Catalin Cretu, directorul General Romania Visa Europe, a plecat in anii '90 la studii in Praga si in SUA, la Columbia University si New York University, dupa care s-a angajat la HSBC. In toti acesti ani a avut ocazia sa lucreze chiar si cu profesorul Richard Clarida, care ulterior a devenit director adjunct al Trezoreriei SUA.
In aprilie 2004 a revenit in Bucuresti si in iulie si-a preluat noua pozitie, cea de VISA Area Manager pentru Romania si Bulgaria.
Acum se afla in fruntea companiei si castiga, an dupa an, titlul de "cea mai de incredere marca de carduri de credit in Romania", desi recunoaste ca principala provocare este "(...) efortul constant de a demonstra ca acest produs numit card poate contribui la un mai bun control si o administrare mai eficienta a banilor".
In acest sens a lansat si "Strategia nationala de incurajare si promovare a platilor electronice in sectorul public", o serie de propuneri menite sa incurajeze utilizarea cardurilor in sectorul public, pentru a impiedica dezvoltarea economiei subterane.
"Speram ca propunerile noastre vor fi bine primite de guvern, care va intelege oportunitatea de a demara pasi concreti in aceasta directie", a declarat Catalin Cretu, intr-un interviu acordat Business24.
Managerul Visa crede cu tarie in echilibrul viata personala-cariera, face sport zilnic si face "in jur de 2-3 plati pe zi in magazine si cel putin o data pe luna, pe internet".
Recunoaste ca in ultima vreme plateste cu telefonul mobil in... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 00:00
Valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul in Romania s-a majorat cu 34% in 2012 fata de anul precedent, la peste 98 milioane de lei, sustinuta de platile efectuate la POS, si acestea in crestere cu 37%, releva datele raportate de bancile din Romania membre ale Visa Europe.
Primele zece orase in functie de volumul taxelor si impozitelor platite cu cardul, care genereaza 80% din incasarile totale, sunt Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Galati, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Timisoara si Targu Mures, potrivit unui comunicat Visa.
Reteaua de primarii unde se pot plati online taxele si impozitele locale s-a extins semnificativ, intrucat internetul permite contribuabililor sa-si achite obligatiile oricand, de oriunde si, astfel, sa evite cozile de la ghisee.
In prezent, taxele si impozitele pot fi platite direct cu cardul Visa fie la POS-urile instalate la ghiseele administratiilor fiscale, fie online, in 188 de primarii, in crestere cu 30% fata de 2011. La plata cu cardul a taxelor si impozitelor la ghiseu sau online nu se percepe niciun comision.
In acelasi timp, romanii au folosit mai des cardurile anul trecut pentru a-si achita obligatiile fiscale si au realizat peste 285.000 de plati electronice, in crestere cu 32% comparativ cu 2011. mai mult
Luni, 04 Februarie 2013, ora 17:06
Plata impozitelor online ramane una dintre problemele nerezolvate in Romania, indiferent de guvernare. In prezent, un pic peste 160 de primarii accepta plata taxelor si impozitelor cu cardul.
Aflati care sunt motivele pentru care Romania nu are un sistem de colectare a platilor online si cum stau, de fapt, lucrurile in teren, intr-un interviu acordat Business24 de catre Catalin Cretu, director general al Visa Europe, divizia pentru Romania.
Ati declarat recent ca plata taxelor online in Romania a esuat. Pe de alta parte, tot dvs. ati spus ca 85% dintre romani nu au efectuat niciodata o plata online cu cardul. Credeti ca romanii isi doresc un sistem de plati online a taxelor?
Nu cred ca plata taxelor online a esuat, ci ca se afla intr-un impas datorat, in primul rand, posibilitatii ca primariile sa suprataxeze pe cei care vor sa plateasca taxele cu cardul online si in al doilea rand, lipsei unei strategii eficiente de distributie a credentialelor, care permit accesul milioanelor de contribuabili pe portalul www.ghiseul.ro, pentru a afla cat au de plata si a face plata catre primaria sau primariile in jurisdictia carora isi au proprietatile.
Exista, insa, semne ca acest impas se poate debloca la sfarsitul acestui an. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a anuntat un proiect de modificare a HG 1235/2010, in sensul eliminarii suprataxarii, care se afla, de altfel, si in contradictie cu OUG 113, in care statul a decis interzicerea acestei... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 12:37
Valoarea taxelor si impozitelor platite cu cardul s-a dublat in primele 11 luni ale anului trecut la 69,4 milioane lei, valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card fiind de 340 lei, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Visa Europe.
"Am dezvoltat si promovat campanii pentru a sprijini extinderea numarului administratiilor locale care accepta plata cu cardul a taxelor si impozitelor si pentru informarea romanilor privind acest serviciu, iar rezultatele nu au intarziat sa apara", a declarat directorul general Manager Romania Visa Europe, Catalin Cretu.
"Suntem bucurosi ca romanii au primit extrem de bine posibilitatea de a plati cu cardul taxele si impozitele si au realizat, in primele 11 luni din 2011, aproape 204.000 de tranzactii de plata cu cardul a taxelor si impozitelor, de 1,7 ori mai multe decat in anul precedent", a adaugat acesta.
Astfel, valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul aproape s-a dublat in primele 11 luni 2011 fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 69,4 milioane de lei, potrivit datelor raportate de bancile din Romania, membre ale Visa Europe.
Segmentul platilor online cu cardul a fost cel mai dinamic
"Am observat ca segmentul platilor online cu cardul a fost de departe cel mai dinamic, numarul si valoarea tranzactiilor crescand de peste sapte ori. Speram ca numarul primariilor care accepta plata taxelor si impozitelor cu cardul online, fara comision, va creste semnificativ, pentru ca astfel sa... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 11:19
Mai multe banci discuta cu autoritatile locale pentru extinderea platii online si prin card a impozitelor si taxelor locale la nivelul a 40 de resedinte de judet si cele sase sectoare ale Bucurestiului, a declarat, marti, directorul general al Visa Europe in Romania, Catalin Cretu. "Cele 13 banci sunt cele care au capabilitatea de a oferi acceptarea platilor cu cardul si a celor online, mai exact BCR, BRD, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Piraeus, OTP Bank, ING, Alpha Bank, Raiffeisen, Banca Italo-Romena si Millennium", a declarat pentru MEDIAFAX Cretu.
El a precizat ca initierea discutiilor s-a realizat la nivelul a 40 de resedinte de judet si cele sase sectoare ale Capitalei, si ca s-a reusit ca 19 resedinte si sapte municipalitati sa accepte deja plata prin card pentru taxele si impozitele locale.
Cretu considera ca aceasta facilitate ar trebui sa fie mai bine promovata, in contextul in care cu cat sistemul de plata prin card dintr-o tara este mai dezvoltat, cu atat economia subterana este mai redusa.
"Daca platile electronice per capita ar creste cu 5%, atunci economia subterana ar scadea cu 2,5%.
Daca platile electronice ar avansa cu 10% sau 15%, atunci valoarea economiei subterane s-ar reduce cu 4,5% si, respectiv 6,5%", a spus Cretu.
Seful Visa Europe Romania a aratat ca tranzactiile in numerar sunt imposibil de urmarit, facilitand astfel subraportarea.
Totodata, el a mentionat ca 50% dintre romani nu sunt inclusi in sistemul... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 09:17