Plenul Camerei Deputatilor a adoptat joi, cu amendamente, proiectul referitor la Ordonanta de urgenta 33/2020 privind unele masuri fiscale.
"Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata, contribuabilii care platesc impozit pe venitul microintreprinderilor, care platesc impozitul datorat la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, si 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului pe profit datorat", se arata in proiectul de lege.
Acest document mai prevede, de asemenea, amanarea de la plata in vama a TVA pentru importurile de medicamente, de echipamente de protectie, alte dispozitive sau echipamente medicale si materiale sanitare care pot fi utilizate in prevenirea, limitarea, tratarea si combaterea COVID-19, efectuate in perioada pentru care s-a instituit starea de urgenta si in urmatoarele 30 de zile calendaristice de la data incetarii starii de urgenta.
Au votat "pentru" 313 deputati, unul a fost "impotriva", iar unul s-a abtinut.
Proiectul a fost adoptat si de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.
Citeste si: Firmele care isi platesc impozitele vor primi bonificatii. Care sunt conditiile
...citeste mai departe despre "Parlamentul a adoptat OUG care prevede bonificatii pentru firmele care isi platesc impozitele" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 15:05
Ordonanta de urgenta 33/2020, care aduce reduceri de impozite pentru persoane juridice si masura taxarii inverse in vama pentru TVA aferenta importului unor bunuri de prima necesitate in combaterea pandemiei de COVID-19, a fost publicata in Monitorul Oficial.
Iata ce prevede:
a) Platitorii de impozit pe profit beneficiaza de o reducere a impozitului pentru trimestrul 1/2020, daca efectueaza plata pana in data de 25 aprilie 2020 inclusiv, astfel:
Marii contribuabili beneficiaza de o reducere a impozitului pe profit de 5%;Contribuabilii mijlocii beneficiaza de o reducere a impozitului pe profit de 10%;Ceilalti contribuabili beneficiaza de o reducere de asemenea de 10%.
b) Societatile platitoare de impozit specific beneficiaza in mod similar de reducerea impozitului specific aferent trimestrului I/2020, cu procentul de 5% pentru marii contribuabili si cu 10% pentru ceilalti contribuabili.
Nota: aici vor trebui sa fie adoptate norme de aplicare, cum se defalca impozitul pentru trimestrul I, avand in vedere faptul ca prin reglementarea specifica, acesta se declara si se plateste semestrial, pana pe data de 25 a lunii urmatoare semestrului incheiat, daca ne raportam la art. 8 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific.
c) Societatile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderii beneficiaza de o bonificatie in procent de 10% pentru impozitul aferent trimestrului I/2020, daca este achitat pana pe data de 25 aprilie 2020 inclusiv.
Din punct de... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 10:23
Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata, care platesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipata aferenta aceluiasi trimestru, pana la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiaza de o bonificatie de 5% sau 10%, calculata asupra impozitului pe profit datorat, a informat Ministerul de Finante.
Pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, pana la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.
Marii contribuabili vor avea o bonificatie de 5%, in timp ce contribuabilii mici si mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.
"Prevederile se aplica in mod corespunzator si pentru contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, daca platesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie-25 iunie 2020", arata Ministerul de Finante.
Bonificatiile se vor aplica si pentru companiile de turism si de alimentatie publica, privind impozitul specific unor activitati, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.
Contribuabilii determina impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, de plata, prin scaderea din impozitul datorat a bonificatiei... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 11:35
Incepand de azi, firmele care sponsorizeaza ONG-urile isi pot deconta mai mult din cifra de afaceri.
Legea 156/2019, care schimba Codul Fiscal, a fost publicata in Monitorul Oficial, astfel ca pentru platitorii de impozit pe profit se imbunatatesc facilitatile fiscale acordate pentru efectuarea de sponsorizari.
Mai exact, procentul din cifra de afaceri in care se pot efectua sponsorizari, prin care se reduce impozitul pe profit de plata, creste de la 0,5% la 0,75%.
Desigur, se pastreaza conditia cumulativa de a nu se depasi 20% din impozitul pe profit datorat la plata.
Restul reglementarilor aplicabile sponsorizarilor raman nemodificate, in sensul ca sponsorizarile reprezinta cheltuieli nedeductibile fiscal la calculul impozitului pe profit si pot fi efectuate sponsorizari doar catre persoanele ce au acest drept, prevazut de Legea nr. 32/1994, cu modificari ulterioare.
Astfel, pot fi beneficiari ai sponsorizarii persoane juridice ce au rol social, cum ar fi entitati fara scop patrimonial - asociatii si fundatii, institutii publice sau emisiuni de radio si televiziune. Sponsorizarea trebuie consemnata intr-un contract de sponsorizare.
Cand se efectueaza o sponsorizare catre o unitate de cult sau o entitate fara scop patrimonial, pentru a se beneficia de facilitatile fiscale ale sponsorizarii, trebuie ca acesti beneficiari ai sponsorizarii sa fie inscrisi in Registrul cu beneficiarii de sponsorizari, tinut de autoritatea fiscala. Celelalte persoane juridice... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 11:09
Firmele care vor realiza investitii intr-un anumit domeniu ar putea beneficia de reduceri la plata impozitului pe profit si a contributiilor sociale, se precizeaza intr-un proiect de hotarare, lansat recent in dezbatere publica pe site-ul Departamentului pentru IMM.
Documentul stabileste ca, in functie de valoarea investitiei, reducerile de taxe ar putea ajunge pana la nivelul de 100%.
Conform unui proiect de hotarare, lansat recent in dezbatere publica pe pagina de internet a Departamentului pentru IMM, ar putea fi instituita o schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea regionala, prin care vor fi sprijinite investitiile realizate de firme intr-un anumit domeniu. Astfel, acestea ar putea beneficia de reducerea impozitului pe profit si a contributiilor sociale in proportie de pana la 100%.
Mai exact, documentul stabileste ca urmeaza sa fie sustinute investitiile realizate in domeniul hotelier.
Potrivit reglementarilor aflate in dezbatere publica, vor fi considerate cheltuieli eligibile costurile cu investitiile in infrastructura hoteliera si/sau de agrement.
"Contribuabilii platitori de impozite, taxe si contributii la bugetul consolidat de stat pot beneficia de o reducere a acestora in urma realizarii unor investitii in dezvoltarea de infrastructura hoteliera sau de agrement noua sau in urma modernizarii si extinderii celei existente", se arata in documentul citat.
Citeste mai multe despre Unele firme ar putea beneficia de reducerea cu pana la 100% a... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 16:04
Pierderile fiscale au un nou regim fiscal de la 1 octombrie, de cand Codul fiscal a suferit modificari importante la capitolul "Impozit pe profit". Odata cu publicarea normelor de aplicare pentru aceste modificari, regulile si procedurile care se aplica pentru determinarea impozitului pe profit si calculul pierderilor fiscale a fost clarificat.
Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 15/2012, actul normativ aducand, la capitolul impozit pe profit, cateva reglementari noi in ceea ce priveste pierderile fiscale. Mai exact, noile reguli permit persoanelor juridice succesoare ale operatiunilor de reorganizare sa recupereze pierderile fiscale, pana acum acest lucru nefiind posibil.
Citeste mai multe despre Calculul impozitului pe profit: Cum se aplica noile reguli privind pierderile fiscale pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 10:10
Firmele vor avea posibilitatea sa opteze intre plata trimestriala sau anuala a impozitului pe profit, in ultimul caz fiind necesare plati anticipate in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, potrivit unui proiect de ordonanta care modifica Codul Fiscal. In prezent, aceasta optiune este posibila doar in cazul institutiilor bancare, potrivit Mediafax.
In ceea ce priveste sistemul de plata trimestrial, firmele vor determina profitul datorat luand in calcul veniturile si cheltuielile, precum si celelalte elemente de ajustare a bazei impozabile, inregistrate efectiv in fiecare trimestru.
Sistemul de calcul, declarare si plata a impozitului pe profit de catre organizatiile nonprofit si de contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura nu se modifica, aceaste categorii de contribuabili aplicand in continuare sistemul anual de plata a impozitului pe profit, fara efectuarea de plati anticipate. mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 19:24
Firmele vor fi scutite de la 1 octombrie de impozitul pe profitul reinvestit numai daca produc sau cumpara masini, utilaje si instalatii de lucru, care trebuie sa fie noi, in cazul achizitionarii, potrivit unui proiect de ordonanta, citat de Mediafax.Asta nu inseamna ca vor putea sa le revanda imediat, pentru ca activele vor trebui pastrate in patrimoniul firmei cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor normala de functionare. In caz contrar, companiile vor trebui sa plateasca impozit pe profit pentru sumele respective plus majorari de intarziere, recalculate de la data aplicarii facilitatii.Intreprinderile mici si mijlocii care vor sa beneficieze de facilitate trebuie sa ia in calcul faptul ca nu vor mai putea primi fonduri bugetare pentru compensarea sumelor investite in tehnologie, asa cum se intampla acum.
Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit se va aplica pana la 31 decembrie 2010 inclusiv, masura care va produce o "gaura" de 420 milioane de lei la buget, potrivit estimarilor din document.
Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute
mai mult
Vineri, 28 August 2009, ora 11:56
Valoarea impozitului forfetar ar trebui stabilita prin calcularea profitului mediu al operatorilor economici care raporteaza venituri, pe ramura de activitate, a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu. "Cel mai corect mod de stabilire a impozitului forfetar este identificarea profitabilitatii medii pe ramura. Astfel se poate evita si supradimensionarea valorii impozitului forfetar", a precizat reprezentantul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Potrvit acestuia, impozitul forfetar reprezinta o suma sau un procent fix din profit. Aceste valori se stabilesc pe ramura de activitate sau pe subramuri. In opinia lui Nicolescu, acesta masura este oportuna in conditiile in care foarte multe firme autohtone nu-si declara profitul, chiar daca acestea au inregistrat venituri.
"In Romania sunt zeci de mii de societati care raporteaza profituri zero ani la rand. Daca aceste firme nu ar avea niciun profit in toata acesta perioada de timp, nu ar avea cum sa reziste pe piata", a adaugat presedintele CNIPMMR.
Patronii spun ca stabilirea impozitului forfetar este o masura care trebuie aplicata mai ales in sectorul serviciilor, "unde este dificil de stabilit volumul activitatii". Introducerea impozitului pentru anumite activitati economice este o propunere a ministrului IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita, iar masura va fi inclusa in... mai mult
Luni, 02 Martie 2009, ora 12:50