Romania are la anumite categorii de impozite printre cele mai mici rate, iar din acest punct de vedere, capitalul intern este prost investit. Din acest motiv, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a venit cu mai multe exemple de impozite care ar putea sa creasca.
Potrivit acestuia tot sistemul fiscal il incurajeaza pe om sa scoata banii din intreprindere, sa nu-i reinvesteasca si sa-i bage in imobiliare.
"Taxa pe dividende, care este de numai 5%, deci mai mica decat pe celelalte forme de castig de capital, te invita sa scoti bani din firma si, in loc sa ii reinvestesti in firma si in activitati productive, sa ii duci acasa. Fiind foarte slab impozitate proprietatile, e tot ca un fel de invitatie de a nu te duce cu banii in actiuni la Bursa sau in fonduri de pensii sau in asigurari sau chiar in investitii productive si, cel mai usor, din punct de vedere fiscal este sa investesti in imobiliare - pentru ca acolo vei fi taxat cel mai putin", spune Valentin Lazea.
Acesta afirma ca, daca vrei sa faci tranzactii imobiliare, odata ce ai investit in ele, iarasi esti ajutat fiscal, pentru ca primele, nu 90.000 euro, acum Parlamentul in intelepciunea sa a crescut la 140.000 euro vandute, sunt taxate cu TVA de numai 5%.
Lazea mai spune ca este normal ca economistii sa puna problema cresterii acestor taxe.
"Pai cum sa nu fii impins, in loc sa investesti in productie, in titluri de stat, in titluri cotate in pensii si in fonduri de investitii, cum sa nu fii tentat sa... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 15:56
Romania ocupa locul sase intre statele UE in ceea ce priveste taxarea salariului de referinta, care reprezinta 67% din cel mediu, pentru o persoana singura si fara copii in ingrijire.
Diferenta de 43,5% intre suma bruta care figureaza in contract si cea neta ("bani in mana"), denumita in limba engleza "tax wedge", este semnificativ mai ridicata decat in majoritatea tarilor Uniunii si peste toate tarile din regiune, cu exceptia Ungariei.
Guvernul a decis: Creste salariul minim pe economie - vezi de cand si cu cat
Diferenta de salarizare pentru un muncitor neinsurat si fara copii care are un castig salarial de 67% din media nationala (%):
Mai mult, din datele oferite recent de Eurostat in lucrarea "Taxation Trend in Europe 2015", rezulta ca nivelul de taxare in Romania a crescut de la 40,9% in anul 2008 spre 43,5% in anul 2013, datele pentru 2014 nefiind disponibile pentru includerea in statistica UE.
Cel mai probabil, pe fondul cresterii sustinute a salariului mediu ...citeste mai departe despre "Impozitul pe salarii in Romania si UE: Diferenta dintre suma bruta si banii in mana" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 10:05
Contribuabilii din Romania si din intreaga lume se pot astepta sa plateasca impozite mai mari in anii urmatori, pe masura ce guvernele isi consolideaza sistemele fiscale pentru a acoperi datoriile acumulate si pentru a plati pentru o bunastare sociala crescuta, potrivit sondajului "Global Tax Rate Survey", realizat de KPMG, dat luni publicitatii.
"Pe baza informatiilor furnizate de companii membre ale retelei KPMG din 145 de tari, sondajul arata ca desi cotele de impozitare nu se schimba intr-un mod alert, guvernele actioneaza in sensul largirii bazei de impozitare, extinzand gama de bunuri, servicii si activitati care pot fi impozitate pentru a aduce venituri suplimentare. In acelasi timp, facilitatile fiscale acordate in timpul recesiunii pentru a sustine economia si pentru a incuraja consumatorii sa cumpere incep sa fie retrase.
Aceasta schimbare la scara larga este generata, in parte, de redresarea economica, dar si de schimbarea asteptarilor in ce priveste securitatea ...citeste mai departe despre "Contribuabilii din Romania ar putea plati impozite marite in anii urmatori - KPMG" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 21:44
Executia bugetului general consolidat aferenta primelor sapte luni indica un deficit reprezentand 0,96% din PIB (6,02 miliarde de lei) rezultat din venituri in urcare cu 5,2% si cheltuieli mai mari cu 4,1% fata de aceeasi perioada din anul precedent.
La finele lunii iunie, deficitul bugetar s-a plasat la 1,06% din PIB. Romania s-a angajat in fata FMI sa se incadreze in acest an intr-un deficit bugetar pe cash de 2,1% din PIB.
Comparativ cu primele sapte luni din 2012, deficitul bugetar a scazut cu 950 milioane de lei, respectiv de la 1,19% din PIB.
Veniturile au urcat in intervalul ianuarie-iulie cu 5,2%, la 116,1 miliarde de lei, si reprezinta 18,5% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finantelor.
Incasarile din impozitul pe profit au avansat cu 2,1% fata de perioada similara din 2012, evolutie sustinuta de cresterea sumei colectate de la companii cu 5,9%.
La capitolul impozit pe venit, suma colectata a fost mai mare cu 8,7% datorita majorarii veniturilor salariale, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.
In acelasi timp, veniturile din TVA au crescut cu 4,9%, iar cele din accize cu 2,4%. Incasarile mai mari din accize au fost determinate de cresterea taxei la motorina, bere si tigarete, precum si de influenta cursului deschimb luat in calcul la plata accizelor.
Cresteri semnificative au fost inregistrate la incasarile din dividende (+ 290... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 08:57