Dupa criza financiara mondiala din 2008, s-a creat o piata destul de importanta pentru creditele nebancare (creditele de la IFN - Institutii Financiare Nebancare), astfel ca romanii au inceput sa apeleze la aceste institutii, avand nevoie rapid de bani, lucru pe care bancile nu-l puteau realiza.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, despre ambele produse si ce avantaje si dezavantaje au.
In cazul unui credit bancar, putem discuta de sume mai mari, de multe ori de pana la 20.000 de lei, fara garantie. Daca percepem acest lucru ca pe un avantaj, atunci si dobanzile cu care vin aceste imprumuturi le putem vedea la fel, pentru ca sunt mult mai mici decat in cazul unui credit IFN.
De asemenea, perioada de rambursare a acestor credite este mult mai mare decat la un IFN, mergand pana la 5 ani, in medie.
La capitolul dezavantaje, se poate pune birocratia stufoasa de care este nevoie pentru un astfel de imprumut si raspunsul, uneori greoi, pe care-l ofera banca. In plus, pentru a accesa un credit bancar, ai nevoie de un venit stabil.
La creditul IFN, banii se pot lua, daca nu in ore, atunci in maximum doua zile. De asemenea, creditul se poate accesa de la un "robotel" sau chiar online, in baza unui numar mic de acte. Acestea sunt doar cateva dintre avantaje. Unele IFN-uri nu percep nicio dobanda la primul credit accesat de la ele.
La dezavantaje putem nota dobanzile extrem de mari, in unele cazuri si de aproape 10.000%, precum si perioada... mai mult
Miercuri, 26 August 2020, ora 08:23
In ultimii ani, atunci cand romanii au cautat o varianta optima de finantare, s-au indreptat, tot mai mult, catre ofertele de credit propuse de institutiile financiare nebancare (IFN), deoarece puteau beneficia de un credit rapid, fara sa fie nevoiti sa prezinte prea multe hartii; aveau o perioada de rambursare personalizata; formalitatile de creditare erau minime, aproape inexistente; in anumite situatii, nu aveau nevoie nici macar de adeverinta de venit pentru a primi banii in cont etc.
Fie ca aveau un plan de afaceri ce necesita finantare urgenta, fie ca isi doreau credite rapide pentru achizitionarea de bunuri, vacante sau electronice performante, romanii au contribuit la cresterea IFN-urilor, prin interesul manifestat fata de usurinta cu care obtineau credite online rapide.
Evolutia institutiilor financiare nebancare, din 2015 pana in prezent
Numai in intervalul 2015-2018 s-au infiintat aproximativ cate 10 IFN-uri anual, avand ca obiect de activitate acordarea de credite de consum si imprumuturi imobiliare. In anul in curs functioneaza peste 250 de IFN-uri (active si inregistrate in registrul general al BNR si Registrul Special al BNR), specializate in credite de consum, microcreditare, leasing financiar, sau cele cu activitati multiple de creditare.
Ascensiunea IFN-urilor si cresterea interesului romanilor pentru un credit rapid au atras atentia bancilor care au inceput sa simta impactul concurentei.
Cererea mare a romanilor pentru credite online rapide... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 15:40
Creditele pot fi oferite de banci sau de institutii financiare nebancare. Cele din urma sunt mai rapide si nu presupun niciun fel de garantie. In schimb, valoarea imprumutata este de cel mult 10.000 de lei. Acest gen de credit nebancar te ajuta sa iti rezolvi rapid probleme ivite din senin, care necesita o cheltuiala neprevazuta.
Spre deosebire de creditele pentru nevoi personale sau creditele imobiliare, imprumuturile rapide sunt o varianta mult mai simpla de a obtine bani pe care te angajezi sa ii restitui intr-un anumit interval.
Practic, atunci cand intervine o problema pentru rezolvarea careia este necesara o anumita cheltuiala, poti apela la un credit nebancar ca la un prieten. Diferenta este ca institutia financiara va avea mereu disponibila suma necesara pentru a te imprumuta rapid, pe cand cei apropiati e posibil sa nu detina banii de care ai avea nevoie.
Un alt avantaj important este dat de faptul ca ratele dobanzilor la imprumuturile nebancare sunt adesea mult mai mici decat ratele dobanzilor la cardurile de credit, care de obicei variaza intre 10 si 20% sau chiar mai mult. In aceste conditii inseamna ca vei restitui suma imprumutata plus o anumita dobanda, care este mai mica decat daca ti-ai face un card de cumparaturi la care bancile pretind dobanzi, dar si comisioane.
Atunci cand soliciti un imprumut rapid, consultantul financiar nu iti va cere niciun fel de justificari privind destinatia banilor. Practic, este treaba ta ce faci cu ei. Iti iei un... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 12:22
Nevoia urgenta de bani nu se schimba. In viata se intampla sa existe situatii cand ai nevoie urgenta de bani, fie ca este anul 2018, 2000, 1995 sau 1987. Banii sunt facuti sa circule, iar unii dintre noi stiu mai bine cum este sa ai nevoie sa te imprumuti pentru a-ti rezolva urgenta financiara.
Nu demult, pana sa isi intre in drepturi computerele, smartphone-urile, internetul, banii se imprumtau de la rude, cunostinte si foarte adesea de la vecini. Bateai la usa lui, ii spuneai pentru ce ai nevoie de bani, ii lasai un moment de ragaz, in cazul in care era nevoie sa se consulte cu partenerul de viata si apoi primeai un raspuns.
Astazi un imprumut are loc exclusiv online, din fata calculatorului. Stii sigur pe ce suma te bazezi, primesti banii in aceeasi zi in contul tau bancar.
Daca vrei sa stii cum poti obtine un credit nebancar, acceseaza site-ul Viaconto si realizeaza o simulare. Spune cati bani ai nevoie, cand ii poti returna si afla suma exacta pe care o vei avea de rambursat.
Fara explicatii date, drumuri facute si timp pierdut
Un IFN iti pune asadar la dispozitie posibilitatea de a solicita un imprumut, fara sa pleci din locul in care te afli. Simpla conexiune la internet este tot ce ai nevoie. Prin urmare, nu trebuie sa te ridici din fata laptopului. Iei o pauza de 5 minute de la treaba pe care o ai de facut si soliciti suma de bani de care ai nevoie.
Trimiti o poza cu buletinul si un extras de cont care sa ateste ca ai un venit lunar si asta-i... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 12:40
Cu totii avem nevoie de bani, iar ideea unui credit doar cu buletinul este extrem de tentanta. Numarul din ce in ce mai mare de institutii financiare nebancare care ofera credit fara adeverinta de venit (laen ilma konto valjavotteta) si fara foarte multe actiuni birocratice este in crestere si trebuie sa recunoastem ca o astfel de optiune este utila, in conditiile in care poate sa acopere o multime de situatii neprevazute si neplacute. Totusi, accesarea unor credite rapide trebuie sa se faca responsabil, in asa fel incat rezultatul obtinut in urma unei astfel de creditari sa fie unul cat mai bun.
De ce un credit rapid?
Exista mai multe motive pentru care este mult mai indicat un astfel de credit decat unul bancar, spre exemplu, sau decat un imprumut de la prieteni:
Finantarea se obtine rapid. De cele mai multe ori, banii ajung in cont in doar 24 de ore.Birocratia este minima. Nu este nevoie de foarte multe acte, putandu-se obtine credit chiar si printr-un SMS, lucru ce duce la economie de timp si de bani.Institutiile nebancare ofera o multime de informatii legate de modul de rambursare si ofera sfaturi utile.Este o solutie excelenta pentru nevoile urgente. Un astfel de credit se muleaza perfect pe nevoile celor care au o nevoie urgenta de bani. Urgenta nu inseamna un telefon nou sau o haina noua, ci situatii cu adevarat neplacute.
Ce sfaturi ofera expertii pentru cei care doresc sa ia un credit?
1) Responsabilitate. Creditarea inseamna, automat, o cheltuiala.... mai mult
Miercuri, 22 August 2018, ora 12:44
Costurile, rapiditatea de acordare si reputatia unei banci sunt criteriile pe care le au in vedere romanii in momentul in care isi aleg banca la care fac un imprumut, potrivit unui sondaj realizat de portalul de servicii financiare www.Efin.ro.
Principalalul criteriu pentru cei mai multi dintre romani (63,16%) atunci cand aleg banca de la care sa achizitioneze un credit il reprezinta costurile.
Rapiditatea de acordare reprezinta un factor important pentru 38,6% dintre respondenti, in timp ce 15,20% iau in calcul reputatia bancii atunci cand decid sa solicite un imprumut.
Creditul de consum, preferat de majoritatea clientilor
Intrebati pentru ce ar opta daca ar fi sa aleaga intre un card de credit si un credit de consum, 64,33% dintre respondeti au ales creditul de consum.
"Acest raspuns este in concordanta cu preocuparea pentru costul creditului, tinand cont ca in majoritatea cazurilor, creditul de consum este mai 'ieftin' decat cardul de credit", subliniaza Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.
Peste jumatate dintre respondenti spera ca in perioada de desfasurare a contractului incheiat cu banca sa obtina reduceri de dobanzi (54,39%), iar o treime (33,33%) dintre acestia se asteapta la reesalonarea ratelor, in caz de incapacitate de plata.
1,75% dintre persoanele intervievate nu se asteapta la niciun avantaj din partea institutiilor financiare bancare sau nebancare.
Rezolvarea nevoilor curente i-ar determina pe aproximativ jumatate dintre... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 11:55
BT Leasing Transilvania IFN, parte a grupului financiar bancar Banca Transilvania, vrea sa imprumute intre 22,5 milioane lei (5 milioane euro) si 45 milioane lei (10 milioane euro), prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate de cinci ani.
Obligatiunile ar urma sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti si vor avea o dobanda fixa, platita semestrial.
Prospectul preliminar in vederea evaluarii intentiei a fost aprobat saptamana trecuta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Oferta ar urma sa fie intermediata de BT Securities, firma de brokeraj a grupului Banca Transilvania.
BT Leasing Transilvania IFN a inregistrat anul trecut venituri de 91,7 milioane lei (21,6 milioane euro), in scadere cu aproape 12%, si cheltuieli de 81 milioane lei (19,1 milioane euro), cu 16% sub costurile din 2010. Astfel, profitul a urcat cu 73%, la aproape 9 milioane lei (2,1 milioane euro).
O emisiune de obligatiuni ar urma sa fie lansata si de Banca Transilvania. Institutia de credit vrea sa imprumute 30 milioane euro printr-o emisiune de obligatiuni convertibile, cu maturitate de pana la 7 ani si pentru care ar putea plati o dobanda anuala cu 6 - 6,25 puncte procentuale peste EURIBOR la sase luni, rata situata in prezent la 0,342%. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 17:01
Debitorul roman la institutiile financiare nebancare are studii medii, este trecut de 45 de ani si imprumuta pentru consum sume mai mici de 1.000 euro, potrivit datelor oferite de Asociatia Societatilor Financiare (ALB).
Nu reprezinta tocmai clientul ideal, pentru care se lupta institutiile financiare, recunosc brokerii financiari.
"Din punctul nostru de vedere, profilul prezentat de ALB este departe de imaginea clientului ideal. Pentru noi, ca broker de credite ce colaboreaza in proportie de peste 90% cu banci si foarte putin cu IFN-uri, clientul ideal are studii superioare, castiga 4.500 lei lunar, are 34 de ani si cel mai important: are un istoric bun de creditare, fara restante", a declarat Liviu Andrei, directorul executiv Aliance Finance Broker, pentru Business24.
Daca bancile isi permit sa mentina conditii de eligibilitate exigente pentru clientii lor, IFN-urile au fost puternic lovite de criza economica si sunt dispuse sa isi asume riscuri crescute, pentru a atrage acei clienti nedoriti de banci.
"Acest gen de imprumut nu este deloc benefic pietei finaciare. Clientii care apeleaza la aceste variante de creditare sunt in general persoane care nu se incadreaza pentru obtinerea unui credit bancar din doua mari motive: au venituri prea mici sau au avut restante la alte credite. Ori tipul acesta de client, nefinantat de banci, prezinta si pe viitor un risc ridicat de neplata. Totusi, chiar daca rata de default este mult mai mare decat in cazul bancilor,... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 08:16
Banca Nationala a Austriei a luat decizia de a limita creditarea in Europa de Est, lucru care a impins subsidiarele din Romania ale unor mari banci austriece sa creasca dobanda la creditele acordate. In aceste conditii, iti mai faci credit? Business24 vrea sa iti afle parerea.
Planul Austriei de reducere a imprumuturilor acordate catre bancile sale comerciale din Europa de Est nu a fost bine primit de statele din zona. Chiar presedintele Basescu a transmis un mesaj pe aceasta tema in luna noiembrie.
Astfel, la cateva luni de la lansarea planului, efectele se simt in Romania, doua dintre cele mai mari banci locale, BCR si Raiffeisen au marit dobanzile la credite in lei si in euro.
Romanii care vor sa isi ia anul acesta un credit, vor avea de platit mai mult la final, subsidiarele din Romania incercand astfel sa compenseze lipsa de finantare din partea bancilor-mama.
Conform unui raport al BNR din septembrie 2011, aproximativ 450.000 de romani aveau trei credite, in timp ce numarul total de persoane care detineau un credit la banci sau IFN era de circa 4,2 milioane de persoane. Aceasta cifra reprezinta peste 40% din populatia activa a Romaniei.
Economistul Aurelian Dochia a declarat pentru Business 24 ca masura luata de austrieci este una care va fi luata de toate marile banci europene, mai ales ca majoritatea au subsidiare la noi in tara.
"Romanii ar fi bine sa-si faca socotelile pe aceste baze realiste. Nu are rost sa ne suparam pe banci", a declarat... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 09:51