Echipele tehnice ale creditorilor Greciei (UE, BCE si FMI) ar urma sa inceapa sa soseasca la Atena in acest weekend, dar sefii misiunilor nu vor ajunge pana joi.
Discutiile "vor incepe marti" intre echipele tehnice si responsabilii greci pentru finalizarea acordului privind un nou imprumut international pentru tara, a declarat sambata seara o sursa din Ministerul grec al Finantelor, citata de AFP.
Sefii misiunii creditorilor "vor intarzia una sau doua zile" si vor fi la Atena pana joi, a precizat aceasta sursa.
Grecia va renaste din cenusa sau va arde in flacarile lui Hades?
Cu cateva ore inainte, aceeasi sursa a declarat pentru AFP ca Declan Costello, de la Comisia Europeana, Rasmus Ruffer, de la Banca Centrala Europeana (BCE), Delia Velculescu, de la Fondul Monetar International (FMI), si Nicola Giammarioli, responsabil al Mecanismului European de Stabilitate (MES), vor ajunge la Atena in acest weekend.
"Intarzierea sefilor de misiune se datoreaza unor motive ...citeste mai departe despre "Grecia: Reprezentantii creditorilor, la Atena - discutii pentru un nou acord" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Iulie 2015, ora 13:47
Grecia face progrese cu adoptarea reformelor cerute pentru a obtine urmatoarea transa de 2,8 miliarde de euro din pachetul de asistenta financiara, dar inca mai trebuie depuse eforturi, au anuntat joi reprezentantii troicii creditorilor internationali (UE, BCE si FMI), dupa vizita efectuata la Atena.
La inceputul lunii aprilie, inspectorii creditorilor internationali vor reveni la Atena pentru a continua verificarea implementarii reformelor, , transmite Reuters.
"Au fost facute progrese semnificative, dar raman cateva probleme de rezolvat. Deoarece sunt necesare analize tehnice suplimentare, misiunea va lua o scurta pauza pentru finalizarea acestor actiuni", au anuntat reprezentantii UE, BCE si FMI.
La sfarsitul vizitei de zece zile a creditorilor internationali, ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, s-a declarat increzator ca Atena va obtine luna acesta urmatoarea transa de 2,8 miliarde de euro din pachetul de asistenta financiara, in ciuda intreruperii discutiilor.
Inspectorii UE, BCE si FMI cer de asemenea masuri concrete pentru a fi indeplinit obiectivul de suprimare a unui total de 150.000 de posturi de functionari pana la sfarsitul lui 2015, accelerarea privatizarilor, precum si recapitalizarea a patru dintre principalele banci.
Analistii apreciaza ca negocierile dintre Grecia si creditorilor internationali pentru acordarea urmatoarei transe din imprumutul financiara acordat Atenei sunt blocate, din cauza divergentelor privind concedierile in... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 15:35
Fondul Monetar International a aprobat o noua linie de credit de tip preventiv pentru Polonia, cu scopul de a ajuta aceasta tara sa faca fata incetinirii economiei sale si de a pastra increderea investitorilor.
FMI a acordat Varsoviei o "linie de credit modulabila" (LCM) de 33,8 miliarde de dolari (la cursul de schimb actual) pentru o perioada de doi ani, supusa reexaminarii dupa un an.
LCM reprezinta un tip de imprumut rezervat tarilor considerate bine guvernate, ce le permite sa obtina lichiditati in momentul si in cuantumul pe care il doresc. Polonia a indicat ca nu intentioneaza sa recurga la acest credit decat in caz de nevoie.
FMI apreciaza intr-un comunicat ca economia poloneza, "foarte solida", incepe "sa resimta vanturile potrivnice venite din restul Europei, iar cresterea a incetinit de la inceputul anului 2012".
"Activitatea economica va continua sa se modereze in 2013, riscurile fiind legate de legaturile comerciale si financiare importante ale Poloniei cu restul regiunii", adauga FMI.
LCM va permite Varsoviei sa "faca fata socurilor externe, va consolida increderea investitorilor si va continua sa sprijine politica economica a autoritatilor", se mai afirma in comunicatul Fondului Monetar International. mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 12:32
Egiptul va semna in martie un memorandum de intelegere cu Fondul Monetar International pentru un imprumut de 3,2 miliarde de dolari, pe care l-a refuzat intr-o prima faza, a declarat ministrul Finantelor, Mumtaz Said.
Potrivit cotidianului guvernamental Al-Ahram, ministrul de Finante a afirmat ca delegatia FMI va vizita Cairo in martie pentru a semna acordul de imprumut, care se va derula in trei faze.
"Finantarea va sustine bugetul pentru 2012-2013", a spus el.
Imprumutul va fi platit in trei etape, prima transa odata cu semnarea acordului.
Egipt a refuzat acordul cu FMI anul trecut, sustinand ca nu vrea sa-si creasca datoria externa, dar si-a revizuit pozitia, intrucat ajutoarele promise de tari arabe si de state occidentale nu au fost inca platite.
In ianuarie, seful unei misiuni a FMI in Egipt a indicat ca institutia nu va impune conditii pentru credit.
Deficitul bugetar a ajuns la 144 miliarde de lire egiptene (circa 24 miliarde de dolari), iar analistii estimeaza ca va continua sa creasca, in contextul declinului veniturilor din turism si instabilitatii dupa revolta ce a dus la inlaturarea presedintelui Hosni Mubarak. mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 10:32
A patra misiune de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv incepe miercuri la Bucuresti. Delegatia este formata din reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Delegatia se va afla la Bucuresti pana pe 6 februarie si va avea intalniri cu autoritatile romane, precum si cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile.
Concluziile misiunii vor fi transmise dupa incheierea vizitei.
Misiunea anterioara a delegatiei comune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a avut loc in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare in cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.
La incheierea evaluarii de la finele anului trecut, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a apreciat ca autoritatile au reusit sa indeplineasca toate conditionalitatile cerute de Fond si se afla in parametri stabiliti cu acesta.
Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.
Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.
Toata suma, de 3,6 miliarde euro,... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 09:36
Premierul elen Lucas Papademos le-a cerut joi grecilor sa accepte reduceri suplimentare de salarii, acesta fiind singurul mod de asigurare a finantarii internationale si de evitare a falimentului si a unei iesiri din zona euro.
"Trebuie sa acceptam o reducere pe termen scurt a veniturilor. Este esential pentru competitivitate", le-a spus el liderilor de sindicat si oamenilor de afaceri.
"Trebuie sa acceptati sacrificii limitate, pentru a se evita un rezultat catastrofal. Sa renuntam la putin, pentru a nu fi obligati sa renuntam la mai mult", a adaugat el.
Luna aceasta, Grecia va discuta despre "un plan economic credibil" pentru urmatorii trei ani cu UE, FMI si Banca Centrala europeana, cunoscute drept troica.
"Fara acordul cu troica si finantarea ei, Grecia se va confrunta in martie cu pericolul imediat de intrare in incapacitate de plata", a subliniat premierul.
Papademos, care a preluat functia in noiembrie, se confrunta cu misiunea grea de a implementa masuri dure de austeritate si reformele economice cerute de troica, in schimbul pachetelor de salvare. El s-a intalnit cu guvernul joi pentru a discuta despre noi masuri de austeritate si planuri de combatere a evaziunii fiscale.
Grecia discuta cu UE si FMI despre un nou imprumut de 130 de miliarde de euro, in afara de cel de 110 miliarde euro acordat in 2010.
UE a spus joi ca nu va ezita sa amane plata urmatoarei transe de cinci miliarde de euro, daca expertii UE care vor merge in Grecia luna... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 19:30
Partidele coalitiei guvernamentale din Letonia au convenit sambata sa respecte un acord cu FMI, ce prevede reducerea bugetului pentru 2010 cu 500 milioane lati (1 miliard dolari), in ciuda nemultumirilor politice care au amenintat programul, relateaza Reuters, citat de NewsIn.Letonia se bazeaza pe un pachet de salvare de 7,5 miliarde dolari, acordat anul trecut de Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) pentru a evita deprecierea monedei si pentru a reduce deficitul bugetar.
Unele partide ale coalitiei aflate la conducere nu au fost multumite de pretul pe care tara trebuie sa-l plateasca.
"Sunt multumit ca partidele coalitiei au analizat aceasta problema, vitala pentru Letonia, cu o mare responsabilitate politica", a declarat premierul Letoniei, Valdis Dombrovskis, dupa ce coalitia a sprijinit acordul cu FMI.
Partidele trebuie sa semneze oficial acordul luni. Acesta va fi analizat ulterior de FMI, care va decide asupra urmatoarelor credite acordate Letoniei.
Detaliile exacte ale acordului nu au fost publicate, insa guvernul sustine ca intelegerea este asemanatoare celei incheiate cu UE.
Letonia, a carei moneda este fixata la euro, este una dintre cele mai mici tari din Uniunea Europeana, insa problemele sale s-au propagat in Suedia, in contextul in care bancile suedeze, in special Swedbank si SEB, inregistreaza pierderi din cauza expunerii la statele baltice.
Pietele din Europa de Est au fost, de asemenea, ingrijorate, in contextul in care investitorii... mai mult
Luni, 27 Iulie 2009, ora 09:42
Cehia nu are nevoie de sprijin financiar international, a anuntat miercuri ministerul ceh al finantelor, dupa ce tara vecina, Polonia, a cerut acces la linia fcreditarelexibila de creditare a Fondului Monetar International (FMI), scrie Reuters. Ondrej Jakob, purtatorul de cuvant al ministerului, a spus ca Cehia nu numai ca nu are nevoie de sprijin, dar va si participa la marirea fondurilor FMI.
Polonia va fi cea de-a doua tara, dupa Mexic, ce va apela la linia flexibila de creditare oferita de Fondul Monetar International (FMI), iar cuantumul sumei cerute se va ridica la 20 miliarde dolari, a declarat marti ministrul de finante, Jacek Rostowski.
Polonia este intr-o situatie buna in comparatie cu alte economii emergente ale regiunii, precum Ungaria, Letonia si Romania, ce au primit deja fonduri internationale, si a evitat pana acum sa indice nevoia de finantare suplimentara.
Majorarea fondurilor FMI, aprobata in cadrul summitului G20 de saptamana trecuta, a avut ca scop si acoperirea eventualelor deficite in capitalul necesar pentru sustinerea cresterii si increderii din pietele emergente ale regiunii.
Noua linie flexibila de credit oferita de FMI se adreseaza economiilor emergente ce intrunesc conditiile impuse.
Programul ofera acestor tari acces la fonduri pe care le pot accesa imediat sau pe care le pot pastra ca garantie in cazul in care conditiile economice mondiale se inrautatesc.
Letonia, Romania, Ungaria, Ucraina si alte tari din regiune au cerut sprijinul FMI,... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 17:53
Romania, una dintre cele mai sarace tari ale UE, este cea de a treia tara din blocul european care, din cauza unor grave probleme economice, a avut nevoie de "injectia de fonduri" de la FMI pentru a nu ajunge la faliment de stat, acceptand conditii dure, scrie joi presa internationala.Financial Times Deutschland constata ca, "dupa Ungaria si Letonia, Romania este cea de a treia tara care trebuie salvata de la faliment" si ca pentru 20 de miliarde de euro, Bucurestiul a trebuit sa accepte conditii dure, negociate timp de doua saptamani.
Euronews Deutschland scrie la randul sau ca "Romania primeste o injectie de capital" de 20 de miliarde de euro, fiind cea de a treia tara din UE care apeleaza la ajutor, "intrucat era amenintata cu falimentul de stat". Potrivit sursei, FMI ar calcula o reducere a economiei de pana la 6%. "Bucurestiul a acceptat o serie de conditii dure pentru banii imprumutati", considera Euronews, amintind ca Bucurestiul s-a angajat sa inghete salariile sectorului public si ca va incerca sa reduca deficitul bugetar la 4,6% din PIB. Die Welt arata ca UE si FMI "ajuta Romania la mare ananghie". Publicatia germana nu uita sa aminteasca de faptul ca joi urmeaza ca FMI sa se intalneasca la Viena cu cele mai importante banci straine care activeaza in Romania, pentru a discuta despre garantarea faptului ca nu vor extrage din tara banii obtinuti de bancile-filiala. Mai mult, Die Welt aminteste si de faptul ca UE ar saluta "un angajament pe termen lung din... mai mult
Joi, 26 Martie 2009, ora 13:45