PSD propune un mutant, respectiv o cota unica la un nivel foarte mic, dar si complicarea administrarii impozitului la un nivel mai ridicat decat cel de pe vremea cotelor progresive, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Biris, partener Biris Goran si fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Reducerea de impozit (0/10%) din programul de guvernare nu e impozit progresiv. Este tot cota unica, deducerea fiind mai mare. De fapt - cred ca ce propune PSD cu cota de 10% ar fi cu adevarat cota unica, asa cum a fost ea definita de Milton Friedman in monumentala sa lucrare 'Capitalism si Libertate'.
Problema e ca PSD propune un mutant: cota unica (10%) la un nivel foarte mic, dar si complicarea administrarii impozitului la un nivel chiar mai ridicat decat cel pe care il aveam pe vremea cotelor progresive de pana la 40%", a spus Biris.
In ceea ce priveste informatiile potrivit carora Ministerul Finantelor ar putea impozita munca part-time la nivelul unui salariu minim brut, Gabriel Biris considera ca aceasta este o greseala in conditiile in care se pleaca de la conceptia gresita ca "toti sunt hoti".
"E o greseala care pleaca de la conceptia gresita ca toti sunt hoti... Nu inteleg de ce unii nu pot sa invete din propriile greseli. Au mai facut chestia asta (cu cei cu venituri ocazionale sau cu cei fara venituri, la CASS) si nu a functionat", a mai spus sursa citata.
De asemenea, referitor al o eventuala impozitare a pachetelor de credite... mai mult
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 16:22
PSD lucreaza cu o varianta de taxare a veniturilor in trei trepte, veniturile anuale mai mici de 12.000 de lei urmand sa nu fie impozitate, iar veniturile lunare de peste 12.000 lei urmand sa fie impozitate cu 35%. Surse din PSD au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca PSD ar putea propune, in eventualitatea ajungerii la guvernare, o cota unica de impozit pe profit, variantele luate in calcul fiind intre 12 si 16%. Aceleasi surse spus ca mai multi lideri ai PSD ar opta pentru un impozit pe profit de 12%, tinand cont si de faptul ca Bulgaria are un impozit de 10%.
In ceea ce priveste impozitarea veniturilor, PSD lucreaza in prezent cu o varianta in trei trepte, veniturile lunare sub 1.000 de lei urmand sa nu fie impozitate.
Veniturile anuale de peste 12.000 lei, dar pana la pragul de 48.000 - 50.000 de lei ar urma sa fie impozitate cu 15%. Veniturile anuale de peste 50.000 de lei, dar pana la 144.000 lei vor fi impozitate cu 25%, iar veniturile anuale peste acest prag (echivalente cu peste 12.000 de lei lunar) vor fi impozitate cu 35%.
Revenirea la cota progresiva nu va aduce o echilibrare a bugetului, in conditiile in care incasarile din impozitul pe venit trec putin de 3% din PIB, fiind cele mai mari in regimul de cota unica, dar costul cu forta de munca ar creste puternic, considera directorul de audit din BNR, Eugen Radulescu.
"Vorbim despre o marja in care cota unica aduce mai multe venituri, in conditiile in care impozitul pe venit nu a adus decat putin peste 3% din... mai mult
Joi, 30 Septembrie 2010, ora 14:01
"O asemenea initiativa nu poate sa aiba decat un efect populist asupra celor care nu inteleg fenomenul. Daca o asemenea masura ar prinde viata, nu ar face decat sa prelungeasca criza in Romania cu peste un an de zile. Castigi o luna sau doua, pierzi pe termen mediu si lung. Sper sa nu ajungem la asemenea aberatii economice in Romania", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Cum comentati o eventuala trecere la impozitul pe venit progresiv cu rate maximale de pana la 40%?
O asemenea initiativa este total contraproductiva pentru ca, asa cum demonstreaza toata istoria evolutiei economice de peste un secol, in perioada de criza nu trebuie sa maresti impozitele.
Marirea impozitelor in perioade de criza are doua consecinte negative.
Pe de o parte, impozitele scad consumul. Pe de alta parte, descurajeaza investitiile.
Scaderea consumului inseamna prelungirea si adancirea crizei, iar descurajarea investitiilor inseamna lungirea perioadei de iesire din criza.
O asemenea initiativa nu poate sa aiba decat un efect populist asupra celor care nu inteleg fenomenul.
Daca o asemenea masura ar prinde viata, nu ar face decat sa prelungeasca criza in Romania cu peste un an de zile.
Intotdeauna, in momentul in care maresti impozitul, se reduce baza de impozitare fiindca apare fenomenul de evaziune si persoane care nu mai pot plati fiindca isi pierd locul de munca.
Castigi o... mai mult
Joi, 30 Septembrie 2010, ora 00:39
Ideea lansata de ministrul de finante, de a extinde impozitarea pensiilor, ar putea afecta 4.520.720 de pesoane ce primesc pensii mai mici de 1.000 de lei, scutite in prezent de impozitul pe venit de 16%, au declarat luni, pentru NewsIn, surse din Ministerul Muncii.In schimb contributiile salariatiilor la sistemul public de pensii nu pot fi impozitate, deoarece s-ar crea o situatie de dubla impunere, au explicat sursele citate.
"In prezent, pensionarii care castiga peste 1.000 de lei platesc impozitul de 16% pentru suma care depaseste acest plafon.
In aceasta situatie se regasesc 993.434 de pensionari.
In schimb, aproape 4,5 milioane de pensionari nu platesc acest impozit, deoarece exista o prevedere legala care dispune scutirea de la plata impozitului pe venit a pensiilor care nu depasesc plafonul de 1.000 de lei", au explicat reprezentantii ministerului Muncii.
Acestia au adaugat ca printr-o modificare a legislatiei s-ar putea introduce "plata impozitului progresiv pentru aceste venituri, ce ar putea tinde catre zero pentru pensiile cele mai mici din sistem".
In schimb, sursele ministeriale au precizat ca salariatii nu ar putea fi impozitati in plus de catre Ministerul Finantelor intrucat s-ar crea o dubla impozitare.
"O persoana activa plateste cotele de contributii pentru pensii, sanatate si somaj, la care se adauga si impozitul de 16% pe venit", au spus reprezentantii Ministerului Muncii.
Din totalul de 4.742.196 de persoane care primeau pensie din sistemul public in... mai mult
Luni, 22 Februarie 2010, ora 14:42