Asa cum ne-am obisnuit in materie de fiscalitate, sa nu treaca niciun an fara modificari, se pare ca si in materie contabila, cel putin in Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), in fiecare an apar noi reguli sau interpretari.
De aceasta data, este vorba de o interpretare privind costurile unei companii cu impozitele si taxele, din situatiile financiare, in cazurile in care legislatia nu este clara.
Mai exact, despre impozitul pe profit si cum trebuie inregistrat in contabilitate astfel incat orice riscuri potentiale sa fie reflectate ca atare.
Interpretarea 23 a Comitetului pentru interpretarea standardelor internationale de raportare financiara, intitulata Incertitudine legata de tratamentele fiscale (IFRIC 23), aduce clarificari asupra modului in care trebuie reflectat impozitul pe profit in contabilitate atunci cand exista o incertitudine in privinta tratamentului fiscal aplicabil. Iar de incertitudini nu ducem lipsa in legislatia din Romania!
IFRIC 23 se aplica direct entitatilor care pregatesc situatii financiare statutare conform IFRS, respectiv institutiile financiare si societatile listate la bursa de valori. Totodata, interpretarea se aplica, indirect, si societatilor care fac parte din grupuri multinationale si care pregatesc situatii financiare conform IFRS in scop de raportare.
Precizarile prevazute de IFRIC 23 se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2019, astfel ca incheierea anului financiar 2019 trebuie sa tina cont de... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 11:10
Impozitele si taxele vor putea fi platite online, cu cardul, incepand din acest an, a anuntat, joi, Ministerul Finantelor Publice condus de Anca Paliu Dragu. Implementarea acestui sistem va fi realizata din fonduri europene.
"Ministerul Finantelor Publice a semnat acordul de licentiere a Trezoreriei Statului ca acceptator de plati electronice cu carduri MasterCard si Maestro in conditiile stabilite de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului.
Implementarea sistemului de plata online, inclusiv extinderea serviciilor de Internet Banking ale Trezoreriei Statului, se va realiza din fonduri europene prin proiectul 'Imbunatatirea capacitatii procesului decizional la nivelul sectorului financiar din Romania - TREZOR'", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul MFP.
Proiectul presupune dezvoltarea unei componente dedicata platii cu cardul, prin intermediul careia contribuabilii vor putea efectua plata ...citeste mai departe despre "Veste buna de la Finante: Vom putea plati online cu cardul taxele si impozitele" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 13:14
Anul viitor nu va creste nicio taxa si niciun impozit, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, premierul Victor Ponta.
"Deci vreau sa spun foarte clar si sa fac un apel la seriozitate desi, in ultimele zile, am vazut foarte multa ipocrizie si neseriozitate din partea celor trei candidati ai domnului Basescu - Elena Udrea, Klaus Iohannis si Monica Macovei: anul viitor nu schimbam nimic la niciun fel de taxa. Nu se schimba cota unica, nu se schimba TVA-ul decat in jos, daca reusim si cred ca reusim sa reducem TVA la 9 % pentru fructe, legume, produse bio si carne, nu se schimba nimic din ceea ce priveste filozofia fiscala. Tot ceea ce am adoptat pana acum este incadrat in veniturile pe care le avem in acest moment, citeaza Agerpres.
Daca incepem cu prostii si minciuni gen "tot TVA-ul il ducem la 19 %, scadem cota unica la 10 %" - prostii si minciuni pe care le-am vazut la dl. Iohannis, pentru ca dansul nu cunoaste si nu stie-acelea ar fi 6,5 miliarde de euro pe care, sigur, nimeni nu le poate acoperi de undeva. Dar asta este daca vine dansul la guvernare, ceea ce cu siguranta nu se va intampla, pentru ca nu il voi numi prim-ministru, cum nu l-am numit nici vicepremier cand si-a dorit acest lucru de curand, in februarie", a sustinut Victor Ponta.
El a dat asigurari ca, in cazul in care actuala coalitie va ramane la guvernare pana in 2016, nu va creste nicio taxa si niciun impozit pentru ca tot ceea ce Guvernul a adoptat se incadreaza in veniturile avute in acest... mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 10:15
Trezoreria Statului va fi autorizata ca acceptator de plata cu cardul bancar, astfel ca taxele si impozitele vor putea fi platite direct la ghiseele Fiscului cu cardul, se arata intr-o ordonanta de urgenta publicata recent in Monitorul Oficial. De asemenea, comisionul perceput nu va depasi cumulat 0,3% din valoarea tranzactiei, fara a fi acceptate alte costuri suplimentare.
Desi noile dispozitii au intrat deja in vigoare, totusi este necesar ca ministrul Finantelor sa emita norme metodologice pentru ca acestea sa poata fi puse in aplicare.
OUG nr. 62/2014 pentru completarea OUG nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 729 din 6 octombrie si care a intrat in vigoare la aceeasi data, prevede ca impozitele si taxele vor putea fi platite de contribuabili cu cardul, direct la ghiseele autoritatilor fiscale.
Citeste mai multe despre Contribuabilii vor putea plati cu cardul, la ghiseele Fiscului, toate taxele si impozitele. Prevederile au fost publicate in Monitorul Oficial pe Avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 16:26
Persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi.
Modificarile rezulta din proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern.
Documentul stabileste ca persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, vor fi obligate sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare.
Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care detin astfel de cladiri.
Cota impozitului pe cladiri pentru care exista un raport de evaluare va fi stabilita de primarie.
In acelasi timp, proiectul modifica valorile de impozitare si ...citeste mai departe despre "Impozit pe cladiri nerezidentiale pentru populatie. Creste si taxa pe masini si TIR-uri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 09:26
Planificarea fiscala este o practica legala, pe care firmele o pot folosi cu scopul de a-si reduce impozitele si taxele. Mai exact, ele pot alege solutia favorabila oferita de legislatia fiscala, cu conditia de a se incadra in limita legii.
Tocmai de aceea, atunci cand apeleaza la o astfel de metoda firmele trebuie sa fie atente la caracteristicile operatiunilor pe care le desfasoara, pentru ca pragul dintre planificare fiscala si evitarea platii impozitelor si taxelor este foarte fin. Astfel, pentru a nu intra in conflict cu ANAF, societatile pot tine cont de cateva lucruri.
Planificarea fiscala reprezinta ansamblul de masuri/strategii fiscale menite sa reduca sarcina fiscala viitoare a unei societati sau a unui grup de societati, in conditiile legii, a declarat pentru AvocatNet.ro Mihaela Popescu, managing director, Schoenherr Tax.
Aceasta a adaugat ca planificarea fiscala este o practica legala si se foloseste cel mai adesea in contextul alocarii profiturilor unui grup de societati intre jurisdictii sau al structurilor de tip holding care permit un transfer eficient al cash flow-urilor/resurselor financiare (de tipul dividendelor, finantarii prin imprumut, castigurilor de capital din vanzare/lichidare societati) intre diversele societati din grup.
Citeste mai multe despre Planificarea fiscala: masura de reducere a impozitelor sau de evitare a platii acestora pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 11:15
Majorarea impozitelor si taxelor locale cu 16%, prevazuta intr-un proiect de act normativ al Ministerului Finantelor Publice /MFP/, reprezinta o actualizare cu inflatia, conform Codului Fiscal, a declarat marti, intr-o conferinta, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
'Este o actualizare cu inflatia, conform Codului Fiscal. Suntem obligati o data la trei ani sa actualizam cu inflatia ultimilor trei ani. Acum am actualizat cu inflatia din anii 2010, 2011, 2012, iar impactul este in 2013. Nu este o crestere, este o actualizare si timp de trei ani nu se schimba', a spus oficialul MFP.
Impozitele si taxele locale ar putea creste cu 16,05% de la inceputul anului 2013, conform unui proiect de hotarare de guvern, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru indexarea impozitelor si taxelor locale cu inflatia pe ultimii trei ani.
'In concordanta cu prevederile art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale din Hotararea Guvernului nr. 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2013, cu rata... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 19:46
Impozitele si taxele locale si amenzile ar putea creste de la 1 ianuarie 2013 cu 16,05%, prin indexarea la rata inflatiei, potrivit unui proiect de hotarare de guvern publicat de Ministerul Finantelor Publice.
"Prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale se preconizeaza ca veniturile bugetelor locale vor creste cu 891 milioane lei", se arata in nota de fundamentare.
Proiectul prevede ca se vor actualiza nivelurile impozitelor si taxelor locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012.
Astfel, pentru autoturisme cu capacitatea cilindrica intre 1.601 cm cubi si 2.000 cm cubi se vor plati, de la 1 ianuarie 2013, 21 lei/200 cm cubi, iar pentru cele intre 2.001 cm cubi si 2.600 cm cubi - 84 lei/200 cm cubi.
Pentru motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 1.600 cm cubi, impozitul va fi din 2013 de 9 lei/200 cm cubi.
La autobuze, autocare, microbuze, impozitul va ajunge la 28 lei/200 cm cubi.
Impozitul pe cladirile cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic se vor situa intre 555 si 935 lei/metru patrat, iar pentru cladirile cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 15:47
Contribuabilii vor putea depune declaratiile si vor putea plati obligatiile fiscale cu termen legal 25 decembrie 2011 inclusiv pe data de 27 decembrie 2011, in conditiile in care data de 25 decembrie cade intr-o zi de duminica, iar pe 26 decembrie nu se lucreaza, au declarat reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala(ANAF).
Incepand cu data de 1 decembrie 2011 declaratiile 100, 300 si 710 se pot depune in forma electronica pe platforma tehnologica a declaratiei 112, care este accesibila prin portalul 'www.e-guvernare.ro', dupa autentificarea cu certificat digital calificat.
Declaratia privind obligatiile la bugetul de stat (declaratia 100), declaratia privind decontul de TVA (300) si cea privind impozitul pe profit (710) trebuie depuse de contribuabili, de la 1 decembrie, pe noile versiuni ale programelor informatice puse la dispozitie de Fisc.
Contribuabilii care nu au un certificat digital calificat pentru semnarea declaratiilor, le vor putea depune la ghiseul organelor fiscale, in format PDF cu fisier xml atasat, pe suport CD, insotite de declaratia listata, semnata si stampilata.
Potrivit ANAF, prin folosirea noii platforme tehnologice se usureaza efortul contribuabililor la depunerea declaratiilor in forma electronica prin Internet si se reduce timpul de raspuns catre acestia dupa verificarea documentelor depuse prin Internet. mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 09:51