Imediat dupa Revolutie, din cauza schimbarilor economice majore, Romania a fost nevoita sa se imprumute, atat de pe pietele interne, cat si de pe cele externe.
Desi ne-am fi asteptat ca ulterior, mai ales dupa aderarea la UE, economia tarii sa isi revina si sa nu mai fim nevoiti sa apelam la banii altora, lucrurile nu au stat deloc asa. Din contra, am continuat sa ne imprumutam an de an.
La finalul lunii mai, datoria externa a Romaniei pe termen lung se ridica la 67 de miliarde de euro, iar datoria externa pe termen scurt era de 28 de miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
Profesorul de economie Bogdan Glavan a declarat pentru Ziare.com ca marea parte a banilor imprumutati este destinata pentru plata pensiilor, salariilor sau a altor cheltuieli obligatorii.
Marea problema, afirma acesta, este ca ne imprumutam de cele mai multe ori pe termen lung, fara ca politicienilor sa le pese ce se va intampla peste 20 de ani.
Si, potrivit lui Bogdan Glavan, Romania se depopuleaza precum Siria, astfel ca ramane de vazut cine va plati aceste imprumuturi facute de statul roman.
Ce face statul cu banii imprumutati? Plateste pensiile si salariile
Profesorul de economie Bogdan Glavan a declarat pentru Ziare.com ca statul roman se imprumuta in fiecare an, din cauza deficitului bugetar.
"Practic, datoria publica creste de la Revolutie incoace, cand nu o aveam, din cauza faptului ca, in momentul in care Guvernul are deficit bugetar, si noi am avut deficit bugetar an de... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 00:00
Romania a imprumutat 2 miliarde de euro de pe pietele internationale prin intermediul a doua noi emisiuni de obligatiuni, pe 12 si 20 de ani.
"Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, in data de 1 februarie 2018, doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de euroobligatiuni in euro, in doua transe, din care 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% si 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisa de peste doua ori", precizeaza Ministerul Finantelor.
Potrivit sursei citate, tranzactia face parte din planul de finantare externa aferent anului 2018, prin aceasta emisiune Romania asigurand o parte importanta din necesarul de finantare de pe pietele externe pentru acest an, consolidand totodata rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei statului.
Totodata, prin maturitatile alese, Romania a urmarit atingerea obiectivului de extindere a curbei de maturitati in euro.
Cererea totala a cumulat peste 5,3 miliarde euro provenind din aproximativ 300 de ordine de subscriere din partea investitorilor, cererea finala la nivelul pretului stabilit depasind patru miliarde euro (1,7 miliarde euro pentru transa de 12 ani si 2,4 miliarde euro pentru transa de 20 de ani).
Baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata, atat din punct de vedere geografic, cat si al tipurilor de investitori pentru... mai mult
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 15:32
Ministerul Finantelor a anuntat, vineri, ca in 2018 are in plan sa imprumute pana la 50 de miliarde de lei de pe piata interna si 5 miliarde de euro de pe pietele externe.
"Ministerul Finantelor Publice are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euroobligatiuni intr-un volum de 4,5 - 5 miliarde de euro (echivalent), in functie de evolutiile, conditiile si oportunitatile oferite de aceste piete, si efectuarea de trageri din imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale in valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro.
Ministerul Finantelor Publice are in vedere, de asemenea, emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna in anul 2018 in suma de 48 - 50 de miliarde de lei, cu o structura a maturitatilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu si lung", se precizeaza in Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.
Cumulat, in euro, vorbim despre peste 15 miliarde, in conditiile in care si anul acesta Guvernul a imprumutat in jur de 13 miliarde de euro, in total, de pe pietele interna si externa.
Imprumuturile de pe piata interna vor fi realizate prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termen scurt, de pana la un an, inclusiv, obligatiuni de stat de tip benchmark pe termene medii si lungi precum si titluri de stat pentru populatie, care sa reprezinte circa 8% din valoarea titlurilor de stat emise pe piata interna, respectiv aproximativ 4 miliarde... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 19:50
Respingerea in Parlament a proiectului privind disponibilizarile in MAI a reprezentat un semnal de instabilitate in afara, tocmai cand Romania se pregatea pentru un imprumut din exterior, la acest semnal contribuind si unii oameni din media, a declarat Traian Basescu, conform NewsIn. Intrebat daca respingerea proiectului MAI privind disponibilizarile reprezinta un semn de slabiciune a coalitie, Basescu a raspuns: "categoric, da". "Din pacate, acest semnal a venit intr-un moment foarte nepotrivit, cand Romania se pregateste sa iasa pe piata internationala pentru un imprumut de circa 1 miliard de euro, deci semnalul de instabilitate politica a fost dat foarte consistent de Parlament, cu ocazia votului la o lege care viza un proces de reforma", a spus presedintele.
"De asemenea, dezbaterile continue pe televiziuni, reforma, se schimba premierul sunt elemente care fac rau intentiei Guvernului de a iesi pe pietele internationale, insa eu m-am obisnuit cu atmosfere si cu atitudini impotriva intereselor nationale in toata aceasta perioada de criza, asa ca cei care avem responsabilitati directe pentru tara trebuie sa ne ducem crucea, sa impingem lucrurile inainte indiferent ce vor unii politicieni. Vor esecul, oameni de mass-media care de asemeni isi doresc din suflet esecul, oameni care apar la televiziuni privesc cu ochi bulbucati, suparati ca tara a iesit din recesiune. Cum adica a iesit? Trebuie daramata tara", a sustinut presedintele.
"Da, exista si lipsa de responsabilitate... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 14:42
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a spus marti ca obligatiile statului roman asumate prin acordul de imprumut cu FMI impiedica Romania sa angajeze un alt imprumut extern."Categoric nu vom putea apela la un imprumut extern in acest an. Nici o varianta luata in discutie pentru a face un nou imprumut nu este posibila.
Nici la nivelul ministerelor, desi ne-ar folosi foarte mult sa ni se permita sa lucram pe credite externe, nu putem angaja astfel de imprumuturi, in conditiile in care avem un angajament fata de Fondul Monetar International si Banca Mondiala", a spus Udrea la finalul intalnirii cu senatorii PDL pe care a avut-o in legatura cu proiectele de investitii ale ministerului sau.
Ministrul a aratat ca resursele Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului nu vor putea fi suplimentate nici printr-o rectificare de buget, desi nu este exclusa o recalculare a bugetelor unor ministere.
"Va fi probabil o rectificare bugetara. Nu vad insa, in viitorul apropiat, o rectificare pozitiva pentru ministerul meu pentru ca sunt considerente care tin de veniturile la buget care, probabil, nu vor permite in luna aprilie, asa cum speram eu, o rectificare pozitiva la nivelul ministerului meu. Probabil in cazul altor ministere va fi o situatie diferita", a afirmat ministrul.
Tocmai datorita fondurilor limitate alocate pentru programele de investitii, Udrea a convenit impreuna cu senatorii PDL sa se faca o ierarhizare a prioritatilor din fiecare judet astfel... mai mult
Marti, 09 Martie 2010, ora 17:59
Premierul Emil Boc a declarat vineri, la Zalau, ca nu se pune problema ca Romania sa contracteze un nou imprumut extern.Seful Guvernului a facut referire la o afirmatie a presedintelui Traian Basescu privind optimizarea cheltuielilor cu functionarea statului."Nu putem sa ne batatorim perspectiva de a imprumuta alti bani pentru 2011-2012, pentru ca sacrificam chiar dezvoltarea Romaniei", a avertizat seful statului.Primul ministru a adaugat ca, in opinia sa, declaratia presedintelui a fost facuta doar pentru a indemna guvernul sa faca in continuare "ceea ce trebuie".Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca este un sustinator al Guvernului in optimizarea cheltuielilor cu functionarea statului si ca, daca vor continua cheltuielile nejustificate, exista riscul ca la finele anului 2010 sa fie necesar un nou imprumut. mai mult
Sambata, 06 Martie 2010, ora 00:12
Executivul european elaboreaza un "pachet de ajutor imediat" in sprijinul democratiei din R. Moldova, ce ar include training pentru jurnalisti, politie, asistenta legislativa, dar si financiara in cadrul unui eventual imprumut FMI, a declarat un oficial al CE, ieri, la Strasbourg. "Comisia Europeana este pregatita sa asiste Republica Moldova cu ajutor microfinanciar, in functie de rezultatele misiunii Fondului Monetar International la fata locului", a spus Reinhold Hack, director in cadrul directiei de relatii externe a executivului european. Hack a reprezentat Comisia Europeana la o dezbatere in comisia de afaceri externe din Parlamentul European (AFET) ce a avut loc luni seara la Strasbourg, in urma unei misiuni la Chisinau conduse de Marianne Mikko, sefa delegatiei Moldova-UE din legislativul european. Hack a explicat ca ajutorul financiar al UE s-ar materializa prin "garantii de imprumut extern", ca parte a unui pachet financiar ce ar putea fi negociat in luna mai de autoritatile moldovene cu FMI si Banca Mondiala. El a atras atentia ca Republica Moldova este grav afectata de criza economica, inregistrand o scadere a productiei industriale de 25% si un deficit bugetar de 10% din PIB, precum si o reducere drastica a sumelor trimise de la moldovenii care lucreaza in strainatate. Ajutorul CE ar fi insa conditionat de progrese la capitolul democratie si stat de drept, a subliniat insa oficialul european. "Exista disponibilitate din partea Comisiei Europene de a... mai mult
Marti, 05 Mai 2009, ora 10:48
Scrisoarea de intentie privind imprumutul extern a ajuns la FMI, unde va fi analizata de catre departamentul juridic al institutiei, urmand ca documentul sa fie trimis inapoi autoritatillor romane la inceputul lunii aprilie, in vederea semnarii acordului, potrivit unor reprezentanti ai Guvernului.
Guvernul a aprobat miercuri scrisoarea de intentie privind contractarea imprumutului extern.
Romania a finalizat negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro, a anuntat miercuri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.
Romania va primi un pachet total de finantare ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.
mai mult
Vineri, 27 Martie 2009, ora 12:12
Romania ar putea avea nevoie de un imprumut extern mai ales in a doua jumatate a acestui an, valoarea acestuia depinzand de gradul de ajustare a deficitului balantei de plati, a spus astazi economistul-sef al BNR, Valentin Lazea. "In momentul de fata nu avem nevoie urgenta de finantare externa, insa in a doua jumatate a anului s-ar putea sa fie nevoie", a declarat Lazea. El a mentionat ca datoria externa pe termen scurt a Romaniei este de 24 miliarde euro, in mare parte scadenta in a doua jumatate a anului, in timp de datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns la 49,7 miliarde euro. Insa economistul-sef al BNR a atras atentia ca, pentru facilitarea obtinerii unui astfel de imprumut, bugetul pe 2009 trebuie sa treaca de parlament in aceeasi forma in care a fost aprobat de guvern, inclusiv in ce priveste politica salariala. "Daca bugetul nu trece la fel, va fi mult mai greu sa obtinem imprumutul", a spus el. Lazea a enumerat pasii pe care Romania trebuie sa ii urmeze in actualul context economic, primul dintre acestia fiind aprobarea bugetului, apoi executia bugetara si a politicii salariale, iar ulterior relaxarea graduala a politicii monetare. Ultimul pas ar consta in contractarea unui imprumut de la o institutie internationala, dupa discutii cu Comisia Europeana. "Este si o forma birocratica: discutia initiala cu Comisia Europeana pentru un imprumut si apoi sa vedem ce alte alternative mai sunt", a adaugat Lazea, explicand ca regulamentul Comisiei Europene... mai mult
Joi, 12 Februarie 2009, ora 13:18