Se cuvine sa prezentam in detaliu modificarile de taxe si impozite care se impun din noul an, odata cu Codul fiscal care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Amintim astfel, mai intai, ca prin Legea 227/2015 privind Codul fiscal, au fost aduse modificari in mai multe domenii. Facem referire la impozitul pe sediul firmei, noile cote de TVA, contributiile datorate PFA din 2016, modificari microintreprinderi 2016 si impozit pe dividende.
Impozitul pe sediul firmei in 2016 De interes major sunt si modificarile privind impozitul pe sediul firmei din 2016. Iata care sunt noutatile aduse de Legea 358/2015, care poate fi consultata aici in Contabilul.manager.ro.
Daca anul trecut aveam un impozit pentru un apartament detinut de o persoana fizica in procent de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, incepand cu 2016, se aplica un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei (regim mixt, locuinta sau activitati economice).
Prin urmare, pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, se aplica un impozit in procent de 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval, asa cum atentioneaza intr-o analiza recenta si consultantul fiscal Adrian Benta.
In schimb, daca in apartamentul respectiv isi desfasoara activitatea o firma sau un sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Faptul ca se deruleaza activitati ecomonice in... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 16:54
1Noul Cod fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Mult asteptatul vis a devenit realitate, insa conditiile pe care le aduce odata cu noul an nu sunt printre cele mai favorabile pentru mediul de afaceri si pentru micii antreprenori.
Daca pe de o parte avem noi masuri de relaxare fiscala (reducerea impozitului pe dividende fiind o astfel de masura importanta), conditiile pentru PFA si pentru cei care obtin venituri din activitati independente se apropie mult de definitia mai arhaica a cuvantului "bir".
Sa privim insa in etape schimbarile care ni se pregatesc pentru 2016, din momentul in care intra in vigoare Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Intreprinderea individuala: Infiintare si documente
In ce priveste infiintarea unei I.I., retinem ca, atunci cand discutam despre intreprindere individuala, nu facem decat sa privim spre o alta forma de a derula activitate ca un PFA. Avem dreptul de a avea angajati, iar pentru infiintare sunt necesare urmatoarele documente:
* carte de identitate sau pasaport al titularului intreprinderii individuale (copie)
* acte care atesta dreptul de proprietate asupra spatiului unde se va stabili sediul social (copie)
* avizul asociatiei de proprietari
* specimenul de semnatura al intreprinzatorului persoana fizica titulara a intreprinderii individuale (original, la notariat) ;
* documentele privind pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente precum urmatoarele:
◦ diploma, certificatul sau... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 14:53
Odata cu intrarea in vigoare a prevederilor modificate de Legea 227/2015, se aplica noile reglementari de la 1 ianuarie 2016, ca urmare a aspectelor modificate de O.U.G. nr. 50/2015 in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.
Astfel, venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Retinem ca acei contribuabili care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68 din Legea nr. 227/2015.
Atentie! Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, au si obligatiile de a calcula, de a retine si de a plati impozitul corespunzator sumelor platite ...citeste mai departe despre "Impozitarea drepturilor de autor si activitatilor independente se modifica din 2016" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 18:38
Turda si Tecuci sunt localitatile cu cele mai mari impozite pentru cladirile rezidentiale, valabile pentru anul 2016, potrivit unui studiu prezentat, luni, intr-o conferinta de presa.
Autoritatile locale au avut obligatia ca pana pe data de 7 noiembrie 2015 sa adopte procentele de impozitare pentru locuinte valabile pentru anul viitor.
Pentru prima data in ultimii 25 ani, impozitul pe locuinte nu mai tine cont de calitatea proprietarului persoana fizica sau persoana juridica ci de scopul utilizarii cladirii, se arata in studiul remis Ziare.com, prezentat intr-o conferinta de presa.
S-a schimbat schimbarea Codului Fiscal: Impozite de trei ori mai mari pentru PFA decat pentru microintreprindere
Astfel, impozitele sunt structurate in urmatoarele 3 categorii:
a. folosirea cladirii in scop rezidential/locuinta, cu cote de impozitare intre 0,08% si 0,2%;b. folosirea cladirii in activitati economice (sedii PFA, sedii firma, cabinete etc) cu procente de impozitare intre 0,2% si ...citeste mai departe despre "Topul localitatilor din Romania cu cel mai mare impozit pentru locuinte - Cresteri de pana la 275%" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 18:20
Pentru noul Cod Fiscal, clasa politica de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga, indiferent unde te-ai aseza, si-a dat mana pentru a adopta un document numit de autoritati ca fiind unul foarte bun. Prin urmare, e musai sa-l modificam!
Prin recentul proiect de ordonanta de urgenta sunt modificate 45 de articole din noul Cod Fiscal, circa 10% daca ne raportam la cele aproximativ 500 de articole ale acestei legi.
Guvernul modifica iar Codul Fiscal: TVA la apa de 9%, impozitul pe dividende de 5% din 2016
Desigur, se remarca doua modificari foarte importante pentru mediul de afaceri, de calibrul societatilor mici si mijlocii, respectiv:
a) aplicarea cotei de 5% pentru impozitul pe venitul din dividende distribuite catre persoanele fizice, inclusiv pentru venitul din dividende distribuite persoanelor juridice romane, ce nu se incadreaza in conditiile generale de scutire;
Aceasta masura vine fara a fi introdusa din anul 2016 contributia obligatorie de 5,5% pentru ...citeste mai departe despre "S-a schimbat schimbarea Codului Fiscal: Impozite de trei ori mai mari pentru PFA decat pentru microintreprindere" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 08:10