Nu este vorba despre creditele de nevoi personale, asa cum unii ar tinde sa creada, ci de creditele ANL, care inca se mai "poarta" in Romania.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa accesezi un credit ANL.
Ele sunt perfecte pentru tinerii aflati la inceput de drum si care vor ceva ce sa nu le "gaureasca" buzunarele si portofelele.
Dobanda cu care vine un astfel de imprumut este una variabila - de 4,88% pe an (IRCC+3%).
Suma maxima imprumutata ajunge pana la 2,8 milioane de lei, dar daca iei suma aceasta sigur vrei sa cumperi un bloc intreg, nu o locuinta mai mica.
De asemenea, va trebui sa ai si tu un avans mic, de vreo 15% ca sa iti incepi drumul, iar perioada de creditare, mai ales daca esti tanar, poate merge pana la 35 de ani.
La genul acesta de imprumut mai ai si cateva comisioane, dar sunt ceva mai mici in comparatie cu cele care se practica la restul creditelor cu ipoteca. Poate cel mai mare comision este cel de analiza a dosarului care ajunge la cateva sute de lei.
In rest, daca indeplinesti conditiile pe care ti le impune banca, succes!
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Riscurile la care te expui cand investesti in criptomonede cu valoare mica
De ce ti se poate respinge dosarul la Noua casa, trecand peste motivele evidente
Cum iti calculezi creditul maxim pe care-l poti lua in functie de salariul net
De ce nu trebuie sa te grabesti daca vrei sa cumperi o casa anul... mai mult
Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 08:30
Cumpararea unei locuinte este pentru multi oameni o experienta care aduce una dintre cele mai mari bucurii in viata. Exista insa posibilitatea ca, dupa ce ai cumparat locuinta, sa te trezesti ca nu ai luat in calcul anumite aspecte, iar acest lucru poate umbri bucuria momentului in care ai tinut pentru prima data cheile in mana.
Pentru a te asigura ca locuinta visurilor tale nu va deveni un cosmar, dar si pentru a o transforma intr-o eventuala sursa de profit daca te vei decide in viitor sa o vinzi, trebuie sa iei in calcul cateva aspecte importante.
Aspectele financiare
Este posibil sa fi vizitat un prieten care locuieste intr-un complex de apartamente in Bucurestii Noi si sa-ti fi placut mult locuinta acestuia. Insa, inainte de a lua decizia de a cumpara o locuinta, trebuie sa faci demersurile legate de prefinantare.
In acest sens, trebuie sa mergi la banca si sa obtii aprobarea in vederea unui eventual credit inainte sa depui propriu-zis actele pentru solicitarea imprumutului. Doar asa vei sti exact pe ce suma te poti baza, asta in functie de veniturile pe care le ai si de rata pe care ai putea sa o platesti lunar. Daca nu vei face acest lucru, este posibil sa te indragostesti de o casa care este mult peste posibilitatile tale financiare.
De asemenea, este important sa afli care e scorul tau de credit, care este colectat de biroul de credit. Aceasta inseamna ca ti se face o analiza in urma careia banca stabileste daca te incadrezi in standardele ei de... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 16:14
Dupa ce le-a saracit bugetele prin scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, Guvernul le permite primariilor sa imprumute bani de la stat ca sa aiba cu ce sa isi finanteze investitiile, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptata de Cabinetul Dancila in sedinta de joi.
Ordonanta de Urgenta (OUG) care modifica prevederile Legii 273/2016 prevede ca primariile vor putea imprumuta din Trezoreria Statului pana la 500.000 lei, bani proveniti din privatizari. Autoritatile locale vor putea folosi sumele pentru a finanta proiectele "necesare asigurarii pachetului minim de servicii publice in fiecare localitate", se arata in textul OUG.
Mai exact, banii vor putea fi folositi pentru finantarea investitiilor in: sanatate, educatie, apa si canalizare, alimentare cu energie termica si electrica, iluminat public, dezvoltare de infrastructura de transport, salubrizare, cultura, sport si tineret si constructie de locuinte.
Primariile vor returna banii statului, cu dobanda fixa, intr-o perioada cuprinsa intre 3 ani si 20 de ani. De asemenea, vor avea posibilitatea de a returna anticipat, partial sau integral, sumele imprumutate.
Aceeasi OUG prevede si o serie de alte masuri privind autoritatile locale, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu. Mai exact:
"Autoritatile administratiei locale vor putea ca, in 2018, sa utilizeze excedentul bugetului local ca sa finanteze si cheltuielile de personal, corectiile financiare aferente proiectelor, sentintele... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 17:34
Deputatul PSD Mihai Weber a initiat o propunere legislativa prin care propune ca politistii si cadrele militare sa poata utiliza suma compensatorie acordata pentru chirie si pentru achitarea ratei pentru achizitia unei locuinte, motivand ca, prin acest demers, personalul poate fi loializat.
"Politistii si militarii care isi desfasoara activitatea in cadrul acestor institutii, fie ca este vorba despre politistii si militarii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau militarii din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ai Serviciului de Paza si Protectie sunt cadre cu o pregatire profesionala specifica si accepta desfasurarea activitatii lor in conditii speciale, atat sub aspectul riscurilor implicate, programului individualizat, confidentialitatii, respectarii mai multor obligatii si incompatibilitati", potrivit expunerii de motive.
Initiatorul sustine ca se impune recompensarea acestui personal, proportional cu rolul si locul pe care il ocupa in societate.
"Astfel, prin prezenta initiativa legislativa propunem ca suma compensatorie acordata cu titlu de chirie cadrelor vizate sa poata fi utilizata de catre acestea fie in vederea achitarii chiriei, fie in vederea achitarii ratei (fractiunii din rata) pe care o platesc pentru achizitia unei locuinte. In considerarea realitatilor contemporane vizand deficitul de cadre si plecarea acestora din sistem... mai mult
Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 10:41
Soacra fostului trezorier al PNL Vlad Moisescu, Flavia Ciocodei, a iesit, miercuri dupa-amiaza, de la DNA Ploiesti, unde a fost audiata mai mult de trei ore, surse judiciare spunand ca aceasta a declarat ca suma din contractul care ar fi fost gasit de procurori la perchezitii era de 60.000 de euro.
Flavia Ciocodei a parasit sediul DNA Ploiesti fara sa faca declaratii presei. Surse judiciare au declarat ca soacra lui Vlad Moisescu le-a declarat procurorilor ca suma din contractul care ar fi fost gasit de procurori la perchezitia facuta la locuinta fostului trezorier al PNL era de 60.000 de euro, ea precizand ca nu a citit contractul respectiv si ca acesta a fost incheiat in urma cu sase ani si nu a avut niciun efect.
De asemenea, sursele citate au mentionat ca primarul Andrei Chiliman a venit la DNA Ploiesti pentru a depune documentele necesare pentru instituirea sechestrului. La ora transmiterii acestei stiri, Andrei Chiliman se afla in sediul DNA.
Moisescu si Chiliman, la DNA ...citeste mai departe despre "Soacra lui Moisescu, explicatii la DNA: Ce a spus despre imprumutul de 670 de milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 15:26
Banca Europeana de Investitii (BEI) a aprobat, miercuri, o prima transa, de 22,47 milioane de euro, dintr-un imprumut a carui valoare totala se ridica la 136,5 milioane de euro, pentru reabilitarea cladirilor din sectorul 1 al Capitalei, potrivit unui comunicat al institutiei.
Acordarea primei transe a fost semnata, miercuri, de catre vicepresedintele BEI Mihai Tanasescu si de catre primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.
Conform comunicatului, imprumutul va permite Primariei Sectorului 1 sa continue a doua etapa a programului de eficienta energetica pentru cladirile rezidentiale, prima faza fiind finantata de BEI, in 2011.
In cea de-a doua faza a proiectului, sunt incluse 406 de cladiri, cu circa 19.000 de apartamente.
Lucrarile au inceput in 2013 si vor fi incheiate in 2017.
Costurile estimative ale proiectului se ridica la 182 de milioane de euro, iar contributia BEI reprezinta 75% din valoarea totala.
"Fondurile Bancii Europene de Investitii (BEI) vor contribui la implementarea Planului National de Actiune in Domeniul Eficientei Energetice din Romania, prin reabilitarea termica a blocurilor de locuinte. In acelasi timp, imprumutul BEI va ajuta Romania sa-si indeplineasca angajamentele luate in cadrul Directivei UE privind eficienta energetica a cladirilor. Acest lucru va duce la imbunatatirea mediului inconjurator prin reducerea poluarii, cu implicatii pozitive pentru standardul de viata al cetatenilor Bucurestiului", a declarat presedintele BEI,... mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 08:50
Guvernele locale din doua regiuni spaniole vor sa exproprieze timp de pana la trei ani proprietatile preluate de banci in contul restantelor la credite ipotecare, pentru a oferi locuinte familiilor sarace, masura care ar putea incalca angajamentele Spaniei fata de partenerii europeni.
Autoritatile din Andaluzia, regiunea cu cele mai multe proprietati vacante, si din Insulele Canare, intentioneaza sa cazeze pe proprietatile expropriate familiile cu venituri mici, transmite Bloomberg.
Bancile sau dezvoltatorii vor primi in schimb 2% din valoarea proprietatilor pe an si vor putea redeveni proprietari de drept dupa trei ani, potrivit unui decret adoptat in aprilie de guvernul din Andaluzia.
De asemenea, autoritatile pot sanctiona cu amenzi de pana la 9.000 de euro proprietarii locuintelor care sunt neocupate de cel putin sase luni, pentru a forta oferirea caselor spre inchiriere.
Andaluzia are cel mai mare numar de proprietati neocupate din Spania, peste 600.000 de unitati. Andaluzia inregistreaza una dintre cele mai ridicate rate ale somajului din Spania, care ajunge la 66% in randul tinerilor.
Decizia autoritatilor regionale ingrijoreaza mediul de afaceri si institutiile internationale
Comisia Europeana (CE) a cerut detalii guvernului condus de premierul Mariano Rajoy si vrea sa se asigure ca masurile nu incalca angajamentele Spaniei asumate prin acordul de 41 miliarde euro incheiat pentru recapitalizarea bancilor cu bani de la UE.
Totodata, exista... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 11:04
Indiferent de conditiile de creditare, de nivelul dobanzilor sau de numeroasele costuri suplimentare asociate, imprumutul bancar reprezinta pentru cele mai multe persoane singura optiune viabila pentru achizitionarea unei locuinte.
Prabusirea preturilor pe piata imobiliara corelata cu actiunile bancii centrale in vederea ieftinirii imprumuturilor in moneda nationala ar putea reprezenta oportunitatea asteptata pentru accesarea unui credit.
"Chiar daca fata de acum doua luni s-a inregistrat o usoara crestere a dobanzilor la credite, recomandam aceasta perioada pentru achizitioarea unei locuinte din cel putin doua motive: preturile din piata imobiliara sunt la un nivel foarte scazut, iar acelasi lucru il putem spune si despre dobanzile practicate de banci", a spus Liviu Andrei, directorul brokerului de credite Alliance Finance Broker.
Pe termen scurt, 6-9 luni, e posibila o usoara crestere a dobanzilor, urmand ca dupa aceasta perioada sa revina la valori mai mici. Insa, odata cu scaderea dobanzilor, cel mai probabil vom avea de-a face si cu revenirea pe crestere a pietei imobiliare, a adaugat Liviu Andrei.
"Piata este atractiva din punct de vedere al preturilor locuintelor, nivelul acestora fiind la jumatate fata de cel de la inceputul crizei, de acum patru ani", a precizat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
Totusi, sunt posibile scaderi usoare in continuare, un efect indirect al noilor norme de creditare elaborate de BNR, este de parere analistul.
Citeste... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 08:47
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui sa modifice normele de creditare a populatiei, pentru a se relua finantarea pe acest segment, mai ales in contextul initiativei "Prima casa", anuntata de guvern, a declarat, astazi, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea."Ar trebui ca BNR sa schimbe normele, pentru ca altfel suntem blocati. Normele sunt cele din vara anului trecut, cand aveam anumite obiective, de temperare a creditului. Nu se stia ca ar putea fi aceasta situatie", a aratat Ghetea, dupa un seminar economic. In ceea ce priveste programul "Prima casa", Ghetea a apreciat initiativa guvernului, dar a mentionat ca trebuie purtate discutii pe o forma clara a actului normativ si sa se analizeze modul in care normele actuale ale bancii centrale se "muleaza" pe o astfel de garantare. Potrivit lui Ghetea, garantiile acordate de Fondul de Garantare a IMM-urilor sunt considerate colateral, in conformitate cu normele BNR, in proportie de numai 60%. Ghetea considera ca una dintre conditiile anuntate de guvern, respectiv avansul de cel mult 5%, poate fi indeplinita de banci, atat timp cat este vorba de clienti cu venituri inalte, cu o situatie financiara buna si un loc de munca stabil. "Suntem tineri care lucreaza la multinationale, la societati mari romanesti, care au salarii mari. Si ei trebuie sa ia «Prima casa»", a mentionat Ghetea. Marti la ora 14.00 conducerea Asociatiei Romane a Bancilor se va intalni cu ministrul Finantelor... mai mult
Marti, 26 Mai 2009, ora 12:18