Plenul Camerei Deputatilor a adoptat joi, cu amendamente, proiectul referitor la Ordonanta de urgenta 33/2020 privind unele masuri fiscale.
"Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata, contribuabilii care platesc impozit pe venitul microintreprinderilor, care platesc impozitul datorat la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, si 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului pe profit datorat", se arata in proiectul de lege.
Acest document mai prevede, de asemenea, amanarea de la plata in vama a TVA pentru importurile de medicamente, de echipamente de protectie, alte dispozitive sau echipamente medicale si materiale sanitare care pot fi utilizate in prevenirea, limitarea, tratarea si combaterea COVID-19, efectuate in perioada pentru care s-a instituit starea de urgenta si in urmatoarele 30 de zile calendaristice de la data incetarii starii de urgenta.
Au votat "pentru" 313 deputati, unul a fost "impotriva", iar unul s-a abtinut.
Proiectul a fost adoptat si de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.
Citeste si: Firmele care isi platesc impozitele vor primi bonificatii. Care sunt conditiile
...citeste mai departe despre "Parlamentul a adoptat OUG care prevede bonificatii pentru firmele care isi platesc impozitele" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 15:05
Ordonanta de urgenta 33/2020, care aduce reduceri de impozite pentru persoane juridice si masura taxarii inverse in vama pentru TVA aferenta importului unor bunuri de prima necesitate in combaterea pandemiei de COVID-19, a fost publicata in Monitorul Oficial.
Iata ce prevede:
a) Platitorii de impozit pe profit beneficiaza de o reducere a impozitului pentru trimestrul 1/2020, daca efectueaza plata pana in data de 25 aprilie 2020 inclusiv, astfel:
Marii contribuabili beneficiaza de o reducere a impozitului pe profit de 5%;Contribuabilii mijlocii beneficiaza de o reducere a impozitului pe profit de 10%;Ceilalti contribuabili beneficiaza de o reducere de asemenea de 10%.
b) Societatile platitoare de impozit specific beneficiaza in mod similar de reducerea impozitului specific aferent trimestrului I/2020, cu procentul de 5% pentru marii contribuabili si cu 10% pentru ceilalti contribuabili.
Nota: aici vor trebui sa fie adoptate norme de aplicare, cum se defalca impozitul pentru trimestrul I, avand in vedere faptul ca prin reglementarea specifica, acesta se declara si se plateste semestrial, pana pe data de 25 a lunii urmatoare semestrului incheiat, daca ne raportam la art. 8 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific.
c) Societatile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderii beneficiaza de o bonificatie in procent de 10% pentru impozitul aferent trimestrului I/2020, daca este achitat pana pe data de 25 aprilie 2020 inclusiv.
Din punct de... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 10:23
Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata, care platesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipata aferenta aceluiasi trimestru, pana la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiaza de o bonificatie de 5% sau 10%, calculata asupra impozitului pe profit datorat, a informat Ministerul de Finante.
Pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, pana la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.
Marii contribuabili vor avea o bonificatie de 5%, in timp ce contribuabilii mici si mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.
"Prevederile se aplica in mod corespunzator si pentru contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, daca platesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie-25 iunie 2020", arata Ministerul de Finante.
Bonificatiile se vor aplica si pentru companiile de turism si de alimentatie publica, privind impozitul specific unor activitati, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.
Contribuabilii determina impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, de plata, prin scaderea din impozitul datorat a bonificatiei... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 11:35
Ministrul german de Finante, Olaf Scholz, vrea un nivel minim al impozitul pe profit pentru a preveni ca firmele sa caute paradisuri fiscale, a anuntat vineri publicatia Handelsblatt, citand un expert fiscal al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).
Ziarul sustine ca Scholz ar fi solicitat OECD sa ia in considerare propunerea, in conditiile in care statele isi pot alinia reglementarile fiscale principiilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, transmite Reuters.
O astfel de miscare ar reprezenta o extindere a programului BEPS, un set de politici ale OECD impotriva erodarii bazei de impozitare si transfer al profiturilor.
Propunerea oficialului german este sprijinita de Franta. Propunerea ministrului german de Finante a fost bine primita dar discutiile sunt in stadiu preliminar, anunta Handelsblatt.
"In contextul discutiilor pe tema BEPS, Franta si Germania au propus discutarea unui nivel minim al impozitul pe profit care va fi folosit de toate statele membre OECD, a afirmat Pascal Saint-Amans de la OECD pentru publicatia germana
Si Guvernul olandez a propus reducerea impozitului pe profit in doua transe, de la 25% in prezent la 20,5% pana in 2021. Noul impozit pe profit va plasa Olanda usor sub media statelor din UE, de aproximativ 22%, in 2017.
Conform datelor Deloitte Romania, statele membre UE cu cele mai mici cote de impozit pe profit sunt: Ungaria (9%), Bulgaria (10%), Irlanda (12,5%), Cipru (12,5%), Lituania... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 15:16
In conditiile in care opt state UE au redus cotele de impozit pe profit incepand din 2017, Romania va putea miza tot mai putin pe avantajul fiscalitatii scazute in atragerea investitiilor si are nevoie si de alte atuuri, arata o analiza Deloitte Romania.
Chiar si in noul context, cota de impozit pe profit din Romania continua sa se afle printre cele mai mici din UE, clasandu-se pe pozitia a sasea.
Totusi, vecinii Romaniei, Ungaria si Bulgaria, au cote semnificativ mai mici, respectiv 9% si 10%, arata studiul.
"Deciziile de scadere a cotelor de impozit pe profit in 2017-2018 luate aproape simultan de opt state membre reprezinta o schimbare substantiala de abordare. Pana anul trecut, marea majoritate a tarilor UE au tratat cu precautie reducerea fiscalitatii. Este de asteptat ca tendinta sa continue in anii urmatori avand in vedere declaratiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franta, Polonia sau Belgia.
In acest context, devine evident faptul ca Romania va putea miza tot mai putin pe fiscalitatea redusa ca avantaj major de atragere a investitorilor si ca va trebui sa se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea si stabilitatea legislativa, reducerea birocratiei, dezvoltarea infrastructurii, pregatirea fortei de munca", spune Dan Badin, partener coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.
Citeste si PSD se lauda ca i-a scos pe romani din saracie, de cand e la putere, afacerile merg bine si... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 13:45
Senatul a adoptat, in sedinta plenului de joi, proiectul de aprobare a OUG 25/2018 prin care microintreprinderile pot sa opteze pentru plata impozitului pe profit daca indeplinesc doua conditii - au capital social minimum 45.000 de lei si cel putin doi salariati.
Potrivit OUG, microintreprinderile care opteaza pentru plata impozitului pe profit vor beneficia de facilitati, respectiv "scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, scutirea de la plata impozitului pe profit in cazul in care desfasoara exclusiv activitate inovare, cercetare, dezvoltare".
Totodata, prin acest act normativ se reduce acciza la motorina pentru transportatorii de marfuri si persoane - se diminueaza cu 183,62 de lei pentru 1.000 de litri, respectiv cu 217,31 lei pe tona nivelul accizei pentru motorina utilizata drept carburant pentru motor in sectorul transporturilor de marfuri, respectiv al transportului de persoane.
O alta prevedere a ordonantei stabileste ca, in cazul persoanelor fizice, donatiile catre entitatile non-profit sau unitatile de cult furnizori de servicii sociale acreditati cresc de la 2% la 3,5% din impozitul datorat pe venitul din salarii, pensii, din venitul net anual impozabil.
Citeste mai departe despre "Microintreprinderile vor putea opta pentru plata impozitului pe profit - Ordonanta lui Teodorovici a trecut de Senat. Urmeaza Camera" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 03 Mai 2018, ora 14:03
HOSPICE Casa Sperantei lanseaza oficial campania "Doneaza timp de calitate", adresata indeosebi factorilor de decizie din companii, in incercarea de a atrage sponsorizari pentru sustinerea ingrijirii paliative gratuite.
Societatile comerciale au posibilitatea de a directiona catre cauzele pe care le sustin pana la 20% din impozitul pe profit datorat statului.
Campania HOSPICE Casa Sperantei isi propune sa rastoarne paradigma "Timpul inseamna bani" si sa indrepte atentia asupra nevoii de a asigura timp de calitate persoanelor care sufera de boli incurabile.
In Romania, doar 9% dintre pacientii cu prognostic limitat de viata au acces la servicii paliative menita sa le aline durerile si sa le ofere ingrijirea necesara pentru a-si petrece cu demnitate si impacare timpul ramas, alaturi de cei dragi.
Indemnul "Doneaza timp de calitate" se afla in centrul campaniei de comunicare si contine materiale pentru TV, online, OOH si scrisori adresate reprezentantilor companiilor din Romania. Conceptul creativ a fost dezvoltat impreuna cu agentia de publicitate Centrade Cheil.
"Un diagnostic necrutator ascunde adevarate drame, atat pentru pacienti cat si pentru familiile acestora. Este foarte important ca ei sa nu fie singuri in cea mai grea lupta a vietii si sa aiba parte de sprijinul nostru atunci cand au mai mare nevoie de el. Ii indemnam pe toti cei care au posibilitatea de a schimba ceva in povestea acestor oameni sa priveasca dincolo de bariera "nu se mai poate... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 17:47
Daca atunci cand nu-si platesc darile la timp, firmele sunt penalizate de Fisc, ce-ar fi daca si bun-platnicii ar fi recompensati cumva de stat?
Asta si-au zis initiatorii unui proiect de lege depus spre dezbatere la Senat.
Asa numita "lege pentru stimularea conformarii fiscale voluntare" prevede ca firmele fara datorii la bugetul de stat si care isi onoreaza la termen toate obligatiile sa primeasca stimulente fiscale. Mai exact, sa poata recupera pana la 50% din impozitul pe profit.
Legea a fost depusa pe 17 octombrie de mai multi deputati si senatori liberali si propune o modificare a Codului Fiscal.
Proiectul prevede un stimulent fiscal pentru "contribuabilii care nu inregistreaza debite la bugetul general consolidat, iar, in cursul anului fiscal, in care s-a inregistrat profitul, si-au onorat la termen toate obligatiile fiscale".
Stimulentul avut in vedere s-ar aplica progresiv, in functie de numarul de ani in care firma s-a conformat fiscal voluntar.
Stimulentul fiscal va presupune:
a) recuperarea a 30% din impozitul pe profitul datorat in anul de referinta;
b) recuperarea a 40% din impozitul pe profitul datorat pentru al doilea an consecutiv (in care firma indeplineste criteriile precizate).
c) recuperarea a 50% din impozitul pe profitul datorat pentru al treilea an consecutiv si anii urmatori, in care firma indeplineste criteriile.
Evident ca o firma care a primit stimulent intr-un an il va pierde daca, in anul urmator, isi va plati cu... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 16:26
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca ideea impozitului pe cifra de afaceri nu ar fi plecat de la reprezentanti ai BNR, iar presa ar trebui sa caute raspunsul la Guvern.
"Ideile, impozitul pe cifra de afaceri, de exemplu in Statele Unite se numeste 'sales tax', deci impozit pe vanzari, e in orice carte de 'economics'. Deci ce face, cenzuram idei sau...? Nu stiu daca a plecat de la ei, dar dumneavoastra puteti sa ii intrebati pe cei de la Guvern.
Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit care este in anumite tari ale lumii. Eu nu spun ca este bine sau este rau. Eu va spun ca discutia pe tema aceasta ca este o idee care a plecat de la cineva de la Banca Nationala, ce valoare are daca ar fi plecat de la cineva de la Banca Nationala? Niciun fel de valoare.
Important este cine o recepteaza si cine vrea sa o puna in practica, daca o recepteaza cineva si daca vrea sa o puna in practica. Intrebarea pe care mi-o puneti mie trebuie sa o puneti celor de la Finante, nu Bancii Nationale si nu cred ca a plecat de la noi, daca vreti sa va raspund direct.
Ce facem? Punem cenzura pe mintea oamenilor sau ii intrebam de ce gandesti asa si nu gandesti altfel? Nici nu stiu daca e de stanga sau de dreapta o asemenea idee", a explicat Isarescu, intrebat daca ideea impozitului pe cifra de afaceri a plecat de la reprezentanti ai BNR.
De asemenea, acesta a afirmat ca toata amplitudinea care s-a dat acestei "speculatii" i se pare ca este una... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 20:46