Ministrii de finante din zona euro, reuniti joi in Luxemburg, au ajuns la un acord privind un ajutor de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia. Anuntul a fost facut de ministrul olandez Jeroen Dijselbloem, presedintele eurogrupului.
Pentru a evita intrarea in insolventa in iulie, cand ajung la scadenta unele datorii externe, Grecia ar fi avut nevoie urgenta doar de sapte miliarde de euro.
La reuniune a participat si directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, care a anuntat ca va cere consiliului de administratie al Fondului sa aprobe participarea la cel de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia, in valoare de 86 de miliarde de euro, informeaza France Presse.
Creditorii internationali ai Greciei aveau pana acum pozitii diferite fata de al treilea pachet de salvare, desi guvernul de la Atena a implementat mai multe masuri de reforma in cei sapte ani de la impactul crizei financiare. FMI considera ca mai trebuie sterse o parte din datoriile Greciei. Joi, comisarul european pentru economie Pierre Moscovici a declarat, potrivit AFP: "Am reusit sa gasim un acord global care va permite Greciei sa lase in urma o perioada atat de dificila".
Pe 22 mai, ministrii de finante din zona euro nu au reusit sa adopte un punct de vedere comun si au amanat pentru iunie decizia privind o noua transa de imprumut catre Grecia.
Citeste si:
Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, de teama unei noi crize... citeste mai departe despre... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 07:36
Ministrii de finante din zona euro au aprobat miercuri seara deblocarea unei prime transe de ajutor pentru Grecia, care ii va permite sa ramburseze joi 3,4 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, a anuntat intr-un comunicat Mecanismul european de stabilitate (MES).
Consiliul de administratie al MES, compus din ministrii de finante ai celor 19, "a aprobat programul pentru Grecia", a indicat comunicatul. Grecia va primi imediat o suma de 23 miliarde de euro, a confirmat o sursa apropiata dosarului, potrivit AFP.
Acord pentru salvarea Greciei pe banii europenilor: Spania si Austria au aprobat planul
Cei 19 au asteptat, inainte de a da unda verde definitiva acestei plati, ca parlamentele nationale chemate sa se pronunte asupra noului program de ajutor pentru Grecia sa faca acest lucru. Miercuri, ultimul obstacol a fost ridicat odata cu votul in Bundestagul german in favoarea acestui plan. Planul include un ajutor financiar sub forma de imprumuturi de pana la 86 miliarde ...citeste mai departe despre "Deznodamantul tragediei elene: Zona euro deblocheaza o prima transa de ajutor pentru Grecia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 22:13
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a salutat acordul incheiat luni de liderii zonei euro si reprezentantii Greciei.
FMI va fi implicat in acest acord, in ciuda opozitiei premierului elen Alexis Tsipras. Dupa ce actualul program de asistenta financiara va expira, la inceputul anului viitor, Grecia va solicita asistenta suplimentara, potrivit BBC.
"A fost o noapte grea, dar cred ca este un pas bun spre recastigarea increderii, vor exista si mai multi pasi, sunt sigura, care vor fi demonstrati prin implementarea reformelor convenite", a afirmat Christine Lagarde.
Acord pentru Grecia, dar pericolul nu a trecut
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anuntat ca un acord preliminar de asistenta financiara este conditionat de ...citeste mai departe despre "Acord pentru salvarea Greciei, la Bruxelles - prima reactie de la FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 13:41
Zona euro cere tuturor partidelor din Grecia un angajament scris pentru punerea in practica a reformelor asumate, inainte de a-si da acordul pentru un al doilea program de salvare a tarii, a declarat marti ministrul austriac al Finantelor, Maria Fekter.
"Fondul Monetar International va redacta impreuna cu grecii un nou program de ajutor. Dar nu vom putea sa il aprobam decat daca toate partidele sunt de acord pentru aplicarea reformelor, iar sustinerea trebuie sa aiba loc in scris", a spus Fekter.
Ministrul olandez de Finante, Jan Kees de Jager, a declarat ca un nivel sustenabil al datoriilor este o preconditie indispendabila pentru viitorul plan de sustinere a Greciei.
"Este clar ca punerea in practica a reformelor in Grecia a esuat. In privinta reformelor structurale si bugetare grecii nu au fost la inaltime", a spus ministrul suedez de Finante Anders Borg.
Oficialii zonei euro au sporit luni presiunile asupra Greciei, conditionand orice nou imprumut de eforturi suplimentare. In plus, au cerut creditorilor privati concesii mai mari pentru reducerea datoriilor Greciei, astfel incat sa fie evitat falimentul tarii.
Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a insistat pe necesitatea ca Atena sa accelereze aplicarea reformelor structurale, fara de care nu poate incepe acordarea de fonduri printr-un nou program de 130 de miliarde de euro.
Ministrul elen de Finante Evangelos Venizelos s-a multumit sa declare marti ca tara sa are sustinerea Eurogroup pentru... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 12:17
Diplomatii din zona euro sustin ca discutiile privind implicarea investitorilor privati in al doilea program international de sustinere a Greciei sunt blocate si ca sunt sanse mici sa se ajunga la o contributie de 30 de miliarde de euro, anunta Reuters.Germania, Olanda si alte tari nordice vor ca povara financiara sa nu revina doar statelor si contribuabililor si cer ca sectorul privat sa acopere o parte din costul celui de-al doilea imprumut pentru Grecia.
Restul fondurilor vor proveni din veniturile obtinute de Grecia prin privatizari, precum si de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI), in suma de circa 60 de miliarde de euro, scrie Cotidianul.
Desi negocierile intre oficialii Bancii Centrale Europene, ai Uniunii Europene si ai Institutului pentru Finante Internationale (IFI) dureaza de doua saptamani, inca nu s-a ajuns la niciun consens.
Mai mult decat atat, un diplomat din zona euro a precizat ca discutiile s-ar putea incheia prin asigurarea unei contributii a sectorului privat de 15 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 10:01
UniCredit, cea mai mare banca din Italia, va participa la planul de sustinere a Greciei, a declarat, luni, directorul general al grupului, Federico Ghizzoni, care nu a precizat suma implicata, transmite AFP."Vom participa, asa cum ni se va cere, dar trebuie sa se tina seama ca este vorba de sume minime pentru bancile italiene", a aratat Ghizzoni.
Expunerea UniCredit la datoriile suverane ale Greciei este de circa 800 de milioane de euro.
"Trebuie sa participam, pentru ca acordul este european. Este important pentru Europa si nu numai", a adaugat seful UniCredit.
La sfarsitul anului trecut, expunerea bancilor italiene la datoriile elene cumula 2,345 miliarde de dolari (circa 1,6 miliarde de euro la cursul actual), potrivit Bancii pentru Reglemente Internationale (BRI).
Directorul general al Intesa Sanpaolo, a doua mare banca din Italia, Corrado Passera, a declarat, vineri, ca grupul este pregatit sa se implice in planul pentru Grecia.
O propunere franceza, care prevede doua variante, respectiv rostogolirea pe 30 de ani a 70% din obligatiunile Greciei care ajung la scadenta pana la sfarsitul lui 2014, sau pe cinci ani o proportie de 90% din aceste titluri, va servi drept baza de discutii pentru participarea creditorilor privati la planul de ajutor.
Ministrii de Finante din zona euro au aprobat sambata furnizarea urmatoarei transe de imprumut, in valoare de 12 miliarde de euro, pentru Grecia, iar detaliile unui al doilea pachet de sprijin financiar vor fi finalizate pana la... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 17:50
Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut creditorilor privati sa ajute la usurarea crizei datoriilor Greciei, in timp ce protestele fata de politica de austeritate a guvernului socialist elen au continuat si sambata la Atena, relateaza BBC News. Un nou pachet de salvare pentru Grecia trebuie sa implice un impuls "substantial" din partea bancilor private, a spus cancelarul Merkel. Vineri, premierul grec Georgios Papandreou si-a remaniat cabinetul, in incercarea de a readuce stabilitatea politica, si a numit la Finante un fost rival politic din cadrul partidului socialist.
Noul guvern urmeaza sa obtina marti increderea in Parlament, dar nu e sigur ca va obtine si increderea pietelor financiare. Grecia este in asteptarea aprobarii urmatoarei transe din imprumutul de 110 miliarde de euro pe care l-a luat anul trecut de la UE si FMI.
Are nevoie de cele 12 miliarde de euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, din cauza datoriilor pe care trebuie sa le plateasca in urmatoarele luni. Imprumutul depinde insa de implementarea unor reforme interne dureroase.
Papandreou vrea sa creasca taxele, sa taie pensiile si sa privatizeze, ceea ce ar aduce tarii 28 de miliarde de euro in urmatorii patru ani, dar planurile sale au fost intampinate cu greve la nivel national si violente pe strazile Atenei. Si sambata mii de persoane au marsaluit spre Parlament pentru a-si arata nemultumirea.
Comisarul european Olli Rehn a spus ca Grecia va primi urmatoarea transa din... mai mult
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 00:36
Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Centrala Europeana (BCE) lucreaza la gasirea unei solutii pentru reducerea datoriilor Greciei dupa principiile Planului Brady, prin care America de Sud a fost scoasa din faliment in anii 1980, potrivit Mediafax. Acest plan, in trei trepte, prevede ca Grecia se va imprumuta prin intermediul noului mecanism de salvare al zonei euro pentru a rascumpara obligatiuni elene detinute in prezent de BCE si de investitori privati la 75% din valoarea lor nominala, mentioneaza publicatia elena To Vima, citand surse apropiate situatiei.
UE si FMI vor prelungi apoi la 30 de ani termenele de rambursare pentru creditele lor. Investitorilor privati care detin obligatiuni elene in valoare mai mare de 100 de miliarde de euro li se va propune extinderea scadentei la 15-20 de ani.
Aceste masuri vor avea ca rezultat "reprofilarea" a aproximativ doua treimi din datoria totala a Greciei pana la sfarsitul acestui an.
Grecia este primul stat din zona euro care a apelat la ajutorul UE/FMI, in primavara anului trecut, primind imprumuturi de 110 miliarde de euro dupa ce statul nu s-a mai putut finanta de pe pietele de capital din cauza ingrijorarilor invesitorilor legate de datorii si deficitul bugetar, noteaza Reuters.
Datoria publica elena ar putea urca la 158% din Produsul Intern Brut in 2013, nivel considerat nesustenabil de multi analisti.
Ministrul elen de Finante, George Papaconstantinou, a declarat la Forumul Economic... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:48
Intentia de a salva Grecia cu pachetul de 60 mld. dolari (45 mld. euro, n.r.) de la Uniunea Europeana si FMI ar putea esua din cauza imposibilitatii acesteia de a se finanta dupa 2011, ceea ce atrage lipsa de incredere a investitorilor in capacitatea sa de a depasi criza financiara, scrie Bloomberg.Initial, cotatiile obligatiunilor grecesti si-au revenit dupa ce guvernul elen a cerut oficial vineri pachetul de ajutor, dar pe urma au pierdut terenul castigat, in conditiile care investitorii se asteapta ca deficitul bugetar al Grecia sa se mentina peste 10% din PIB in acest an, chiar si dupa adoptarea masurilor de austeritate.
Astfel, randamentul obligatiunilor grecesti pe doi ani a urcat la 10,23% dupa ce initial scazusera la 9,63%.
"Nu cumparam titluri grecesti atat timp cat multe probleme raman nerezolvate. (...) Solicitarea pachetului nu va calma piata", a declarat Ralf Ahrens, care detine si obligatiuni grecesti in cadrul titlurilor de circa 20 miliarde dolari pe care le administreaza in calitate de manager pentru instrumente cu venit fix la Frankfurt Trust.
Oficialii europeni doar au mentionat ca Grecia va primi ajutor pe parcursul anului viitor si au si starnit ingrijorare cu privire la modul in care tara se va finanta dupa 2011.
In timp ce Grecia s-a angajat sa isi reduca deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB impusa de UE pana in 2012, Goldman Sachs Group Inc sustine Grecia se confrunta cu probleme atat de mari incat ar putea fi nevoita sa taie sau sa... mai mult
Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 00:01