Apelul facut de juristii Google in fata Comisiei Europene, care decis sa amendeze gigantul IT cu 2,4 miliarde de euro, nu pare sa aiba sanse de reusita, crede un analist european.
Leonid Bershidsky, analist comentator pentru Bloomberg, aminteste faptul ca directorii companiei s-au multumit sa practice acelasi joc ani in sir pe piata europeana, ignorand schimbarile in legislatia anticoncurentiala, ca si precedentul creat de amenda primita de Microsoft.
Intentia Google de a nu ceda in fata pretentiilor financiare ridicate de organismul executiv din UE ar putea a se transforme intr-o pierdere uriasa pe care compania sa o inregistreeze pe cea mai mare piata din afara SUA, crede acesta.
Dosarul Google, in care comisarul Margrethe Vestager a anuntat amenda record, are o vechime de 7 ani. A debutat cu plangerea depusa de un portal britanic de analiza si prezentare a ofertelor, dupa ce acesta s-a trezit concurat de propriul serviciu al companiei americane, actualul Google Shopping.
In 2014, Google a fost pe punctul de a ajunge la o intelegere cu CE, dar nu una care sa satisfaca si pretentiile reclamantilor, care s-au si inmultit intre timp.
Prinsa intre rezultatele oferite de cautarea organica si afisarile unor produse si servicii promovate prin intermediul motorului sau de cautare, compania a ales sa merga inainte, sperand intr-o reglare cat de cat pasnica a conturilor.
Numai ca, intre timp, numarul de anunturi publicitare plasate de Google pe paginile de... mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 05:56
Guvernul britanic a anuntat ca va introduce o taxa de 25% din profiturile obtinute de companii in aceasta tara, dar care sunt inregistrate oficial in alt stat. Expertii avertizeaza insa ca aceasta masura ar putea incalca tratatele fiscale internationale.
Supranumita "taxa Google", ea vizeaza giganti IT, dar si alte multinationale, cum ar fi Starbucks.
Wall Street Journal avertizeaza ca din cauza unor tratate in vigoare - multe dintre ele fiind bilaterale si negociate in mod individual de-a lungul anilor - aceste companii sunt capabile sa isi mute profiturile in offshore, unde platesc biruri mult mai mici, evitand taxarea in tari precum Marea Britanie, unde ar fi achitat sume uriase.
Oficialii Google si Facebook, companii vizate de aceasta taxa, au refuzat sa comenteze pe aceasta tema.
Tratatele, un zid pentru aceasta taxa
Multe dintre acorduri au fost semnate inainte de aparitia comertului online, iar acum ele stau in calea taxei anuntate de Marea Britanie, care ar ...citeste mai departe despre "Marea Britanie pregateste "taxa Google": Marele zid de care s-ar putea lovi guvernul de la Londra" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 11:40
Un fost angajat al Google continua razboiul impotriva Google in Marea Britanie cu o serie de acuzatii la adresa gigantului online, in privinta modalitatilor prin care Google evita plata taxelor.
Barney Jones a lucrat la Google din 2002 in 2006 si spune ca are peste 100.000 de e-mail-uri care expun evitarea imorala a platii taxelor. El sustine ca Google are un sistem prin care directioneaza profiturile prin Irlanda, catre paradisul fiscal din Bermuda, evitand astfel impozitarea veniturilor sale din Marea Britanie, scrie "The Daily Mail".
Nu sunt primele acuze de acest fel la adresa gigantului online, saptamana trecuta fiind una dificila pentru filiala din Marea Britanie. Matt Brittin, vicepresedinte al Google, a fost supus unui adevarat tir de intrebari de catre parlamentarii britanici, care au acuzat compania de "evitare calculata si lipsita de etica a platii taxelor".
Astfel, Google a platit doar 7,3 milioane de lire sterline catre statul britanic, desi a avut o cifra de afaceri de 3 miliarde de lire sterline.
Citeste mai multe despre Google, banuit de evaziune fiscala masiva in Marea Britanie pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 11:04
Lantul american de cafenele Starbucks a amenintat ca-si va suspenda programul de investitii in Marea Britanie, considerand ca practicile sale fiscale au fost criticate in mod incorect de premierul britanic, David Cameron, informeaza cotidianul Sunday Telegraph, preluat de AFP.
Citand surse din interiorul companiei, Sunday Telegraph sustine ca sefii de la Starbucks au cerut sa se intalneasca cu premierul David Cameron, dupa ce acesta a spus ca firmele care beneficiaza de scutiri de impozite "trebuie sa se trezeasca la realitate". Potrivit presei, aceste comentarii vizeaza in special companiile americane care nu platesc suficiente taxe in Marea Britanie.
"Premierul a lansat atacuri ieftine impotriva companiei noastre, care - sa nu uitam - a promis ca-si va plati impozitele atat in prezent cat si in viitor", a declarat o sursa din interiorul companiei Starbucks.
Sunday Telegraph sustine ca directorul Starbucks pentru Marea Britanie, Kris Engskov, este ingrijorat de politizarea subiectului taxelor si vineri s-a intalnit cu o serie de responsabili la biroul primului ministru.
Starbucks, dar si Amazon, si Google au fost criticate in Marea Britanie dupa publicarea unor informatii care arata ca aceste mari companii straine au platit taxe foarte mici, sau deloc, pentru profiturile pe care le realizeaza gratie unor artificii contabile.
De exemplu, Starbucks a confirmat ca, in ultimii trei ani, n-a platit impozite pentru companii in Marea Britanie, desi in aceasta... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 12:21