Un proiect de lege depus la Camera Deputatilor propune impozitarea progresiva a salariilor. Specialistii avertizeaza ca taxele foarte mari pe serviciile care aduc valoare adaugata vor forta salariatii de valoare sa plece peste hotare.
Astfel, potrivit unui proiect de lege initiat de deputatul PER Sorin Bota (fost membru PSD pana in ianuarie 2020), "Lege pentru cresterea venitului net al salariatilor", se propune o taxare de 35% (25% - CAS si 10%- CASS) pentru veniturile brute sub 3.000 de lei si va ajunge pana la 50% (27,5% - CAS, 12,5% - CASS, 10% - impozit) pentru cei cu venituri brute de peste 15.001 lei.
"Un impozit progresiv va descuraja munca. Si acum, cu cota unica, cine castiga mai mult plateste mai mult, dar de acum, cine castiga mai mult, va plati si mai mult impozit. Acest lucru il va descuraja sa munceasca pe cel care este bine platit. Noi, in Romania, avem una dintre cele mai mari taxari din UE, iar acest impozit progresiv ar adauga si mai mult peste", a avertizat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Chartered Financial Analyst (CFA) Romania.
Potrivit lui, in felul acesta se penalizeaza munca performanta, iar aici ne referim la cea calificata si se descurajeaza aceste sectoare.
"Aici vorbim de sectoare precum telecomunicatii si IT si altele de acest fel. Iar o astfel de decizie vine in momentul in care se presteaza foarte mult munca la distanta. Iar pentru cineva din Romania va insemna sa poata munci pentru orice companie din UE fara nici o... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 01:38
Premierul Ludovic Orban a declarat luni, ca apara cota unica si ca nu renunta sub nicio forma la aceasta.
"PNL apara cota unica. Este una dintre masurile liberale cele mai importante, care au avut efecte extrem de favorabile pentru Romania si nu renuntam sub nicio forma la cota unica", a precizat Orban, dupa ce a participat la Adunarea membrilor Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.
Tot luni, si viceprimierul Raluca Turcan a transmis ca "PNL va apara cu toata forta cota unica de impozitare".
"Cota unica valorizeaza munca si sprijina interesele angajatilor productivi - cine castiga mai mult plateste deja la stat mai mult. Din cand in cand, PSD se mai gandeste cum sa ii pedepseasca si sa ii taxeze suplimentar pe romanii care muncesc.
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, alaturi de PSD 2 si PSD 3, vrea impozitarea progresiva a veniturilor romanilor! Se confirma din nou ca PSD este partidul care inventeaza taxe si impozite si care ii pedepseste pe cei care muncesc si care aduc plus-valoare in economie. Dar PSD si satelitii nu au cum sa inteleaga: sunt praf economic si toate actiunile lor din timpul guvernarii dovedesc acest lucru", a scris Raluca Turcan, pe Facebook ...citeste mai departe despre "Ludovic Orban spune ca PNL nu renunta la cota unica" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 14:53
Societatea romaneasca nu considera ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii inregistrate, legate de buget si acest dezechilibru, a afirmat joi economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"Acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii, ele sunt mai multe. Eu am inregistrat noua iluzii legate de buget si acest dezechilibru. Mersul spre echilibru bugetar se face numai atunci cand Romania este sub programe cu FMI cum a fost perioada 2000-2005, respectiv 2010 - 2015. In celelalte perioade, cand nu aveam pe cineva sa ne urmareasca, echilibrul bugetar este lasat la voia intamplarii.
Prima iluzie este ca in Romania ar mai exista cota unica de impozitare. Auzi pe ici si pe colo un consultant fiscal de la marile firme spunand ce grozava este Romania ca are cota unica, ca pe baza ei se poate construi... Intrebarea mea este: Stimabililor, unde este cota aia unica? Vreau sa o vad si eu", a spus Lazea, in cadrul unui forum de specialitate.
Acesta a subliniat ca in 2005 erau 16% impozit pe profit, 16% impozitul pe venit si 19% TVA.
"Ideea era toata lumea, dar absolut toata lumea, plateste aceste rate, fara exceptie. Le-am redus in 2005, dar toata lumea sa le plateasca. Ce avem astazi, dupa ce Codul Fiscal, incepand cu 2015, a fost tot relaxat. La impozitul pe profit, 16% mai platesc vreo 25.000 de firme, restul se califica acum mai nou ca... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 12:24
Dupa aproximativ trei ani de la momentul aparitiei sale, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice ramane un subiect fierbinte pentru contribuabili.
In contextul in care responsabilitatea fiscala se muta, din ce in ce mai rapid, de la organul fiscal catre contribuabili, am identificat cateva aspecte mai putin vazute ale acestei declaratii.
Prelungirea termenului de raportare si plata, de tratat cu prudenta si rigoare
In primul rand, remarcam faptul ca termenul de raportare si de plata de 15 martie stabilit de autoritati a fost si in acest an prelungit.
Asadar, desi, conform prevederilor fiscale, termenul de depunere a "Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice" pentru anul fiscal 2019 era 15 martie 2020, acesta a fost prelungit pana la data de 25 mai 2020.
Aceasta miscare a autoritatilor a fost primita ca o gura de oxigen de catre unii contribuabili, iar pentru altii a devenit chiar un motiv de "relaxare".
Desi prelungirea termenului de raportare fiscala si de plata a obligatiilor fiscale aferente poate oferi impresia unei astfel de relaxari la nivel mental, suntem insa pe mai departe de parere ca, din punct de vedere procedural, declaratia unica trebuie sa ramana, din mai multe considerente, un subiect de interes sporit in randul contribuabililor.
Incercam sa enumeram cateva dintre aceste aspecte in cele ce urmeaza.
Procesul in ansamblul... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 11:36
Sistemul de impozitare unica este mentinut din "diferite ratiuni", insa cota de impozitare progresiva va trebui aplicata la momentul oportun, conform ministrului de Externe, Titus Corlatean.
"Sa nu uitam discutia despre sistemul de impozitare. Pastram in continuare un sistem de impozitare de cota unica pentru diferite ratiuni, dar sensul unei cote de impozitare regresive sau progresive, care este in programul nostru de guvernare, votat in Parlament, este un lucru la care trebuie sa ne gandim foarte serios si sa-l punem la momentul oportun in practica", a precizat Corlatean, la dezbaterea S&D "Relaunching Europe", citat de Mediafax
Totodata, ministrul a precizat ca Guvernul condus de Victor Ponta a reusit intr-o perioada foarte scurta de timp si "fara sa afecteze echilibrul macroeconomic" sa adopte "masuri reparatorii" in 2012: restituirea banilor de pensii si salarii, punand bazele cresterii economice in acelasi timp.
Ministrul de Externe a subliniat ca aceste masuri erau necesare dupa ce romanii au experimentat efectele masurilor fostei guvernari de dreapta. "O guvernare nu doar injusta din punct de vedere social, in sens larg, dar o guvernare de dreapta, care a promovat solutii de austeritate extrem de dure, taieri drastice de salarii si pensii, dar a demonstrat si foarte mult dispret", a continuat Corlatean.
In opinia sa, in acest moment este "necesara incheierea unui ciclu de putere al dreptei conservatoare, care prin asa-numitele solutii economice,... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 09:15
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la radioul public, ca deficitul fondului de pensii va fi, anul viitor, de 3,6 miliarde de euro, solutii pentru acoperirea acestuia fiind noi imprumuturi, dar si aplicarea cotei unice de impozitare oricarui venit din Romania, inclusiv asupra pensiilor, potrivit NewsIn."Un raspuns pe care acest Guvern nu l-a dat este legat de deficitul fondului de pensii, care la anul va fi de 3,6 miliarde", a spus seful statului in cadrul unui interviu acordat postului public de radio. Intrebat care este solutia pentru acoperirea acestui deficit, seful statului a replicat: "imprumutul".
"Eu stiu ca este impopular sa afirm aceste lucruri, stiu ca afirmand aceste lucruri dau apa la moara atacurilor uneori murdare ale trusturilor lui Nus - Vantu adica si Felix- adica Voiculescu, dar romanii trebuie sa stie aceasta realitate.
Deficitul fondului de pensii pentru anul viitor este 3,6 miliarde de euro, ceea ce inseamna valoarea reactorului nuclear de la Cernavoda numarul III si numarul IV la un loc. Nu vreau sa masuram in kilometri de autostrada", a explicat Basescu.
El a aratat ca o solutie pentru reducerea acestui deficit este aplicarea cotei unice de impozitare oricarui venit din Romania.
"Eu si public presez pe acest lucru, si in discutiile pe care le am cu Guvernul dar eu nu sunt Guvern, nu sunt nici Parlament.
Aici e o chestiune de resposabilitate pentru tara si sa ai forta sa sacrifici voturi. Una dintre solutiile corecte este impozitarea... mai mult
Miercuri, 11 August 2010, ora 16:40
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, ca l-a "mustruluit" pe ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, pentru afirmatiile acestuia privind eliminarea cotei unice de impozitare si ca i-a aratat "cartonasul galben", deoarece nu a avut mandat sa lanseze in discutie o astfel de tema, relateaza Mediafax."L-am mustruluit pe ministru si a fost sanctionat cu un cartonas galben, pentru ca nu a avut mandat sa lanseze o astfel de tema. El a facut-o cu o maniera nevinovata. Inainte sa dai cartonasul rosu, dai cartonasul galben", a spus Boc miercuri seara, la postul public de televiziune.
Ministrul Finantelor a sustinut, intr-un interviu acordat saptamana trecuta "Ziarului Financiar", ca Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scaderea TVA.
Dupa acest interviu, premierul a declarat ca ministrul Finantelor nu a avut mandat pentru a dezbate public tema cotei unice si a impozitarii progresive, care nu a fost analizata si aprobata in Guvern, si a interzis ministrilor sa mai introduca in discutia publica subiecte care nu au avizul Executivului.
Surse participante la sedinta de guvern care a urmat acestui interviu au declarat atunci agentiei MEDIAFAX ca premierul i-a spus ministrului Finantelor, pe un ton amical, sa nu mai discute public subiecte care nu au fost aprobate in prealabil in cadrul Executivului sau pentru care nu a fost mandatat, fara... mai mult
Joi, 22 Iulie 2010, ora 13:00
Introducerea unui sistem progresiv de impozitare ar crea discriminari si ar spori evaziunea fiscala, pe cand mentinerea cotei unice ar promova clasa medie, odata eliminate categoriile exceptate la plata, a declarat marti pentru NewsIn Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris Goran.Avocatul sustine ca nici un guvern nu a facut nimic pana in prezent pentru largirea bazei de impozitare. De-a lungul timpului, chiar si dupa introducerea cotei unice, s-au creat exceptii la plata pentru tranzactii speculative, fiind astfel avantajata patura bogata a populatiei, in defavoarea celor cu venituri salariale. Iar o posibila re-introducere a impozitului progresiv nu ar crea decat noi posibilitati de eludare a legii.
"In nici un sistem cu cote progresive ele nu sunt platite de bogati, ci marcheaza acordarea de deductibilitati si exceptii pentru cei care sunt capabili sa faca lobby", a declarat Biris, marti, pentru NewsIn.
"Oamenii bogati sunt bogati din castiguri de capital, nu din salarii," a mai spus Biris, explicand ca de la introducerea cotei unice si pana in prezent, au fost acordate o multime de exceptii de la impozitare, de exemplu, pentru speculatii imobiliare sau castiguri de capital.
Biris sustine ca prin supra-impozitarea muncii si sub-impozitarea capitalului, guvernele anterioare au impiedicat dezvoltarea clasei medii.
"In nici o guvernare responsabila clasa medie nu e supra-impozitata", a spus el.
In acelasi timp, introducerea unui sistem de impozitare dupa... mai mult
Marti, 13 Iulie 2010, ora 18:07
Presedintele PNL Crin Antonescu a afirmat luni ca, potrivit unui document intern al Ministerului Finantelor, Guvernul pregateste desfiintarea cotei unice, astfel ca liberalii au adoptat o rezolutie in care denunta acest lucru si mentioneaza necesitatea unei motiunii de cenzura, precizeaza NewsIn.Antonescu a dat citire rezolutiei adoptata de BPC al PNL, luni, si intitulata "Aparam clasa mijlocie de tentativa de asasinat economic a guvernului incompetent Boc-Udrea".
"Partidul National Liberal ia act cu stupoare si indignare de intentia guvernului Boc-Udrea privind desfiintarea cotei unice de impozitare, majorarea impozitului pe profit si dublarea valorii taxelor si impozitelor locale.
Potrivit unui document de lucru al Ministerului Finantelor, actualul executiv are in vedere modificarea art. 57 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, majorand la 25 % impozitul lunar asupra veniturilor ce depasesc 4000 de lei, modificarea art. 17 din aceeasi lege pentru a aduce impozitul pe profit la 25% si modificarea art. 251, 258 si 263 prin care practic se dubleaza cuantumul taxelor ssi impozitelor locale, cu obligarea contribuabililor de a plati aceste sume in cursului anului 2010", se arata in rezolutia PNL.
"Partidul National Liberal are datoria sa aduca la cunostinta opiniei publice din Romania preparativele Cabinetului Boc-Udrea de impovarare fiscala a romanilor, preparative denuntate saptamana trecuta inclusiv de guvernatorul BNR, dl. Mugur Isarescu.
PNL califica o asemenea... mai mult
Luni, 03 Mai 2010, ora 13:04