Economia Irlandei a crescut modest pentru al doilea an consecutiv dar tara este in grafic pentru a indeplini conditiile impuse in schimbul asistentei financiare, a anuntat Fondul Monetar International, care a aprobat eliberarea unei transe de 1,27 miliarde de dolari pentru Dublin.
Pana acum Irlanda a beneficiat de fonduri de 27,79 miliarde de dolari de la FMI, deoarece a reusit sa tina sub control deficitul bugetar si sa imbunatateasca situatia economiei. Datoria publica ar urma sa ajunga la un nivel record in acest an iar cresterea economiei ar urma sa se accelereze anul viitor, transmite Reuters.
Rata somajului ramane ridicata, la 13,7%, si un sfert din imprumuturile bancilor "sunt credite neperformante iar pierderile persista, afectand acordarea de noi imprumuturi", se arata in raportul FMI.
In aprilie, FMI estima ca economia irlandei va inregistra o crestere de 1,21% in 2013
si de 2,2% in 2014.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.
Emiterea de obligatiuni pe zece ani, apreciaza FMI, reprezinta un alt pas cheie spre un acces deplin la pietele financiare, dar a avertizat ca... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 13:09
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat luni ca a pus la dispozitia Irlandei 3,2 miliarde de euro constand in asistenta suplimentara promisa acestei tari cu ocazia acordului de ajutor international incheiat in 2010.
Acest imprumut aduce la 16.05 miliarde de euro linia de credit de care Dublinul dispune din partea Fondului, transmite FMI intr-un comunicat, amintind ca s-a angajat la un imprumut total de 22,6 miliarde de euro catre Irlanda (la ratele de schimb curente), relateaza AFP.
FMI a apreciat ca Irlanda face progrese in aplicarea programului de austeritate pe care si l-a impus pentru a beneficia de asistenta financiara a creditorilor straini, unul dintre cele mai drastice programe de austeritate din Europa. mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 09:18
Fondul Monetar International si-a majorat cu peste 50% sumele imprumutate in 2011 statelor membre, printre care si Romania, potrivit datelor publicate miercuri de institutia financiara.
La 30 decembrie, sumele acordate de FMI statelor membre s-au ridicat la valoarea de 142,2 miliarde dolari. Calculata in unitati de cont ale FMI, drepturi speciale de tragere (DST), cresterea este de 53%, scrie AFP.
Totalul sumelor imprumutate de FMI este in continua crestere: de la mai putin de 15 miliarde dolari in 2007, s-a majorat cu 119% in 2008, 96% in 2009 si cu 43% in 2010.
In momentul de fata, FMI are incheiate acorduri de imprumut cu 52 de state membre, cu alte cuvinte peste un sfert dintre acestea. Insa patru membri ai Uniunii Europene - Grecia, Irlanda, Portugalia si Romania - acumuleaza 55% din creditele ce trebuie rambursate institutiei de la Washington.
Imprumutul acordat Greciei a devenit in 2011 cel mai mare platit vreodata de FMI, cu 20,3 miliarde de euro, depasind in DST suma primita de Brazilia in 2002-2003.
Cel mai mare imprumut aprobat de FMI ramane insa cel pentru Mexic, cu o linie de credit deschisa in aprilie 2009 in valoare actuala de 73 miliarde dolari. Aceasta tara nu s-a folosit pana in prezent de acordul in cauza si nici nu intentioneaza sa o faca.
Pe de alta parte, FMI si-a majorat in 2011 resursele de imprumut, pe baza intrarii in vigoare a "Noilor facilitati extinse de imprumut", o rezerva la care au contribuit 39 de state membre.... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 09:29
Fondul Monetar International a anuntat miercuri ca a aprobat plata unei a cincea transe, in valoare de 3,9 miliarde de euro, din imprumutul acordat in decembrie 2010 Irlandei, relateaza AFP.
FMI a precizat intr-un comunicat ca plata acestei transe a fost aprobata de Consiliul sau de Administratie, ridicand totalul fondurilor puse la dispozitia Dublinului la 13,1 miliarde de euro.
Irlanda a obtinut in urma cu un an un plan de salvare de 85 de miliarde de euro pe trei ani, alimentat de FMI cu 22,5 miliarde de euro (23 de miliarde la cursul de schimb actual). Membrii zonei euro, Marea Britanie, Suedia, Danemarca si fondul public de pensii irlandez au furnizat restul sumei.
Irlanda a intrat intr-o criza bugetara cand a fost nevoita sa-si nationalizeze principalele banci, victime ale esecurilor imobiliare si pe pietele financiare.
Chiar daca Irlanda a luat drumul unei rigori printre cele mai severe din Europa, ea ramane incapabila sa imprumute de pe pietele private. mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 07:50
Fondul Monetar International (FMI) nu a primit pana in prezent "nicio cerere de ajutor" pentru un plan de salvare din partea Italiei, a declarat, la Lima, directorul FMI, Christine Lagarde, care a dezmintit totodata si negocierile "cu Italia sau Spania" in acest sens, relateaza AFP.
FMI "imprumuta atunci cand i-o cere o tara care are nevoie de ajutor", a declarat Lagarde pentru presa, la Lima, in cadrul primei etape a unui turneu latino-american. Ajutorul "poate fi preventiv sau asociat unui program. In acest stadiu, nu am primit nicio cere din partea Italiei si nu suntem in negocieri nici cu Italia, nici cu Spania", a adaugat ea.
Anterior Christinei Lagarde, care a facut aceste declaratii dupa o intalnire cu presedintele din Peru Ollanta Humala, si FMI a dezmintit aceasta informatie referitoarea la existenta unor discutii intre Fond si autoritatile italiene cu privire la un plan de salvare a tarii, evocat in presa italiana.
Potrivit cotidianului La Stampa, acest imprumut, in valoare de 400 pana la 600 de miliarde de euro, ar permite Italiei sa dispuna de un ragaz de 12 pana la 18 luni, pentru a pune in aplicare reduceri bugetare si reforme economice destinate consolidarii cresterii economice.
Bursele europene au inregistrat cresteri puternice luni, in urma zvonurilor anuntand progrese in vederea iesirii zonei euro din criza datoriilor, inclusiv cele cu privire la un plan de ajutorare a Italiei de catre FMI.
Comisia Europeana (CE) a dezmintit, de asemenea,... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 09:31
Fondul Monetar International a aprobat un imprumut de aproximativ 26 de miliarde de euro destinat Portugaliei. Imprumutul este realizat pe o perioada de trei ani.
Scopul imprumutului este de a ajuta Portugalia sa isi redreseze finantele publice si economia in colaborare cu Uniunea Europeana, conform cotidianul.ro.
Board-ul institutiei si-a dat acordul asupra acestui imprumut ce face parte dintr-un plan de ajutor international de 78 de miliarde de euro, a precizat FMI intr-un comunicat.
"Toata aceasta finantare este conceputa pentru a oferi Portugaliei un ragaz inainte ca ea sa se imprumute pe piete, sprijinind in acelasi timp aplicarea unor masuri politice necesare pentru a-si repune economia pe calea cea buna", a explicat FMI.
Portugalia se imprumuta pe pietele de credit la costuri ce ii ameninta viabilitatea finantelor publice, in pofida unor anunturi succesive ale guvernului ei asupra unor masuri de economii bugetare, aminteste AFP.
"Acest sprijin financiar important va contribui la atenuarea costurilor sociale ale ajustarii" acestor programe de austeritate, estimeaza institutia.
Ca si in cazul Irlandei, FMI a acordat o facilitate largita de credit, modalitate prevazuta pentru tarile ce au nevoie de o ajustare pe termen mediu a economiilor lor.
mai mult
Sambata, 21 Mai 2011, ora 11:56
Guvernul Greciei are tot mai putine sperante sa obtina o extindere a perioadei de rambursare a imprumutului de 110 miliarde euro de la FMI si UE, iar partenerii europeni fac presiuni la Atena pentru a obtine noi masuri de reducere a deficitului, au declarat pentru WSJ surse apropiate discutiilor, potrivit Mediafax. "Cel putin pentru moment nu sunt asteptari privind eventuale concesii care vor inlesni depasirea acestei situatii foarte dificile", a afirmat una dintre sursele citate de Wall Street Journal (WSJ).
Premierul George Papandreou a declarat anterior ca Fondul Monetar International (FMI) a sugerat ideea de a extinde termenii de restituire a fondurilor, insa sursele oficiale au aratat ca tarile din zona euro se opun acestei idei, deoarece Grecia este inca in procesul de reconstruire a credibilitatii in Europa.
Atitudinea ferma fata de Grecia este de inteles, considera analistii si economistii eleni, deoarece FMI si UE discuta un imprumut de amploare similara pentru Irlanda si nu ar dori sa adopte o pozitie "indulgenta" fata de Atena in timpul negocierilor cu Dublinul.
Grecia a evitat in luna mai intrarea in incapacitate de plata prin semnarea unui acord de imprumut extern cu UE si FMI, in schimbul unor masuri dure de austeritate.
De atunci, guvernul de la Atena a redus deficitul bugetar cu circa 14 miliarde euro, restrangand indicatorul la 9,4% din PIB, de la 15,4% din PIB in 2009.
Multi experti considera ca aceasta este o corectie fara precedent in Europa, iar... mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 00:06