Romania are unul dintre cele mai mari grade de impozitare a muncii din UE, acesta ajungand la 42,7%, potrivit specialistilor. In acest context, un roman munceste 5 luni dintr-un an degeaba pentru ca jumatate din salariul lui brut se duce la stat.
Potrivit analistului economic, Adrian Negrescu, in Romania, muncim mai mult pentru stat, decat pentru noi. Din castigul nostru, cei mai multi bani ajung in buzunarul statului, prin taxele pe salariu si prin cele indirecte, precum TVA si accize.
"In 2021, de exemplu, ca sa platesti un salariu de 3.000 de lei, va trebui sa mai dai statului inca 2.243 de lei, adica 42,7% din bani (asigurari sociale, asigurari de sanatate, impozit pe venit si contributie asiguratorie pentru munca). La aceste taxe se mai adauga TVA-ul pe care oamenii il platesc pentru orice produs sau serviciu si accizele pe care le platim prin pretul carburantilor, tutunulului, bauturilor alcoolice etc", ne-a declarat Negrescu.
Daca din cei 3.000 de lei mai are si o rata la casa, de 1200 de lei, cam cat ii permite banca sa se indatoreze pe o perioada de 30 de ani, din cei 36.000 de lei net pe care-i castiga cu chiu cu vai, la banca se mai duc 14.400 de lei. Adica, din totalul de salariu brut, de peste 62.500 de lei aproape un sfert merg acolo. Asta inseamna ca munca lui renumerata brut pe aproape 3 luni se duce pentru casa.
Astfel, plata pe munca unui roman se duce 5 luni la stat si alte 3 luni la banca, ceea ce inseamna ca pentru munca sa din 4 luni el... mai mult
Joi, 20 Mai 2021, ora 06:06
Romanii din diaspora ar putea scapa de o mare bataie de cap atunci cand platesc taxele si impozitele in tara.
Mai exact, ei vor putea achita birurile si cu cardurile emise de banci din afara Romaniei, a promis, luni, ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, citat de Profit.ro.
De asemenea, el a precizat ca aceasta facilitate a fost ceruta cu subiect si predicat de catre cei plecati in strainatate.
"Inainte sa fiu ministru, in cadrul unor intalniri cu romani din diaspora, acestia au cerut ca plata taxelor si impozitelor sa fie posibila si cu carduri emise de banci din afara Romaniei.
In cel mult o luna, romanii plecati la munca in afara tarii vor putea achita aceste obligatii cu carduri de la banci straine", a spus Bostan, prezent la o conferinta.
El a adaugat ca lipsa acestei facilitati a condus la situatii "mari consumatoare de timp si ...citeste mai departe despre "Romanii din diaspora scapa de o bataie de cap: Cum isi vor putea plati taxele in tara" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Mai 2016, ora 12:08
Scandalul Panama Papers este impresionant. Institutii media din intreaga lume au prezentat liste cu numele clientilor cabinetului de avocatura panamez Mossack Fonseca, care au legaturi financiare in acest paradis fiscal. Nu mai putin de 11,5 milioane de documente au ajuns in mainile jurnalistilor.
Bun, cifrele graiesc de la sine, la fel si multe dintre numele implicate (de la apropiati de-ai presedintelui rus Vladimir Putin pana la fotbalistul Lionel Messi si omul de afaceri roman Frank Timis), dar cu ce il afecteaza pe romanul de rand acest scandal?
Panama Papers: Lista completa cu toate personalitatile implicate (Video)
Panama Papers: Reactia unui miliardar roman implicat in dosar
Panama Papers: Violoncelistul apropiat lui Putin sustine ca el de fapt este un "mecena"
In primul rand, sa vedem de ce atat de multa lume prefera sa-si tina banii in Panama. Acesta este un paradis fiscal. Adica se percep taxe infinit mai mici decat in alte tari, iar autoritatile de acolo nu ...citeste mai departe despre "Panama Papers: Implicatiile pentru romani, la care poate ca nu ne-am gandit" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 07:30
Europa Centrala si de Est n-a scapat nici pana in ziua de astazi de eticheta "raiul evazionistilor". O dovedeste demiterea de luna trecuta a sefului ANAF Romania, Gelu Diaconu, invinuit ca ar fi directionat preferential fonduri europene.
Romania conduce de altfel in topul negativ al colectarii veniturilor din impozite, iar Polonia si Ungaria nu sunt nici ele prea departe. In schimb, guvernele locale vad partea plina a paharului si incearca sa-si redreseze bugetele mizand pe recuperarea acestor taxe care au ramas neplatite, se arata intr-o analiza a agentiei Bloomberg.
Media UE in privinta colectarii impozitelor este de 39%, din aceasta privinta Romania fiind cel mai slab cotat stat din Uniune, cu doar 28% din impozite colectate.
Polonezii reusesc sa stranga aproximativ 32% din impozitele datorate de firme, in vreme ce ungurii colecteaza 38%. Cehii sunt singurii platitori de taxe din zona care depasesc media UE, cu 48%.
"In intreaga regiune se depun eforturi pentru a creste veniturile fiscale, semnalele sunt pozitive. Dar cei mai multi bani rezultati din aceste eforturi sunt deja antamati in bugete", observa Roxana Hulea, analist in cadrul sucursalei londoneze a Societe Generale.
Frauda TVA din Romania a fost imputata in ultimele saptamani florariilor, saloanelor de infrumusetare si unuia dintre miliardarii de top ai tarii, fortat sa restituie statului 2,5 milioane lei, scrie Bloomberg.
Ungaria a adoptat un sistem de monitorizare a caselor de marcat, care... mai mult
Miercuri, 30 Martie 2016, ora 18:00
Contribuabilii din Romania si din intreaga lume se pot astepta sa plateasca impozite mai mari in anii urmatori, pe masura ce guvernele isi consolideaza sistemele fiscale pentru a acoperi datoriile acumulate si pentru a plati pentru o bunastare sociala crescuta, potrivit sondajului "Global Tax Rate Survey", realizat de KPMG, dat luni publicitatii.
"Pe baza informatiilor furnizate de companii membre ale retelei KPMG din 145 de tari, sondajul arata ca desi cotele de impozitare nu se schimba intr-un mod alert, guvernele actioneaza in sensul largirii bazei de impozitare, extinzand gama de bunuri, servicii si activitati care pot fi impozitate pentru a aduce venituri suplimentare. In acelasi timp, facilitatile fiscale acordate in timpul recesiunii pentru a sustine economia si pentru a incuraja consumatorii sa cumpere incep sa fie retrase.
Aceasta schimbare la scara larga este generata, in parte, de redresarea economica, dar si de schimbarea asteptarilor in ce priveste securitatea ...citeste mai departe despre "Contribuabilii din Romania ar putea plati impozite marite in anii urmatori - KPMG" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 21:44
Lituania, Bulgaria, Letonia, Romania, Slovacia si Irlanda aveau, in 2012, cele mai reduse poveri fiscale din Uniunea Europeana, in timp ce ponderea in Produsul Intern Brut a veniturilor din taxe si impozite la nivelul UE a urcat la 39,4%, de la 38,8% in 2011, conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2012, ponderea taxelor in Produsul Intern Brut s-a situat la 27,2% in Lituania, la 27,9% in Bulgaria si Letonia, 28,3% in Romania si Slovacia, 28,7% in Irlanda, la polul opus fiind Danemarca (48,1%), Belgia (45,4%), Franta (45%) si Suedia (44,2%).
Cele mai mari surse ale veniturilor din taxe in UE au fost, in 2012, taxele pe forta de munca, consum si capital.
Cea mai ridicata cota a taxelor pe forta de munca in 2012 s-a inregistrat in Suedia (58,6%), Olanda (57,5%), Austria (57,4%) si Germania (56,6%), iar cele mai scazute in Bulgaria (32,9%), Malta (34,6%), Cipru (37,1%) si Marea Britanie (38,9%).
Taxele pe consum au reprezentat cea mai mare sursa de venituri din taxe in 2012 in patru state membre ale UE: Bulgaria, Croatia, Malta si Romania.
Cea mai ridicata cota a taxelor pe forta de munca in 2012 s-a inregistrat in Bulgaria (53,3%), Croatia (49,1%) si Romania (45,1%), iar cele mai scazute in Belgia (23,7%), Franta si Italia (ambele cu 24,7%). mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 15:12
Termenul de declarare a impozitului pe constructii datorat pentru anul 2014 este 26 mai, zi in care va fi platita si prima rata in contul acestui impozit, urmand ca a doua rata sa fie scadenta in 25 septembrie 2014, informeaza, joi, Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
"Calculul si declararea impozitului pe constructii se face pana in data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul. Intrucat ziua de 25 mai 2014 este o zi nelucratoare, termenul de declarare a impozitului pe constructii datorat pentru anul 2014 va fi luni, 26 mai 2014", se mentioneaza in comunicatul citat.
Incepand cu 1 ianuarie 2014, printr-o modificare a Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal, s-a reglementat obligatia platii de catre persoanele juridice a impozitului pe constructii, care este cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil. Impozitul pe constructii se declara prin formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, care se completeaza cu ajutorul programului de asistenta disponibil pe portalul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/ Descarcare declaratii.
Formularul se depune la organul fiscal in raza caruia contribuabilul are domiciliul fiscal, fie pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat, fie prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Impozitul pe constructii este datorat de persoanele juridice romane (cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 15:45
Planificarea fiscala este o practica legala, pe care firmele o pot folosi cu scopul de a-si reduce impozitele si taxele. Mai exact, ele pot alege solutia favorabila oferita de legislatia fiscala, cu conditia de a se incadra in limita legii.
Tocmai de aceea, atunci cand apeleaza la o astfel de metoda firmele trebuie sa fie atente la caracteristicile operatiunilor pe care le desfasoara, pentru ca pragul dintre planificare fiscala si evitarea platii impozitelor si taxelor este foarte fin. Astfel, pentru a nu intra in conflict cu ANAF, societatile pot tine cont de cateva lucruri.
Planificarea fiscala reprezinta ansamblul de masuri/strategii fiscale menite sa reduca sarcina fiscala viitoare a unei societati sau a unui grup de societati, in conditiile legii, a declarat pentru AvocatNet.ro Mihaela Popescu, managing director, Schoenherr Tax.
Aceasta a adaugat ca planificarea fiscala este o practica legala si se foloseste cel mai adesea in contextul alocarii profiturilor unui grup de societati intre jurisdictii sau al structurilor de tip holding care permit un transfer eficient al cash flow-urilor/resurselor financiare (de tipul dividendelor, finantarii prin imprumut, castigurilor de capital din vanzare/lichidare societati) intre diversele societati din grup.
Citeste mai multe despre Planificarea fiscala: masura de reducere a impozitelor sau de evitare a platii acestora pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 11:15
De la 1 februarie toate societatile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de pana la 65.000 de euro in 2012, indiferent de numarul de salariati, sunt obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor.
In luna aprilie, acesti contribuabili trebuie sa raporteze si sa plateasca, pentru prima oara, impozit conform noului sistem de impunere.
Potrivit reglementarilor fiscale, calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
Potrivit art. 1126 din Codul fiscal, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati, incepand cu trimestrul in care a depasit plafonul, impozit pe profit, luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 13:28