Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna mai, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,065 miliarde de lei, din care 500 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount si 3,1 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 465 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Suma este cu 115 milioane de lei mai mare fata de cea programata pentru luna aprilie si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
Conform prospectului publicat in Monitorul Oficial, pe 14 mai este programata o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 500 de milioane de lei, pe o perioada de 364 de zile, data scadentei fiind la 17 mai 2021.
De asemenea, Finantele au programat si sapte emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 3,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (465 milioane de lei in total). Emisiunile vor fi de 500 de milioane lei (cinci emisiuni), 400 de milioane lei (o emisiune) si 200 milioane lei (o emisiune). ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in aceasta luna peste 4 miliarde de lei de la banci" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Mai 2020, ora 12:36
Fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, afirma ca nu si-a dat acordul pentru imprumutul de 775 milioane de lei atras luni de la banci si ii solicita noului ministru, Florin Citu, o analiza a operatiunii.
"Ieri nu ne-am imprumutat noi pentru ca ieri a fost alt guvern. Eu, ca ministru de Finante, nu mi-am dat acceptul pe niciun fel de operatiune sau tranzactie de acest fel. Probabil ca cineva din ministerul de Finante a incalcat ceea ce trebuia sa respecte", a afirmat marti Teodorovici, inainte de predarea mandatului catre Florin Citu.
Intrebat daca are si un nume pentru persoana din minister responsabila de aceasta situatia, fostul ministru a raspuns: "Probabil ca secretarul de stat coordonator pentru politica de trezorerie, daca dansul a facut. Pentru operatiunea de ieri eu nu mi-am dat un acord in acest sens".
In aceste conditii, Eugen Teodorovici ii solicita lui Florin Citu o analiza inclusiv asupra operatiunii de luni.
"O sa il rog de domnul ministru Citu sa faca o analiza inclusiv asupra operatiunii de ieri si daca are toate argumentele necesare sa propuna o schimbare in prima zi de lucru a domniei sale", a subliniat Teodorovici.
Referitor la costurile cu care s-a imprumutat statul, fostul ministru al Finantelor a precizat ca dobanzile sunt ale pietei si a aratat ca nu crede ca cineva sa se fi putut imprumuta la costuri mai mici.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat, luni, 775 de milioane de lei de la banci, printr-o emisiune de... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 12:09
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in august 2019, imprumuturi de la bancile comerciale de 3,995 miliarde de lei, din care 200 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont si 3,3 miliarde de lei prin noi emisiuni de obligatiuni de stat.
La acesti bani se poate adauga suma de 495 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Fata de luna iulie, imprumuturile programate de MFP in august sunt mai mici cu 215 milioane de lei, respectiv cu 5,1%. Sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
Conform prospectelor de emisiune, MFP are in program o licitatie, in data de 8 august, pentru certificate de trezorerie cu discont, in valoare de 200 de milioane de lei, pe o perioada de 364 de zile. Data scadentei este la 10 august 2020. Valoarea nominala individuala a unui certificat de trezorerie cu discont este de 5.000 de lei.
De asemenea, Finantele anunta si sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 3,3 miliarde de lei, care vor fi urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (495 milioane de lei in total) . Emisiunile vor fi de 400, 500 si de 600 de milioane de lei (patru emisiuni).
In luna iulie, Ministerul Finantelor Publice a planificat imprumuturi de la bancile comerciale de 4,21 miliarde de... mai mult
Duminica, 04 August 2019, ora 11:03
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a ratat partial pentru a doua oara in acest an o licitatie de titluri de stat.
Luni s-au vandut titluri de stat de numai 248,8 milioane de lei, 62% din volumul cerut de MFP, de 400 de milioane, dintr-o emisune scadenta in iunie 2023. Si oferta de bancilor a fost mai mica decat cea ceruta, de numai 327 de milioane de lei, potrivit Curs de guvernare.
In schimb, dobanzile cerute de banci au crescut, randamentul mediu fiind de 4,41% (maxim acceptat de 4,43%), fata de cel inregistrat pentru aceeasi scadenta in 24 decembrie, de 4,34%. Atunci, insa, bancile au subscris 925 de milioane de lei, cu peste 50% mai mult decat ceruse statul (600 de milioane de lei).
Media randamentelor la ofertele respinse ale bancilor a fost de 4,45%.
Cresterea randamentelor la obligatiuni survine atunci cand dobanzile cresc sau cand pretul titlurilor scad, ca urmare a tendintei detinatorilor de a le vinde, din cauza deteriorarii perceptiei pietei fata de capacitatea de plata a datornicului.
Joi, MFP a mai inregistrat o licitatie partial nereusita, in care a adjudecat titluri scadente in aprilie 2026 in valoare de numai 246 de milioane, dintr-o oferta de 333 de milioane, mai mica decat cererea statului 400 de milioane.
Amintim ca bancile sunt grav afectate de ordonanta ce cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019 a adoptata in 21 decembrie de Guvern.
Printre masurile prevazute in ordonanta se... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 20:20
Ministerul de Finante a luat un imprumut, joi, de la banci de 246 milioane de lei, la o dobanda de 4,51% pe an, cu scadenta in aprilie 2026. Statul ar fi vrut sa imprumute 400 de milioane de lei.
Senatorul PNL Florin Citu sustine ca bancile din Romania nu au dorit sa participe la licitatie, dupa Ordonanta Teodorovici, astfel ca Ministerul de Finante a fost nevoit sa ia bani de la cele straine, care au cerut, insa, dobanzi foarte mari.
"Investitorii straini nu ne mai dau bani pentru plata pensiilor si salariilor bugetarilor! Ministerul Finantelor Publice avea nevoie urgent sa imprumute ieri 400 milioane lei pentru 87 de luni. Bancile din Romania inca incearca sa vada efectul taxei pe lacomie asa ca nu au participat.
"Investitorii" straini au oferit DOAR 333 milioane lei Romaniei si la dobanzi foarte mari. Va spuneam ca acum suntem la mana Rusilor si a Chinezilor prin intermediul fondurilor inregistrate in UK. In aceste conditii MFP a fost nevoit sa accepte DOAR 246 milioane lei la o dobanda de 4,51%. Asta desi MFP ARE NEVOIE de 400 milioane lei", scrie Florin Citu pe Facebook.
Senatorul PNL trage un semnal de alarma, precizand ca statul are nevoie de cele 400 de milioane de lei pentru plata pensiilor si salariilor.
"Statul roman are nevoie de 400 milioane lei sa plateasca pensii si salarii. A reusit sa imprumute doar jumatate din suma si la o dobanda mare. Si este abia inceput de an, iar in 2019 statul are nevoie sa se imprumute in jur de 70 miliarde lei",... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 13:14
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a reusit joi sa imprumute din nou de pe piata 300 de milioane de lei prin obligatiuni cu scadenta in iulie 2014. Randamentul mediu a fost de 6,35%, in crestere de la inceputul lui octombrie, cand a fost 6,2%.
MFP a reusit sa imprumute exact suma dorita, bancile facand oferte de 753,3 milioane de lei, conform Mediafax.
Economistii ING Bank apreciaza intr-un raport emis recent ca, daca randamentele vor continua sa fie mentinute reduse, investitorii straini vor continua probabil sa abandoneze titlurile de stat in lei, o consecinta fiind prelungirea tendintei de depreciere a leului.
Pentru luna octombrie, Finantele au planificat operatiuni de 4,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat si inca 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente in iulie 2015.
Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 46,4 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii septembrie de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.
Trendul s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 17:37
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 972,023 milioane de lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Titlurile de stat au scadenta la sase luni, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 5,91%. Nivelul mediu ponderat al ratei discount-ului a fost de 5,74%.
Valoarea totala a emisiunii a fost de un miliard de lei, iar cererea totala din partea celor 12 banci care au participat la licitatie a fost de peste 1,679 miliarde lei.
La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 banci - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Þiriac Bank.
Ministerul Finantelor Publice a programat imprumuturi de 4,1 miliarde lei de la banci in luna octombrie, prin sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat. mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 16:00
Prima emisiune de titluri pe termen mediu (Medium Term Note - n.r.) in euro pe piata internationala va avea o valoare cuprinsa intre 0,5 si 1,5 miliarde euro, iar promovarea acesteia este programata sa inceapa de luni, se arata intr-un raport al ING Bank citat de NewsIn."Promovarea primei emisiuni de titluri pe termen mediu in euro pe piata internationala cu o valoare cuprinsa intre 0,5 si 1,5 miliarde euro este programata sa inceapa astazi (luni, n.r.)", se spune in raportul bancii.
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara la inceputul lunii trecute ca Ministerul Finantelor Publice (MFP), ar putea iesi sa se impumute de pe pietele internationale prin intermediul programului MTN (Medium Term Note - n.r.) in urmatoarele doua luni.
De asemenea, secretarul de stat din cadrul MFP, Bogdan Dragoi, a declarat ca, pe langa emisiunea din cadrul programului MTN din prima parte a anului, anuntata de Jeffrey Franks, MFP intentioneaza sa acceseze pietele internationale si in cea de-a doua jumatate din 2011.
De asemenea, raportul ING Bank mai arata ca MFP intentioneaza sa emita luni titluri cu scadenta de un an in valoare de 1,2 miliarde lei.
"Randamentul mediu a fost de 6,89% la cea mai recenta licitatie, dar, avand in vedere niveluri curente din piata secundara, de aceasta data suma intentionata ar putea fi atrasa la un randament in jur de 6,7%", se mai arata in raportul bancii. mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 14:17
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca "este inacceptabil" sa se adauge conditii suplimentare pentru imprumutul de la CE, legate de progresele din justitie, afirmand ca exista deja o penalitate - nerecunoasterea hotararilor judecatoresti din Romania pe teritoriul UE, relateaza NewsIn. "Este exlcusa o asemenea conditionare. Cu siguranta nu putem cere Comisiei Europene ca in memorandumul de finantare(...), sa nu mentioneze mecanismul de verificare, pentru ca avem probleme pe Justitie.
Si este un lucru pe care noi l-am agreat prin tratatul de aderare la Uniune, continuarea monitorizarii pe Justitie. Dar nu poate fi conditionata acordarea asistentei financiare de progrese, de evolutii pozitive sau de regrese in realizarea obligatiilor pe care le avem in mecanismul de verificare pe Justitie", a spus Traian Basescu la postul public de radio.
Presedintele a explicat faptul ca "este inacceptabil" sa se adauge conditii suplimentare pentru acordarea imprumutului, deoarece Romania are deja o penalitate stabilita pentru ca Justitia nu functioneaza la parametri europeni.
"Acea penalitate este legata de nerecunoasterea hotararilor judecatoresti din Romania pe teritoriul UE. Sa legam aceasta conditionalitate pe care o avem prin tratat, sa o legam si de imprumut, acest lucru este inacceptabil", a punctat seful statului.
Intrebat daca s-ar putea introduce o asemenea conditionalitate fara acordul Romaniei. Basescu a spus ca acest lucru nu este posibil. "Nu se poate, dar... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2009, ora 15:07