Raidurile americane si rusesti asupra teritoriilor ocupate in Irak si Siria de teroristii Statului Islamic (ISIL) au distrus o mare parte din campurile petroliere folosite de gruparea jihadista pentru finantarea actiunilor sale, ceea ce i-a facut pe lideri sa recurga la masuri disperate.
Capitalul uman s-a dovedit cel mai pretios bun pe care liderii teroristilor ISIL l-au identificat, numai ca de aceasta data nu mai este vorba de sclavie sexuala si trafic de persoane, ci de recoltare de organe chiar de la militantii gruparii, relateaza IB Times.
Pana sa ajunga in paradisul lui Allah, teroristii raniti in lupta risca sa fie ciopartiti de confratii lor pentru organele ce urmeaza sa fie apoi vandute pe piata neagra, arata un raport al agentiei Alsumaria News.
"O unitate medicala apartinand ISIL a furat diverse organe, printre care si rinichi, de la 85 de militanti aflati in spitalul din Ninive si le-au transferat la alte spitale de la marginea orasului", mentioneaza raportul publicat de agentia de presa.
Nici civilii ramasi in zonele ocupate de teroristi nu au o soarta mai buna, mai multe trupuri ciopartite pentru extragerea de organe fiind descoperite in zona.
Raportul arata ca, din Ninive (Irak), teroristii folosesc intermediari pentru a transporta organele in Siria, de acolo acestea intrand in circuitul international al traficantilor de organe umane.
In 2015, liderii gruparii au emis un edict care permite recoltarea de organe de la civili pentru a salva... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 17:26
Zonele stapanite de Statul Islamic in Siria si Irak nu se mai dovedesc atat de profitabile pentru organizatia terorista. Loviturile aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA au dus la restrangerea teritoriilor controlate si diminuarea veniturile teroristilor cu 30%.
Datele au fost prezentate intr-un raport al firmei de analiza IHS din Statele Unite, expertii sustinand ca reducerea fondurilor ameninta existenta pe termen lung a autoproclamatului califat, anunta Reuters.
Deficit bugetar
Sumele incasate de teroristi din exploatarea campurilor de sonde din zona, dar si veniturile colectate de la populatia locala au scazut de la 80 de milioane de dolari/luna, cat se estimeaza ca ar fi fost la jumatatea anului trecut, pana la 56 de milioane/luna.
"Statul Islamic reprezinta inca o forta in regiune, dar diminuarea veniturilor este un element important si va pune probleme organizatiei in controlarea teritoriului pe termen lung", sustine Ludovico Carlino, analist senior IHS.
In perioada mentionata, productia zilnica de petrol a Statului Islamic a scazut de la 33.000 de barili la aproximativ 22.000 de barili, ca urmare a atacurilor aeriene organizate de coalitia internationala in regiune.
Teritoriul controlat de ISIL s-a redus cu aproximativ 22%, in vreme ce populatia din zona mai numara doar 6 milioane de persoane, fata de 9 milioane cat se estima ca ar fi fost in august 2014.
Impozite noi
"Sunt mai putini oameni si mai putine afaceri pe care catre... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 14:36
Veniturile gruparii jihadiste Stat Islamic au scazut cu aproximativ 30% fata de anul trecut, obligand organizatia extremista sa introduca noi impozite in teritoriile aflate sub controlul sau, intre care si o taxa pentru repararea antenelor parabolice, potrivit unui studiu publicat luni.
"In martie 2016, veniturile lunare ale Stat Islamic au scazut la 56 de milioane de dolari", a declarat Ludovico Carlino, analist sef la IHS Jane, institut specializat care publica in mod regulat rapoarte cu privire la teritoriile aflate sub controlul Stat Islamic, relateaza AFP.
"La mijlocul anului 2015, totalul veniturilor lunare ale Stat Islamic se ridica la circa 80 de milioane de dolari (71 milioane de euro) ", precizeaza analistul.
Bombardamentele nu au oprit Statul Islamic sa scoata un profit urias de pe urma petrolului
Un raport al IHS, care se bazeaza pe informatii preluate din mass-media sociale si din surse prezente in Siria si Irak, afirma, de asemenea, ca productia petroliera in ...citeste mai departe despre "Jihadistii saracesc - Statul Islamic impune taxe absurde ca sa faca rost de bani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 10:51
Gruparea terorista islamica ISIS risca sa ramana fara surse de finantare, sustin analistii. Prabusirea pietei petrolului si ofensiva militara a fortelor occidentale au redus drastic sursele de finantare ale gruparii.
Anul trecut, petrolul a finantat in mare parte operatiunile ISIS, dar, desi Statul Islamic controleaza si acum majoritatea campurilor de extractie din Siria, petrolul pare sa nu mai reprezinte o sursa principala de obtinere a fondurilor, dezvaluie reporterii CNN.
Venituri subtiri
"Prabusirea pietei petrolului e posibil sa fi redus considerabil profiturile lor, facand ca aceasta sa nu mai fie una dintre sursele principale de venituri", explica agentia Verisk Maplecroft intr-un raport de luna aceasta.
Chiar si cu 60% din productia de petrol a Siriei la indemana, teroristii Statului Islamic nu reusesc sa scoata un profit bun din exploatarea lor.
In primul rand, petrolul comercializat de teroristi trebuie vandut cu un discount considerabil pe piata neagra. In al doilea rand, recentele bombardamente din zona au distrus infrastructura de transport si de exploatare a zacamintelor.
Verisk Maplecroft estimeaza ca incasarile ISIS din vanzarea petrolului au scazut de la 500.000 de dolari/zi la 1,6 milioane de dolari obtinuti in cursul verii trecute.
Taxa de protectie
Atacurile militare ale aliatilor Occidentali au destabilizat si structura de comanda a gruparii.
Intr-unul din aceste raiduri de saptamana trecuta, militarii americani au raportat... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 16:00