Impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie la inceputul anului trecut si care urmau sa fie aplicabile doar pana la sfarsitul acestui an vor fi pastrate de Guvern inca un an, pana la data de 31 decembrie 2015 inclusiv, pe fondul amanarii introducerii unui nou sistem de redevente.
Decizia a fost luata de Guvern in sedinta de miercuri, printr-o ordonanta de modificare a Codului Fiscal, presedintele Traian Basescu cerand anterior si majorarea acestor impozite.
La inceputul anului trecut, Guvernul a introdus o serie de impozite suplimentare pentru companiile din sectorul energetic, aplicabile pana la 31 decembrie 2014 inclusiv, interval in care ar fi urmat sa fie stabilit un nou sistem de redevente, cel actual fiind valabil pana in ianuarie 2015.
Redeventele, in atentia companiilor petroliere: Cresterea de taxe trebuie contrabalansata
Astfel, a fost introdus un impozit pe monopol pentru companiile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale, ...citeste mai departe despre "Veste proasta pentru companiile din energie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 20:49
Proiectul de act normativ privind impozitarea veniturilor exceptionale inregistrate de companiile petroliere va fi elaborat pana la sfarsitul anului 2012, a declarat, sambata, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
Declaratia ministrului Economiei a fost facuta dupa intalnirea de sambata cu misiunea FMI, la Ministerul Finantelor Publice.
Ministrul a precizat ca formula de calcul a impozitului exceptional aplicat companiilor petroliere va fi stabilita cu asistenta Bancii Mondiale.
Proiectul de act normativ va fi definitivat cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, iar Legea privind suprataxarea veniturilor exceptionale va intra in vigoare in 2013.
Intentia autoritatilor de a aplica Legea privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor din energie a fost exprimata in urma redeventelor mici pe care le platesc companiile petroliere catre stat pentru exploatarea resurselor naturale.
Companiile petroliere ar putea fi suprataxate din 2013
Suprataxarea companiilor petroliere va duce la o noua scumpire a carburantilor
Ernst &Young: Va exista un surplus pe piata petroliera in urmatoarele luni mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 15:10
Guvernul pregateste suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, din 2013. Specialistii sustin ca ea ar trebui sa fie aplicata pe profitul exportat al acestor companii,si ca o noua taxa va scumpi carburantii.
Ionut Purica, specialist pe piata de energie, a declarat pentru Business24 ca, in momentul de fata, piata de produse petroliere este singura din lume absolut libera si nereglementata. In aceste conditii, sutine Purica, in ultima perioada, preturile produselor la pompa au crescut foarte mult, si nu doar in Romania, ci in general in statele din Uniunea Europeana.
Cererea de produse petroliere este mare
Deci, daca nu exista o autoritate care sa reglementeze functionarea pietei, atunci companiile asteapta reactia consumatorilor, in sensul ca vor creste preturile pana cand piata nu mai consuma. Insa, sustine Ionut Purica, reactia consumatorilor nu apare, pentru ca lumea consuma tot mai mult produse petroliere.
Specialistul sustine ca problema principala este ce se intampla cu profitul companiilor petroliere din Romania. "Daca profitul este reinvestit in economia romaneasca, atunci este bine, pentru ca astfel de creeaza locuri de munca, care compenseaza pretul mare la pompa. Insa, in momentul in care profitul se exporta, atunci acea portiune poate fi taxata, pentru ca nu se gaseste in economie", sustine Ionul Purica.
Constantin Tampiza, directorul de dezvoltare de la Lukoil Romania, a declarat pentru Business24 ca sustine ca nu-l... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 08:31
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat miercuri ca Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, care ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si aplicat din 2013.
Chitoiu a mai spus ca redeventele pentru resursele naturale vor fi aduse la nivelul european.
In 7 mai, el spunea ca Guvernul ar putea introduce un impozit pe veniturile exceptionale ale companiilor din domeniu si ca redeventele la petrol si gaze sunt prea mici.
Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei (225 milioane de euro).
Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.
Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 16:35
Exxon Mobil, una dintre cele mai profitabile corporatii din lume, sustine ca a platit peste 45% din venituri in taxe, desi cifrele raportate de acestia sunt criticate de specialisti care sustin ca exagereaza.
De altfel, si in Romania, Petrom este principalul contributor la bugetul statului.
Insa in SUA, problema taxarii companiilor energetice a devenit deja un joc politic, pe masura ce presedintele Obama anunta ca vrea sa taie din beneficiile acestora, referindu-se la scutiri de taxe care insumeaza peste 40 miliarde de dolari. Astfel, Exxon, Chevron si Conoco vor trebui sa scoata mai multi bani din cufere, scrie Reuters.
"Companiile petroliere fac mai multi bani acum decat au facut vreodata. Pe langa banii pe care ii primesc de la consumatori la benzinarie, mai vor si bani de la buget", sustine Obama. La randul lor, companiile din domeniu reclama ca sunt cele mai taxate corporatii.
"Suntem cea mai taxata industie din cate stiu", declara la inceputul lunii martie directorul Chevron, John Watson.
Raspunsul dilemei sta in metoda de calcul, lucru care e din ce in ce mai important pe masura ce atat pretul petrolului, cat si profiturile companiilor petroliere cresc.
Diferentele intre calculele companiei si cele ale criticilor ei, grupul "Cetateni pentru taxare corecta", sta in luarea in faptul ca Exxon ia in calcul si taxele platite statelor straine, dar si impozitul amanat. De altfel, alte variatii tehnice apar la calcularea valorii impozitelor.
In... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 08:32
Noul purtator de cuvant al PSD, Dan Sova, a sustinut luni ca ar fi nevoie de o suprataxare a companiilor petroliere in conditiile in care acestea au profituri mari, acesta oferind exemplul Petrom.
"S-a luat in discutie si situatia pretului benzinei, avem peste 50% din acest pret reprezentand impozite si taxe si, in acelasi timp, este si un subiect de care nu trebuie sa ne ferim, Petrom a avut un profit de 400 de milioane de euro (n.r. pe anul 2011), iar in nici un caz nu se afla intr-o situatie finaciara dificila pe care au invocat-o dansii."
"Ceea ce inseamna ca in ipoteza in care continuam sa pastram sau sa crestem pretul benzinei, atunci, probabil, ar trebui sa ne gandim la o suprataxcare a profitului companiilor petroliere", a sustinut Sova, precizand ca acest subiect a fost luat in discutie in cadrul BPN al PSD. mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 17:36
Sorin Blejnar, presedintele ANAF spune ca inspectiile fiscale la marile companii pot dura pana la sase luni si ca a solicitat deja verificarea preturilor de transfer, potrivit Mediafax."O inspectie fiscala generala la un mare contribuabil poate sa dureze pana la sase luni. Au fost transmise deja avizele de inspectie fiscala, iar verificarile se vor axa asupra modului de calcul a impozitelor catre bugetul general consolidat si asupra dosarului preturilor de transfer", a spus Blejnar.
Anterior, vicepresedintele ANAF, Dragos George Bogdan, a aratat ca pretul carburantilor a crescut in medie anul trecut cu 20%, in timp ce cheltuielile companiilor au ramas relativ constante sau au fost chiar mai mici.
"Noi am constatat ca aceasta crestere de 20% de pret nu s-a datorat poverii fiscale, asa cum s-a acreditat ideea", a spus Bogdan.
El a precizat ca la 1 ianuarie 2010 ponderea taxelor si impozitelor era de 51% in pretul unui litru de carburant si a scazut la 49% pana la finele anului.
Premierul Emil Boc a afirmat saptamana trecuta ca majorarea preturilor la carburanti nu poate fi justificata prin povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere, confirmand totodata informatiile prezentate anterior de MEDIAFAX pe aceasta tema.
El a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.
Un raport intocmit de... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 14:02
Fiscul a inceput miercuri inspectii fiscale inopinate la companiile petroliere, actiuni care vizeaza in principal modul de formare a preturilor, profitului impozabil si inregistrarea cheltuielilor in contabilitate, a declarat, joi, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, conform Mediafax."Sunt niste inspectii fiscale inopinate, pe anumite obiective, care vizeaza in principal modul de formare a preturilor, profitul impozabil si modul in care sunt inregistrate anumite cheltuieli in contabilitate", a spus Blejnar.
El a aratat ca, daca in urma acestor controale se vor constata nereguli, cum ar fi "mutari" de pe o firma afiliata pe o alta firma afiliata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va declansa inspectie fiscala generala la compania respectiva.
"Deocamdata nu am niste elemente foarte clare. Abia in cursul acestei dupa-amiezi i-am chemat pe colegii din control sa-mi prezinte un raport al principalelor constatari", a mai spus Blejnar.
Seful ANAF nu a precizat ce masuri ar putea fi luate in urma verificarilor, dar a amintit ca anul trecut, dupa finalizarea controlului la o anumita companie petroliera, autoritatea a impus acesteia plata unei sume de 55 milioane euro.
Combustibilii s-au scumpit cu aproape 3% in decembrie, astfel ca preturile au urcat anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 au fost majorate cu 13%, iar Guvernul a decis ca aceste cheltuieli sunt nedeductibile si in 2011.
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat, in luna noiembrie... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 13:00
Companiile petroliere din Rusia ar putea plati taxe suplimentare in valoare de 15 miliarde de dolari, in urma noilor reglementari adoptate prin uniunea vamala cu Kazahstan si Belarus, a declarat, vineri, ministrul de Finante Alexei Kudrin, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.Rusia intentioneaza sa elimine taxele pentru petrolul si produsele petroliere vandute in tarile membre ale uniunii vamale, dar va introduce taxe mai ridicate pe exporturile de produse petroliere din Belarus, Rusia si Kazahstan.
Companiile rusesti vor primi compensatii pentru nivelul mai ridicat al taxelor pe exporturi, a spus Kudrin.
Guvernul urmeaza sa decida daca va acorda companiilor subventii, sau va reduce taxa pe extractiile de minerale, pentru a echilibra situatia.
Executivul rus trebuie sa majoreze taxele pentru a finanta planurile de cheltuieli, inclusiv majorarea cu 9% a pensiilor in 2011, a declarat premierul Vladimir Putin in iulie.
Rusia va majora anul viitor impozitele, masura echivalenta cu 2% din PIB, a precizat Kudrin.
Astfel, contributiile companiilor la sistemele de asigurari de sanatate si pensii vor fi majorate anul viitor la 34%. mai mult
Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 16:47