacau.
Acordul de imprumut a fost semnat luni, la Bucuresti, de presedintele BERD, Suma Chakrabarti, si directorul general al RAJA, Felix Stroe.
Imprumutul va fi folosit pentru a co-finanta cu fonduri de coeziune UE extinderea si reabilitarea serviciilor de apa si apa uzata ale companiei, pentru a va veni in beneficiul a 400.000 de gospodarii. Finantarea va sustine, de asemenea, un program de eficienta a apei, care are ca scop reducerea pierderilor de apa cu peste 300.000 m3 pe an si eliminarea a 8.400 de tone de CO2 echivalent pana in 2025.
RAJA este primul operator regional de apa din Romania ce primeste finantare in cadrul Facilitatii BERD pentru Infrastructura Durabila a Apei (SWIFT).
Pana in prezent, BERD a finantat 24 de operatori de apa din Romania, oferind imprumuturi ce totalizeaza 330 milioane de euro si mobilizand peste 2 miliarde de euro din fondurile UE pentru utilitatile de apa si apa uzata ale tarii.
In Romania, BERD se numara printre investitorii institutionali de top. Pana in prezent, Banca a... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 10:06
Costurile de imprumut ale statelor europene au scazut puternic marti, la minime record pentru unele maturitati, dupa ce date slabe privind activitatea economica din zona euro in aprilie au alimentat speculatii ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce dobanda la inceputul lunii mai.
Randamentul obligatiunilor Italiei pe doi ani a atins un minim record, la 1,18%, iar pentru cele pe zece ani a coborat sub 4% pentru prima data in ultimii doi ani si jumatate. De asemenea, randamentul obligatiunilor pe doi ani ale Irlandei a scazut la un minim record, in timp ce costurile de imprumut au scazut in toata Europa.
Obligatiunile pe zece ani ale Spaniei si Portugaliei au inregistrat un declin al randamentului la cel mai redus nivel din 2010.
Pretul obligatiunilor germane a urcat pentru a doua zi consecutiv, cu randamentele la un nou minim incepand din iulie.
Potrivit unui raport al Markit Economics, publicat joi, sectoarele servicii si industrie prelucatoare din zona euro s-au contractat in aprilie pentru a 15-a luna consecutiv. Datele Markit sporesc presiunea asupra BCE sa faca mai mult pentru sprijinirea economiei uniunii monetare.
Un indice bazat pe consultarea managerilor responsabili de achizitii (Purchasing Managers' Index - PMI) din servicii si industria prelucatoare s-a mentinut in aprilie la 46,5 puncte, sub pragul de 50 de puncte care separa contractia de crestere. Un raport separat a aratat in China incetinirea avansului industriei prelucratoare in... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 15:25
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a estimat, miercuri, ca ratele dobanzilor impuse in anumite tari pentru a lua cu imprumut bani de pe piata nu sunt intotdeauna justificate de bazele lor economice, relateaza France Presse.
Intr-o interventie din cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor delegatiilor UE din intreaga lume, Van Rompuy a apreciat ca "primele de risc in anumite tari nu sunt mereu justificate de fundamentele lor economice", in conditiile in care responsabilii europeni incearca sa gaseasca solutii pentru scaderea ratelor dobanzilor pentru tarile cele mai vulnerabile din Uniunea Europeana, precum Spania si Italia.
Spania nu exclude solicitarea unul plan total de salvare financiara
Economia Italiei, sufocata de austeritate. Costurile de finantare nu scad
Oficialul european a adaugat ca sustine eforturile Bancii Centrale Europene (BCE) pentru gasirea unor masuri de contracarare a fragmentarii pietelor financiare. In opinia sa, exista o vointa reala a liderilor din Uniunea Europeana de a raspunde caracterului sistemic al crizei.
BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi
"Am discutat cu numerosi lideri in ultimele zile si saptamani si pot confirma vointa lor politica", a adaugat presedintele Consiliului European.
Comisia Europeana a adoptat, in 25 iulie, o serie de modificari ale propunerilor initiale de regulament si de directiva privind utilizarile abuzive ale informatiilor privilegiate si manipularile pietei,... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 13:10
Ciprul va primi un imprumut de 2,5 miliarde de euro de la Rusia, iar prima transa a imprumutului, in valoare de 590 de milioane de euro, va fi livrata pana la sfarsitul acestui an, relateaza Itar-Tass.
Acordul, semnat vineri, la Moscova, de ministrul cipriot de Finante, Kikis Kazamias, si de viceministrul de Finante, Serghei Storceak, va ajuta Ciprul sa-si mentina stabilitatea fiscala, conform Mediafax.
Dobanda anuala pe care o vor plati cipriotii este de 4,5%. A doua transa a imprumutului va fi livrata in februarie 2012. O parte din bani vor fi folositi pentru refinantarea unui imprumut de un miliard de euro. Ciprul va contribui si la fondul de urgenta al FMI cu 460 de milioane de euro.
Agentiile de rating au decis in ultimile luni sa retrogradeze calificativul Ciprului si pe cel al unor banci cipriote. O noua retrogradare ar plasa Ciprul in categoria "junk". mai mult
Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 17:12