Curtea Constitutionala discuta marti obiectiile de neconstitutionalitate formulate de Avocatul Poporului si de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu pana la 85%.
"Obiectiile de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiectii formulate de Avocatul Poporului si, respectiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala a amanat deschiderea deliberarilor pentru data de 8 decembrie 2020, avand in vedere imposibilitatea constituirii completului de judecata si faptul ca la dosar inca nu au fost transmise punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, solicitate in temeiul art.16 alin.(2) si art.17 din Legea nr.47/1992, precum si toate informatiile solicitate mai multor autoritati publice in temeiul art.77 din Legea nr.47/1992", arata un anunt de presa al CCR, dupa sedinta din 4 noiembrie.
Liderul deputatilor PNL Florin Roman a declarat ca e pentru a treia oara cand CCR amana pronuntarea pe proiectul liberalilor care prevede impozitarea cu pana la 85% a pensiilor speciale si precizeaza ca judecatorii Curtii trag de timp intr-o speta care ii priveste direct. El a mai explicat ca proiectul a tinut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale.
Pe 26 octombrie, deputatul USR Claudiu Nasui a declarat ca in ultimele patru luni, in plina pandemie, peste 3 miliarde lei s-au dus pe... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 07:11
Un proiect de lege depus la Camera Deputatilor propune impozitarea progresiva a salariilor. Specialistii avertizeaza ca taxele foarte mari pe serviciile care aduc valoare adaugata vor forta salariatii de valoare sa plece peste hotare.
Astfel, potrivit unui proiect de lege initiat de deputatul PER Sorin Bota (fost membru PSD pana in ianuarie 2020), "Lege pentru cresterea venitului net al salariatilor", se propune o taxare de 35% (25% - CAS si 10%- CASS) pentru veniturile brute sub 3.000 de lei si va ajunge pana la 50% (27,5% - CAS, 12,5% - CASS, 10% - impozit) pentru cei cu venituri brute de peste 15.001 lei.
"Un impozit progresiv va descuraja munca. Si acum, cu cota unica, cine castiga mai mult plateste mai mult, dar de acum, cine castiga mai mult, va plati si mai mult impozit. Acest lucru il va descuraja sa munceasca pe cel care este bine platit. Noi, in Romania, avem una dintre cele mai mari taxari din UE, iar acest impozit progresiv ar adauga si mai mult peste", a avertizat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Chartered Financial Analyst (CFA) Romania.
Potrivit lui, in felul acesta se penalizeaza munca performanta, iar aici ne referim la cea calificata si se descurajeaza aceste sectoare.
"Aici vorbim de sectoare precum telecomunicatii si IT si altele de acest fel. Iar o astfel de decizie vine in momentul in care se presteaza foarte mult munca la distanta. Iar pentru cineva din Romania va insemna sa poata munci pentru orice companie din UE fara nici o... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 01:38
Uniunea Salvati Romania propune ca statul sa renunte la taxele aplicate pe salariul minim si impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, fara a fi taxata insa componenta de pensie contributiva.
"In aceasta perioada de criza, statul trebuie sa sprijine in primul rand romanii si sa protejeze locurile de munca. Cea mai buna metoda este transferul de resurse de la stat spre populatie, altfel incat oamenii sa nu isi mai faca griji pentru ziua de maine. Concret, statul poate sa renunte la taxele aplicate pe salariul minim si fiecare roman ramane cu 830 de lei in plus in mana.
In plus, statul poate sa acorde 830 de lei ajutor de criza pentru fiecare angajat care si-a pierdut locul de munca incepand cu 1 martie. Impactul bugetar al acestor masuri propuse de USR este suportabil pe termen scurt si similar cu impactul masurilor anuntate de catre Guvern. Doar ca solutia USR presupune o distributie mai simpla si mai echitabila a resurselor", arata USR, intr-o postare pe Facebook.
Uniunea propune si alte masuri de "ajustare a cheltuielilor statului roman", printre care:
- pensii speciale impozitate cu 90% (componenta de pensie contributiva nu va fi taxata);
- impozit de 90% pe orice venit de la stat (salarii plus altele surse, inclusiv pensiile cumulate cu salariul) care depaseste salariul presedintelui Romaniei;
- accelerarea intrarii fondurilor europene in economie;
- digitalizare si revizuirea "labirintului" de agentii, autoritati, companii de stat (municipale sau... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 11:59
Societatea romaneasca nu considera ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii inregistrate, legate de buget si acest dezechilibru, a afirmat joi economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"Acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii, ele sunt mai multe. Eu am inregistrat noua iluzii legate de buget si acest dezechilibru. Mersul spre echilibru bugetar se face numai atunci cand Romania este sub programe cu FMI cum a fost perioada 2000-2005, respectiv 2010 - 2015. In celelalte perioade, cand nu aveam pe cineva sa ne urmareasca, echilibrul bugetar este lasat la voia intamplarii.
Prima iluzie este ca in Romania ar mai exista cota unica de impozitare. Auzi pe ici si pe colo un consultant fiscal de la marile firme spunand ce grozava este Romania ca are cota unica, ca pe baza ei se poate construi... Intrebarea mea este: Stimabililor, unde este cota aia unica? Vreau sa o vad si eu", a spus Lazea, in cadrul unui forum de specialitate.
Acesta a subliniat ca in 2005 erau 16% impozit pe profit, 16% impozitul pe venit si 19% TVA.
"Ideea era toata lumea, dar absolut toata lumea, plateste aceste rate, fara exceptie. Le-am redus in 2005, dar toata lumea sa le plateasca. Ce avem astazi, dupa ce Codul Fiscal, incepand cu 2015, a fost tot relaxat. La impozitul pe profit, 16% mai platesc vreo 25.000 de firme, restul se califica acum mai nou ca... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 12:24
Comisia Europeana a publicat un nou raport de evaluare a Directivei 2003/96/CE privind impozitarea produselor energetice si a electricitatii, mentionand ca, dupa mai bine de 15 ani de la implementarea Directivei, cadrul de impozitare existent a pierdut pasul cu dezvoltarea din sectorul energetic.
In sens larg, Directiva evaluata de catre Comisia Europeana stabileste regulile pentru impozitarea produselor energetice utilizate drept combustibil pentru incalzire ori carburant si pe cele pentru impozitarea electricitatii.
Impozitarea se realizeaza in sfera accizelor, iar Directiva stabileste nivelul minim al acestora.
Principalele probleme identificate de Comisia Europeana
Prevederile neclare ori incomplete din Directiva privind impozitarea produselor energetice si a electricitatii, codurile tarifare neactualizate si nivelul minim al accizelor ce nu a mai fost actualizat constituie principalele probleme identificate de Comisia Europeana in cel mai recent raport pe tema Directivei 2003/96/CE.
Desi initial aceasta Directiva si-a atins obiectivul de a asigura o functionare corecta si concurentiala a pietei energetice, Comisia Europeana subliniaza ca astazi aceasta nu isi mai atinge obiectivul dorit.
In latura fiscala, cauzele identificate de Comisie pentru care Directiva "nu mai tine pasul" cu industria sunt neindexarea nivelului minim al accizelor si utilizarea divergenta a scutirilor de accize de catre statele membre UE.
Nivelul minim al accizelor... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 13:39
Plenul Senatului a votat, miercuri, propunerea legislativa initiata de ministrul Finantelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, privind impozitarea pensiilor speciale care depasesc 7.000 de lei.
Au fost 76 voturi pentru, 0 impotriva si 16 abtineri.
- vom reveni cu detalii - ...citeste mai departe despre "Impozitarea pensiilor speciale a trecut de Senat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 12:02
Guvernul va finaliza, pana luni, schema de impozitare sau taxare a pensiilor de serviciu, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa la Botosani, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.
Acesta sustine ca diminuarea pensiilor speciale va fi asumata prin rectificarea bugetara de saptamana viitoare.
"Vis-a-vis de pensiile de serviciu, eu am sa le zic asa cum scrie la lege, sunt cateva scheme care pana luni vor fi decise, de impozitare sau de taxare. Sunt chestiuni discutate si vor fi asumate prin rectificarea bugetara. Este vorba in primul rand de separarea pensiilor pe contributivitate, acele pensii care se platesc din bugetul asigurarilor de stat fata de celelalte indemnizatii sau pensii de serviciu care se platesc din bugetul de stat. Acele pensii care se platesc din bugetul de stat vor fi acele pensii care, conform pragurilor valorice aparute deja in presa, se vor taxa suplimentar", a afirmat Budai.
Intrebat daca sustine o astfel de masura, ministrul a raspuns: "Este o discutie care a fost asumata de intreg Guvernul. Nu mai exista chestiuni personale".
Referindu-se la sporul de 15% acordat bugetarilor pentru conditii grele si vatamatoare de munca, Marius Budai a dat asigurari ca acesta nu va disparea.
"Nu sunt absolut niciun fel de taieri. Au fost niste discutii pe un anumit spor pe care nu il primeste toata administratia publica. Trebuie separate cumva lucrurile, pentru ca administratia locala isi stabileste singura aceste sporuri si... mai mult
Vineri, 02 August 2019, ora 15:50
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) nu sustine o noua impozitare forfetara si o crestere a fiscalizarii IMM-urilor si, in acelasi timp, solicita asigurarea stabilitatii cadrului legal fiscal actual, orientat intr-o mult mai mare masura catre impozitarea veniturilor, nu a profiturilor.
"CNIPMMR nu sustine o noua impozitare forfetara si o crestere a fiscalizarii IMM-urilor, solicitand asigurarea stabilitatii cadrului legal fiscal actual, orientat deja din 2015 (prin ample modificari legislative adoptate in fiecare an pana in 2018), intr-o mult mai mare masura catre impozitarea veniturilor in loc de cea a profiturilor si pe inlocuirea impozitului pe profit cu un impozit specific pentru anumite categorii de activitati, impozit avand caracteristicile unui impozit forfetar. In multe tari, intreprinderile mici beneficiaza de un sistem simplificat de impozitare a castigurilor, aceasta abordare avand la baza mai multe argumente", se arata intr-un comunicat de presa al CNIPMMR, transmis luni AGERPRES.
In viziunea Consiliului, pe langa avantajele sistemului de impozitare a veniturilor trebuie avute in vedere si dezavantajele: impozitarea are loc si daca intreprinderile inregistreaza pierderi, fie ca urmare a unor perioade mai dificile sau ca urmare a faptului ca se afla intr-o faza investitionala, rata impozitarii va fi mai mica in perioadele de ascensiune si mai ridicata in perioadele de recesiune, ceea ce va amplifica... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 13:49
Ministerul Finantelor analizeaza posibilitatea impozitarii progresive a pensiilor speciale, ca modalitate de a reduce impactul asupra actualului buget, astfel incat la rectificarea bugetara anuntata la sfarsitul lunii sa se incadreze in deficitul de 3%, potrivit unor surse din PSD.
Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici analizeaza masurile pe care trebuie sa le aplice pentru a scadea deficitul bugetului de stat la 3% din PIB, limita acceptabila conform normelor UE. Acestea vor fi anuntate la sfarsitul lunii iulie, odata cu rectificarea bugetara, au explicat sursele citate, pentru Mediafax.
Astfel, din cei 11 miliarde de lei, care reprezinta deficitul bugetar actual, ministrul Finantelor planuieste taierea a 7 miliarde de lei din cheltuielile Guvernului, pentru a se incadra in tinta de deficit de 3%, adica 4 miliarde de lei, conform surselor social-democrate.
Una dintre masurile luate in considerare de Executiv pentru reducerea deficitului bugetar este impozitarea progresiva a pensiilor speciale, conform surselor mentionate.
De asemenea, Guvernul ar putea taia finantarea pentru programe cu masuri sociale. Unul dintre acestea ar putea fi cel cunoscut drept "Primul Ghiozdan", prin care copii din clasa I si clasa pregatitoare ar trebui sa primeasca un ghizodan cu rechizite. Pentru a implementa programul, Ministerul Educatiei a avut alocat in bugetul pe 2019 peste 9.300.000 lei.
In acelasi timp, ministrul Finantelor ia in considerare restructurarea unor agentii... mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 17:37