Tot mai multi romani pariaza pe criptomonede, unii dintre ei scotand chiar sume frumusele din aceste tranzactii. Problema este ca pe partea fiscala, la nivel mondial este o zona destul de gri.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", ce impozite trebuie sa platesti pentru tranzactiile cu criptomonede.
In Romania, impozitarea profiturilor din tranzactiile cu criptomonede a fost reglementata in urma cu doi ani, atunci cand s-a stabilit o taxa de 10% pentru castiguri.
Astfel ca, daca ai venituri constante din criptomonede, iar cuantumul acestora este de peste 600 de lei anual, atunci vei fi obligat sa raportezi aceste venituri. Declararea banilor castigati din tranzactiile cu criptomonede se va face prin depunerea la ANAF a Declaratiei Unice.
Raportarea castigurilor pe care le-ai inregistrat in anul precedent se face tinandu-se cont de diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de achizitie. Adica, mai simplu spus, se impoziteaza doar aceasta diferenta.
Sa spunem ca ai cumparat Bitcoin la 12.000 de dolari si ai vandut la 15.000 de dolari. Impozitarea se va face doar pe cei 3.000 de dolari castigati, adica 300 de dolari revin in impozit statului.
Mai mult, daca veniturile din criptomonede sunt cel putin egale, intr-un an, cu echivalentul a 12 salarii minime brute, atunci va trebui sa achiti si CASS - in cota de 10%. Cele 12 salarii minime reprezinta in 2020 suma de 26.760 de lei.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2020, ora 09:30
Implementarea sau nu a criptomonedelor este, pana la urma, o decizie politica, iar statele care au recurs la aceste instrumente doresc sa aiba probabil o supapa pentru problemele economice cu care se confrunta, cum ar fi inflatia galopanta sau sa ocoleasca anumite sanctiuni economice, a declarat, marti, Gabriel Gradinescu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
"La nivel international intalnim o serie de state care au implementat criptomonedele, cum ar fi: Tunisia, Venezuela, Senegal Insulele Marshall si mai nou Rusia. De asemenea, sunt state care au respins utilizarea lor - Germania, Japonia, Elvetia, Hong Kong, Estonia, Ecuador si Mexic. Sunt si tari care experimenteaza aceste criptomonede.
Printre acestea as mentiona Marea Britanie, Israel, Suedia, Canada si Thailanda. Din aceasta enumerare sumara se poate remarca faptul ca pozitia statelor privind aceasta problema difera in functie de mai multi factori.
Implementarea sau nu a acestor cryptoassets este pana la urma o decizie politica.
Statele care au recurs la aceste instrumente doresc sa aiba probabil o supapa pentru problemele economice cu care se confrunta, cum ar fi inflatia galopanta, sau sa ocoleasca anumite sanctiuni economice.
Pe de alta parte, tarile care nu se simt confortabil, cel putin pana in prezent, cu aplicarea acestor cryptoassets sunt cele puternic dezvoltate economic, care au un sistem bancar stabil si care nu simt nevoia de schimbare sau de a avea un sistem... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 11:49
Mediul de afaceri a venit cu propunerea de a fiscaliza in mod clar, explicit, criptomonedele, dar autoritatile din Romania privesc subiectul "in izolare", a declarat Raluca Bontas, partener Deloitte Romania.
"Nu a existat si nu exista inca, nici macar in plan, din cate cunosc eu, o discutie la nivel de autoritati de reglementare BNR, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara n.r) si Ministerul de Finante. Fiecare priveste acest subiect in izolare. Mediul de afaceri a venit cu propunerea de a fiscaliza in mod clar, explicit criptomonedele. Mai mult decat atat, de a recunoaste caracterul investitional al utilizarii acestui tip de moneda. Nu cred ca Ministerul va trece aceasta propunere", a spus Raluca Bontas.
Acesta sustine ca, in acest moment, multe dintre persoanele care efectueaza tranzactii cu criptomonede nu stiu ca veniturile realizate sunt impozabile ca venituri din alte surse. Codul fiscal nu enumera acest tip de venit explicit si, din acest motiv, contribuabilii tind sa creada ca sunt neimpozabile.
Raluca Bontas afirma ca o mentionare expresa ar conduce la o constientizare mai mare si ar reduce riscul la care se expun aceste persoane in cazul unui control viitor.
Conform acesteia, exista si propunerea, dar cu putine sanse de a fi acceptata, de a le include in categoria veniturilor din investitii care ar insemna recunoasterea naturii investitionale a acestui tip de instrument si implicit a cheltuielilor, care ar reduce astfel baza de impozitare. In... mai mult
Joi, 23 August 2018, ora 14:56
Fiscalitate 24.7, evenimentul de referinta fiscal-contabil din Transilvania, care ofera participantilor o perspectiva de ansamblu asupra principalelor reglementari fiscale si efectele acestora in contextul economic actual, va avea loc joi, 15 februarie.
Temele abordate in acest an in cadrul evenimentului Fiscalitate 24.7 organizat de Libero Events, fac referire la modificarile noului Cod Fiscal si mai precis la:
Preturile de TransferImpozitarea in domeniul criptomonedelorTendinte fiscale la nivel international si localLocul prestarii de servicii din punctul de vedere al TVAConferinta este sustinuta de specialisti din cadrul celor mai mari companii de consultanta si experti financiari, factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante companii prezente pe piata romaneasca, iar dintre acestia il mentionam pe Adrian Benta, consultant fiscal si auditor financiar Benta Consult, pe care il recomanda experienta profesionala de peste 15 ani, atat in contabilitatea si fiscalitatea romaneasca, cat si internationala.
Cel de-al doilea speaker prezent la evenimentul Fiscalitate 24.7 este Gabriel Sincu, Partener Asociat in cadrul departamentului de Asistenta fiscala al EY Romania si coordonatorul birourilor regionale de asistenta fiscala din Cluj-Napoca si Timisoara.
"Inceputul de an 2018 este marcat de frenezia tranzactiilor cu moneda virtuala. Cuvinte precum Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin sunt de acum pe buzele tuturor. In... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 17:50