Banca Centrala Europeana a inregistrat depozite overnight in valoare de 821 miliarde euro, la sfarsitul saptamanii trecute. Suma este un record si este pusa pe seama imprumutului de 530 miliarde de euro, pe care BCE l-a acordat miercuri.
Cu toate acestea, de ce bancile pastreaza in depozite la BCE, imprumutul acordat de aceeasi institutie?
800 de banci au imprumutat miercuri suma de 530 miliarde euro de la BCE, banii reprezentand a doua transa de imprumut cu o dobanda 1% si maturitate de 3 ani, meniti sa inlature presiuniea cauzata de lipsa de lichiditate de pe piata financiara europeana. Prima transa de imprumut, in valoare de 500 miliarde de euro a fost acordata la sfarsitul lunii decembrie, potrivit Financial Times.
Astfel, Banca Centrala Europeana a anuntat ca depozitele overnight au atins la sfarsitul saptamanii suma record de 821 miliarde euro, in conditiile in care, in urma imprumutului din decembrie, suma depozitelor s-a ridicat la doar 450 miliarde euro.
Bancile imprumuta de la BCE ca sa depuna tot la BCE
Unii specialisti sunt de parere ca sumele mari care sunt pastrate la Banca Centrala Europeana reprezinta un semn de neincredere si de tensiune in piata, in conditiile in care dobanda oferita de BCE pentru depozitele overnight este de doar 0,25%.
Pe de alta parte, alti specialisti spun ca fenomenul este unul normal, deoarece este imposibil ca banii sa fie absorbiti atat de repede in piata. Aceeasi tendinta a fost inregistrata si in decembrie,... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 19:30
Fondurile de aproape 500 de miliarde de euro imprumutate de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor comerciale in decembrie reduc costurilor de imprumut pentru Italia, Spania si Belgia, compensand lipsa unei solutii la criza datoriilor suverane, potrivit Bloomberg.
Randamentul obligatiunilor Italiei pe doi ani a scazut cu 0,5 puncte procentuale, iar cel al Belgiei cu 0,22 puncte procentuale comparativ cu 21 decembrie, cand BCE a imprumutat bancilor 489 miliarde de euro pe perioada de trei ani.
"Costurile de imprumut pe termen scurt au scazut semnificativ, iar asta ajuta la castigarea de timp. In urma cu sase saptamani parea ca va exista o criza de finantare fara precedent, insa aceasta a fost evitata cu ajutorul BCE", a afirmat directorul diviziei de cercetare a Nomura, Jens Nordvig.
Sub presedintia italianului Mario Draghi, BCE a redus dobanda de politica monetara la minimul record de 1% pentru a convinge bancile, impovarate de expunerea pe datoria suverana a tarilor cu probleme din zona euro, sa continue sa ofere finantari in regiune.
O parte a banilor de la BCE sunt investiti probabil in obligatiuni suverane, a afirmat Fabrizio Fiorini, director de investitii la compania Aletti Gestielle, unde supravegheaza active de 8 miliarde de dolari.
"O parte a sumelor imprumutate de la BCE vor ajunge la tarile de la periferia zonei euro. Asta ar trebui sa permita Italiei si Spaniei sa se imprumute la costuri mai mici, cel putin in primul trimestru", a spus Fiorini.... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 21:30
Banca Centrala Europeana (BCE) a acordat bancilor din Spania un imprumut de 85,6 miliarde de euro, aproximativ 16,5% din totalul creditelor oferite in mai bancilor din zona euro.Cele 85,6 miliarde de euro reprezinta un imprumut record pentru zona euro si un procent disproportionat de mare din fondurile de urgenta oferita de gardienii euro, potrivit unui raport al Royal Bank of Scotland and Evolution, preluat de Cotidianul.Imprumutul acordat de BCE bancilor spaniole, de 85,6 miliarde de euro este dublu fata de nivelul pe care l-au imprumutat bancile din Spania dupa prabusirea gigantului american Lehman Brothers. mai mult
Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 15:26