In proiectul de buget pe 2018, Guvernul are in plan sa mentina impozitul aplicat companiile din energie pentru profiturile obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania. Insa, Ministerul Finantelor isi propune sa creasca acest impozit cu cel putin 20 de procente, masura care este considerata "obiectiv principal pe termen mediu" deoarece are rolul de "restabilire a echitatii".
Masura se regaseste si in programul de guvernare in baza caruia Executivul a primit votul de incredere al Parlamentului.
De asemenea, vor fi prelungite cu inca un an si impozitele speciale pentru exploatarea resurselor naturale si a veniturilor suplimentare obtinute de companiile din energie din dereglementarea preturilor din sectorul gazelor naturale, se mai arata in proiectul de buget pe anul viitor, document obtinut de Profit.ro.
Tot cu un an vor fi prelungite si impozitele speciale pentru exploatarea resurselor naturale si a veniturilor suplimentare obtinute de companiile din energie din sectorul gazelor naturale
Citeste mai departe despre "Guvernul vrea sa puna un impozit suplimentar de cel putin 20% pe profitul companiilor din energie" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 10:49
Romania a urcat opt pozitii, pana pe locul 42 din 190, in clasamentul global PwC Paying Taxes 2018, care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie obisnuita.
Clasamentul Paying Taxes este parte integranta a raportului Doing Business realizat in fiecare an de Banca Mondiala si este unul dintre indicatorii cei mai urmariti de investitori, atunci cand decid strategia de investitii globala. Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 50.
"Aceasta este cea mai buna clasare a Romaniei de cand se realizeaza clasamentul Paying Taxes de catre PwC, ceea ce denota progresele facute in ultimii ani de Romania in privinta usurarii procesului de plata a taxelor, prin facilitarea platilor online si reducerea sarcinii fiscale totale. Practic, Romania a devenit acum cea mai bine clasata tara din Europa Centrala si de Est in clasamentul Paying Taxes, daca exceptam tarile Baltice, care sunt performere la nivel mondial in privinta usurintei platii taxelor", a precizat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Clasamentul pentru editia 2018 a raportului Paying Taxes se bazeaza pe analiza indicatorilor fiscali valabili pentru anul 2016.
Performanta Romaniei este cu atat mai notabila, cu cat o serie de tari din Europa Centrala si de Est au inregistrat o deteriorare a pozitiei in clasament, in principal pe fondul majorarii fiscalitatii. Astfel, Croatia a coborat de pe locul 49 pe pozitia 95, Ungaria a coborat de pe 77... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 14:08
HOSPICE Casa Sperantei lanseaza oficial campania "Doneaza timp de calitate", adresata indeosebi factorilor de decizie din companii, in incercarea de a atrage sponsorizari pentru sustinerea ingrijirii paliative gratuite.
Societatile comerciale au posibilitatea de a directiona catre cauzele pe care le sustin pana la 20% din impozitul pe profit datorat statului.
Campania HOSPICE Casa Sperantei isi propune sa rastoarne paradigma "Timpul inseamna bani" si sa indrepte atentia asupra nevoii de a asigura timp de calitate persoanelor care sufera de boli incurabile.
In Romania, doar 9% dintre pacientii cu prognostic limitat de viata au acces la servicii paliative menita sa le aline durerile si sa le ofere ingrijirea necesara pentru a-si petrece cu demnitate si impacare timpul ramas, alaturi de cei dragi.
Indemnul "Doneaza timp de calitate" se afla in centrul campaniei de comunicare si contine materiale pentru TV, online, OOH si scrisori adresate reprezentantilor companiilor din Romania. Conceptul creativ a fost dezvoltat impreuna cu agentia de publicitate Centrade Cheil.
"Un diagnostic necrutator ascunde adevarate drame, atat pentru pacienti cat si pentru familiile acestora. Este foarte important ca ei sa nu fie singuri in cea mai grea lupta a vietii si sa aiba parte de sprijinul nostru atunci cand au mai mare nevoie de el. Ii indemnam pe toti cei care au posibilitatea de a schimba ceva in povestea acestor oameni sa priveasca dincolo de bariera "nu se mai poate... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 17:47
Presedintele PSD, Liviu Dragnea a revenit din concediu cu un nou atac la multinationale. Seful PSD a spus ca autoritatile ar face mai bine sa verifice daca firmele mari care platesc un impozit mic in Romania nu cumva isi scot din tara profitul "prin tot felul de proceduri ilegale", in loc sa faca anchete la ferme de porci.
Dragnea a facut astfel aluzie la dosarul de evaziune de 9 milioane de euro deschis de DIICOT in care e vizata si ferma de porci din localitatea teleormaneana Salcia unde cel putin pana la inceputul acestui an actionar majoritar era fiul sau.
"S-a spus problema despre companii mari care fac afaceri in Romani si care lasa putin impozit in aceasta tara. Am vazut foarte multi romani, si la televizor, care ne certau pentru asta. Mi-a placut foarte mult ca sunt romani care sunt interesati ca banii care trebuie sa ramana in Romania, sa plece", a spus Liviu Dragnea, potrivit News.ro.
Liderul PSD a insistat ca institutiile statului ar trebui sa verifice daca aceste companii respecta legea din Romania.
"Eu cred ca fiecare companie care isi desfasoara activitatea aici trebuie sa respecte legea si cred ca institutiile statului, sigur care acum se ocupa de chestiuni mult mai importante, niste ferme de porci, ar trebui sa se uite cu atentie daca aceste companii respecta legea si nu cumva scot profitul prin tot felul de proceduri care sunt ilegale", a conchis liderul PSD.
Intrebat despre cum vede perchezitia la ferma de porci Salcia, Dragnea a spus: "N-o... mai mult
Marti, 22 August 2017, ora 14:54
Companiile mari care inregistreaza venituri de peste un milion de euro vor avea cel mai mult de suferit de pe urma impozitului pe venit, iar aproape 60% dintre acestea sunt firme cu actionariat strain, avertizeaza Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si lector la Institutul Bancar Roman (IBR).
Acesta a realizat un studiu de impact cu privire la introducerea impozitului pe venitul companiilor, masura introdusa recent in programul de guvernare.
Citeste si Impozitul pe cifra de afaceri va provoca un val de falimente si incalca legea UE: Cateva date si calcule
"Acest studiu de impact concluzioneaza faptul ca, sub auspiciile actuale, aproape jumatate din firmele active in Romania sunt expuse unor impozite in crestere incepand cu anul 2018, in timp ce 60% dintre acestea nu vor putea suporta povara fiscala suplimentara. Astfel, aproximativ una din trei companii care activeaza in Romania este expusa riscului de a intra in insolventa din cauza noilor masuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor in functie de venit.
Noile masuri fiscale, asa cum sunt prezentate in stadiul actual, par sa trateze efectul si mai putin cauza. Personal, cred ca ar fi mai indicata o interventie chirurgicala asupra cauzei, respectiv identificarea companiilor care reduc sau evita impozitarea profitului la nivelul real si normalizarea acestuia, conform realitatii. Daca nu se intelege si nu se rezolva cauza, se va trata efectul intr-un mod... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 11:24
Redirectioneaza 20% din impozitul pe profit pana la 31 Decembrie 2013 si poti ajuta la salvarea copiilor bolnavi de cancer si leucemie fara sa te coste nimic!
Asociatia umanitara Speranta pentru Romania este implicata in ajutorarea copiilor bolnavi de cancer si leucemie, copii strazii, batranii strazii, familii sarace cu multi copii, etc.
Activitatea noastra principala se concentreaza pe salvarea vietilor copiilor bolnavi de cancer si leucemie. In atentia noastra este Andrada Uskar care sufera de leucemie si care are nevoie luna de luna de 1 500 de euro pentru tratament, care se realizeaza la Clinica San Matteo din Pavia, Italia.
Tratamentul Andradei a inceput in luna noiembrie 2012 si va dura doi ani de zile, pana in luna noiembrie 2014. Rezultatele tratamentului sunt foarte bune, medicii italieni sunt increzatori ca Andrada va invinge leucemia complet cu ajutorul tratamentului.
Andrada are nevoie de sustinerea noastra luna de luna cu 1 500 de euro pentru acest tratament sa poata continua pana la final.
Asociatia umanitara Speranta pentru Romania face un apel catre toate companiilor din Romania care doresc sa o ajute pe Andrada (si nu numai) ca sa poata continua tratamentul, sa doneze 20% din impozitul pe profit catre asociatia noastra.
Pana in luna Noiembrie 2014 cand Andrada va finaliza tratamentul mai este nevoie de 18 000 de euro. Redirectioneaza 20% din impozitul pe profit si compania dvs va contribui la salvarea Andradei.
Descarca contractul... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 10:24
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la finalul sedintei USL, ca exista vesti proaste din punct de vedere al colectarii impozitului pe profit dupa primul trimestru, nivelul fiind mai mic decat anul trecut, explicatia tinand de faptul ca societatile comerciale intra in insolventa.
"Vestile proastre sunt cele legate de o scadere importanta a veniturilor privind impozitul pe profit, si aici - fara sa tin cursuri economice - sunt doua explicatii: pe de o parte sunt companii multe care intra in insolventa pentru ca neavand asigurat un flux de creditare pur si simplu nu reusesc sa faca fata cu obligatiile pe care le au atat fata de bugetul de stat, cat si fata de alti furnizori, iar a doua categorie - si acolo trebuie sa acceleram de fapt modificarea legii insolventei - se refera la cei care intra cu rea-credinta in insolventa in asa fel incat nu mai platesc niciun fel de taxa, nu mai platesc niciun fel de impozit, nimic din ceea ce platesc celelalte companii care traiesc in mod normal pe piata economica si merg mai departe, isi tin activitatea, fara sa plateasca nicio taxa", a sustinut Ponta.
Premierul a precizat ca vor trebui instituite sanctiuni in cazul societatilor comerciale 'direct cu faliment, pe cei care intra in mod fraudulos in insolventa sau doar pentru a nu plati taxe si impozite".
El a mentionat ca aceasta va fi preocuparea Guvernului pentru trimestrul al doilea, in perspectiva acordului cu FMI.
"La sfarsitul acestui trimestru al doilea trebuie sa... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 08:35
Joi, 31 ianuarie, este ultima zi in care platitorii de impozit pe profit isi pot exprima optiunea de a plati: trimestrial, anticipat sau prin sistem real de plata.
"Mai avem o singura zi in care putem sa facem o alegere corecta. Posibilitatea de a alege sistemul in care fiecare isi plateste impozitul pe profit poate insemna un avantaj dar in acelasi timp si un dezavantaj. Faceti alegerea corecta pentru ca aceasta isi va arata efectele pe parcursul urmatorilor doi ani, iar prin plata anticipata se poate crea un avantaj de cash flow" declara Luminita Ristea, partener CRG Nexia.
Aceasta modificare fiscala a fost adoptata de la 1 ianuarie 2013.
Este vorba de formularul 012 - Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, care a fost aprobat prin Ordinul ANAF nr. 1994/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 9 din 7 ianuarie 2012.
Optiunea pentru noul sistem de declarare si plata a impozitului pe profit este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.
Continuarea politicii de limitare a deductibilitatii
Noile schimbari fiscale continua politica de limitare a deductibilitatii cu cheltuielile.
Daca pana acum deductibilitatea cheltuielilor cu autovehicule se facea pana la 50% sau in unele cazuri chiar integral, de la 1 februarie se limiteaza aceste deductibilitati, astfel ca cheltuielile cu o masina care, de exemplu, este mai scumpa de 18 mii de euro nu se mai deduce, au spus oficialii Nexia. mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 16:35
Exxon Mobil, una dintre cele mai profitabile corporatii din lume, sustine ca a platit peste 45% din venituri in taxe, desi cifrele raportate de acestia sunt criticate de specialisti care sustin ca exagereaza.
De altfel, si in Romania, Petrom este principalul contributor la bugetul statului.
Insa in SUA, problema taxarii companiilor energetice a devenit deja un joc politic, pe masura ce presedintele Obama anunta ca vrea sa taie din beneficiile acestora, referindu-se la scutiri de taxe care insumeaza peste 40 miliarde de dolari. Astfel, Exxon, Chevron si Conoco vor trebui sa scoata mai multi bani din cufere, scrie Reuters.
"Companiile petroliere fac mai multi bani acum decat au facut vreodata. Pe langa banii pe care ii primesc de la consumatori la benzinarie, mai vor si bani de la buget", sustine Obama. La randul lor, companiile din domeniu reclama ca sunt cele mai taxate corporatii.
"Suntem cea mai taxata industie din cate stiu", declara la inceputul lunii martie directorul Chevron, John Watson.
Raspunsul dilemei sta in metoda de calcul, lucru care e din ce in ce mai important pe masura ce atat pretul petrolului, cat si profiturile companiilor petroliere cresc.
Diferentele intre calculele companiei si cele ale criticilor ei, grupul "Cetateni pentru taxare corecta", sta in luarea in faptul ca Exxon ia in calcul si taxele platite statelor straine, dar si impozitul amanat. De altfel, alte variatii tehnice apar la calcularea valorii impozitelor.
In... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 08:32